Šta je novo?

Archos 101 internet tablet

ProMaster

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2011
Poena
375
POzzz, svima, potrebno mi je vase misljenje u vezi sa ovim uredjajem, prednosti, mane, zasto ga kupiti zasto ne. Inace ovo bi bio moj prvi tablet, a imam ponudu za Archos 101 ili Flytouch 3 po skoro istoj ceni. Koja je vasa preporuka, sta odabrati?? Hvala!

flytouch sa rezistivnim ekranom i archos sa capacitativnim. pod 1: tu ti je odmah neka prevara za taj flytouch u pitanju ako koštaju isto a trebalo bi biti bar 100€ manje, a pod 2. odaberi archos

Flytouch ima duplo veci ram, gps i 4GB flash (ne znam koliko je dostupno aplikacijama). Archos ima 256MB ram memorije, dok je flash 8 ili 16GB, ali je samo 256MB dostupno aplikacijama (moguce povecati na rootovanim uredjajima).

Oba imaju 1GHz procesore, ali veoma razlicite. Flytouch ima stariju ARM11 generaciju, Archos ima Cortex A8, koji je dosta brzi. Za flytouch nisam siguran ni da li podrzava Flash,c ak ni sa tim taktom (ne zbog svoje nesposobnosti da to uradi, vec zbog Adobe-ovih zahteva da procesor bude minimum Cortex A8). Flytouch ima podrsku za Market cim se upali uredjaj. Archos je nema, ali se lako instalira (postoji apk na forumu sajta archosfans.com).

Glavna razlika, zbog koje bih ja licno bez razmisljanja uzeo Archos, je ekran. Na Flytouch tabletu, ekran je resistive, odnosno, slabiji osecaj, veca inertnost, tezi za kucanje (i u sustini, bilo sta drugo), kao i nepostojanje zumiranja isl sa 2 prsta. Archos ima Capacitive ekran sa prepoznavanjem kontakta u 2 tacke. Takodje, capacitive ekrani imaju prednost sto je za komandu sasvim dovoljan lagan pritisak na stakleni ekran. Osecaj je jednostavno neuporediv i meni licno sama ova cinjenica razdvaja masine koje bih razmotrio i koje ne bih ni gledao. To je individualno doduse, ja sam naviknut na capacitive i zato i imam problem sa resistive ekranima. Ko nije navikao na capacitive ekrane, u principu nema problema sa resistive ekranima.

Archos nije cudo tehnologije, ali jeste lagan uredjaj sa dobrom baterijom, jeftin i sa izuzetno prakticnom nogarom (sa 2 nivoa - za gledanje filmova i za kucanje). Nezvanicna (moderska) podrska je takodje dobra. Na trzistu postoje mnogo bolji uredjaji, ali ti mnogo bolji uredjaji i mnogo vise kostaju. Koliko para, toliko muzike, ali u slucaju Archosa, odnos je veoma povoljan. Ako si jedan od zahtevnijih korisnika, mozda bi vredelo skupiti jos malo love i uzeti neki Tegra2 tablet. Ako ne spadas u superzahtevne korisnike, ovo je dobar uredjaj.

Jos jedna interesantna pojedinost, za koju ne mogu da garantujem jer na zvanicnom sajtu nista ne pise - procitao sam negde (ne secam se gde) da noviji modeli imaju 512MB ram memorije umesto 256. To bi bilo veoma lepo i korisno, ali za to ne mogud a ti gaarantujem. U svakom slucaju, ovo jeste jedan od uredjaja koje bih ja licno ozbiljno razmotrio, iako jesam veoma zahtevan korisnik.

Nisam zahtevan, msm ono nista preterano, mahom ono za sta se inace koriste, neki film, dosta muzike, surf naravno.. Igrice s vremena na vreme..
Dosta ovoga sam, znao jer pratim tablete vec neko vreme, ali hvala u svakom slucaju.. Ono sto me odbija od Flytocuh 3 je kineska filozofija (ne pljujem, jednostavno, nikad nisam kupuvao nista kinesko, tipa mobilni ili tako to), dok mi je archos opet francuska firma, nekako su mi vise poverljivi. A interesuje me da li mozda imate informaciju koji je ekran bolji, pritom mislim da ima bolju rezoluciju, veci ugao gledanja, da je jednostavno BOLJI i lepsi za oko (oci).. :)

Nemam, jer mene ne zanimaju resistive ekrani uopste. Capacitive je ipak capacitive, i ko jednom predje, vise se ne osvrce natrag. A i kvalitet slike je po mom iskustvu bolji kod capacitive ekrana (zbog nepostojanja touch folije, ili sam ja jednsotavno naletao iskljucivo na dobre capacitive i ne tako dobre resistive, ko zna). Rezolucije su iste. Sto se tice gledanja videa, Archos specijalno naplacuje povecani paket codeca, mozda ti se isplati o tome da razmislis. Zaista moze da pusti sve sa njima.

Sto se igrica tice, Cortex A8 procesor je definitivno bolja zverka, ako se ne varam, on dolazi sa PowerVR SGX530 grafickim chipom, za koji su razni naslovi specijalno optimizovani. Svakako ce igre bolje raditi na njemu.

Sto se dosta muzike tice, ne vidim preteranu poentu od muzike na tabletu. Mislim, nije bas portabl koji mozes da okacis oko vrata ili stavis u dzep. A nema ni preterano jake zvucnike koji mogu da ti zamene kucni audio sistem. Mozda ti imas neku namenu koje ja nisam svestan.

U svakom slucaju, moj glas ide Archosu, posebno ako kostaju isto.

sve se to u kini pravi samo je archos od kvalitetnijih materijala, ono za market sam prevideo skroz mada jako lako se osposobljava i na njemu. flash radi na archosu, na flytouchu ne. što se ekrana tiče za archos ne znam ali kod flytoucha mi je smetalo nakon sat vremena čačkanja u mračnijoj sobi jer su oči htele da mi ispadnu bukvalno.
inače ja kad sam kupovao bilo je ili archos ili flytouch a jedini razlog zašto sam pazario flytouch je bio taj što do archosa nisam nikako mogao da dođem. kao što niko više i nije bar od decembra. ako ih sad ponovo ima onda je to ta verzija sa više memorije pošto je to najavljivano po netu dosta.

Johnny nisam ni mislio da ga zakacim za vrat... hahahahah Nego imam devojku u leskovcu i cesto putujem, sto vozom, sto busem, pa sam mislio da tad slusam muziku. Mada mi Xperia X1 zavresava posao, ali me je smorila i prodacu je, tako da mi treba nesto za muzikicu.. :)

Da, vidis, ta mi primena nije pala na pamet. Ali opet, drzati u krilu 10" samo zbog muzike, bez interneta, hm... Ja licno bih rootovao xperiu i omogucio da koristi wifi tethering. Muzika i internet u jednom!

Ne pitah, gde kupujes ovaj Archos? Jel neka jednostavna, jeftina varijanta, ili samo ti imas srece?

Nisi razumeo, gledam film i kad se zavrsi odslusam muziku, dok putujem. inace kod kuce imam Wi-fi uz adsl, tako da je surf zagarantovan.. Nasao sam na ebay, ima za 150e, sad dal je novo, polovno, ili sta vec nzm, a ako ovako ne nadjem nista, imam ujaka u Parizu, pa cu preko njega da se docepam.. :D
Brate, xperiji sam uradio sve zivo i probao, ali jednostavno, kad te telefon neki smori, onda nema dalje.. Uzmem E66 i tablet i Bog da me vidi.. :D Barem se nadam .. :D

Ja imam Archos 70 internet tablet i odličan je, odmah mu stavi najnoviji firmware jer će raditi brže i bolje mada kad ga uporediš sa nekim HTC telefonom interfejs je primetno sporiji i ume ponekad da se zaglupi. Baterija na ovom mom može da traje i 8-10 sati, zavisi šta na njemu radiš
Prednosti Archos-a su naravno capacitive ekran, velika firma koja stoji iza njega sa čestim novim firmware gde slušaju šta korisnici traže i ima ogroman community na http://forum.archosfans.com/ gde ćeš naći i custom firmware i svašta što ti treba. Većina igrica će raditi ali neke ipak neće, imaš na tom forumu i spisak kojih, može market lako da se instalira ali fali dosta aplikacija iz normalnog Market-a što možeš srediti nekim "3rd party" marketom ;)

i ja sam zainteresovan za tablete od pre par dana a ovaj archos mi je najzanimljiviji :D Samo me zanima ima li kod nas da se kupi polovan i koliko kosta?

Pa polovni ces tesko naci, ali ja idem ovih dana da uzmem Prestigio PMP 7100, on je identican ovom Archos, kosta oko 30000 kod nas, samo nemaju ga sve prodavnice, cak i one koje ga imaju na sajtovima, nemaju ga na lageru, bio sam u tehnomaniji i oni ga trenutno nemaju, kazu da ili ce biti kasnije ili da se naruci. A i po meni je bolje uzti novi, imsa 2 god garancije, tako da si u tom periodu makar miran. kazem po meni, mozda tebi odgovara polovan, nzm..

Kod nas Archos nikada nije ni dolazio, a i ako ga narucujes preko interneta, nije bas najcesca zverka. Prestigio PMP7070c je skoro identican Archos 70 modelu, Prestigio PMP7100c je skoro identican Archos 101 modelu. Izmedju njih postoje 2 razlike - 7100 ima 10" ekran (i samim tim vece dimenzije i masu, naravno), dok je 7070 7" model. Na 10" modelu, nogarica ima 2 ugla pod kojima moze da se postavi ekran - jedan za gledanje videa, drugi za kucanje, dok 7" model ima samo veci ugao, za gledanje filmova. Izuzev toga, to su identicni uredjaji.

hehehe, Johnnny, pa slozices se da razlika ipak na kraju nije velika, ipak su t dva razlicita modela i logicno je da se ne ocekuje da budu identicni.. Ali imajuci u vidu hardver, skoro da su identicni..

Cisto kazem slabije informisanim :) Slazem se, izuzev velicine, modeli su prakticno identicni.

Nazad
Vrh Dno