Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

I meni se ovo ponekad dešava sa Mx Master 3 i MBA M1. Izađem iz Photoshop-a i miš zabaguje, radi ali kao da je pointer na nekih 10%.
Takođe horizontalni scroll bi trebalo da radi kao brush size u PS, ali neće. Dok na Windowsu to radi bez problema, ista verzija PS.

Da li na ovom laptopu mogu da skinem nešto sa mejla u fajlove, to obrađujem i prebacim na flešku? Ili da li mogu da skidam pesme sa interneta koje ću da prebacim na memorijsku i koristim u autu?

Naravno da možeš, nema to veze sa tim koji je u pitanju hardver i softver, sva tri najraširenija OS-a (Windows, Linux, macOS) mogu ovo na manje-više identičan način.

Upravo sam to hteo da napisem (zbog iOSa). Ali opusteno, na macOSu laganica (bukv Windows fazon).

A programi, jel svi moraju da se plate sa njihove prodavnice ili mogu da se prave akrobacije sa ključevima od 2-3 evra... Recimo za office i tako to

Sve isto kao i sa Win-om.
Možeš da kupuješ na oficijelnoj strani, po oficijelnoj ceni, ali ima i bundle varijanti i sniženja.
Ima i “narodne” verzije, kao i za Win.
Bitno je da znaš za šta ti treba i na osnovu toga šta od softvera koristiš uzimaš ga ili ne.

Pa zato što na ajfonu ne može. A pošto im je ista filozofija mislio sam da je i mac isto zatvoren.
Ma može i IOS, slično kao sad najnoviji Android, ako je aplikacija predvidela svašta je moguće, ako nije - nije.

Ja koristim ipad sa eksternim SSD, sve to normalno radi. Bez brige.

Najbitnije mi je da radi skidanje sa neta nesmetano jer ako to ne moze nego moram da koristim kojekakve klaude onda ništa od toga. Ovo na ajfonu sto nema skidanja i prebacivanja mi se nikako ne svidja, ali moze da prodje jer je telefon. Već na laptopu to bi bilo nedopustivo. Na primer napravim prezentaciju i treba da prebacim kolegi preko fleša, to često radim. Ako to ne može onda je čista glupost

Može naravno (ako imaš dongle 🤣🤣)

Ma može i IOS, slično kao sad najnoviji Android, ako je aplikacija predvidela svašta je moguće, ako nije - nije.

Ja koristim ipad sa eksternim SSD, sve to normalno radi. Bez brige.

Ja imam iphone 5 godina i ne postoji opcija da se skine mp3 fajl i da se prebaci na drugi uređaj. Tako da to na ios ne radi.
Verujem da radi na mac os, ali eto ja to nisam uspeo na ajfonu

Ja sam uzeo Transcend usb koji ima sa jedne strane usb c a sa druge usb a ;)
A za svaki slucaj i dongle :)

Pored navednog, što važi, ako ste u istoj mreži (kućnoj ili drugoj), može i ovo:

Malo sutra ću tek tako preko mreže da prebacujem sa macbooka na 5 godina star neki krš laptop...

Radim sa većim fajlovima. Recimo 300-400 mb fajlove delimo po firmi preko jednog fleša i ja ne bih baš da zakeram da samo kod mene ne može fleš.

Radim sa većim fajlovima. Recimo 300-400 mb fajlove delimo po firmi preko jednog fleša i ja ne bih baš da zakeram da samo kod mene ne može fleš.
Preko fles memorije delite fajlove po firmi u 2022 godini?

Molim za malo ozbiljnosti. Firma se bavi uvozom i distribucijom đubriva i pesticida i sve zajedno dvoje ljudi zna pravilno da upali i ugasi komp. A vi preporučujete da se umrežavamo. A i stalno putujemo, razmenjujemo materijal sa saradnicima... Nije to baš tako jednostavno kao što izgleda. Mimo svega toga ne bih da dan 1300 evra kao što sam dao za iphone, a da ne mogu da prebacim fajl na flešku ili da ga skinem preko Chrome-a.

Budi bez brige, macOS je savršeno moćan operativni sistem, i te stvari rade bez problema. Ne bi sigurno ozbiljne firme koristile Mac računare da je sistem zatvoren kao iOS.

Molim za malo ozbiljnosti. Firma se bavi uvozom i distribucijom đubriva i pesticida i sve zajedno dvoje ljudi zna pravilno da upali i ugasi komp. A vi preporučujete da se umrežavamo. A i stalno putujemo, razmenjujemo materijal sa saradnicima... Nije to baš tako jednostavno kao što izgleda. Mimo svega toga ne bih da dan 1300 evra kao što sam dao za iphone, a da ne mogu da prebacim fajl na flešku ili da ga skinem preko Chrome-a.
Nemas brige oko toga, vecina stvari koje su moguce na Linuxu npr. su moguce i na MacOS-u. Bitno je samo ako postoji neki specijalizovani softver koji inace koristis da proveris postoji li u varijanti za Mac.

Moguce je samo da ce ti biti potrebni dodatni programi da bi ostvario neke druge standardne opcije na koje si mozda navikao na drugim operativnim sistemima, a na Macu nisu ukljucene ili dostupne po defaultu. Npr. obavezno skini https://rectangleapp.com/ da bi mogao da snapujes prozore uz ivicu ekrana ili da rasiris prozor preko celog ekrana dvoklikom ili prevlacenjem prozora na vrh ekrana. :)

Kad vec pricate o mrezi. Jel postoji nacin da moje projekte na kojima radim drzim na nekom umrezenom HDD-u u mojoj kuci kojem pristupam preko WIFI i da se vidi kao mrezni drajv.
Znaci da radim direktno na nekom projektu koji se nalazi na disku (ssd ili hdd) koji je prikljucen na neki wifi ruter.
Koliko je to moguce i kolike su brzine u poredjenju sa nekim usb flash drajvom povezanim direktno na laptop.

Kad vec pricate o mrezi. Jel postoji nacin da moje projekte na kojima radim drzim na nekom umrezenom HDD-u u mojoj kuci kojem pristupam preko WIFI i da se vidi kao mrezni drajv.
Znaci da radim direktno na nekom projektu koji se nalazi na disku (ssd ili hdd) koji je prikljucen na neki wifi ruter.
Koliko je to moguce i kolike su brzine u poredjenju sa nekim usb flash drajvom povezanim direktno na laptop.
Veoma je moguce. Brzina zavisi od brzine lokalne mreze, brzine samog HDD-a, protokola koji se koristi, koliko fajlova sadrzi projekat... ali svakako bi trebalo da je dosta brze od obicnog USB flash drajva.

Najzgodnije je ako imas Raspberry Pi ili neki stari laptop koji bi koristio za to, ako vec nemas racunar koji ti je ukljucen non stop.

Veoma je moguce. Brzina zavisi od brzine lokalne mreze, brzine samog HDD-a, protokola koji se koristi, koliko fajlova sadrzi projekat... ali svakako bi trebalo da je dosta brze od obicnog USB flash drajva.

Najzgodnije je ako imas Raspberry Pi ili neki stari laptop koji bi koristio za to, ako vec nemas racunar koji ti je ukljucen non stop.
Imam vec godinama raspbi kao lokalni server, ali ga nikada nisam probao sa projektima., vec samo za multimediju i za web/sql server.
Da li bi trebao da uzmem wifi 6 rutere i slicno ?

Nazad
Vrh Dno