Šta je novo?

Apple mobile profit

Naravno da moze... Apple ima ogromnu marginu naspram drugih.
Sta vise ne bi me cudilo da AppStore nije ukljucen. Jer kako bi se to poredilo onda? iAppStore naspram... Android marketa samo sa Samsung telefon? Ne ide mi nekako ta ideja.

Barem daje ljudima ideju koliko vise placaju Apple-u :D

Pa ne placaju svi Apple... Mene zanima koliki je broj korisnika koji koriste Cydia naspram legalnih...

Stoji da ne placaju svi apps apple-u, ali ovaj text, ako je uradjen kako treba (tj. ako je poredio +store za sve ili bez store-a za sve), pokazuje koliko Apple vise naplacuje nego drugi naspram troskova proizvodnje.
Znaci pokazuje koliko vise korisnici placaju Apple-u naspram koliko bi vise placali drugim proizvodjacima.

Logika ti je pogresna.

Mozes da zakljucis da ako je cena slicna (a jesu slicne cene izmedju app-ova, kao i samih telefona), da apple ima mnogo manje troskove, pa i veci profit. U svakom slucaju ovo samo pokazuje koliko apple vise zaradjuje, a ne koliko ti vise placas.

Recimo da bi bilo ispravno reci: "pokazuje koliko Apple vise zaradjuje nego drugi naspram troskova proizvodnje." Sto jeste slicno ali nije isto :)

A koliko bi placali drugim proizvodjacima? Osnove ekonomije kazu "Pa placali bi isto toliko."

Ne vidim nesto smartphoneove ranga iphonea a da su 7.5x jeftiniji. Po toj nekoj logici...

Ne vidim u čemu je problem, kada prikazuju ko je prodao koliko miliona telefona u to spadaju telefoni raznih cena, kod apple-a su to skoro svi 600+ eura (ima i onih 300+ kao prošlogodišnji modeli)

Poslednja izmena:
Zar ne postoji slična tema u Apple podforumu? Zašto se vodi ista diskusija na dva mesta?

Miki je napisao(la):
Ne vidim nesto smartphoneove ranga iphonea a da su 7.5x jeftiniji. Po toj nekoj logici...
Nije 7.5x skuplji telefon nego 7.5x veca zarada ffs :)
Ali... the bubble does not break :D

Ok ajde molim te objasni kako se daje firmi koja ima 10% trzista mobilnim 75% zarade ako ti produkti onda nisu za toliko skuplji? Cisto da i mi glupi nesto naucimo od tebe pametnog.

Jesu oni za toliko skuplji... ali "7.5x skuplji" i "toliko skuplji" su totalne razlicite stvari - jedno je mnozenje, drugo je dodavanje.
Eto, naucio si nesto.

Ne znam stvarno sta su oni gore racunali, ali stvarno deluje preterano. Treba videti odakle su podaci, i kako su racunali.

Ali ukratko trebalo bi videti sledece:

zarada na operacije(%)=marza*obrt (RNOA)
marza=neto zarada od operacija ($)/ bruto prihod od prodaje iliti zarada na svaki dolar prodaje
obrt=bruto prihod od prodaje/ukupna operativna sredstva

Apple ima i veliki obrt i veliku marzu. I pored toga, deluje preterano.

Ono sto sam gore hteo da kazem je da bilo koja firma suocena sa odredjenom traznjom sa jedne strane, i proizvodnjom koju moze da izvede sa druge, ima tacno odredjenu cenu, samo sa ta dva ogranicenja. Ako smanje cenu, obrt ce porasti, ali ne toliko koliko ce marza pasti i obrnuto, ako krenu na drugu stranu od te tacke i povecaju cenu, to povecanje ce biti manje od smanjenja obrta.

Zbog toga, svaka firma bi u datoj situaciji odredila istu cenu. Osim ako ima iracionalnu zelju da smanji svoju zaradu.

Jesu oni za toliko skuplji... ali "7.5x skuplji" i "toliko skuplji" su totalne razlicite stvari - jedno je mnozenje, drugo je dodavanje.
Eto, naucio si nesto.

Da, lupio sam ovo za 7.5x jeftiniji ko zmaj. Ne treba pisati nista posle odredjenih aktivnosti.

Slazem se sa telep-om, apple ima samo modele koji su u najvisem cenovnom rangu(i to overpriced:)), dok drugi proizvodjaci imaju telefone sa najrazlicitijim cenama pa nebi trebalo da iznenadi sto apple najvecu zaradu po isporucenom telefonu.

Pitam se mozda da li je cjokanov u pravu - ako nisu racunali AppStore ipak deluje preterano. Ako jesu racunali onda me uopste ne cudi. Android Market ima podelu po telefonu i po proizvodjacu - medjutim Samsung &Co valjda uopste ne zaradjuju od Android Marketa bez obzira da li se njihovi telefonu koriste, pa ovo nije fer poredjenje.

Licno mislim da postoje nekoliko bitnih stvari ovde koje treba uzeti u obzir:
- Apple je americka firma. Najveca prodaja Apple-a, >50% je u Americi. Najveca prodaja po glavi je u UK. US&UK cine >75% prodaje Apple-a. Apple, a i drugi prozivodi, nisu skupi u USA kao sto su skupi drugde u svetu. Apple cak nije skup u UK (iPhone 3 kada je izasao, SIMFree je odmah bio dostupan u Vodafonu za 350GBP = 380EUR tada).
- Ameri su budale (pardon: "patrijote" ;)) i "kupuju domace" :) Da bi se Samsung, HTC i ostali probili moraju da daju niske cene, sa kojima jedva imaju zaradu. SGS2 je jeftiniji od iPhone-a uz isti paket, a iskreno mislim da je SGS2 skuplji za proizvodnju (ne zbog "kvaliteta" vec manjeg volume-a), samim tim Apple i dodatno vise zaradjuje.

Cifre/grafikoni predstavljaju SAMO hardver. Prodavnice (Apple Store, App Store, iTunes Store, Mac App Store) su u posebnoj grupi (Retail) i posebno se knjiže.

Razlozi za ovoliku marginu profita kod Epla su prilično jednostavni. Komponente koje Epl kupuje od kooperanata plaćene su za dve-tri godine unapred, po izuzetno povoljnim cenama. Epl je praktično otkupio više od polovine celokupnog tržišta čipova (mikro-procesora, memorije itd). Svi ostali proizvođači bore se za preostalu proizvodnju. Cene tih komponenata za te ostale proizvođače su gotovo duplo skuplje nego što ih Epl plaća, pogotovo što Epl plati 2,1 milijarde dolara unapred, što ostali jednostavno sebi ne mogu da dozvole. Zbog toga kod telefona sličnog hardvera (iPhone 4S i neki adekvatno opremljen HTC ili Samsung, na primer) Epl plaća oko 190 dolara za komponente, dok HTC ili Samsung plaćaju 390 $. Ako i jedni i drugi svoj telefon prodaju po početnoj ceni od 650 US$ (a van Amerike, ta cena je često dosta viša), očigledno je koliku prednost Epl ima u startu.

Pa ne placaju svi Apple... Mene zanima koliki je broj korisnika koji koriste Cydia naspram legalnih...

Taj broj je marginalan. Ukupan broj telefona koji su "Jailbreak"-ovani ne prelazi 5%. Pritom nisu svi to uradili kako bi uzimali piratske aplikacije (drugim rečima, izvesan broj korisnika koji su "jailbreak"-ovali telefon i dalje kupuje aplikacije u zvaničnoj radnji).

Eto, to i kazem za Apple hardver.
Em jeftinija proizvodnja, em skuplji proizvod :)

Cifre/grafikoni predstavljaju SAMO hardver. Prodavnice (Apple Store, App Store, iTunes Store, Mac App Store) su u posebnoj grupi (Retail) i posebno se knjiže.

Razlozi za ovoliku marginu profita kod Epla su prilično jednostavni. Komponente koje Epl kupuje od kooperanata plaćene su za dve-tri godine unapred, po izuzetno povoljnim cenama. Epl je praktično otkupio više od polovine celokupnog tržišta čipova (mikro-procesora, memorije itd). Svi ostali proizvođači bore se za preostalu proizvodnju. Cene tih komponenata za te ostale proizvođače su gotovo duplo skuplje nego što ih Epl plaća, pogotovo što Epl plati 2,1 milijarde dolara unapred, što ostali jednostavno sebi ne mogu da dozvole. Zbog toga kod telefona sličnog hardvera (iPhone 4S i neki adekvatno opremljen HTC ili Samsung, na primer) Epl plaća oko 190 dolara za komponente, dok HTC ili Samsung plaćaju 390 $. Ako i jedni i drugi svoj telefon prodaju po početnoj ceni od 650 US$ (a van Amerike, ta cena je često dosta viša), očigledno je koliku prednost Epl ima u startu.

Samsung projektuje komponentu i proizvodi je i ugradjuje u svoj telefon. Samsung prodaje Apple-u komponentu koju je projektovao, proizveo i u sve to ugradi svoju zaradu. U Samsung telefonu je barem 50% Samsung delova, u Apple telefonu je barem 30% Samsung delova ostatak proizvodi ili LG ili neka treca kompanija. Apple po tebi ima 200 $ jeftiniju proizvodnju telefona od konkurentskog Samsung-a.

Apple je otkupio polovinu proizvodnje celokupnog trzista cipova, a proda 10% telefona u odnosu na druge proizvodnje, pa sta stavlja Samsung u telefone umesto cipa, drvo, staklo, sneg, vazduh, mozda Samsung telefoni rade po principu hidraulicnih racunara, mozda cak i mehanickih ?

Daj baci mi tu matematiku, da izadjem iz zablude, mozda se obogatim.

Ovo nije valjda % smartphone, nego ukupnog trzista? I tu i treba gledati koliko je Apple otkupio.
Sta uzimaju od Samsunga trenutno? Valjda su uzimali procesore, koje vise ne uzimaju.

Ovo nije valjda % smartphone, nego ukupnog trzista? I tu i treba gledati koliko je Apple otkupio.
Sta uzimaju od Samsunga trenutno? Valjda su uzimali procesore, koje vise ne uzimaju.

Jos gore ako je celo trziste u globalu. Oni sto proizvedu consumer elektronike za godinu dana, primer Apple proizvede smartphone-ova koliko Samsung, proda PC uredjaja sa sve iPad-om malo vise nego HP, a gde je tu ostatak ? A5 od Samsung-a, za A6 ne znam, ali iPhone 4 je pravljen u Samsung-u, i tada su imali preveliku zaradu.

Ne consumer electronic nego ukupno trziste mobilnih telefona.
Apple ne drzi 10% ukupnog trzista niti 10% smartphone trzista. On drzi 10% PROMETA smartphone trzista, ~25% smartphone trzista globalno po prodatim primercima.

Ne consumer electronic nego ukupno trziste mobilnih telefona.
Apple ne drzi 10% ukupnog trzista niti 10% smartphone trzista. On drzi 10% PROMETA smartphone trzista, ~25% smartphone trzista globalno po prodatim primercima.

Citirao sam vasic-a, mozes na vrhu ove strane pogledati citat sta je Apple sve otkupio, pa sam na osnovu svega toga to i napisao.

Nazad
Vrh Dno