Šta je novo?

ASP, PHP ili Java???

Sava_ks

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2002
Poena
604
Resio sma da udjem u svet web dizajna. Evo vec ucim o dreamweaveru MX i hteo bih da savladam neki od programskih jezika vezan za web. Potreban mi je jezik za pravljenje (kodiranje) dinamicnih web stranica (news portal), da napravim po neki poll i jos tako neke slicne zezancije. Imam solidno znanje u programiranju (Paskal znam odlicno, a Visual Basic 6 solidno), html upravo savladjujem.
Molim malo iskusnije dizajnere da mi preporuce sta da uzmem da ucim. Planiram da kupim knjigu, pa cu polako da sednem i ucim iz knjige. Ne bi bilo lose da mi preporucite iz koje knjige da ucim. Koliko vidim CET i Mikro imaju mnogo lepse i jasnije knjige neko Komp-bib Cacak. Pare nisu problem za knjigu. Kasnije planiram da savladam i Flash...

Za sada imam utisak da je ASP najrasprostanjeniji na netu sto se tice clanaka i resursa. Ali on je i microsoftov pa ga zato mnogi ne preporucuju, ali ja ne patim od toga, vec samo hocu najbolje.
PHP je besplatan i izgleda mi fino, ali je slabije zastupljen na netu.
Od jave me je malo strah posto ima mnogo mnogo veliku sirinu, a i nekako mi je troma.
Nije mi jasno bas sta je Visual Basic.net i slicne vbScripte... Pa ako mislite da je to relevantno javite.

Stvarno ne znam sta da izaberem. Ljudi kazu: "sve je to slicno, kada provalis jedan onda su ovi drugi igracka...".

Molim vas za kratko obrazlozenje uz odgovor.
HVALA PUNO UNAPRED🙂

Ljudi kazu: "sve je to slicno, kada provalis jedan onda su ovi drugi igracka...".

Ne lažu te nimalo,

moraćeš prvo da savladas jedan jezik i jedan alat kako treba, kasnije će se samo nametnuti da moraš donekle upoznati i druge. Nikako se ne ćeš zadržati na jednoj knjizi ili alatu. Moja preporuka za početnika: ASP .

ASP, definifivno.....

Ako mislis da se sa time zezas "za po kuci", onda odaberi sta ti je najlakse. Ako mislis da time radis nesto ozbiljnije (a.k.a. posao), ja sam za Javu.

pa rekao sam za sta bih to hteo da koristim...
Sam, eventualno sa ortakom da to naucim da radim. Web dizajn iskljucivo, mozda kasnije i nesto malo ozbiljnije. Ja sam sada 3. god gimnazije, tako da od posla nista u sledecih bar 6 godina... Ovo cime bih se cimao bio bi honorarni posao, da skupim koju kintu za ovo-ono...

Imate li koju knjigu da preporucite?

Pretpostavljam da je ASP.net najnovije i ono sto bih trebao da kupim jel tako?

Hvala svima sto su odgovorili, ali voleo bih da cujem jos neko misljenje...

Koji god da odaberes, neces pogresiti. Nije istina da je PHP slabije zastupljen na netu -- bas naprotiv. Nacices gomilu besplatnih ili jeftinih servera na kojima mozes postaviti PHP aplikacije, dok sa ASP-om ili Javom to nije slucaj. Ovo i je bitno ako radis tezge kod nas, malo koji provajder podrzava ASP, a o povezivanju sa nekom MS bazom (SQL Server) da i ne govorimo. Mnogo je vece trziste za PHP+MySQL aplikacije.

Moj predlog ti je da za pocetak savladas i ASP (posto vec znas VB) i PHP. Kasnije ces i sam videti sta se vise trazi i sta ti se vise isplati.

Sto se literature za PHP tice, izbor ti nije veliki. Za pocetak uzmi CET-ov "Od pocetka... PHP4".

Moze li neko ukratko da mi objasni u cemu je stos oko SQL i My SQL jezika. Koliko se oni razlikuju od ASP (php) i u cemu im je sustina (Mada vec nagadjam)

Vozdra

SQL nije jezik vec baza podataka. asp i php savrseno upotrebljavaju ovu bazu, cak je i vrlo brza nego drzanje podataka po raznoraznim fajlovima

mySQL je cini mi se besplatan za razliku od SQL-a, i mySQL je samo "ogranak", putanja u razvoju SQL-a... ovo nisam siguran, neka neko potrvdi ili me ispravi

Pa s obzirom da kod nas imash sad da uzmesh dobre knjige preporucujem ti da kresnesh sa PHP-om koji je idealan za pocetnike.
Imash dobru knjigu za njega u CET-u [ PHP4 od pocetka]
Uzmi to sedi i predji sve ce ti se pojasniti kako se to baze podataka uklapaju u web okruzenje itd.
Ako kojim slucajem krenesh da ucish ASP batali ga i predji odmah na
ASP.NET koji je novija tehnologija i totalno je promenjen u odnosu na stari ASP tako da ti nista nebi koristilo posle ako bi hteo da prelazish
na ASP.NET.

Miroslav je napisao(la):
SQL nije jezik vec baza podataka. asp i php savrseno upotrebljavaju ovu bazu, cak je i vrlo brza nego drzanje podataka po raznoraznim fajlovima

mySQL je cini mi se besplatan za razliku od SQL-a, i mySQL je samo "ogranak", putanja u razvoju SQL-a... ovo nisam siguran, neka neko potrvdi ili me ispravi

SQL jeste jezik, u principu, posto je SQL skraceno za "Structured Query Language". Zajedno sa DDL (Data Definition Language) i DML (Data Manipulation Language) sluzi za rad sa relacionim bazama.

MySQL je jedna of free implementacija SQL-a. Druge poznate su, recimo, Oracle, Sybase, MS SQL server, PostgreSQL, itd. Ne postoji ni jedna 'baza' ili proizvod koji se zove jednostavno "SQL" - ljudi to cesto mesaju sa MS SQL serverom.
Svi ovi vendori vrse dalji razvoj u svom smeru, pokusavajuci da nametnu nove standarde. ANSI komitet je tu da to usaglasi. Iako za njih vazi to da imaju razliciti SQL 'dijalekt', svi su oni SQL-92 kompatibilni.

Hvala na objasnjenjima.
Kupio sam ASP.NET korak po korak - Izdavac CET.

Deluje mi fino i ima CD uz nju. Posle cu da jurim onu debelu knjigu od 1300 str za ASP (koju me je bilo strah da kupim) ili PHP
E sada mi ostaje da ucim i polako ulazim u novi svet. Nadam se da ce mi neko reci koji nas provajderi podrzavaju hostovanje sa SQL i ostalim zezancijama?

silverglider je napisao(la):
SQL jeste jezik, u principu, posto je SQL skraceno za "Structured Query Language". Zajedno sa DDL (Data Definition Language) i DML (Data Manipulation Language) sluzi za rad sa relacionim bazama.

MySQL je jedna of free implementacija SQL-a. Druge poznate su, recimo, Oracle, Sybase, MS SQL server, PostgreSQL, itd. Ne postoji ni jedna 'baza' ili proizvod koji se zove jednostavno "SQL" - ljudi to cesto mesaju sa MS SQL serverom.
Svi ovi vendori vrse dalji razvoj u svom smeru, pokusavajuci da nametnu nove standarde. ANSI komitet je tu da to usaglasi. Iako za njih vazi to da imaju razliciti SQL 'dijalekt', svi su oni SQL-92 kompatibilni.
hvala na dopuni i nekim objasnjenjima 🙂

Preciznije receno, SQL jezik se sastoji od DDL i DML. Lansiran je koliko mi je poznato jos 1972 godine od strane IBM-a i do dan danas je nenadmasan u operisanju sa podacima. MS SQL Server je program u nekoliko verzija, koji koristi dijalekt T-SQL ("transakcioni" SQL) prilagodjen klijent/server aplikacijama, dok desktop baze kao MS Access i VB koriste SQL92.

Sava_ks je napisao(la):
E sada mi ostaje da ucim i polako ulazim u novi svet. Nadam se da ce mi neko reci koji nas provajderi podrzavaju hostovanje sa SQL i ostalim zezancijama?

Svi imaju (bar nesto) ... ali cena za asp i php nije ista (u inostranstvu je razlika izrazita). Mislim da je odgovor na ovo pitanje trebao da te opredeli za koju 'server side' podsku ces da se 'opredelis' ...

Iako si se vec odlucio ja cu da dam jos jedan glas za javu(jsp).

p.s.
Da li je neko malo analizirao "J2EE and .NET Application Server and Web Services Benchmark" od Middleware Company ?

Ako mislis da se sa time zezas "za po kuci", onda odaberi sta ti je najlakse. Ako mislis da time radis nesto ozbiljnije (a.k.a. posao), ja sam za Javu.
Obzirom da sam ja pocheo (kao) da radim JAVA-u mene interesuje neshto za sam pochetak-literatur (obzirom da sam u startu naleteo na veoma loshu literaturu)...Naime od drugara sam za pochetak uzeo JAVA 1.2 za 21 dan-Laura Lemay & Rogers Cadenhead...Maozda ovo i nije toliko loshe ali meni bash neshto i ne lichi na sjajnu knjigu 🙁...

Genghis Khan je napisao(la):
Naime od drugara sam za pochetak uzeo JAVA 1.2 za 21 dan-Laura Lemay & Rogers Cadenhead...Maozda ovo i nije toliko loshe ali meni bash neshto i ne lichi na sjajnu knjigu 🙁...
Prilicno konfuzna knjiga uz ocajan prevod ...
Na nasem jeziku je vjerovatno najbolja knjiga za pocetak "Misliti na Javi" (Thinking in Java) Bruce Eckela, drugo izdanje imas u prevodu Mikro knjige, a na engleskom se moze skinuti sa sajta autora
http://www.mindview.net/Books/

Sava_ks je napisao(la):

Ja sam te upozorio na vreme 😉 Od ozbiljnijih provajdera, ASP podržavaju SCnet, Tehnicom i SezamPro. PHP/MySQL imaš kod gotovo svih ostalih (uključujući i SCnet).

mikis je napisao(la):
Ja sam te upozorio na vreme 😉 Od ozbiljnijih provajdera, ASP podržavaju SCnet, Tehnicom i SezamPro. PHP/MySQL imaš kod gotovo svih ostalih (uključujući i SCnet).
InfoSky takodje podrzava asp, imam jedan sajt kod njih.

Malo je off-topic (ne previse), ali da li neko zna kod nas provajdera ili web hosting firmu sa podrskom za JSP?
Znaci, da ima Tomcat ili nesto slicno, nebitno da li je Linux ili Win server...

E, samo jos jedna stvar.
Zanima me da li kada se kaze da neki provajder podrzava ASP, znaci da podrzava i ASP.NET ???

ne

koliko ja znam, ni jedan domaci provajder nema instaliran .NET Framework

Nazad
Vrh Dno