Šta je novo?

Arctic VGA Silencer INDEED

mitnick

Čuven
Učlanjen(a)
03.07.2003
Poena
619
Prvo da se zahvalim M3 na ovom cooleru, a dalje cu vam preneti iskustva....

Stavio sam nocas dotichni cooler na BBA Radeon 9800Pro

Sa stock coolerom je ovaj Radeon ishao na 415/360, CoolerMaster Coolviva je chak spustila performanse ove karte na 410/325, po stavljanju VGA Silencer-a taktovi su skochili na 445/375.....

Cooler dolazi u pakovanju sa Arctic Cooling Silicone pastom i bracket-om koji morate promeniti, posto se na ovom njegovom nalazi switch za promenu broja obrtaja ventilatora

...Sa coolerom karta zauzima VGA + 1 PCI slot (vecina vas ga ionako ne koristi, tako da to ne bi trebalo da predstavlja problem).

Ventilator je zaista tih i na MAX-u, sjajno izvlachi toplotu i kada je na minimumu (gore pomenuti switch, mozete da birate 1200 / 2400 RPM )

Jedina mana koju sam mu nashao je to shto je hladnjak suvishe blizu karti, tako da sam morao da skinem hladnjake sa memorije (sutra is sechem, da bi bili po meri)

Za njega mocu reci samo rechi hvale, pa bih se josh jednom zahvalio M3 shto mi je poslao ovaj cooler - VREDELO JE CHEKATI

P.S. Dodao bih samo da postoji par revizija ovog coolera. Revizije se odnose samo na kompatibilnost sa kartama

REV. 1 - GF3, R 9500, R 9500Pro, R 9700, R 9700Pro, R 9800, R 9800Pro, R 9800Pro 256Mb

REV. 2 - GF3, R 9500, R 9500Pro, R 9700, R 9700Pro, R 9700 AIW, R 9800, R 9800Pro, R 9800Pro 256Mb, R 9800 AIW

REV. 3 - GF3, R 9500, R 9500Pro, R 9600, R 9600Pro, R 9600XT, R 9600 AIW, R 9700, R 9700Pro, R 9700 AIW, R 9800, R 9800Pro, R 9800Pro 256Mb, R 9800 AIW

REV. XT - R 9800Pro 256Mb, R 9800XT

Eto, nadam se da sam bar malo pomogao

Poslednja izmena:
Mitniche koja je cena tog kulera?

Ovde ga nema, preko je 20 evra, pala mu je cena skoro, do pre 2 nedelje je bio 28 jura

Ok cena ,taman je za toliko u procentima digao brzinu kartice ,koliko je i podigao cenu kartice,ali je ona sad jos hladnija a i vrednija.
Posto planiram da predjem u skorije vreme na Radeona 9700 ili 9800 ,zanima me jel moguca i dalje nabavka tih kulera,makar i po principu porudzbine

Bice vrlo uskoro...Prvo sam hteo da proverim kakav je, pa tek onda da naruchujem, no dalje o tome na priv., ne ovde...

1. Ispravka, napolju je 10 jevreja

2. Ispravka 😀, CoolViva radi skroz OK, ali ne sa njegovim smesnim ventilatorom, vec su potrebne dodatni fanovi za hladjenje.

MA kuler je boli glava 100% i jos nesto milo mi je sto si zadovoljan robom ;0
Pozdrav ...:wave:

mitnick je napisao(la):
http://www.arctic-cooling.com/en/products/vga_silencer/

Ispravka nije na mestu, pogledaj official site....

Ispravka 2 isto nije na mestu, obzirom na to da trebash da menjash neshto...I JNC je super napajanje, kada premestish sve iz Enermax-a u njega i isechesh ga pozadi zbog zadnjeg ventilatora....

1. I ti si mi neki haker! :d
Koga briga za preporucenu cenu, ja ti kazem cenu po kojoj se prodaje napolju. I to ne na jednom, nego na gomili mesta. Pa nek ti kaze M3 posto ga je nabavio! 😉

2. Glupo ti je poredjenje.
I Zalman je strasan hladnjak, pa bez dodatnog fana ne vredi nista. Razmisli! 😉

Ej Delija fora je u tome da on toliko kosta napolju ali kad na tu cijenu dodas jos putne troskove onda brate istadne taman 20 eura.I jos nesto ovaj kuler ne mozes nidje da nabavis kod nas ...Prodavao je prije neki lik ovaj kuler u malim oglasima 17 eura ...tako da mislim da je cijena od 20 eura povoljna 😉
Pozdrav...:wave:

Cena jeste ok, kuler jeste sjajan.

Ma, OK je M3, niko nije rekao da si ti puno trazio/dobio, nego cisto zato sto je pomenuo cenu napolju.
Poenta je u tome da se on na stranim forumima preporucuje kao idealno resenje zbog izuzetno lakog montiranja (za razliku od Zalman-a, CoolerMaster-a, Giant-a i sl.) i niske cene ~10$.
Inace, po 90% testova na netu, Zalman ZM-80D-HP sa dodatnim fanom primetno bolje hladi od njega, medjutim, to moze biti i posledica toga da se kuleri ovog tipa bolje ponasaju sa otvorenim kucistem, kako se uglavnom testira. Performance Silencera ne mogu da se poboljsaju dodatnim fanom, jer mu je hladnjak zatvoren u plasticno kuciste.

E sad vec poodavno postoji sledeca generacija istog kulera ATI Silencer serija (~30$), i trebalo bi da hladi bolje od prethodnika.

Jednu jako interesantnu stvar sam primetio citajuci razne testove, a to je da se sa razlicitim kulerima, cak iako su izmerene temperature identicne (ili cak nize u korist luzera, tj. niza je temperatura sa kulerom sa kojim se postize nizi OC rezultat???) kartice razlicito klokuju. Tako npr. WaterBlock uvek postize najbolje rezultate, iako neki vazdusni kuleri postizu i nize temperature (npr. ThermalTake Giant 3 sa ukljucenim i glavnim ventilatorom i blower-om).

M3 je napisao(la):
...Prodavao je prije neki lik ovaj kuler u malim oglasima 17
Moja greska mislio sam 27 eura , greska prilikom pisanja :lupko:
Delija shvatam ja tebe , nego sam mislio da si me prozvao tako sto prodajem kuler covjeku 20 eura.Vjeruj mi brate taman toliko sam ga i platio sa svim troskovima ... 😛
Pozdrav...

Delija, ja sam pomenuo zvanichnu cenu, koja je ovde skroz ok, obzirom na to da ga nema nigde...Slobodno ga uzmi u USA za 14$ (na kraju ce te izaci i preko 20 evra)....O tome ti pricham....

Ako ti je 9800-tka sa XT jezgrom, mogli bi da uporedimo temperature, bas me zanima.

E, da , jos nesto, CoolViva inicijalno i nije namenjen za overklokovanje, vec kao totalno Silent resenje. E sad, ispostavilo se da se jako fino oraspolozi sa dodatnim fanovima.

Interesuje me poredjenje, da vidim da li da cimam strica iz Dzermanije ili ne! 🙂

Ma nesam sta Dejija da trazis sa tim kulerom ...definitivno je bolji Arctic , ali da se uporedi temp. nebi bilo lose .Mitnick ako si raspolozen uporedite temp. cisto da se zna koji kuler trenutno na nasim prostorima vlada :d
pozdarv...

Karta je BBA Radeon 9800Pro - R350 - znachi, bez temp. sonde....

Btw, cimaj strica, imam ovde i jednu Coolvivu....Sa njom u Xaseru (2 x 80mm duvaju u graficku + ventilator od Coolvive) karta ima dosta slabije performanse

Poslednja izmena:
Ne verujem da moze da spusti temperaturu vise od 15C (koliko sam dobio sa poslednjom modifikacijom skalamerije🙂)!
Sada mi je u leru 53-54C, a posle sat vremena ATITool-a 57-58C.

Sa default kulerom sa 2 9-tke koje i sada duvaju mi je bio maksimum oko 73C (65C u leru), dok bi bez tih fanova sigurno shiknuo i preko 75C sa blagim overklokom, pa dolazim do cifre od skoro 20C razlike, tako da ne verujem da bez vode moze mnogo bolje. Jednostavno, moj primerak 9800-tke nije raspolozen za neki znacajniji overklok.

Inace, sad mi je totalno stabilan (i Doom3 bez ijedne tackice na kriticnim lokacijama - i to sam provalio 🙂) takt 415.80/756.00MHz (ATITool nalazi 430/765, ali se tako pojavljuje po koja tackica i u 3DMark03, o Doom-u da ne govorimo), dok mi je pre montaze CoolViva-e (znaci opet sa one 2 9-tke) bio 398/742.

Znaci, za ukupno 195€, koliko me je sve zajedno kostalo, dobio sam karticu malo brzu od default 9800XT i 6580 poena u 3DMarku, cime sam extra zadovoljan.

Au bre delija, shto si naporan...VGA Silencer je stvarno za klasu bolji cooler od Coolvive....Dodushe, u pravu si, Coolviva nije ni pravljena za o/c

Opusteno, bre, ali nemoj da preterujes: Za klasu bolji???

Da ne skida mozda temperaturu za 30C? :d

Nije ni X800Pro duplo bolji, pa je opet za klasu iznad 9800Pro...Nemoj sve bukvalno da shvatash

Sve je to lepo, ali
Koliki je to dobitak u
Doom3 i
3D mark 05 ?

To me interesuje, vredi li , eventualni dobitak, tih 20€ i kusur. Osim sto lepo izgleda, kada je kartica van racunara.

Oseti se malo u visim rezolucijama (kada se framerate "vrti" oko kriticnih 25) i sa ukljucenim AA i AF.

Ajd sad , glupo pitanje . Zasto Ati ne ugradi u sve modele od 9800pro neki lepsi cooler ( CoolViva, Vga silencer ). Prvi bih kupio original pakovanje, a malo me strah da stalno nesto budzim.

Pa zato sto kartica nije predvidjena za o/c, mislim ona jeste ali od proizvodjaca ti je deklarisano da ce ona raditi na difolt 10 godina 9malo sam ga precerao ali ajde) i imas garanciju 3 godine.Ako je o/c gubis garanciju.To ti je isto slusaj kao sa AMD-om , on u box pakovanju dobijek kuler koji je prvenstveno tix i on zavrsava posao.NAdam se da si me shvatio.A sto se tice boljih hladnjak tu je Ultimate edition koja je izvrsna za o/c ;0
pozdrav...

borab je napisao(la):
Ajd sad , glupo pitanje . Zasto Ati ne ugradi u sve modele od 9800pro neki lepsi cooler ( CoolViva, Vga silencer ). Prvi bih kupio original pakovanje, a malo me strah da stalno nesto budzim.

HIS IceQ 9800Pro (koju BTW ima M3) ima po defaultu ugradjen upravo VGA Silencer, ali oni to i debelo naplacuju.

Pa naravno da ima, a ova moja kartica je neuporedljivo kvalitetnija od svake 9800Pro kartice...a pritom sam je jeftino uzeo...i vrijedi svaki cenat 😉
Pozdrav...

Nazad
Vrh Dno