Šta je novo?

ArchiCad 3D vs AutoCad 3D,iskustva

Monah 0007

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2005
Poena
620
E,ovako,mislim da bi bilo dobro da se otvori jedna ovakva tema sa konkretnim odgovorima i obrazlozenjima.Ja sam skoro radio u ArchiCadu i mogu reci da je program odlican.Njegov render engine,lightworks,radi super i ima odlicne rezultate,ali.........Dosta iskusnijih korisnika Autocada mi je reklo da je 3D Autocada odlican,ali ljudi jednostavno ne znaju da ga koriste kako treba.E,da,da razjasnimo nesto,za precizne crteze Autocad je ZAKON,ali za 3D modelovanje mislim da Archicad ima prednost u brzini.Opet su me neki korisnici Autocada osporili,ali dobro,neka su tu negde...Zanimaju me iskustva i predlozi za koriscenje render engina,koji daju dobre rezultate,a nisu bas prespori.NPR.Artlantis plugin za Archicad dosta hvale na netu i video sam slike,prilicno su dobre.Tu je naravno i 3ds render,ali njega da iskljucimo zbog potrebe za njegovim ucenjem i savladavanjem...Eto tako,pa sada dajte neka iskustva....mislim da bi ova tema pomogla dosta jer se cesto cuje ovo pitanje....

A šta bi ti da radiš u 3D?

Ako su u pitanju neki nepravilni oblici onda zaobiđi i AutoCAD i ArchiCAD; tu je 3DS Max.
Ako ćeš raditi modelovanje arhitektonskih objekata onda je tu ArchiCAD u veeeelikoj prednosti u odnosu na AutoCAD. Npr. za neku kuću u ArchiCAD-u ti treba 1h za modelovanje naspram 5h u AutoCAD-u.

Druga stvar je renderovanje!

Tu je Artlantis (koji nije plugin nego zaseban program) koji bez mnogo muke daje pristojne rendere i 100% je kompatibilan sa ArchiCAD-ovim fajlovima. Ko modeluje u AutoCAD-u obično renderuje u MAX-u ali kada samo zamislim koliko truda treba uložiti u učenje MAX-a da bi se dobili makar rezultati kao u Artlantisu smuči mi se.

Evo primjer stola koga sam potpuno uradio u AutoCAD-u; modelovanje i render.

Druga slika je modelovanje u ArchiCAD-u i render u Artlantisu.

attachment.php

attachment.php

Prilozi

• sto najnovije.jpg
    sto najnovije.jpg
    144.9 KB · Pregleda: 852
  • Graphic1..jpg
    Graphic1..jpg
    430.4 KB · Pregleda: 1,112
VRH!!!!!!Odlicno izgleda!!!Meni trebaju zgrade,kuce i ostali gradjevinski objekti....Zato i mislim da je Archicad u prednosti nad Autocadom,zbog brzine izrade u samom 2D prikazu.Koliko znam Artlantis dolazi kao unutrasnji engine u Archicadu 12,ne mora da se posebno ubacuje fajl u zaseban Artlantis render program,a za verziju 11 mora da se instalira plugin,ako ne gresim???Jedno pitanje,kada radis komsiluk,kako ga radis???Mislim neces raditi komplet svaku zgradu u komsiluku,pretpostavljam da mozes da ubacis komsijsku zgradu kao bitmap ili tako nekako???

Taj plug in na koji misliš to je dodatak za ArchiCAD da bi mogao eksportovati ArchiCAD fajl u Artlantis, koji je zaseban program. U ArchiCAD-u imaju 4 rendering engina i nijedan nije artlantis.

Kada radiš komšiluk možeš da kombinuješ razne stvari, ubacivanje slika, modelovanje, dorađivanje u photoshopu ....

Ok,hvala.I reci mi kolika je razlika u kvalitetu rendera izmedju Artlantisa i ovog lightworks-a u Archicadu 12???Procitao sam da su ga unapredili u odnosu na verziju 11,po meni nije bio los ni u 11.

Bolji je mnogo Artlantis, barem 3 puta!

Nazad
Vrh Dno