Šta je novo?

ASP je nesto slicno PHP ili CGI? Molim strucnjake za odgovor

Aleksa

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
9
Da li ASP radi samo na microsoft web serveru?
Da li ASP ima mogucnosti kao CGI ili PHP?
Sta je bolje? Molim za savet.
Hvala.

ima neki projekat, ljudi rade neku podrsku za asp pod unixom, ipak to sam davno video, tako da ne znam sta je od toga nastalo... niti sam se interesovao :)

ako imas mogucnosti da biras ja bih isao na perl tj. cgi ili php... zavisi sta ti treba

E ovako... ASP su Active Server Pages, znači izvršavaju se na serveru, za razliku od recimo Java apleta koji se izvršavaju na korisnikovom računaru. One rade na PWS, IIS, i ostalim web serverima, a za Apache postoji varijanta da se pokrenu, ali nije ni potrebno obzirom da postoji PHP (čija skraćenica ne znači ništa). PHP radi na SVIM platformama i besplatan je kao i većina dodataka za njega. Inače nisam video .NET ali mi je PHP favorit u svakom slučaju u odnosu na ASP.
Teško je reći šta je bolje, ali ako ne znaš ni ASP, ni CGI ni PHP, mislim da ćeš najbolje proći sa PHP-om, obziro da je najlakši za učenje.
Eto, nadam se da sam ti pomogao...

Moje misljenje je da ja ASP laksi za ucenje od PHP-a, a pogotovo od CGI skriptova pisanih u Perl-u. Prednost mu dajem zato sto je mnogo jednostavnije napraviti bazu u Access-u, cisto zbog GUI-a, i povezati se sa njom pomocu ASP + VBScript/JavaScript-a, ako zelis nesto ozbiljnije mislim da je PHP + mySQL + Apache pravo resenje, inace dodatne komponente za ASP nezavisnih proizvodjaca se placaju.

P.S.
PHP stands for PHP: Hypertext Preprocessor. This confuses many people because the first word of the acronym is the acronym. This type of acronym is called a recursive acronym.

Bubus X je napisao(la):
Moje misljenje je da ja ASP laksi za ucenje od PHP-a, a pogotovo od CGI skriptova pisanih u Perl-u. Prednost mu dajem zato sto je mnogo jednostavnije napraviti bazu u Access-u, cisto zbog GUI-a, i povezati se sa njom pomocu ASP + VBScript/JavaScript-a, ako zelis nesto ozbiljnije mislim da je PHP + mySQL + Apache pravo resenje, inace dodatne komponente za ASP nezavisnih proizvodjaca se placaju.

Ma jeste ASP lep i zgodan, ali neki od najprivlacnijih providera NE DOZVOLJAVAJU njegovo koriscenje (niti ce to u skorije vreme) sto je jako bitno nekome.:(

Vrh Dno