Šta je novo?

Apple napusta Intel chipsetove???

• Začetnik teme Začetnik teme Doktor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stavio sam "???" u naslov...

Ovo mi malo sumnjivo zvuči. Ovde se radi o laptopovima koji treda da se pojave u Q3, znači u naredna dva meseca. Ako je Apple napustio Intel chipsetove šta mu ostaje:
- Da je neko specijalno za njih radio custom chipset što je vrlo malo verovatno.
- Da se opredeli za AMD - malo verovatno, AMD nema aktuelan čipset za mobilnu Intel platformu. Moguće je da je to nešto novo, pa će prvo debitovati na Apple mašinama.
- Da se opredelio za nVidia čipset - ovo je možda najverovatnije ali u ovom slučaju Apple je u problemu u svetlu najnovijih kvarova nVidia čipsetova. Možda zato Apple ne želi da kaže ko radi nove čipsetove.

Ova spekulacija se odnosi samo na MacBook. Pro verzija ce sigurno imati Montevina cipset u sebi, ali moguce da WiFi adapter nece biti Intel-ov (opet spekulacija) sto je steta, jer trenutno nema 3rd party WiMax resenja dostupnog na trzistu u vecim kolicinama.

Mozda im PA Semi, kompanija koju su kupili pre par meseci, razvija cipset. Uz patente koje Apple ima od ranije (Apple je razvio cipsetove za PowerMac G5, PowerBook G4 itd...) sasvim je moguce da opet krenu sa sopstvenim cipsetom.

Medjutim, nije pohvalno, ali je bas ta slicnost novijih Macintosh racunara sa svojim PC pandanima, po pitanju hardverske osnove, Apple-u i donela toliki skok udela na trzistu. Da se ne lazemo, vecina korisnika je kupila Mac bas zato sto je fancy i moze da vozi Windows. Nevezano za to da li su oni kasnije zaista i instalirali Windows na tim masinama, to ih je ubedilo da idu na Mac, jer u najgorem slucaju, ako se ne naviknu na Mac OS X, mogu da koriste Windows...

Ako Apple razvije svoj cipset, to znaci da moraju da razvijaju i drajvere za taj cipset itd... itd... Uglavnom, videcemo za nedelju-dve kada bude izasla nova linija prenosnih Mac-ova...

Ova spekulacija se odnosi samo na MacBook. Pro verzija ce sigurno imati Montevina cipset u sebi, ali moguce da WiFi adapter nece biti Intel-ov (opet spekulacija) sto je steta, jer trenutno nema 3rd party WiMax resenja dostupnog na trzistu u vecim kolicinama.
Bas kao sto nema ni WiMax mreza u vecim kolicinama...
Mozda im PA Semi, kompanija koju su kupili pre par meseci, razvija cipset. Uz patente koje Apple ima od ranije (Apple je razvio cipsetove za PowerMac G5, PowerBook G4 itd...) sasvim je moguce da opet krenu sa sopstvenim cipsetom.
Jedino kompanija koja ima licencu za GTL+ magistralu moze da pravi chipset za Intelov procesor... e sad da li Apple ima ta prava to ne znam.
Apple nikada nije razvijao chipsetove za G5, vec je koristio HyperTransport resenja dostupna na trzistu! Konkretno AMD-ov 8121 i ServerWorksov S2000!
Medjutim, nije pohvalno, ali je bas ta slicnost novijih Macintosh racunara sa svojim PC pandanima, po pitanju hardverske osnove, Apple-u i donela toliki skok udela na trzistu. Da se ne lazemo, vecina korisnika je kupila Mac bas zato sto je fancy i moze da vozi Windows. Nevezano za to da li su oni kasnije zaista i instalirali Windows na tim masinama, to ih je ubedilo da idu na Mac, jer u najgorem slucaju, ako se ne naviknu na Mac OS X, mogu da koriste Windows...
Pa ako taj notebook bude koristio Intel procesor eto mogucnosti da instaliraju Njinjdoze...
Ako Apple razvije svoj cipset, to znaci da moraju da razvijaju i drajvere za taj cipset itd... itd... Uglavnom, videcemo za nedelju-dve kada bude izasla nova linija prenosnih Mac-ova...
Hm... kad je Apple zadnji put sam razvio bilo koji chip za svoje masine?

Kada je pokrenut Centrino, isto tako su "analiticari" pricali da jos uvek nema WiFi mreza i pitali se koje je poenta cele price... Znamo kako je sada - notebook bez WiFi-ja prakticno je neuopotrebljiv.

Intel ulaze dosta u razvoj WiMax mreze ne samo u razvoj cipsetova za isti. U pitanju je ceo ekosistem koji ce se kreirati oko toga.

PS: Npr. Makedonija je pokrivena WiFi mrezom na taj nacin i u Skoplju npr. mozes na kiosku da kupis kredit, nakacis svoj notebook ukucas kod sa vaucera i surfujes. To nas ceka i sa WiMax-om, samo u mnogo vecoj meri zbog same prirode WiMax tehnologije.

Dakle, neko mora da pokrene pricu, a to je po obicaju Intel, a kasnije drugi isprate.

Poslednja izmena:
Najveci WiMaxov problem je rasprostranjenost 3G mreze i nepostojanje racionalnih ekonomskih argumenata da se razvija nova infrastruktura.

Cak i u Srbiji je 3G sasvim dovoljno rasprostranjen za dobar "start-up" nove tehnologije. Kasnije kako bude rasla korisnicka baza, rasce i pokrivenost itd...

PS: Ni WiFi se nije razvijao na ekonomskim principima, vec su za pocetak u razvoj infrastrukture i uredjaja investirale velike kompanije (npr. u USA je bila citava mreza "Centrino certified" hotspotova: kafici, metro stanice itd...)

Apple je npr. investirao u free internet access u Starbucks kafeima kako bi popularisao iPhone WiFi access itd...

Poslednja izmena:
Ja bas ne vidim koju racunicu Apple moze imati ako naprvi svoj chipset ili koristi neki ne-intelov za intel procesor - cisto sumnjam da mogu nesto da ustede ili da naprave ne znam ti ni ja kakav pomak sa novim/drugim chipsetom... :/

Koliko sam razumeo za MacBook Air su npr. napravili svoju maticnu plocu ali su koristili intelov chipset...

Neki bitan pomak bi bio da ubace npr. Cell kao u Toshiba laptopovima 🙂

@nedjo uradio sam search na amd 8121 i mac g5 i nema ni jednog hit-a! jel mozes malo da pojasnis ovu tvoju tvrdnju ili je potkrepis nekim linkom??

Pa zar nema neki ATI Intel chipset sa integrisanom grafikom?

EDIT: A nee... Jobs je izgleda ozbiljnije bolestan nego sto se mislilo -- NVIDIA ce im uvaliti svoja chipset i GPU resenja (Link) posto je to jos jedino mesto gde mogu da ih valjaju barem dok ne izadje Nehalem. Ovaj lik sto je izneo teoriju mora da je na nekim teskim psihotropnim supstancama.

Poslednja izmena:
bez veze... sta ce dobiti ovim? kao ustedeti nesto?? po meni nema bas neke logike da uzimaju nvidia chip set osim ako se nisu "pokacili" sa intelom 😀 😀 do sada je Apple prvi na trziste izbacio najnovije intel chipove:

MacBook Air-ov CPU
24" iMac 3,06GHz CPU
prvi MacBooPro sa CoreDuo chipom...

ocigledno da Apple ima dobar deal sa intelom. zasto bi to sad kvarili prelaskom na nvidiu??

Pa nVidia definitivno izgleda kao najrealniji partner za ovu pricu... mene ne bi cudilo da je u pitanju samo vrh ledenog brega i da je vrlo verovatno rec o mnogo sirem dilu izmedju Applea i nVidia-e, a moguce je i Jobseovog "drugog" posla u Pixaru...

@Delimir
Mislim da se nismo razumeli po pitanju 3G-a. Diskutabilna adaptacija WiMAX-a je posledica odlicno rasprostranjene i razvijene 3G mreze, a ne njene nerazvijenosti.

WiMax zahteva potpuno novu infrastrukturu i u svetlu razvijnosti i brzina koje omogucava 3G, kao i snage onih kompanija koje stoje iza 3G-a, trenutno nema naznaka da se WiMAX-u smesi buducnost koju je imao WiFi...

Takodje, WiFi je uspeo jer je gomila igraca nudila HW za njega i unapredjenja standarda su bila rezultat kolektivnog napora velikog broja kompanija. Trenutno Intel drzi WiMAX u svojim rukama cvrsce od USB 3.0 i dok god je to tako shanse da se WiMAX razvije su minorne, bez obzira na Intelovo lobiranje.

Ono sto sam ja cuo da se suska je : Apple se vraca na IBM procesor, u planu su procesori sa 16, 32 i 64 jezgra (laicki receno).

Poslednja izmena:
bez veze... sta ce dobiti ovim? kao ustedeti nesto?? po meni nema bas neke logike da uzimaju nvidia chip set osim ako se nisu "pokacili" sa intelom 😀 😀 do sada je Apple prvi na trziste izbacio najnovije intel chipove:
Ima puno logike. Intelova integrisana grafika je oduvek bila Bogu plakati.
AMD trenutno ima najbolju soluciju za integrisani mobile chipset, ali Apple verovatno ne bi želeo da se veže za proizvođača čija je budućnost neizvesna.
nVidia ima dobar chipset ali i dobar image koji se uklapa u sliku o Apple-u.

I meni ovo zvuci kao logicno al' ko zna sta ce na kraju ispasti. Meni je jaaaako sumljivo da nakon toliko cimanja da predju na x86 vrate sve na staru pricu? Ili se ovo ne odnosi na cpu koji ce biti u macovima? Mozda ovo sve ima veze sa snow leopardom i koricenju gpu-a za koprocesing?

@nedjo: jobs u puxaru?

@shimeco nemoguce 😉 koji IBM procesor ??

http://www.google.com/search?client=safari&rls=en-us&q=price+of+power5+cpu&ie=UTF-8&oe=UTF-8 😀 😀

btw NEDJO lepo sto si dao referencu na tvrdnju da je "Apple nikada nije razvijao chipsetove za G5, vec je koristio HyperTransport resenja dostupna na trzistu! Konkretno AMD-ov 8121 i ServerWorksov S2000!" 😉 ... c c c
http://www.myri.com/scs/performance/PCIe_motherboards/results.driver-1_3_0/PowerMacG5.html

hvala! :wave: 🙂

Nazad
Vrh Dno