Šta je novo?

Aspire 9300 - problem sa grafickom

srdjan_r

Čuven
Učlanjen(a)
16.07.2003
Poena
620
Imam gore pomenuti model, medjutim cesto mi se desava da mi se graficka pregreje. Grafika GeForce GO 7300. Probao sam jos neke verzije drajvera....ali ispada da ovi koje sam dobio uz lap su najstabilniji. Ima li neko ideju kako da ovo prevazidjem?

Imam takodje Aspire - problemi sa pregrevanjem grafike doveli do crkavanja iste.

Predlazam - AKO KOMP NIJE U GARANCIJI - da pitas overklokere koja se termo pasta pokazala kao najbolja pa da navaljash na cpu grafike i memoriju grafike. To bi trebalo da ti skine temp za neki stepen.

Takodje - kada peglas igre na njemu - NE PRETERIVATI SA DUGOTRAJNIM IGRANJEM U KOMADU - temperatura se akumulira i dovodi do crkavanja kompa - moze biti ozbiljno. NE drzati komp na mekoj podlozi...

Razmisli takodje o tome da kupis/napravis postolje sa fanovima za trenutke kada ga rostiljas... recimo nesto kao ovo

Inace aceri su milice i moras da budes nezan :eyebrows:
http://www.inland-products.com/photo_big/03012big.jpg

Pa jos uvek je u garanciji. Mozda bi trebao sofvtverski da oborim klok graficke?
Ta ideja sa postoljem mi se cino kao dobra, samo nisam siguran da tako nesto ima
kod nas da se kupi.

Poslednja izmena:
Imam gore pomenuti model, medjutim cesto mi se desava da mi se graficka pregreje. Grafika GeForce GO 7300. Probao sam jos neke verzije drajvera....ali ispada da ovi koje sam dobio uz lap su najstabilniji. Ima li neko ideju kako da ovo prevazidjem?

Ček bre malo, kako misliš „pregreva se“??
Da li ti zakucava u igrama ili šta već? Ja imam 9302WSMi iz siga. Na leru GPU ima 55°C pri sobnoj temperaturi oko 23°C. Stavi lepo Riva Tuner pa po grafiku vidi kolika je temperatura GPU. Inače kada pržim igre GPU kloknem na 530MHz (može i 560, ali neka fala :D), a memoriju na 800MHz (može i 830). U takvom režimu temperatura GPU dostiže oko 88-90°C.
U slobodno vreme sam prešao na ovom 9302WSMi:
Pray,
Doom3 – Resurection of Evil,
Alien VS Predator 2,
Alien VS Predator 2 primal hunt,
igram ponekad CMR 2005, UT iz 99, Call of Cthulhu, Need for speed most wanted...
Evo za 4 meseca mi je možda 5 puta zakucao u igrama, i to kada preteram sa OC grafičke i memorije.
Da nije nešto drugo u pitanju, "ubiven" windows :D, ili ko zna šta.

BTW, evo rezultata u 3D Mrak 2003 i 2005:

3D Mrak 2003: Grafička 540-805, memorija dignuta na 400MHz (uz pomoć sys tool), sve na defaultu: 4473 poena.

3D Mrak 2005: Grafička 540-805, memorija dignuta na 400MHz (uz pomoć sys tool), sve na defaultu: 2170 poena.

@cpku:
Jel ti to iz ličnog isqstva savetuješ da se „navalja“ pasta na GPU i memoriju grafičke na notebook-u? Šta sada, svi treba da rasturamo svoje notebookove i menjamo pastu? Šta je to dugotrajno igranje? Sat, dva, tri?? Predlog za postolje sa VENTILATORIMA (ipak je još uvek u upotrebi srpski jezik , kakvi fanovi, partizana, zvezde, punjene pljeskavice) je na mestu, ima thread posvećen tom problemu.

Poslednja izmena:
Pa u u toku igranja desava se da se igra smrzne, a ponekad izbaci plavi ekran i sa porukom da Windows se iskljucuje da ne bi doslo do ostecenja hardvera. Doduse ovo mi se desva samo dok igram Civilizaciju 4 posle malo duzeg igranja. Igrao sam i Far Cry i to mi se nikad nije desilo, u Stalkeru sam imao problem sa teksturama u pozadini(krosnje drveca i objekti u daljini), bas kao da je pregrejana graficka ili memorija. Koju verziju ForceWare-a koristis na tom aspire-u?
Trenutno koristim 86.02 koje sam i dobio uz lap, a na netu nigde ne pominju neke novije za 7300GO.

Poslednja izmena:
@cpku:
Jel ti to iz ličnog isqstva savetuješ da se „navalja“ pasta na GPU i memoriju grafičke na notebook-u? Šta sada, svi treba da rasturamo svoje notebookove i menjamo pastu? Šta je to dugotrajno igranje? Sat, dva, tri?? Predlog za postolje sa VENTILATORIMA (ipak je još uvek u upotrebi srpski jezik , kakvi fanovi, partizana, zvezde, punjene pljeskavice) je na mestu, ima thread posvećen tom problemu.

Pasta - ocajanje je cudo - probo bi i cvarke da je neko reko - inace pastu sam menjao na desktopu i razlika je bila zaprepascujuca - bukvalno nekoliko stepeni - tako da mislim da i ovde nebi skodilo (promenio sam i na lapu ali nisam merio rezultate).

"вентилатори" за лаптоп - задњи пут сам то видео у некој продавничици на Лиону - булевар Револуције - у излогу десно од Рајфајзен банке... :,,: мада мислим да је довољно једноставно за самоградњу...

Trenutno koristim 86.02 koje sam i dobio uz lap, a na netu nigde ne pominju neke novije za 7300GO.

I meni se cini da mi drajveri koje sam dobio uz acera najbolje sluze.... nemam pojma u cemu je stvar :bottle:

Ja imam Asus laptop sa 7300go grafikom.
Graficku memoriju sam overclockovao na 850mhz i temperatura ne prelazi 60c.
Sve zavisi od arhitekture laptopa i kako je reseno hladjenje na istom.
Ja koristim 81.97 drivere i jako su se dobro pokazali.

He,he,genijalan savet za promenu paste na GPU samo... laptop graficke su JAKO rizicne za rad,i SVE imaju pasivno hladjenje,koje sigurno nece osetiti desetak stepeni ili koliko vec razlike ako mu se promeni pasta,believe me,unutra se sve usija jer sve sto se greje ima SAMO pasivno hladjenje,tako da je sumnjiva isplativost cackanja graficke!!
Naravno svako rastavljanje do graficke je veoma komplikovano,cak i ako neko resi to da radi bolje da zna kako ili da ima uputstvo sa slikama i takodje da je laptop van garancije,jer ako ga tako i toliko rasturite to ce se sigurno videti,i onda gubite garanciju!! :S:
Pozdrav ,)

@Harry:
kako si dosao do temperature od 60C pod punim opterecenjem? Ponavljam, instalirajte riva tuner pa ispratite temperaturu, ima lepo opcija, na grafiku desni klik, pa "show max core temp". Tih 60C je super, ali za ler u 2D.
Inace koristim acer drivere 86.20 koji dolaze uz njega.
I dalje mi nije odgovoreno sta je to dugotrajno igranje? Kako se to toplota skuplja i za koje vreme.

He,he,genijalan savet za promenu paste na GPU samo... laptop graficke su JAKO rizicne za rad,i SVE imaju pasivno hladjenje,koje sigurno nece osetiti desetak stepeni ili koliko vec razlike ako mu se promeni pasta,believe me,unutra se sve usija jer sve sto se greje ima SAMO pasivno hladjenje,tako da je sumnjiva isplativost cackanja graficke!!
Naravno svako rastavljanje do graficke je veoma komplikovano,cak i ako neko resi to da radi bolje da zna kako ili da ima uputstvo sa slikama i takodje da je laptop van garancije,jer ako ga tako i toliko rasturite to ce se sigurno videti,i onda gubite garanciju!! :S:
Pozdrav ,)

Ne zelim da ulazim u duge rasprave, ali zelim da kazem:
- predpostavljam da kod njega nije slucaj 100% pasivnog hladjenja - minimum jedan вентилатор koji hladi cpu i vga
- naravno da je najbolje sa slikama, ali cela skalamerija je napravljena tako da moze da je samstavi jedan kinez na brodu pomocu jednog srafcigera
- logicno, garancija je svetinja - treba pritiskati ovlasceni servis
- ako to ne upali treba reinstalirati operativni i drajvere, pa ako i to ne upali - "udati" ga sa sto je moguce manjim gubicima...
:crash:

Pa i ne sluze bas. Kao sto sam gore pomenuo u stalkeru imam problem slican kao na ovim slikama http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=35928

Pogledo slicice - katastrofa stvarno.
Natrco sam jedared na netu na lap pravljen specijalno za igranje, ali cena je bila zestoka.

Najgora opcija je da se vga na lapu hardverski "malo" razlikuje od regularne kartice, a da nije napisan dravjer specijalno za nju, pa je to ono malo sto fali, a devojci srecu kvari...

@Harry:
kako si dosao do temperature od 60C pod punim opterecenjem? Ponavljam, instalirajte riva tuner pa ispratite temperaturu, ima lepo opcija, na grafiku desni klik, pa "show max core temp". Tih 60C je super, ali za ler u 2D.
I dalje mi nije odgovoreno sta je to dugotrajno igranje? Kako se to toplota skuplja i za koje vreme.

Instalirao sam RivaTuner. U idle rezimu iliti 2D je izmedju 50 i 55 stepeni, dok kada igram stalker izmedju 75 i 79 i odmah obori. Izgleda da je problem sa Civilizacijom 4 u verziji igre. :p

Pogledo slicice - katastrofa stvarno.
Natrco sam jedared na netu na lap pravljen specijalno za igranje, ali cena je bila zestoka.

Najgora opcija je da se vga na lapu hardverski "malo" razlikuje od regularne kartice, a da nije napisan dravjer specijalno za nju, pa je to ono malo sto fali, a devojci srecu kvari...

Taj problem sa Stalkerom nije do lapa vec same igre. Malo sam kopao po netu i pronasao sam da i GF6200 desktop verzije imaju taj problem i jos par modela. Kao sto vidis te slike su sa GF 6200. Problem do sada nije resen, izuzev ako igras u window modu. Nesto se pominje da na Guru3D ima neki patch ali nisam ga pronasao. BTW, video sam te "specijalno" napravljene, na net-u naravno. Ja sam sa ovim jako zadovoljan, recimo Stalkera igram u 1440x900 sa medium detaljima, Far Cry sa high detaljima. Mislim da moze i bolje, ali meni to i nije preterano bitno ako je igra dobra. :)

@Harry:

Kod mog laptopa je verovatno drugacije reseno hladjenje nego kod Acera.
Cpu i grafika su povezani sa posebnim hladnjacima,generisanu toplotu od istih izbacuju dva ventilatora.
Zbog toga mi overclockovana grafika ne prelazi 60-65c.

Kod mog laptopa je verovatno drugacije reseno hladjenje nego kod Acera.
Cpu i grafika su povezani sa posebnim hladnjacima,generisanu toplotu od istih izbacuju dva ventilatora.
Zbog toga mi overclockovana grafika ne prelazi 60-65c.

Mereno riva tunerom (u toku igre), pa pročitano iz grafika?

Ne zelim da ulazim u duge rasprave, ali zelim da kazem:
- predpostavljam da kod njega nije slucaj 100% pasivnog hladjenja - minimum jedan вентилатор koji hladi cpu i vga
- naravno da je najbolje sa slikama, ali cela skalamerija je napravljena tako da moze da je samstavi jedan kinez na brodu pomocu jednog srafcigera
- logicno, garancija je svetinja - treba pritiskati ovlasceni servis
- ako to ne upali treba reinstalirati operativni i drajvere, pa ako i to ne upali - "udati" ga sa sto je moguce manjim gubicima...
:crash:

To se lako da utvrditi,nek okrene laptop i ako ima dva resetkasta otvora onda ima aktivno hladjenje,ali ja nisam dosad video to NI NA JEDNOM laptopu ni sa integrisanom ni sa odvojenom grafikom,a neke sam otvarao i SVI su imali pasivno hladjenje,znaci rebra za graficku i rebra sa tunelom za procesor,i jedino on ima ventilator koji iz tog tunela izvlaci topao vazduh,graficke nista koliko sam video svojim ocima,ali ako neki (Harry) kazu da pojedini imaju onda nek proveri,ako ima onda je stvarno cudno toliko zagrevanje!!
I meni se laptop zagreje kad igram neku zesce zahtevniju igru ali to nije nista cudno,jaka masina male tezine napravljena od plastike mora da se greje,ali dosad mi se nije gasio sam od sebe i zato se nisam pozivao na garanciju koja mi traje jos oko 7 meseci,a tebi bih ipak preporucio da se pozoves na istu,kazi da ti se gasi cim zaigras nesto malo zahtevnije i da te upozorava da ce da rikne,i kazi da nisi platio toliko da bi igrao tetris na njemu pa nek ti da ju drugi,zamene za ispravan (ako je stvarno do konkretnog primerka) ili nek ti poprave oni nekako!?
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Tacno tako - garancija je zakon i treba se pozvati na istu...

...javi sta si uradio

To se lako da utvrditi,nek okrene laptop i ako ima dva resetkasta otvora onda ima aktivno hladjenje,ali ja nisam dosad video to NI NA JEDNOM laptopu ni sa integrisanom ni sa odvojenom grafikom,a neke sam otvarao i SVI su imali pasivno hladjenje,znaci rebra za graficku i rebra sa tunelom za procesor,i jedino on ima ventilator koji iz tog tunela izvlaci topao vazduh,graficke nista koliko sam video svojim ocima,ali ako neki (Harry) kazu da pojedini imaju onda nek proveri,ako ima onda je stvarno cudno toliko zagrevanje!!
I meni se laptop zagreje kad igram neku zesce zahtevniju igru ali to nije nista cudno,jaka masina male tezine napravljena od plastike mora da se greje,ali dosad mi se nije gasio sam od sebe i zato se nisam pozivao na garanciju koja mi traje jos oko 7 meseci,a tebi bih ipak preporucio da se pozoves na istu,kazi da ti se gasi cim zaigras nesto malo zahtevnije i da te upozorava da ce da rikne,i kazi da nisi platio toliko da bi igrao tetris na njemu pa nek ti da ju drugi,zamene za ispravan (ako je stvarno do konkretnog primerka) ili nek ti poprave oni nekako!?
Pozdrav ,)

Imam jedan resetkasti otvor koji zauzima pola zadnje strane laptopa.Kod mene i cpu i grafika ima rebra sa tunelom i dva mala ventilatora koja izduvavaju vazduh napolje.
Mereno Riva tunerom u toku igre 65-67c.

nisam dobijao jos zakucavanja i sl. , ali evo sad instalirah riva tuner i probao sam sa virtua tennis 3 - to mi je najzahtevnija instalirana igra - i doseze cak 91c.
Inace kad samo koristim 2D/desktop aplikacije, tu je oko 65c, vise/manje. Puno a? Inace isto Aspire 9302, 7300go, drajveri default 86.02...

Garancija istice tek za 6 meseci, pa cu ionako doplatiti za jos godinu/dve, nisam siguran koliko moze, za onih 50ak evra, ako vec bude neki problem...

Nisam bio lenj pa sam uradio jedno kratko testiranje:
Provrteo sam 3D Mark 2005 (to mi je bilo pod rukom :D). Ima igara koje više „prže“ GPU (NFS Most Wanted na primer), ali nije ni ovo loše.

Elem, uslovi testiranja su sledeći:

Grafička OC na 540/805MHz
Memorija dignuta na 400MHz
Sobna temperatura: 24-25C
Temperaturu izduva i sobnu temperaturu merim digitalnim termometrom sa sondom, tako da istovremeno meri 2 temperature: sobnu (senzor u kućištu) i izduv (senzor u sondi). Mogu reći da je „dosta tačan“, tj u poređenju sa živinim ili alkoholnim termometrima otsupanja su ±1°C.

Pri ovim uslovima po riva tuneru maksimalna temperatura GPU je bila 89°C
Max temperatura izduva iz lap topa (sa desne strane): 58°C
CPU-ne znam – po izlazku iz 3D Mark – 65°C (po EVEREST Ultimate Edition 4.00.976).

Pri istim uslovima, samo sa grafičkom na 350/805 MHz (što će reći da sam samo memoriju kloknuo na 805 MHz) temperatura GPU je bila 81°C.

U desk topu, evo sada dok ovo kucam, pri sobnoj temperaturi od 25°C temperatura GPU je 53-54°C, a CPU je 46°C (ovo kucam u wordu, a win amp svira u pozadini). Režim rada notebooka je na „maximum performance“.

Notebook stoji na ravnom stolu i nema nikakvih predmeta oko sebe.

P.S.
Nisam mogao da odolim, morao sam da pustim i malo S/M :p (sve na default, memorija na 266MHz).
Pustio sam FPU test (navodno najviše greje procesor).
Najviše temperatura procesora ( za oba jezgra): 77°C
NAJINTERESANTNIJA STVAR: temperatura GPU skače sinhrono sa temperaturom CPU! I gađaju se ± 1°C! Ovo naravno ne znači da se baš GPU toliko greje posredno od CPU, verovatno je senzor za GPU postavljen tako (da ne kažem nepromišljeno) da laže :D
U prilogu su fotke:
1. Maksimalna temperatura na izduvu (gornja) i sobna (donja);
2. Fokta tray-a sa očitavanjima iz EVEREST Ultimate Edition 4.00.976 (po redu sa leva na desno: HDD, GPU, CPU 1, CPU 2, zajednička za CPU 1 u CPU 2);
3. Sonda na izduvu iz notebook-a.

Nadam se da sam pojasnio neke stvari. Neka svako donese zaključke za sebe. Za sada mi notebook radi savršeno. Evidentno je da Asus sa 7300Go, koji je neko pominjao, ima bolje rešeno odvođenje toplote (ili hlađenje).
P.S.
Everst koristim zato što nisam našao ništa drugo što meri temperature. Probao sam CPU Core, šatro podržava ovog mog Turiona, ali malo sutra. Rezultat-momentalni reset :D

Prilozi

• 1-Termometar-evo dokaz_resize.JPG
    1-Termometar-evo dokaz_resize.JPG
    30.1 KB · Pregleda: 82
  • 2-Temperature u tray_resize.JPG
    2-Temperature u tray_resize.JPG
    61.8 KB · Pregleda: 78
  • 3-Sonda na izduvu_resize.JPG
    3-Sonda na izduvu_resize.JPG
    52.4 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Eh sad. Sada ispada da se moj aspire i najmanje greje. :D Pri najvecem opterecenju GPU ne prelazi 79C a u 2d 55C. Doduse ja nisam nista overklokovao.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Vrh Dno