Šta je novo?

ASP.NET vs PHP

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2002
Poena
619
Moze li me neko uputiti gdje cu naci prednosti ASP.NET-a nad PHP-om?

Konkretno pitanje, posto nisi bio dovoljno jasan: da li poznajes PHP ili bilo koji SS scripting jezik?

telegram_sam je napisao(la):
Konkretno pitanje, posto nisi bio dovoljno jasan: da li poznajes PHP ili bilo koji SS scripting jezik?

Ne jos 😀
Al zelio bih se upoznati s jednim od ta dva SS skriptna jezika, pa ako bih mogao dobiti odgovor na pitanje , puno bi mi znacilo...
Hvala unaprijed

E da, jos nesto: sta je to BACK END programiranje?

Čini mi se da je malo neprecizno nazvati ASP.NET script jezikom.
Tu baš poenta treba da bude na prilagodljivosti mnogim jezicima, ne samo skriptovima.
Dekius

dekius je napisao(la):
Tu baš poenta treba da bude na prilagodljivosti mnogim jezicima, ne samo skriptovima.
Dekius

Znaci to bi bila jedna od prednosti: da podrzava rad s vise skriptnih jezika. ASP preimenovan u ASP.NET, zar ne? I otada kao glavni jezik koristi C#? A sta je s ovim ostalim skriptnim jezicima (JavaScript, VBScript)? Jos su uvijek podrzani?

dekius je napisao(la):
Dekius

Ma nije u tome ni stvar... ASP.NET i nije SSS jezik vec tehnologija, i za sada nisu u pitanju mnogi jezici vec C# i VB...

Poenta je u to me da se u pocetku ne treba zamarati razlikama izmedju PHP-a, CF-a, ASP, ASP.NET, JSP... Vec jednostavno treba sesti za komp i poceti od necega.... Dakle to je cela poenta treba kretnuti na primer od PHP-a, i upoznati se sa nacinom na koji sve to funkcionise... Tek kad se stekne neko odredjeno znanje, onda treba razmisljati o razlikama izmedju pojedinih tehnologija...

@Neno - znaci skines php (u koliko to vec nisi ucinio), nabavis neke literature (moze da se nadje dosta toga prevedenog na srpski), i pocnes da "kucas"... Kasnije ces lako nauciti bilo koji SSS jezik, odnosno kad ti jednom bude bilo jasno na kojim principima sve to u opste funkcionise, i kad budes imao malo prakse...
Ja sam na primer poceo sa ASP-om, nakon ovoga "adaptacija" na ASP.NET nije bila problem... A za PHP mi je trebalo malo manje od nedelju dana, odnosno jedan "crash course", jer se ispostavilo da sam zbog provajdera morao da radim nesto u istom...
Znaci samo ti lepo kreni, a vremenom ce sve doci na svoje mesto...

Back-End program ili deo koda koji se izvrsava na serveru
(na drugoj ili "zadnjoj" strani ako se kao polazna tacka u razmisljanjima posmatra korisnik).

Front-End je ono sto se izvrsava na strani klijenta.

telegram_sam je napisao(la):
Ma nije u tome ni stvar... ASP.NET i nije SSS jezik vec tehnologija, i za sada nisu u pitanju mnogi jezici vec C# i VB...

Poenta je u to me da se u pocetku ne treba zamarati razlikama izmedju PHP-a, CF-a, ASP, ASP.NET, JSP... Vec jednostavno treba sesti za komp i poceti od necega.... Dakle to je cela poenta treba kretnuti na primer od PHP-a, i upoznati se sa nacinom na koji sve to funkcionise... Tek kad se stekne neko odredjeno znanje, onda treba razmisljati o razlikama izmedju pojedinih tehnologija...

@Neno - znaci skines php (u koliko to vec nisi ucinio), nabavis neke literature (moze da se nadje dosta toga prevedenog na srpski), i pocnes da "kucas"... Kasnije ces lako nauciti bilo koji SSS jezik, odnosno kad ti jednom bude bilo jasno na kojim principima sve to u opste funkcionise, i kad budes imao malo prakse...
Ja sam na primer poceo sa ASP-om, nakon ovoga "adaptacija" na ASP.NET nije bila problem... A za PHP mi je trebalo malo manje od nedelju dana, odnosno jedan "crash course", jer se ispostavilo da sam zbog provajdera morao da radim nesto u istom...
Znaci samo ti lepo kreni, a vremenom ce sve doci na svoje mesto...

Ma da, u redu je to - mislio sam ja laganice poceti s PHP-om, al trenutno pisem jednu seminarsku radnju ASP vs PHP, pa mi treba da nabrojim koje bi to glavne prednosti ASP imao nad PHP-om.

Nazad
Vrh Dno