Da se i ja uključim u ovu "konstruktivnu" diskusiju:d
Dakle, što se tiče hardvera, neko lepo reče, ako se uporede komponetne iz npr. iMac-a i ekvivalentne PC mašine, ali glava-glava, ne samo po "jačini", već i kvalitativno, dođe se do do zaključka da realno iMac nije mnogo skuplji od ekvivalentne PC mašine.
Moj primer: iMac 11,1 (stariji model).
i5 CPU, 4x2 DDR3, ATI 4850, 1 TB Seagate, wireless N, Gbit-ni LAN, alu kućište sa integrisanom kamerom, mikrofonom i kvalitetnim zvučnicima, 4xUSB, FW800,...
I na kraju, ono što odvaja, 27" S-IPS panel!!!!
Plus fenomenalna i kvalitetna wireless tastatura i wireless mišonja sa multitouch-om.
Plus upeglani OS koji sam lično selio 4 puta sa mašine na mašinu i nijednom mi nije do sada krahirao, pa iLife (koristim intenzivno iPhoto - super picture viewer) - sve dolazi uračunato u osnovnu cenu.
Nema virusa, nema trojanaca, može da radi i Win (ako baš neko ne može bez njega - ja koristim samo za eBanking).
Sve to KOD NAS za 1800e sa sve pdv-om, računom i garancijom od godinu dana na sve komponente hardvera (napolju i solidno jeftinije, ali hajde-de, da ne poredimo tako).
Sastavite ISTU konfu (teško, neka neko proba), sa ISTIM kvalitativnim hardverom pa ćete videti da teško da može da izađe "šaku kikirikija". U sastavljanju ne treba zaboraviti cenu softvera - ekvivalent OS X Snow Leopard-u može da bude samo Windows 7 64-bit + ekvivalnet iLife paketu (ako neko nađe nešto što može da bude iole slično).
Ja sam dotičnu konfu uzeo od jednog user-a sa bratskog nam foruma pre cirka 4,5 meseca za 1600e neto, polovno, naravno, ali sa garancijom.
A kako radi neka Apple mašina treba probati - ja probao pre pet godina i rekao ćao-zdravo Win.