Šta je novo?

Apple Mac OS X 10.6 "Snow Leopard" - samo za Intel

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Jedno je istina - treba da porade na performansama :)

Ako dodatno optimizuju Mach bice i boljih perfomansi... Ili ako napuste skroz Mach, jos bolje :)

Medjutim, sada kada sistem vise nece biti universal, ako nista drugo bar ce izvrshne datoteke biti dosta manje... Naravno, bice lakse optimizovati za Intel, ako ne moras da se smaras i sa legacy optimizacijom.

Uglavnom, kazu da 10.6 nece doneti toliko poboljsanja i novih ficrsa koliko ce novina biti "ispod haube". Fine for me, a i sto bi izmisljali sada toplu vodu (kao sa Leopardom) kada ionako imaju najnapredniji OS na trzistu.

Poslednja izmena:
Moraju da porade na performansama definitivno. Optimizacija bi trebala da bude glavni zadatak jer mi se cini da je Leopard malo trom posle duzeg rada (tipa ne gasis masinu 10 dana).

meni je i Tigar bio trom posle mesec dana ne gasenja... ali npr. Leopard se nikad nije skucao* - zaboravio sam kako se zove task koji vodi racuna o prozorima ali on mi je npr. dva puta zakucao za godinu dana na Tigru (manifestuje se tako sto ne moze da se otvori ni jedan novi prozor :D)

*mada ima vremena :D

i ja se nadam da ce poboljsati performanse, nije toliko bitno za desktop jer ce CPU ionako biti jos brzi ali stvarno je bitno za mobilne uredjaje.

i da izbace vise Carbon - koliko kapiram zbog njega Quartz2DExtreme ne radi u Adobe aplikacijama kako treba (ostavlja zelene i pink pravougaonike i linije; ponekad). i generalno Adobe aplikacije su katastrofalno spore - najsporije od svih aplikacija na Mac-u (mislim na UI; koliko mu treba da prikaze GUI - da se razumemo, u pitanju su delovi sekunde ali buduci da sve ostale aplikacije rade trenutno (pogotovo CoreAnimation) Adobe je spor kao puz...).

Leopard pati od istog problema sa usporenjem kao i Tigar. Sto se Adobe-a tice, sta si zapeo za taj Adobe. Meni CS3 radi ok, nemam problem sa brzinom iscrtavanja interfejsa.
I dosadan si vise sa tim CoreAnimation-om koji je obicna demonstracija i to je to...

CoreAnimation - obicna demonstracija :D :D :D :D :D :D :D :D :D

meni je i Tigar bio trom posle mesec dana ne gasenja... ali npr. Leopard se nikad nije skucao* - zaboravio sam kako se zove task koji vodi racuna o prozorima ali on mi je npr. dva puta zakucao za godinu dana na Tigru (manifestuje se tako sto ne moze da se otvori ni jedan novi prozor :D)

*mada ima vremena :D

i ja se nadam da ce poboljsati performanse, nije toliko bitno za desktop jer ce CPU ionako biti jos brzi ali stvarno je bitno za mobilne uredjaje.

i da izbace vise Carbon - koliko kapiram zbog njega Quartz2DExtreme ne radi u Adobe aplikacijama kako treba (ostavlja zelene i pink pravougaonike i linije; ponekad). i generalno Adobe aplikacije su katastrofalno spore - najsporije od svih aplikacija na Mac-u (mislim na UI; koliko mu treba da prikaze GUI - da se razumemo, u pitanju su delovi sekunde ali buduci da sve ostale aplikacije rade trenutno (pogotovo CoreAnimation) Adobe je spor kao puz...).

Najsporija aplikacija je MS Office 2008. Nekako su uspeli da naprave Universal verziju, koja je na Intel-u sporija od Office 2004 pod Rosetta-om... Definitivno poduhvat vredan paznje :)

Sada se spekulise nakon sto je neki lik slikao bilborde za predstojeci WWDC (9. jun), a na kojima pise "OS X Leopard" i "OS X iPhone" da, posto vise nema prefixa "Mac" u nazivu OS-a, a Apple nije tuzio Psystar (one sto prodaju Hackintosh masine u USA sa preinstaliranim Leopardom) da ce Apple da ponudi otvoreni OS X zainteresovanim kompanijama...

Poslednja izmena:
CoreAnimation - obicna demonstracija

Erm pobrkao sam sa onim ******m od programa koje stalno pokusava da otvara AI fajlove umestoo Illustratora :)

Inace Delimir je u pravu - najsporija i najgora aplikacija je Office, tacnije Entourage. Dize se 2 sata, spor je do bola.... Microsoft :cuss:

Inace Delimir je u pravu - najsporija i najgora aplikacija je Office, tacnije Entourage. Dize se 2 sata, spor je do bola.... Microsoft :cuss:

a to... kao sto *SVI* vec znaju: moja omiljena TRECERAZREDNA kompanija, Microsoft, me apsolutno - ali apsolutno ne tangira! Od njih mi ne treba ni jedna linija koda! :D

btw kutija pa nisi valjda mislio da ja nonstop spominjem CoraAnimation u prici oko Larabre i ostalih cuda-muda™ a da pri tome mislim na "program koji stalno pokusava da otvara AI fajlove umestoo Illustratora" ??? :p

Što se usporenja tiče, a i one situacije vezane za ostatak raspoložive memorije, probajte programčić pod nazivom iFreeMem - oslobađa memoriju koja se ne koristi, a samim time bi mašina trebala brže da radi... Meni već skoro mjesec dana vrši posao...

a to... kao sto *SVI* vec znaju: moja omiljena TRECERAZREDNA kompanija, Microsoft, me apsolutno - ali apsolutno ne tangira! Od njih mi ne treba ni jedna linija koda! :D

btw kutija pa nisi valjda mislio da ja nonstop spominjem CoraAnimation u prici oko Larabre i ostalih cuda-muda™ a da pri tome mislim na "program koji stalno pokusava da otvara AI fajlove umestoo Illustratora" ??? :p

Ne nisam samo sam pomesao u ovom slucaju.

A to sto tebi ne treba je nesto drugo, na ovoj planeti na srecu ili zalost njihovi programi su zakon kada je office u pitanju. Uostalom znas to i sam samo se pravis naivan :)

U korporativnom okruzenju koriscenje OO nije bas najzahvalnije :)

OK, za poslovne korisnike ni Mac:Ofice 2008 nije srecno/adekvatno resenje.

Pa kompatibilan je sa Officeom sa Windowsa 100%, to je dovoljno da bude adekvatniji od OO-a.

Ne radi VB script u 2008-ici, pa je skoro neupotrebljiv za bilo sta komplikovanije.
Mogu da potvrdim.
Office 2003 fajlovi sa Win platforme (malo komplikovaniji) nisu hteli adekvatno da se otvore na mom iBook-u, Office 2004, OS X 10.5 platforma, kao i obrnuto.
Definitivno nisu kompatibilni.

Da, taj deo je MS izostavio (ili nije znao kako da implementira)...

Najavili su da ce uz neki buduci Service Pack, Office 2008 podrzati i VB script.

Izgleda da ipak neće biti Ćao PPC...

Nece biti definitivno. Probao sam ovu Developer Preview verziju i Requirements file jasno kaze da vam treba Intel procesor, a PPC se ne spominje. Doduse, od PPC masina imam samo jednu G3-jku, a kada sam probao u toj masini, javi da sistem nije podrzan - ali G3 ionako nije podrzan pod Leopardom.

Enivej, dobro je da su izbacili podrsku za PPC, posto je bilo nemoguce optimizovati dok se vukao legacy kod. Ako nista drugo, izvrsne datoteke su vise nego 2x vece u slucaju universal aplikacija.

Inace, u activity monitoru pod 10.6 vise nema PowerPC aplikacija (ovo sto ide pod Rosetta-om) vec je podela sada na Intel i Classic :)

Poslednja izmena:
Samo neka se potrude oko optimizacije i nek konacno srede onaj sugavi Finder :)

Ko je stavljao 10.6, isplati li se stavljati ga umesto 10.5? 10.6 mu dođe kao service pack :)

Pa 10.6 jos nije izasao? :) I u pitanju je nov sistem koliko ja znam.

Mislio sam na ove dev preview verzije :)

Poslednja izmena:
Probao sam ja i puca jako cesto - npr. zabode kada povezem Ixus 70 i pocnem da prebacujem slike. Dodje do pola transfera i stane. Nakon toga "Force Quit" pomaze. Ne znam ni da li je sistem bas toliko brzi, posto je instaliran na externi eSATA disk koji je brzi od ovog internog na kome mi je 10.5.3 i plus 10.6 mi je skroz prazan...

Nazad
Vrh Dno