Šta je novo?

Asrock Dual VSTA, problem sa zvukom!@@#!

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
Imam jedan problem. Ne znam kako da podesim audio drajvere. Ploca je:
Asrock Dual VSTA 775
OS: Win XP Home (legalan) - nije problem da probam i sa PRO verzijom ali sumnjam da to ima neke veze.

Nakon instalacije OSa instalirao sam drajvere sa CDa koji sam dobio uz plocu. Sve je proslo uspesno izuzev zvuka. Desava se da zvuk postoji na levom zvucniku dok ga na desnom nema. Prosto iz Winampa vrtim klizac sa jedne na drugu stranu. Zvucnici su na monitoru i imam jedan dzek koji sam po uputstvu iz knjizice spojio propisno. Probao sam i na kucnom audio sistemu, kada sam spojio pojacalo na odgovarajuci izlaz, ali opet se isto desava: jedan zvucnik radi/dobija signal, dok drugi ne. Nadam se da razumete o cemu se radi.

Skinuo sam sa Interneta i nove drajvere, ali sve je ostalo kao i ranije.

Molim za neki savet.

Izmena: probao sam i jednu PCI zvucnu karticu, pre cije instalacije sam pobrisao realtekove drajvere, pa potom probao z. karticu, ali opet sve isto! Nista mi nije jasno... Da je ploca u pitanju i njena integrisana zvucna, bar bi radila PCI zvucna kartica kako treba?

Poslednja izmena:
a da probas druge zvucnike?

ne znam na koji audio jumper mislis?

zvucnici svi ispravni, napisao sam gore da sam probao sa zvucnicima koji su integrisani u monitor, kao i sa kucnim audio sistemom. U knjizici stoji da konektor, da prostite, turim u front speaker jack, sto sam i uradio ali nista...

pa tu sam zab'o audio kabal koji ide sa prednjeg panela kucista. bas zbog onog jednog pina koji nedostaje nisam mogao da ga okrenem naopacke i da pogresim.
Sada vec nisam siguran da li taj kabal i treba da bude tu, ali bez obzira probao sam i bez njega i corak... :(

Flesovao sam BIOS najnovijom verzijom, i dalje ista prica.

Pomagajte drugovi...

Jel si probao da instaliras Windows na (drugu particiju)/(drugi hard disk)? Ili da instaliras skroz od pocetka? Cudno je to sto su ti isti simptomi i sa PCI zvucnom.

Win je instaliran dva puta, SP2, e sada mozda je zbog SP-a? I menjao sam HDD, imam jedan u rezervi pored ova dva i opet isto. Mzda jos da probam sa PRO verzijom XP-a, mada ne vidim ni zasto Home ne bi radila lepo.
Ovo me je bas iznerviralo, sve sam cackao i gledao, u prvi mah sam pomislio da je negde balans prebacen i da je iskljucena jedna strana zvucnika, ali nisam nasao nigde da je tako.

A jel si probao da ukljucis zvucnike kao zadnje umesto prednjih?

A što na prednji izlaz? Što ne probaš da ubodeš na linijski ulaz (jedan činč)? To ne bi trebalo da pravi probleme! Ajde pa javi šta si uradio - danas ili sutra moram da rešim jel uzimam tu ploču! :S:

A što na prednji izlaz? Što ne probaš da ubodeš na linijski ulaz (jedan činč)? To ne bi trebalo da pravi probleme! Ajde pa javi šta si uradio - danas ili sutra moram da rešim jel uzimam tu ploču! :S:

Kupuj slobodno. Nisam nasao da se jos neko zalio na ovakav problem sa ovom plocom. Kod mene radi bez problema sa Live 5.1 karticom. Integrisanu nisam probao.
Ovo sigurno nije do ploce (jer ne radi ni PCI zvucna). Mozda je kabl neispravan?

Ja sam probao i tu integrisanu i radi savrseno, a trenutno koristim Live 5.1. Mozda je stvarno kabl neispravan ili sam windows...neka proba XP SP2 pa nek javi.

ovo i jeste Win XP Home SP2 i ne radi. Dva puta sam instalirao od nule, skinuo sve nove drajvere, novi BIOS.
Moram pokusati sa Win XP PRO sa i bez SP.
Kablovi su apsolutno ispravni. Probano na drugom kompu.
Ploca je za preporuku. Ja sam verovatno ubo jednu nesrecnu.
Probao sam i sa jednim cincom u Front ulaz, kako stoji u knjizici ali situacija identicna.

Ja sam ocekivao da ce proraditi PCI zvucna (jeste da je najeftinija budjava, ali sam je uzeo samo da vidim oce li tako da radi), ako nece vec integrisana. Ali corak, to me je najvise zacudilo!
Gledam one HDM-SPDIF neke tracarije, ima toga i u BIOSU, ima li tu neka caka? Onaj kablic hdm nisam koristio.

Hmmmm... dobro de - ubedili ste me! Kupujem!,) Jedva me ubediste!:p
Ovo za zvučnu mi nije jasno. Mora da je neka sitnica u pitanju (one najviše i koštaju živaca) :S: .
Imam 5.1. Live, pa se nadam da neće biti problema. Danas idem do drugara da poručim.

ovo i jeste Win XP Home SP2 i ne radi. Dva puta sam instalirao od nule, skinuo sve nove drajvere, novi BIOS.
Moram pokusati sa Win XP PRO sa i bez SP.
Kablovi su apsolutno ispravni. Probano na drugom kompu.
Ploca je za preporuku. Ja sam verovatno ubo jednu nesrecnu.
Probao sam i sa jednim cincom u Front ulaz, kako stoji u knjizici ali situacija identicna.

Ja sam ocekivao da ce proraditi PCI zvucna (jeste da je najeftinija budjava, ali sam je uzeo samo da vidim oce li tako da radi), ako nece vec integrisana. Ali corak, to me je najvise zacudilo!
Gledam one HDM-SPDIF neke tracarije, ima toga i u BIOSU, ima li tu neka caka? Onaj kablic hdm nisam koristio.

Provori ti dobro taj kabl kojim kacis zvucnike na zvucnu. Meni se nekada desavalo da ga ne ubodem dovoljno jako pa dobijam zvuk na samo jedan od zvucnika. Procackaj malo taj konektor kada ga ubodesh u komp pa vidi jel bar naslucuje da ce biti zvuka i na drugom zvucniku.

Niste me razumeli, ili ja nisam dobro objasnio. Evo o cemu se radi!

Upravo slusam neku pesmu u Winampu (isto sa svim plejerima) i sada je ok, rade svi zvucnici i levi i desni (nisam jos probao preko pojacala/kasnije cu) ALI kada na onom klizacu u Winampu prebacima da radi samo desni, znaci iskljucim levi kanal, zvuk se ne cuje na tom desnom niti na levom, uopste nema zvuka, a trebao bi biti tada samo na desnom. Medjutim kada stavim u srednji polozaj rade oba.
Kada prebacim na samo levi, zvuk se cuje i desni kanal je tada ugasen, znaci normalno.

Kasnije veceras probacu sa kucnim pojacalom i pravim zvucnicima, pa javljam sta se zbiva u tom slucaju.

Je li moze neko od vas sto imate plocu da napisete kako ste setovali audio podesavanja u BIOSu?

Bre ako ti rade, zasto bi uopste prebacivao samo levi ili desni??!!!!!!!!!!?
Ja mislio da ti ne radi jedan ili drugi uopste.....cccccc

***, bio sam u guzvi ovih dana zbog posla.

E sada jedno olaksanje, i ja sam se smirio. Ploca je ispravna do kraja, sve radi kako je predvidjeno da radi i nema joj zamerke!
Moram reci da sam sada otkrio sta je posredi. Nikada ne bih to predpostavio. U pitanju je zvucnik u monitoru! Imam Asusov TFT i ne znam da li normalno da desni zvucnik radi samo kada je balans na sredini, znaci kada radi i levi. U suprotnom ne daje znake zivota. Znaci on sam netje da radi.
Inace, probao sam sada i sluske i one rade normalno, cak i sa prebacivanjem balansa.

Disabled, kod tebe naravno ;-D

H V A L A svima!

U pitanju je zvucnik u monitoru! Imam Asusov TFT i ne znam da li normalno da desni zvucnik radi samo kada je balans na sredini, znaci kada radi i levi. U suprotnom ne daje znake zivota. Znaci on sam netje da radi.

To moze da znaci samo jedno - oba zvucnika su spojena na levi kanal. Pitanje je samo da li u monitoru ili u kablu?

imam samo jedan kabl koji sam dobio uz monitor, ne bih znao gde je napravljen taj spoj... moram probati kabl na necemu drugo pa cu znati da li je on u pitanju... bilo bi lepo da jeste samo on!

sramota me da spominjem ovu "graficku kartu", jer mi je stara ciknula i sada trazim novu... Jednostavno cu reci da nije ni agp ni pci-e :-D
Kazu da na ovoj ploci ATI kartice ne rade lepo, da ima problema sa njima, a ja sam bio vec krenuo po ATI x800xl AIW. Kontaktirao sam Asrock support u vezi tog pitanja i oni su definitivno preporucili neku sa njihove liste podrzanih gf.
Skroz sam u dilemi i ne znam koju da kupim. Voleo bih neku ATI, ali ne znam koju posle x800xl. Ne znam ni koju nVidia ali da je do 130e, opusteno moze i za manje jevra... a da je dobra koliko i x800xl...

9250 se ne nalazi na listi, dok 6200 jeste

Bilo bi dobro da vlasnici ove mb napisu koje graficke koriste

Poslednja izmena:
Imaš na ATI-evom sajtu opisan problem nekompatibilnosti dotičnih kartica sa novijim grafičkim drajverima za određene VIA čipsete.

ali da glava ne bi bolela, bolje je razmotriti neki nVidiu.
kako stoje u rangu do 130e?

Nazad
Vrh Dno