Šta je novo?

Asinhron o/c

Dejo23

Čuven
Učlanjen(a)
03.03.2003
Poena
604
Asinhron o/c
Poshto imam 256/333 kingstone a cely1700 na msi6704 i845peMax2 i nemogu da iskoristim tih 333Mhz memorije nego samo 266 zbog fsb-a 400Mhz a plocha podrzava 533, a i ddr na 333, interesuje me kako se vrshi asinhroni o/c. Magistralu fsb mogu da povecavam pa se menja i brzina memorije ali nebih da preterujem sa procesorom pa zato i pitam za asinhroni o/c. Trenutno mi procesor radi na 2040Mhz a memorija na 320Mzh. Nisam povecavao voltazu. Dali treba? I koliko? Trenutno je 1.75V.
I josh jedno pitanjce.
Nemogu u bios-u da menjam kolichnik poshto je ta opcija zakljuchana a nemogu ni da menjam magistralu za agp poshto mi nedaje nikakav meni, kao da je i on zakljuchan. E sad kako ja to da otkljucham ili na neki drugi nachin promenim i mnozioce i magistralu.

Poshto imam celeron na 1.7 koji ima radi na 17x100Mhz sa fsb 400Mhz a plocha je sa fsb533. Memorija je na 333 ali ne moze da radi na 333Mhz vec na 266 poshto je plocha predvidjena za p4 sa fsb 533 a celeron radi na 400.
Dali je moguce takozvano asinhroni o/c da se poveca samo magistrala memorije.
I ono drugo, mogu samo u biosu da menjam magistralu 100-101-102 pa do 200Mhz sa kolichnikom 17x. Kolichnik ne mogu da menjam, mozda je zakljuchan ili shta vec. Kaze ovako: CPU RATIO SELECTION----LOCKED i ne moze da se promeni.
Trenutno je 17x120=2040Mhz a memorija je otishla na 2x160=320Mhz.
A ako se asinhrono klokne mogu memoriju da poteram bar na deklarisanih 333, da nebi preterao sa procesorom.
I, dali se moze iz biosa menjati agp magistrala i ona je kao zakljuchana, inache imam G4mx460 leadtek WinFast a170 my vivo. A u biosu kaze:
AGP/PCI CLOCK--- AUTO i nemoze da se promeni.
Nadam se da je malo jasnije.

Koliko se ja razumem u stvari, tvoja ploca ima 845PE chipset, koji podrzava 333 memoriju, ali samo ako je QPB 533. U protivnom, radice ti memorija na 266.
Jedini nacin da dobijes 333 na memoriji je da imas QPB 533.
Tvoj procesor bi trebalo da moze bez problema da ide na 17x133
probaj slobodno. Ja imam P4 1.8 @ 2.4 i radi savrseno stabilno bez podizanja bilo kakve voltaze, a memorija mi je na 333 (toliko i deklarisana)
nisam uopste neki kloker, ovo sam cisto probao pa ostavio tako malo da radi

BTW mnozilac je zakljucan na tih 17 i tu ne mozes nista.
gledaj samo da zakljucas PCI i AGP, jer ako i njih kloknes i preteras, moze da ti poludi npr hard disk i da ti uredjaji otkazu 'poslusnost'

Pozdrav :wave;

Hvala na odgovoru, ali nije to bash ono shto sam hteo.
Mislio sam da poteram memoriju bez dodatnog podizanja takta cpu-a.
Mislim, cpu radi na 2.04 i mislim da ga tu ostavim, ali zar ne postoji mogucnost (opet ja) asinhronog klokovanja, znachi samo memorija bez cpu-a.
I mogu li iz biosa da poteram grafichku malo brze, poshto mi program koji je doshao uz grafichku ne pomaze bash.
Taj AGP/PCI CLOCK je u bios-u nameshten na AUTO i ne mogu da ga promenim.

Pozdrav cheers

Dejo23 je napisao(la):
Hvala na odgovoru, ali nije to bash ono shto sam hteo.
Mislio sam da poteram memoriju bez dodatnog podizanja takta cpu-a.
Mislim, cpu radi na 2.04 i mislim da ga tu ostavim, ali zar ne postoji mogucnost (opet ja) asinhronog klokovanja, znachi samo memorija bez cpu-a.
I mogu li iz biosa da poteram grafichku malo brze, poshto mi program koji je doshao uz grafichku ne pomaze bash.
Taj AGP/PCI CLOCK je u bios-u nameshten na AUTO i ne mogu da ga promenim.

Pozdrav cheers

mislis memorija bez fsb-a? ne moze :(

Vrh Dno