Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Imam problem, valjda nisam toliko neuk, ali ne mogu da dodam nemacki jezik u keyboard?! Ima engleski i srpski... i to je to. Koji su koraci za dodavanje? Ima spelovanje nemackog, cak izlazi i predikcija na touch baru, al jezika nema...

Pitao ChatGTP i nije mi koristilo... nasao u nekim tutorijalima. Dole levo u uglu ima znak +...
Opazanje. Neke (bitne) stvari u ovom sistemu su tako diskretno postavljene da mi treba lupa... u ovom slucaju.

Kako se u ovom trenutku kotira ovaj model kao kupovina na duze staze?
M4 Pro 14.2'' - 12c - 16c - 24GB - 512GB
Ili imate neke druge predloge?

Kako se u ovom trenutku kotira ovaj model kao kupovina na duze staze?
M4 Pro 14.2'' - 12c - 16c - 24GB - 512GB
Ili imate neke druge predloge?
To je poslednja generacija, ako ti performanse odgovaraju, svakako će narednih 5,6,7 godina dobijati OS update i sve aplikacije koje sada rade radiće sve to vreme.
Ali ako baš je akcenat na duže staze, ova generacija mekbuka je na kraju ciklusa. Ja na mekbuk gledam kao auto - novi model je novi dizajn a upgrade CPU i perormansi idu svake godine, tu razlike nisu dramatične.
Ovaj model je od 2021, pre toga je bio dizajn izašao 2016 itd.
Tako da će za maks godinu dana to biti stari model, veliki pad vrednosti itd. Novi će imati OLED displej, neće imati notch, verovatno silicon-carbon bateriju ..

A ako ti sada treba, onda kupiš šta ti odgovara i ne razmišljaš

¯\(ツ)/¯​

Imam neku nedoumicu pa reko da proverim sa vama. Imam vec vise meseci macbook pro m4 (verzija sa sa 16gb i 10core)
Koristim ga za photo i video editing i nikakvih problema nemam sa tim. Probao sam neku igricu cisto iz dosade da probam, i instalirao sam Civilization VII.
Sve ok radi ali temperatura je ludilo, instalirao sam TG PRO i pokazuje temp oko 95c posle malo igranja. Ukljucim mu i ventilatore na max da bi oladio ali nista specijalno.
Da li je to normalno?

nisam upoznat sta je to seif mod?
safe mode?

Poslednja izmena:
Pozdrav,drugari da li se isplati uzimati sad Macbook air ili pro sa Intelom iz 2020. ili ici na M1?
Sluzio bi za surf internetom ili Youtub,znaci nista zahtevno.

Moj MBA ima 256gb bruto,sistem uzme 10%.Fotografije drzim na spoljnom disku.

Isplati li se uzeti MacBook sa 256GB ako kanim koristiti eksterni SSD
Uvek je pitanje za sta ces da koristis, ja recimo imam M4/16/256
Koristim za posao (projcet manager) i nije strasno, ali mislim da ce mi vremenom biti malo i da ce mi trebati externi
Kakav je MacBook Air za povremeni gaming iako nema ventilatore kao Pro
M4 base model
LoL lagano gura, bez problema na 2k rezoluciji, dota2 takodje ali na nekim mid detaljima, ostalo nisam probao

Imam mekbuk iz 2017 uzet tada isključivo za kripto berze i novčanike, nikada ništa nije instalirano na njega, moj svakodnevni mekbuk sam menjao redovno, ovaj za to što treba da radi nema potrebe.

Videh pre neki dan da mu je baterija posle toliko godina na 90% pa možda nekome ko brine o tome znači način korišćenja.
Na monitoru zakačen je preko aldente bio limitiran na 60%, kada sam koristio na bateriji napunim do 100%., kada ga ostavim isključenog, što je često bilo po više meseci ostavio bih bateriju na oko pola napunjenu.

Šta znam, možda jeste normalno za takvo korišćenje, nisam ranije video, Intel mac (ili je do venture nemam pojma), nema battery health, a u aldente se od updatea pre neki dan pojavilo pa sam videh health.

Prilozi

• unnamed.png
    unnamed.png
    237.2 KB · Pregleda: 4
Nazad
Vrh Dno