Šta je novo?

Artificial intelligence art

Omg,od jedne izbaci 9miliona slika na tu temu tj sličnu,al uvijek isto ,recimo gola dona,prašuma itd

ima i bugova 1662814937878.png

Stvarno ćemo uskoro moći radit sami svoje animacije bez potrebe znanja i mali milion aplikacija,tj programa

Jedino ograničenje će nam biti mašta

Editet by Manitou: Znanje engleskog je must know

Od svih pomenutih AI, zadrzao sam se na nightcafe. Dobija se 5 kredita dnevno i to je sasvim dovoljno za licno eksperimentisanje.
Moguce je koristiti inkognito tab da se dobije jos malo, ali se onda gubi istorija kreacija.
Jednom kada se otvori nalog, krediti se dobijaju i za razne akcije, tipa like tudjih slika, follow, dobijanje "lajkova".... Vrlo se lako dobijaju krediti.
Evo moje kolekcije

time is meaningless je fantasticna pogotovu sa ovim fetusom u senci koja moze da predstavlja smrt, kraj i pocetak nesto kao jing jang

"Death dance under the chandelier", Midjourney

306513022_1799688547039916_4167622194759933577_n.png

YT kanal sa dosta klipova na ovu temu. Može da se stekne slika šta nas očekuje kroz par meseci/godina.

Odlicna stvar, ispucao sam dosta kredita. Probao sam Dall - e 2 i Craiyon, nekako Dalle 2 daje smislenije i preciznije slike, a pritom me cudi kako nijednom nisu pogodili da slika bude potpuno ista

Midjourney - klasicni kompozitori u epskom okruzenju. Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Debussy. Bach bi baš kidao u DOTI kao tank 😂 FB_IMG_1669739729036.jpgFB_IMG_1669739733956.jpgFB_IMG_1669739741949.jpgFB_IMG_1669739746029.jpgFB_IMG_1669739750326.jpg

Bogami sam ja napravio sebi odlicnu sliku svetionika koju cu da odstampam na platnu za dnevnu sobu.

I ja isto imam par odlicnih za stampu na platnu. Apsolutno adekvatno. Ovo sam se igrao i jos uvek se bavim finesama da dobijem odgovarajuci rezultat
Imam i kolekcije drugih kreatora od kojih neke zelim da stampam

A taj umetnik se rodio slep i nacrtao? Nije dobio "inspiraciju" od neceg sto je negde video sto je neko drugi napravio. Smislio je zgradu i cigle i sve iako nikad pre nije nigde video i onda to nacrtao? Rly?

Diskutabilno je to, odgledao sam pola klipa ali znam kao i svi posto je tem aktuelna da su autorska prava u pitanju a ne zgrade i cigle i ne zasticeni materijal. Meni ne smeta pravi fantasticne slike i bilo bi glupo da ogranice....

Svi sto gube se ljute. I masina kad zameni radnika. Na radniku su naucili sta kako zasto i usavrsili proces pa sta on ima od toga. Nema zaustavljanja napretka.

A taj umetnik se rodio slep i nacrtao? Nije dobio "inspiraciju" od neceg sto je negde video sto je neko drugi napravio. Smislio je zgradu i cigle i sve iako nikad pre nije nigde video i onda to nacrtao? Rly?
Bez uvrede, al ovo ko da je neki inženjer pisao, "umetnost je kad primeniš ono što je već primenjeno".
Umetnost je nešto što osoba nosi u sebi, čak i kada ne stvara, a dela drugih to mogu samo nadgraditi, ali ne zameniti.

Ovde je mnogo veći problem što će gomila malih umetnika ostati bez posla jer neće moći da se probiju na tržištu usred AI ekspanzije
(sad je onaj moment kad će dobronamernik da mu kaže "idi lepi pločice")
Već izgrađeni umetnici nemaju ovaj problem, i njih AI neće kačiti.

Pa moraće da izlažu u galerijama kao u stara dobra vremena i da ne kače svoja dela gde stignu a da trenutno okačena uklone sa www. Mada mislim d aAI ipak to radi dosta kompleksnije da od fotografije moze da napravi nesto u razlicitim stilovima, da mu vise tudja dela ni ne trebaju .

Doslovno shkart cje da otpadne. Kvalitet ce ostati.
Photoshop umetnici kursadzhije ce biti zamenjeni koji misle da su unetnici a gori su plagijatori od ai. Pravi slikari necje.
Ai je nova industrijalizacija. To ona stara niste se bunuli kad su dosli po komsiju a sada kad su dosli po vas nema vise ko da se buni.
Mnoga zanimanja su zamrla, ali nisu izumrla, najbolji su opstali. Ako si dobar u svom poslu ucis i napredujesh ne moze te nista zameniti.

Pa, pored umetnika, uvek su postojaji i neki nazovimo ih "umetnici zanatlije".
Ono, rade skulpture, slike i razne druge predmete po porudžbini ili ih štancaju serijski/namenski za prodaju.

Tu je uvek bilo odličnih, oku ugodnih lepih i dekorativnih predmeta (ako već nećemo da kažemo da su umetnika dela)...
To baš nije da je bila umetnost, ali je i jako je teško reći gde je bila granica između takvih "dekoracija" i umetničkih dela.

I dalje, i taj zanat takav kakav je, obezbeđivao je egzistenciju za ne mali broj umetnika-zanatlija.
E takvi će biti najviše pogođeni. Vrhunski umetnici koji kreiraju kreativno će i dalje biti to što jesu, umetnici.
Zanatlije umetnici će posla imati sve manje. Njih će ovakav AI uspešno da menja.

Poslednja izmena:
Niko od umetnika se ne buni za razvoj AI tehnologije za generisanje slika, to je samo još jedno oruđe u nizu za rad, problem je krađa i eksploatacija zaštićenih radova i slika. To je još uvek pravno nedefinisano polje (da ne kažem divlji zapad) na kome je trenutno sve dozvoljeno.
Problem je što se AI kompanije prave lude na pomenutu krađu jer im se može, niko ih ne kontroliše i nadgleda a ne smeta im da naplaćuju AI generisane radove (od kojih su neki i komercijalni) svojim korisnicima. Pa zamislite da se u muzičkoj industriji desi tako nešto, da neko uzme komercijalnu muziku od nekog pevača da uči svoj AI, a onda se ljudi čude što se 2d umetnici bune što su uzeti njihovi radovi!

Mnogi uneti promptovi sadrže termine kao što su art by (pa unesi ime svog omiljenog umetnika). Treba definisati šta sme da se uzima i koristi za AI dataset-ove jer se ovo neće završiti samo sa 2d umetnicima, ChatGPT je već tu što se tiče pisaca, trenutno mu nisu velike mogućnosti ali šta će biti za 5-10 godina? Šta će biti kad AI bude krenuo da obrađuje video sadržaj, 3d radove i uči na osnovu tuđih, komercijalnih radova? Ja nisam protiv AI tehnologije, pozdravljam svaki napredak ali neka kontrola od strane država je definitivno potrebna, kao i neki vid nadoknade oštećenim strana, naravno, od strane AI kompanija.

Jako tesko ce ici ta zastita autorskih prava, pre svega jer je potrebno nekakvo VESTACENJE, koje ce biti jako, jako problematicno i subjektivno. Takodje je tu problem i kolicine - ko moze da vestaci na hiljade AI generisanih dela? Drugi AI? Ko moze da podesi parametre tog AI i kako? Ne vidim resenje tog problema uopste.

Ja bih rekao da je kompletna legalna zavrzlama na korisniku. Korisnik je taj koji će odlučiti da li da nešto iskoristi ili ne.
Kada bih sada hteo da napišem knjigu, moj stil bi bio direktno vezan za stilove mojih omiljenih pisaca. Uticala bi i druga popularna kultura koje sam deo. To je neizbežno.
Veliki majstori su toga svesni i namenski odaju počast svojim uticajima, što je najviše vidljivo u filmu. Teško je u slikarstvu.

Preživeli smo jednu industrijsku revoluciju, preživećemo i ovu umetničku. I za te prve mašine su ljudi mislili da će ostati bez posla pa se ispostavilo da je situacija totalno drugačija.

Vrh Dno