Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

A sta je sa ovim browserima sa boljim privacy opcijama, tipa Brave i slicni? :)

Postoje samo Safari, Firefox (i forkovi) i Chromium (i forkovi). Safari je naravno preporuka, mada mnogima ne odgovara (ili su navikli na Chrome). Firefox bi trebalo da je malo bolji po pitanju memorije u odnosu na Chromium, mada ne znam kolika je tačno razlika. I naravno, ostaje pitanje sajtova i aplikacija koji su optmizovani za chrome i koji znaju da brljave sa svime što to nije

Probao sam ih sve i najbolje mi se pokazao edge. Znam da su chromium oba, ali meni edge nekako lepše radi i manje štuca sa više tabova. Najbrži je Safari, a nekako najgori mi je Firefox. Mada, u suštini, svi rade posao.

chrome su unistili. Nekad imam osecaj kao da pokrecem zaseban chrome OS koliko deluje clunky...
Inace koristim safari na macbook air m1 i mac mini m1 uz instaliran firefox. I nemam problema sa swapovanjem. Nemam sad nesto vise od 5-7 tabova. Ne radim edite. Uglavnom surf, office. Mada mi je mini overkill za to 😂

chrome su unistili. Nekad imam osecaj kao da pokrecem zaseban chrome OS koliko deluje clunky...
Inace koristim safari na macbook air m1 i mac mini m1 uz instaliran firefox. I nemam problema sa swapovanjem. Nemam sad nesto vise od 5-7 tabova. Ne radim edite. Uglavnom surf, office. Mada mi je mini overkill za to 😂
Eih, lako je sa 5-7 tabova. :D Zavidim ti!

ali mi se zato desava da mi mem natrpa (dodje do obavestenja) i reloaduje mi stranicu neki bzv stream. ali to mislim da je vec do stranice i playera koji koriste. Mada mi se to nikad nije desavalo ni sa nekim matorim laptopom sa 4gb ddr2... jedino da se ucitavao neki 4k fajl.

Na konstantno otvorenih 11 tabova u Safariju sistem "pojede" 10GB na to i ostalo.
Ostaje 6GB za ostalo.

jos malo ce trebati octa core i 32gb za 5 tabova 😯 ja sam mislio da je surf pod kategorijom light usage 😅

Zamisli razgovor dva čoveka zasnovan samo na stvarima objavljenim u naučnim publikacijama.

OK, ja i moje lično iskustvo sa 8% SSD wear-a nakon dva i po meseca onda ne vredi "ni p*šljiva boba." :) Zanimljivo rezonovanje, izgleda kad neko hoće da brani nešto ne breca od bilo koje retorike, bez obzira na to ima li ona smisla ili ne.

Ne treba biti zaslepljen i zaljubljen u bilo koji brend. Apple je napravio valjan broj grešaka i gluposti tokom godina, i iako su uvek ispali fer ne znači da i ovo nije potencijalan problem u nastajanju. Štaviše sve ukazuje na to da jeste. Nadam se da će izbaciti neki OS update i rešiti ovo, verujem da se lako može sprečiti veća katastrofa. (a da korisnik bira količinu swapovanja i da sam sebi ograniči bi bilo najbolje, mada mi to ne izgleda kao nešto što bi Apple ikad uradio)

pa ili imas swap ili nemas , koliko ja znam iz linuxa. Ne znam bas da se detaljno moze uredjivati nacin na koji swappiness funkcionise 😯
ako je slicno kao ostalim unix-ima jedino sto moze da se uradi je izbor swpaon i swapoff odnosno da se skroz izgasi upozreba swap-a na ssd.

Na linuxu možeš da odrediš veličinu swap particije, i možeš da podesiš koliko agresivno će kernel da koristi swap. Opet, trebalo bi da proizvođač softvera (OS-a) najbolje zna šta i kako radi i tako konfiguriše sistem. A prilično sam siguran da Apple zna bolje od mene koja vrednost treba da bude podrazumevana. Jedino što ja volim da imam mogućnost da petljam, makar i na svoju štetu.

za agresivnost koriscenja nisam iskreno znao. Svakako nikas nisam pravio swap particiju posto mi je bilo glupavo da na matorom laptopu se bakcem oko toga koji ima hdd sa neupotrebljivim write/read brzinama.

pa i u eri ssd-ova ne vidim neki preterani cilj swap-a ako ce za posledicu da ima unistavanje ssd-a koji nije zamenjiv. Bolje da apple izbaci jednostavno resenje tipa iskljucivsnje swap-a. Ta regulacija agresivnosti swap-a mi je nekako neodredjena i sansa da se apple na to vadi u slucaju da svakako dodje do problema sa ssd-ovima. Ovako makar znas na cemu si 8 gb 16gb i cao. Ko hoce performance uz swap uzvicnik sa rizikom i posledicama.

Ideja da disk ne možeš da zameniš, je ******ska!

tacnije ideja da ne mozes da zamenis disk a pri tom nameces takav model rada sa koriscenjem swap-a koji ubrzava propadanje ssd-a, samo jos ne znamo za koliko vremena ce se to desiti😅 vlasnici m1 ce izgleda biti izvor podataka za prvu studiju i tome 😂mada svakako sam za zamenjive ssd ali ako vec pod izgovorom performansi moraju da ga zaleme na plocu nek makar postoji varijanta da ne ubrzavamo failing sa ovim swap-om.

Zamena SSD-a na Apple laptop racunarima je stvar istorije. To vise nece biti opcija, tako da ne razumem potrebu da se ponavlja prica o tome. Kome je to bitno jednostavno ne treba da razmatra kupovinu ovih uredjaja. Trziste je veliko, pa ce svako naci ono sto mu odgovara.

A sta je sa ovim browserima sa boljim privacy opcijama, tipa Brave i slicni? :)

Supruga vec godinu dana koristi Brave. Naterao sam je da instalira na svom meku. Ja ga koristim na Winu od kada se pojavio. Topla preporuka. Zaboravices na sve ostale pretrazivace. Po meni najbolji.

Zamena SSD-a na Apple laptop racunarima je stvar istorije. To vise nece biti opcija, tako da ne razumem potrebu da se ponavlja prica o tome. Kome je to bitno jednostavno ne treba da razmatra kupovinu ovih uredjaja. Trziste je veliko, pa ce svako naci ono sto mu odgovara.
Pa ne ponavljamo je samo mi ovde ponavljaju je mnogi.
Kao vlasnik macbooka i mac mini (both m1) svakako sam znao sta uzimam. Samo cinjenica da znas da imas nepopravljiv deo (soldered ssd) i imas agresivan swap sa istog je malo di*k move. Msm nije da ne ocekujemo to od apple-a al vrv idu u tom pravcu da nam masine rade 2-3god i posle da idemo na upgrade ako zadrze ovu dominaciju na trzistu. Tako ce dobiti stalne musterije za svoj HW. Mislim da su zato i ubacili onaj program staro za novo uz doplatu. Krajnji cilj je da udjemo u zacarani apple ecosystem krug 😂

Ja ne bih prerano donosio zaključak o mogućem crkavanju SSD-a posle 3-4 godine. Prilično sam siguran da je Apple dobro testirao sve komponente i da ne bi sebi dozvolili nešto tako. Ako se desi da na ovo nisu mislili (u šta sumnjam) naći će rešenje koje neće uticati na krajne korisnike.

Mada mi je besmileno da se u 2021. računari od $1000+ prodaju sa 8GB memorije, kada toliko imaju neki telefoni od 400€. A posebno Pro verzija. Što se SSD-a tiče, tu 256GB jeste ok za kućnu/laganu upotrebu (meni bi na nekim računarima i 128GB bilo dovoljno). Ali opet, Pro verzija ne bi trebalo da ima takvu opciju uopšte

4 godine je trebalo da se ukine buterfly tastaturu.
Testirana je i prije nego li ugradila na prvi model.

Tako da sudove treba donijeti a osnovu realnog stanja (za pola godine), a ne na osnovu vjere da je neko nešto testirao.

Ja ne bih prerano donosio zaključak o mogućem crkavanju SSD-a posle 3-4 godine. Prilično sam siguran da je Apple dobro testirao sve komponente i da ne bi sebi dozvolili nešto tako. Ako se desi da na ovo nisu mislili (u šta sumnjam) naći će rešenje koje neće uticati na krajne korisnike.

Mada mi je besmileno da se u 2021. računari od $1000+ prodaju sa 8GB memorije, kada toliko imaju neki telefoni od 400€. A posebno Pro verzija. Što se SSD-a tiče, tu 256GB jeste ok za kućnu/laganu upotrebu (meni bi na nekim računarima i 128GB bilo dovoljno). Ali opet, Pro verzija ne bi trebalo da ima takvu opciju uopšte
Pa meni malo nije jasan air m1 512gb model i base model mbp m1 koji imaju 8cpu 8gpu cores oba ovaj dupli storage a pro fazon jacu bateriju, touchbar, cooler i hajde zvucnike i 500nits display. Nekako im se preplicu kategorije malo.
da je m1x exclusive za mbp sa base 16\512gb to bi vec imalo nekog smisla a i opravdalo cenu od 2000e (sumnjam da ce biti manje) ovako ne znam tacno svrhu preplitanja modela air i pro sto cenovno sto po konfiguraciji I samoj nameni.

inace to za ssd je ispao problem zbog emulacije non native arm aplikacija (chrome , firefox) , inace sumnjam da ce da rikne ssd tek tako velikoj kolicini ljudi al da ce mu biti skracen zivotni vek hoce samo sto ne znamo ni koliki mu vek daju ni koliko ovaj write\read to smanjuju da bi se opravdao toliki strah.

Meni realno za moju upotrebu m1x apsolutno nije potreban ali msm da Mi treba za rad laptop sad bih bio u velikoj dilemi kao vlasnik mbp m1 da li da vec posle 1 god moram da upgradujem na m1x ili da cegulja sa m1 dok mu neminovno pada cena kao i svemu. Milsim da apple mora pro korisnicima malo vise tog Pro da pruzi i da im prozivodi budu relevantni makar 3-5 god. Sad kad izbace m1x iskasapice m1 pro bar za video edit i sl.

Vrlo je lako pratiti swap usage u activity monitory, dodajte kolonu bytes written, sortirajte po njoj da kernel_task bude na vrhu i pratite. Od trenutka kad sam zatvorio sve "intel" aplikacije koje se vrte pod rozetom, swap je minimalan, sto jasno govori da je problem u emulaciji intel procesa kao sto je i onaj lik sa creative labs objasnio u video klipu pre neki dan. Ispeglace ovo apple kroz jedan ili dva apdejta prilicno sam siguran.

Apple ne brine za nista sto izadje iz garancije tako da je to poprilicno lose po korisnike.

Pa nije baš tako, postojali su mnogi programi zamene nakon isteka garancije...

uvalio intel neki binary da jedu app RAM i to je to 😂

Nazad
Vrh Dno