Šta je novo?

Aspect ratio problem

R_O_N_I_N

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
349
Moram da pitam,po cenu da ispadnem mentol.:d

Problem u kratkim crtama: Uzeo VX2260WM monitor sa full hd rezolucijom,i kad pustim neki blyu ray(npr. matrix),ili rip sa full hd rezolucijom i dalje imam shugave crne linije gore i dole. Filmove gledam sa KMPlayerom,u njemu namestim aspect ratio na 16:9,i opet nish'.😡

Upomoc ljudi,'ocu da gledam star wars-e preko celog ekrana😀

Naravno da je u redu, jer se dosta filmova snima u jos sirem formatu od 16:9 (2,35:1 i sl)

Pa naravno da ima crnih traka 🙂
Pa mali deo filmova je sniman u 16:9

Imam i ja jedno pitanje, isto problem sa AR.
Pisalo je da je rip 920x408 (anamorph). Tek kad sam skinuo i naišao na problem, iščitao sam po netu šta znači anamorph, ali mi i dalje nije jasno šta se događa. Kada pustim, kaže mi da je rezolucija 720x408 i slika je horizontalno sabijena. Da li je možda problem u plejeru (BS 1.37)? I koja je uopšte poenta što je tako urađeno?
711k5k.jpg

Poslednja izmena:
Pošto sam našao vremena i malo ispitao stvar, hajde da odgovorim sebi 🙂 a možda i još nekom bude koristilo.
Naišao sam na ovaj problem pošto najčešće skidam m-HD ripove ukoliko su dostupni, a oni najčešće imaju anamorfnu rezoluciju.
Prvo sam na netu našao da moderniji plejeri, konkretno Core, KM i Zoom umeju da prepoznaju kada je video anamorfno kompresovan i da ga razvuku na pravi aspect ratio, pa sam se ražalostio što ću morati da samo zbog toga menjam stari dobri BSPlayer 1.37, ali izgleda da plejer nije kriv, već dekoder, to jest to spada u njegovu dužnost.
Kada za H.264/AVC materijal koristim libavcodec (ffdshow) slika je u redu, plejer i dalje prijavljuje da je rezolucija, konkretno za Alien 720x408 ali razvuče sliku na originalni AR i sve je OK. Dok ni najnoviji CoreAVC ne radi to kako treba, ni uz čekiranu opciju "force VMR AR correction".
Gore pomenuta tri plejera sam probao i mogu da potvrdim da ispravno prikazuju anamorfni materijal (kada koriste sopstvene dekodere).
Ali ja ostajem na BS + ffdshow + Haali.

Nazad
Vrh Dno