Šta je novo?

Apple klonovi (Zasto je Apple izgubio od PC-a)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve to KOD NAS za 1800e sa sve pdv-om
I objasni sad nekom običnom korisniku zašto bi pukao 1.8K €, kad može svoje IT potrebe sasvim normalno da zadovolji sa laptopom ili odličnim desktopom za cca. 0.5K €?

Svakako, dobro je da postoji izbor, pa svako može da proceni šta mu najviše odgovara :)

Da se i ja uključim u ovu "konstruktivnu" diskusiju:d
Dakle, što se tiče hardvera, neko lepo reče, ako se uporede komponetne iz npr. iMac-a i ekvivalentne PC mašine, ali glava-glava, ne samo po "jačini", već i kvalitativno, dođe se do do zaključka da realno iMac nije mnogo skuplji od ekvivalentne PC mašine.
Moj primer: iMac 11,1 (stariji model).
i5 CPU, 4x2 DDR3, ATI 4850, 1 TB Seagate, wireless N, Gbit-ni LAN, alu kućište sa integrisanom kamerom, mikrofonom i kvalitetnim zvučnicima, 4xUSB, FW800,...
I na kraju, ono što odvaja, 27" S-IPS panel!!!!
Plus fenomenalna i kvalitetna wireless tastatura i wireless mišonja sa multitouch-om.
Plus upeglani OS koji sam lično selio 4 puta sa mašine na mašinu i nijednom mi nije do sada krahirao, pa iLife (koristim intenzivno iPhoto - super picture viewer) - sve dolazi uračunato u osnovnu cenu.
Nema virusa, nema trojanaca, može da radi i Win (ako baš neko ne može bez njega - ja koristim samo za eBanking).
Sve to KOD NAS za 1800e sa sve pdv-om, računom i garancijom od godinu dana na sve komponente hardvera (napolju i solidno jeftinije, ali hajde-de, da ne poredimo tako).
Sastavite ISTU konfu (teško, neka neko proba), sa ISTIM kvalitativnim hardverom pa ćete videti da teško da može da izađe "šaku kikirikija". U sastavljanju ne treba zaboraviti cenu softvera - ekvivalent OS X Snow Leopard-u može da bude samo Windows 7 64-bit + ekvivalnet iLife paketu (ako neko nađe nešto što može da bude iole slično).
Ja sam dotičnu konfu uzeo od jednog user-a sa bratskog nam foruma pre cirka 4,5 meseca za 1600e neto, polovno, naravno, ali sa garancijom.
A kako radi neka Apple mašina treba probati - ja probao pre pet godina i rekao ćao-zdravo Win.:D
i usija ti se komp kada radis nesto zahtevno :)

intel procesori imaju garanciju od 3 godine
ati graficke 2-3 kako koji proizvodjac, ne znam ko pravi te ati sto idu u iMac
memorija najcesce ima dozivotnu garanciju (ili 10 godina)
hard disk, mislim da je seagate 5 godina (najmanje 3)
monitori sa IPS panelom najmanje 3 godine garancija
koje napajanje imas?
o kakvoj onda garanciji od godinu dana pricas??

na toj masini imas Win i nemas virusa, trojanaca i sl? sto ih onda spominjes? btw nemam ni ja virusa i trojanaca na svojoj masini a imam Win7 sta cemo sad?

Pa jos uvek moze da dokupi Apple care? :d

...

btw Mac OS X je daleko funkcionalniji od onog Windowsa kupusa. da se neko bas, bas potrudi da napravi skrndelj od UI mislim da ne bi uspeo da napravi onako nesto...

@kovacmZavisi cime se bavis, ako se bavis nekom video, foto obradom ok, ali ako se bavis iole ozbiljnijim konstruisanjem tu OS X nema sta da trazi pored Windows-a, prvo jer ti programi uopste ne podrzavaju OS X, a drugo PC mozes da kupis kakav tebi odgovara, dakle jaci proc, vise rama, vise monitora, losija grafa itd.

@ringe raja pazi ti se bavis video i foto obradom i tebi treba IPS panel i sto veca dijagonala i naravno dobar hw, a zamisli nekog masinskog inzenjera na tom iMac-u :). Njemu treba sto vise monitora (IPS panel im nije potreban), jak procesor, sto vise rama i neka osrednja nVidia grafa (CUDA). Tu je neosporiv izbor PC jer Apple u tom segmentu nema nikakav konkurentski proizvod. Moze Mac Pro tu da se nosi, ali ipak posao ce sasvim korektno odraditi neki i7 :). Gledaj objektivno ti samo pricas o foto video obradi, ima jos programa koji donose profit na racunaru :).

@driver

Da Hackintosh nije nelegalan, cela pricha oko Applea bi bila besmislena. Ovako, Apple drzi svoj (visok) standard, a ako ne mozesh da ga platish, kupi PC i Windows. Zato ne postoje Apple klonovi, a onog trenutka kada budu postojali, nece vishe biti smisao postojanja Applea, jer ce se vrlo brzo pretvoriti u PC gde vlada lowcost hardver sa softverom punim djubreta i virusa koji se nije pomerio od 90ih gde stalno popunjavash rupe da bi samo radio. To naravno ne izgleda tako onome ko drugo nije video, a takvih je 99.99% ljudi koji koriste kompjutere.

Apple hardver uopshte nije mnogo skuplji od ekvivalentnog PC hardvera, problem je u tome shto ljudi Macbook Pro uporedjuju sa nekim plastikanerima sa TN ekranima, neupotrebljivim tastaturama i touchpadima, a to nadoknadjuju sa 8 USBa i svim mogucim prikljuchcima koji postoje na planeti E, to tako ne ide, i ako bi hteo da kupish recimo PC laptop koji ima sve shto ima Macbook PRO, ti to ne mozesh, jer takav ne postoji, i zato ljudi (koji se razumeju, casuali se ovde ne racunaju, zbog njih se ovaj svet raspada) daju 1500e za laptop koji ima C2D 2.4, 2 GB rama i 320GB HDD. Ista je pricha i za Mac Pro i sve ostale. Koliko ljudi znate na ovom forumu da imaju dual Xeone ili Dual Quad Xeone sa ECC memorijom ? To shto vecina kupuje najjache PC konfiguracije da bi se posle igrali je jedna druga pricha i zato je vecini Mac Pro preskup, onaj ko radi bilo kakav posao za njega nece zaliti pare...

@driver Da li si ti svestan svoje nesvesti, pa covece apple ugradjuje isti HW u svoje laptopove kao i HP i Dell i ostale kompanije, ne pravi Apple 5770 ??? Samo postoji bitna razlika, Apple kupi od AMD-a 5770 po bagatelnoj ceni od 75$-100$, a ovamo ako hoces da upgrade-ujes svoj Mac prodaje ih po ceni od samo 350 evra, pogledaj iStyle cenovnik i vidi koliko kosta 5770 :). Covek radi Pro u 3ds Max-u zaradjuje jako puno i nikakav problem mu ne bi bio da kupi Mac Pro, ali on to ne radi nego ostaje na Windows-u :) ?

Cena u iStyle ATI 5770, druga strana pod Mac Pro.

Cena ATI 5770 za PC, ovo je top model 5770 znaci bolja ne postoji.

Ti sve ovo znas ali jednostavno neces to da priznas ;).

@milanbb sto mislis da je segment iznad 1200 e najprofitabilniji, sto nize ides vece su pare :), to vazi svuda od automobila, fotoaparata, televizora, kucnih uredjaja, do grafickih i racunara ?

I jos jedna stvar koja me nervira kod Apple-a je jako siromasno pakovanje, znaci bolje upakuju Frontier napajanje. Kupis iPod, klasican plejer, koji kosta oko 400 e, a pakovanje je kao kod nekog kineskog plejera koji kosta 2000 dinara, plasticna kutija tu je iPod, sluske i to je to (mozda ima kabal za povezivanje sa kompom i to je to :)), ako vec kupis neki top proizvod pakovanje bi trebalo da bude na tom nivou. Izvlace se oni na reciklazu, ali opet to ih uopste ne opravdava.

Naravno i garancija im je ocajna (1 godina), ali koliko vidim ovde po forumu, ako nesto treba da se zameni to se odradi, a ne kod nas zezaju te mesec dana dok uzmes komponentu :).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
OSX GUI se nije puno menjao jos od kada je izasao prvi OSX (a ima sigurno 10-ak godina) i mnogo je ruzan. Sorry guys, ali meni je ono odbojno i neprakticno. Radim na 3 platforme manje-vise svaki dan i jednostavno ne mogu da se naviknem na osx.

E pa sori guy ali ako je tebi nelogican to ne znaci da je los. Ja dnevno setkam izmedju win-a i osx-a (a valjda ce autodesk izbaciti 3ds i za osx pa ce win definitivno dobiti sut kartu) i dovoljno su mi prakticni i jadan i drugi ali sam se toliko navikao na expose i spaces da kad god udjem u win mahinalno cimam misa u gornji desni ugao. Tako da, sori :)

Milsim, kapiras o cemu ti pricam? ...
I svaki prokleti put svaka tema ode u kupus zato sto se javi par nekih likova sa pricom "za te pare kupis x HP-a, Toshiba i MSI-a i renderujes 10x". Super, idite i to kupite.

Na trzistu ne postoji laptop koji ima full alu telo, takvu bateriju i da je toliko slim i lagan. Kraj. Alternativa postoji ali nije dovoljno dobra.

kako ti znas da lupas gluposti to je strasno ☺ decko, nisu svi na svetu bogati, i ne treba svima na svetu ultra brz komp, jer nije svima komp jedina stvar u zivotu oko cega se sve vrti, vidim da tebe to jeste. "Lowcost hardware na pc-u"?? ne verujem svojim ocima :S: da li si ti svestan koju masinu mozes da kupis za pare koje das na mac book pro, ili mac pro, sa aluminijumskim coolermaster kucistem(npr), i super monitorom, i da isto izgleda lepo dizajnirano, mada ljudima koji rade ozbiljan posao na racunaru, nije izgled bitan, ali verovatno ne radis nista aozbiljno na racunaru, pa to i ne znas. Ako mislis da apple ne prodaje komponente po enormno vecim cenama nego u pc segmentu, idi na sajt appla, pa leo uzmi onaj njihov konfigurator, dodaj komponente koje nisu u standardnoj kofiguraciji mac pro-a, onda idi u vidi koliko te ustvari komponente kostaju kad ih kupis zasebno. Procitao sam toliko tvojih losih komentara dok sam citao teme o osx-u, i uz svaki mi se povraca, zbog takvih kao ti, postoje apple hejteri.

Da ne bude zabune, koristim OSX SL kao main os, i imam iPod, ali ne klanjam se stiviju kao da je bog, i slepo kupujem stvari koje su overpriced ili jednostavno lose.

Idi na alianware konfigurator pa vidi koliko oni naplacuju upgrade...

Da se i ja uključim u ovu "konstruktivnu" diskusiju:d
Dakle, što se tiče hardvera, neko lepo reče, ako se uporede komponetne iz npr. iMac-a i ekvivalentne PC mašine, ali glava-glava, ne samo po "jačini", već i kvalitativno, dođe se do do zaključka da realno iMac nije mnogo skuplji od ekvivalentne PC mašine.
Moj primer: iMac 11,1 (stariji model).
i5 CPU, 4x2 DDR3, ATI 4850, 1 TB Seagate, wireless N, Gbit-ni LAN, alu kućište sa integrisanom kamerom, mikrofonom i kvalitetnim zvučnicima, 4xUSB, FW800,...
I na kraju, ono što odvaja, 27" S-IPS panel!!!!
Plus fenomenalna i kvalitetna wireless tastatura i wireless mišonja sa multitouch-om. ...
Sve to KOD NAS za 1800e sa sve pdv-om, računom i garancijom od godinu dana na sve komponente hardvera (napolju i solidno jeftinije, ali hajde-de, da ne poredimo tako).
Sastavite ISTU konfu (teško, neka neko proba), sa ISTIM kvalitativnim hardverom pa ćete videti da teško da može da izađe "šaku kikirikija". U sastavljanju ne treba zaboraviti cenu softvera - ekvivalent OS X Snow Leopard-u može da bude samo Windows 7 64-bit + ekvivalnet iLife paketu (ako neko nađe nešto što može da bude iole slično).
Ja sam dotičnu konfu uzeo od jednog user-a sa bratskog nam foruma pre cirka 4,5 meseca za 1600e neto, polovno, naravno, ali sa garancijom.
A kako radi neka Apple mašina treba probati - ja probao pre pet godina i rekao ćao-zdravo Win.:D

Jaoj, dokle više ljudi potežu ovakav netačan argumenat.

Evo, sastavio sam prema cenama sa e-shop.gr od kojih redovno kupujem jednu konfiguraciju identičnu onoj koju si naveo, jedino nema multitouch miš (koji je po meni iskreno neupotrebljiv), web kamera je posebna umesto integrisane i nema wireless N podrške pošto nisam u trenutnoj ponudi uspeo da nađem takvu karticu, znači trebalo bi je odvojeno dodati. Aj pogodi cenu. Samo 1291 evro i to sve sa 23% grčkim PDV-om i maržom krajnjeg prodavca.

Dakle obrni, okreni, Apple je mnogo skuplji od konkurencije. Nema te matematike koja može da ga napravi da košta isto.

bravo gile, slazem su u potpunosti, jedino sto mi se BAS BAS svidja u apple ponudi, je mac pro, ali naravno da mu skinu cenu cirka 1k, da imam 10k sad, ne bih ga kupio, u pitanju je zdrav razum i princip. ta masina toliko ne kosta pa da ga jeb**. A cist primer koliko apple moze da omane je cinema display, samo jedna rec, GLOSSY. Zamisli, monitor se kotira kao moderan, profesionalan, IPS panel, blabla, a preko celog monitora reflektujuca povrsina, nemam taj monitor ali sam citao utisaka po forumima,kao i na ekran od starog mac book pro.

@RingeRaja mora da se salis :D:D:D za 1800 evra, znas koja mashina moze da se kupi, sa IPS monitorom SLI ili CrossFire, QQ i 8 giga ddr3, plus neko big tower kuciste, i sto je najjaci fazon, instaliras SL na njega i uzivas :D

Idi na alianware konfigurator pa vidi koliko oni naplacuju upgrade...

ne pricam i alianware, pricam o custum pc, znaci komponente, koje uz po muke mozes da sastavis sam, a naravno besplatno ti mogu sastavitu u prodavnici u kojoj si ih i kupio.

@muzzy:
Ali koga briga za full alu telo? Vec sam rekao ranije.. ne zanima me "lepota", gledam funkcionalnost.
Od full alu tela MBP-a kada pokrenes nesto zahtevno, dobijes opekotine po nogama.

Poslednja izmena:
Bla bla bla po obicaju. Koje si to komponente sastavio i gde smo rekli da kosta isto? Uvek kosta vise.

mrzi me da sad sklapam konfiguraciju, ali evo ti jedan primer
makina
uporedi to sa mac pro, i vidi koliko ti para ostane, e onda stim parama konfigurisi tu konfiguraciju koliko hoces.

edit:
znaci ostane ti 1300 evra jos :D za te pare mozes da kupis jos 12 giga rama, da promenis cpu na INTEL Core i7 960(koji kosta 600 evra) da kupis logitech g15(ili logitech illuminated) i Logitech g15(ili Razer DeathAdder 3500) i da imas komp koji ce da pokrene bilo sta i da radi kao zmaj.

Poslednja izmena:
@muzzy:
Ali koga briga za full alu telo? Vec sam rekao ranije.. ne zanima me "lepota", gledam funkcionalnost.
Od full alu tela MBP-a kada pokrenes nesto zahtevno, dobijes opekotine po nogama.

Sta nije funkcionalno? OS? ... pa dobro, imas win.
Mene je briga za full alu telo, 7h bateriju i jedan od najtanjih dizajna (s'obzirom sta je sve u njemu).

@muzzy:

hehe... pa sta radite onda u Apple sobi?

Ti ovo poredis sa dual quad core masinom? ... ok, ajmo po lekic.

o_O haha , aj nazad na stranu 5, stavio sam edit, pa se javi onda :)

edit: a potezes the big guns :D:D:D samo sto je taj dual QQ 3.5 k, aj dodaj onda 1000 evra jos na onih 1300 sto je ostalo, pa onda racunaj sta jos mozes da promenis u onoj prvobitnojh konfi

Poslednja izmena:
Sta nije funkcionalno? OS? ... pa dobro, imas win.
Mene je briga za full alu telo, 7h bateriju i jedan od najtanjih dizajna (s'obzirom sta je sve u njemu).

Čak i da neko hoće da kupi laptop samo zbog WOW faktora, daleko bolji izbor za manje pare po meni bi mu bio jedan od novih HP Envy modela sa custom SuSE-om, doneo sam jedan malo kući ove nedelje, ribica nije mogla dva sata da se odlepi od njega kad ga je videla. ,)

Poslednja izmena:
Čak i da neko hoće da kupi laptop samo zbog WOW faktora, daleko bolji izbor za manje pare po meni bi mu bio jedan od novih HP Envy modela sa custom SuSE-om, doneo sam jedan malo kući ove nedelje, ribica nije mogla dva sata da se odlepi od njega kad ga je videla. ,)

Glossy plastika :D Nije ni cudo sto joj se svideo :) Bitno je da je "bling-bling". Ajde, molim te...

Ajmo sad opet po lekic jer poredimo Xenon sa iCore...

vidim da ja gubim vreme ovde, nisi bas upucen sta se desava u racunarskom svetu, taj Xenon od koga ti zastaje dah, kosta 350 dolara, dok cpu koji sam ti ja spomenuo kosta 600, ali posto zelis njega.

1.1 pocetna konfa, ostaje ti 2.4k, ti lepo uzmi 6 Xenon-a ako ti treba bas.

na takvim kao ti apple budzi svoj revenue :D

Intel Xenon? To nesto novo :d

Bitno da pljujete iz petnih zila, sada sto vecina nema pojma o cemu prica :)

npr:

Glossy plastika :D Nije ni cudo sto joj se svideo :) Bitno je da je "bling-bling". Ajde, molim te...

Poslednja izmena:

Gravirani aluminijum, bejbi. Plastika je samo sa donje strane da ne izgori kita. Ekran se okreće i pretvara u tablet po potrebi. KDE nikad lepše nije izgledao. Radi se o modelu koji još nije u prodaji i ne smem da ti ga pokažem, ali slikao sam jedan sličan čisto da imaš predstavu kako to izgleda, okačiću kad dođem kući. Skupi su kao vosak, ali opet manje nego Apple ponuda.

evo ga nesto ofrlje:
ploca od cirka 300 evra(biraj koju hoces za te pare) - 300 evra
2 x Intel Xeon 2.66 GHz (Isti se nalazi u 3.5k Mac Pro) -700 evra
8 giga KINGSTON DDR3 1600MHz HyperX CL9 (u mac pro od 3.5k se ugradjuje 6 giga 1333MHz DDR3 ECC SDRAM)- 200 evra
2x Gigabyte nVidia GeForce 480 GTX 1536MB - 1k
kuciste...coolermaster Cosmos - 170 evra
1TB hard disk(isto je i u mac pro) - 100 evra(mozda i manje, ali da zaokruzimo sve cene)
napajanje, modularno, 200 evra, bilo kojje , mozes da uzmes koje hoces za te pare.
tastatura g15 logitech i g5(npr)- 150 evra

evo, i da vidimo koliko to sve kosta sad...... 2830 evra !!! hmm ajde da dodamo jos 8 giga istog rama, znaci ukupno 16, to je onda 3130, umesto ove dve graficke mozes jednu jacu(ASUS EAH5970/G/2DIS/2GD5 - 730 evra) sto umanjuje cenu na 2860

i sad mi reci, koja racunar je ovde jaci, taj mac pro od 3.5k, ili ovaj od 2.82/ 3.13/ 2.86k ????:D

Poslednja izmena:
Kako Apple stoji po pitanju overkloka u odnosu na PC posto je to jedna od stvari koja bi mogla da napravi razliku izmedju performansi izmedju dva racunara koji poseduju slican hardveru ?

Poslednja izmena:
Pavilion. Isti taj bruseni aluminijum kako kod Envy-a, samo po mom misljenju lepsi. Envy je bas modni detalj. Znaci ne radi se o nekom kinezu ili tako necemu, nego odlicnom laptopu. Cena bi doduse trebala da ide jos oko 100$ na gore za 9celijsku slim bateriju. Najjeftiniji MBP je skuplji od njega, a ne moze ni da mu prismrdi.

Intel(R) Core(TM) i5-460M Dual Core Processor (2.53 GHz, 3MB L3 Cache) with Turbo Boost up to 2.8GHz
512MB ATI Mobility Radeon(TM) HD 5470 switchable graphics [HDMI, VGA] - For Dual Core Processors
FREE Upgrade to 6GB DDR3 System Memory (2 Dimm)
FREE Upgrade to 640GB 7200RPM Dual Hard Drive (320GB x 2) with HP ProtectSmart Hard Drive Protection
SuperMulti 8X DVD+/-R/RW with Double Layer Support
Beats(TM) audio + HP Triple Bass Reflex Subwoofer
2-year hardware limited warranty

950$.

Edit:

Podsetio me Super hik u postu nakon ovoga, dolazi i Windows 7 uz ovo.

Poslednja izmena:
evo ga nesto ofrlje:
ploca od cirka 300 evra(biraj koju hoces za te pare) - 300 evra
2 x Intel Xeon 2.66 GHz (Isti se nalazi u 3.5k Mac Pro) -700 evra
8 giga KINGSTON DDR3 1600MHz HyperX CL9 (u mac pro od 3.5k se ugradjuje 6 giga 1333MHz DDR3 ECC SDRAM)- 200 evra
2x Gigabyte nVidia GeForce 480 GTX 1536MB - 1k
kuciste...coolermaster Cosmos - 170 evra
1TB hard disk(isto je i u mac pro) - 100 evra(mozda i manje, ali da zaokruzimo sve cene)
napajanje, modularno, 200 evra, bilo kojje , mozes da uzmes koje hoces za te pare.
tastatura g15 logitech i g5(npr)- 150 evra

evo, i da vidimo koliko to sve kosta sad...... 2830 evra !!! hmm ajde da dodamo jos 8 giga istog rama, znaci ukupno 16, to je onda 3130, umesto ove dve graficke mozes jednu jacu(ASUS EAH5970/G/2DIS/2GD5 - 730 evra) sto umanjuje cenu na 2860

i sad mi reci, koja racunar je ovde jaci, taj mac pro od 3.5k, ili ovaj od 2.82/ 3.13/ 2.86k ????:D

Bolje dodaj na ovu cenu operativni sistem koga si zaboravio da dodas posto je glupo porediti cenu dva racunara od kojih jedan ima komercijalni operativni sistem a drugi ga uopste nema ili koristi Linux.

Poslednja izmena:
Bolje dodaj na ovu cenu operativni sistem koga si zaboravio da dodas posto je glupo porediti cenu dva racunara od kojih jedan ima komercijalni operativni sistem a drugi ga uopste nema ili koristi Linux.

ako si obican smrtnik koji zivi u srbiji, neces racunati cenu OS-a u konfiguraciju, jer znas i sam kako ces doci do toga na nelegalan nacin, ali ajde da uracunamo i cenu legalnog OS-a, 100 evra za windows 7, 20 evra za SL, eto. bolje?:D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno