Šta je novo?

Apple iPod Mini 2nd Gen. 4GB - my review

LUC1FER

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
11.06.2003
Poena
649
Apple iPod Mini 2nd Generation 4GB – My Review

Evo i ja konacno dodjoh do svog primerka ovog fantasticnog uredjaja pa rekoh red je da napisem review posto 2nd gen nije tako cesta pojava na nasem trzistu.
Player mi je donet iz Las Vegas-a, Nevada, USA, i kostao me je 199$+7.5%porez odnosno 165€.
Prva stvar koja me je odusevila je pakovanje i to ne samo kutije vec I kesa u kojoj dolazi odnosno vreca napravljena od platna I plastike koja da je veca koristio bi je kao ranac :D.
Sama kutija je takodje atraktivnog izgleda I na istoj se na prednjoj strani mini u stvarnoj velicini, sa strane takodje I istaknuto 4GB 1000+songs. Unutar kutije nalazi se:
-iPod Mini
-USB2.0 cable
-Belt clip
-Slusalice+2 para sundjera za iste
-razna uputstva, garancije, nalepnice, cd sa iTunes-om

Naravno na svemu pise: Designed by Apple in California Assembled in China. Apple Computer 2005©
Najbitnija razlika u odnosu na 1st gen je baterija odnosno procesor u iPod-u koji je novije generacije pa za razliku od starog mini-a koji je trajao 12h na novom je to 18h.
Baterija se ne formira, vec dolazi formirana. Jedino sto treba da se uradi je da prvi put kad se prikaci na racunar ostane bar sat vremena da bi se baterija napunila do 80%. Baterija po specifikaciji traje 18h sto se u praksi pokazalo netacno odnosno baterija traje duze:D Napravio sam 2 testa.
Prvi test je bio:
1.Full punjenje baterije
2.Play(bez shuffle, EQ..)
Baterija je pod ovim uslovima trajala 22h:36min I onda izdahnula sto je zaista impresivno.
Ali to se u praksi nikad nece dogoditi pa sam napravio I drugi test:
1.Full punjenje baterije
2.Play sa ukljucenim shuffle-om I EQ podesenim na Rock, sa povremenim paljenjem backlight-a.
U ovim uslovima baterija je izdrzala 18h:41min sto je takodje veoma impresivno jer je jako blizu realnim uslovima slusanja mp3 muzike.

Sam player je izradjen od aluminijuma I extremno je cvrst. Izgleda kao da se ne moze slomiti cekicem:D ali ja ipak ne bih da pokusavam. Ja sam konkretno uzeo silver koji je najneutralniji I ako je verovati iskustvima ljudi najvise scratch-resistant.

Transfer muzike sa racunara u iPod se vrsi po defaultu iz iTunes-a koji uopste nije los program ali je meni pravio neke probleme sa tagovima tako da ja koristim plug-in za winamp 5(vec imam uredno sredjenu media library u winampu tako da mi je ovo bilo stvarno veliko olaksanje). Transfer je uvek zakucan kod teorijskog maximuma usb2.0 veze sto me je stvarno odusevilo.
Click wheel je ostao isti kao kod 4th gen iPod-a I obicnog mini-a tj savrsenstvo. Ko ga jednom proba tesko da ce da razmatra nesto drugo. Ja sam poslusao highli-a I probao I Zen Micro I iPod mini I nisam pogresio ni malo. Navigacija je na iPod-u toliko bolje odradjena nego na Zenu da je to smesno poderjenje. Radio je na strani zen-a ali ja iovako ne koristim isti tako(muzika koju slusam se ne emituje kod nas na radiju skoro nikad) da mi nije ni bitno. Jedina prednost zen-a je kapacitet ali je zen skuplji tako da ja nisam imao sta da trazim dalje. I ovih 4gb mi je sasvim dovoljno, nekom mozda nije ali ovo je moj izbor.

Citajuci testove po netu zakljucio sam da su slusalice koje dolaze uz njega krsh najgori dok sam se ja licno uveri da nisu krsh uopste vec su bolje od vecine bubica koje se prodaju kod nas ali samo pod uslovom da se stave sundjeri na iste jer bez njih je primetan nedostatak bass-a. Jedina mana im je sto su potpuno okrugle pa mi stalno ispadaju. Ipak ja I dalje ostajem pri svojim Shure E1c sound-isolating slusalicama koje su neprikosnovene.

Kvalitet zvuka je…nemam reci. Odavno nisam cuo tako pun I cist zvuk. Pre iPod mini-a sam imao Philips-Nike player, iRiver, Palm TungstenE kao I motorolu Mpx200 ali je iPod dosta ispred. Poredio sam ga cak I sa Zen Microm I uopste nije tacno tvrdjenje nekih site-ova da je zvuk na Zenu bolji. Sto se toga tice Zen equals iPod.

Ekvilajzer je uradjen korektno I ima 24 preseta. Od dodtanih opcija ima jako koristan sound check cija je funkcija da jacina zvuka bude uvek ista odnosno ako imate prvo neku pesmu iz sezdesetih I posle nje neku novijeg datuma da ne ostanete bez bubnih opni.
Od dodatnih opcija ima jos I sat I to jako korisnu podopciju sleep timer, posto ja cesto pre nego sto zaspim slusam muziku ovako bar stedim bateriju. Postoji I opcija za kontakte ali jos nisam probao kako se koristi. Calendar korektno vrsi svoju funkciju. Notes takodje nisam probao jer mi nije potrebna. Postoji i 4 igre:Brick(arkanoid, dx ball), Music Quiz(nasumicno pusta pesmu I vi treba da pogodite ko je izvodjac), Parachute(ubijate padobrance koji padaju sa neba) I Solitaire :D

Sve u svemu kompletan uredjaj koji je za svoju cenovnu klasu definitivno best-buy.

+++dizajn, kvalitet izrade I zvuka, navigacija
-----podrska za wma, slusalice bi mogle biti bolje

Moja ocena 10/10

Evo u prilog I nekih slika. Loseg su kvaliteta ali se razaznaje sta je na njima.:)

Ako nekog jos nesto interesuje, pitajte. :guitar:

Prilozi

• Front display.jpg
    Front display.jpg
    58.9 KB · Pregleda: 316
  • Click wheel.jpg
    Click wheel.jpg
    70.8 KB · Pregleda: 237
  • in hand.jpg
    in hand.jpg
    58.1 KB · Pregleda: 239
  • side.jpg
    side.jpg
    34.2 KB · Pregleda: 186
  • back.jpg
    back.jpg
    69 KB · Pregleda: 180
Evo jos slika:

Prilozi

• Odozdo.jpg
    Odozdo.jpg
    24.6 KB · Pregleda: 173
  • Odozgo.jpg
    Odozgo.jpg
    21.7 KB · Pregleda: 159
  • Apple Slusalice.jpg
    Apple Slusalice.jpg
    91.2 KB · Pregleda: 188
  • Belt Clip.jpg
    Belt Clip.jpg
    68.9 KB · Pregleda: 167
  • usb2.0.jpg
    usb2.0.jpg
    35.6 KB · Pregleda: 157
I jos koja:

Prilozi

• Papirologija.jpg
    Papirologija.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 160
  • Apple Kesa.jpg
    Apple Kesa.jpg
    103.4 KB · Pregleda: 249
  • Shure slusalice.jpg
    Shure slusalice.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 193
  • Nalepnice.jpg
    Nalepnice.jpg
    68.5 KB · Pregleda: 175
  • Screen2(out of focus too).jpg
    Screen2(out of focus too).jpg
    70.6 KB · Pregleda: 163
Kesa je ostavila jedan zaista vrlo upečatljiv utisak na mene. :D

Imaju neki moji prijetelju ovu igračkicu, DOPADA mi se JAKO.

pametno si postupio, slushaj me i dalje :)
Shto se tiche slushki, one su dobre, bolje nego vecina obichnih bubica kao shto si rekao,ali otkazuju posle 10ak meseci korishcenja, znam 3-4 ljudi (ukljuchujuci i mene kojima su ispustile dushu)

Poslednja izmena:
Od irivera jeste. Ja sam imao i njega i jeste bolji. Ipak je to Apple:)

ne,ne,mislim zvuk i to tj funkcije koje su im zajednicke pa uporedno utisci?

Zvuk je po meni definisaniji na iPod-u nego na iRiveru, glasnoca je odprilike na istom nivou. iPod nema ni radio ni diktafon, ni line-in ali kad bolje razmislim ja na iriveru to nisam upotrebio NI JEDNOM.

2 highl1: Ma sto se tice sluski meni su one sluzile samo za test i nista vise, vec sam ih vratio u kutiju. Hteo sam da ih cujem zato sto vecina ljudi ne poseduje neke extra slusalice pa im je bitno kakve dolaze uz player.

1 stvorenje: Kesa roolez 100%:d

poz :guitar: :,,:
musik29.gif
:,,: :guitar:

Poslednja izmena:
pa nisu ni ove uz irivera sto dolaze bog zna kako extra,bar sto se bass-a tice.Uz bolje sluske jos bolje sve zvuci a imas vec je neko pisao o tome dobre sluske za male pare[bubice].Model je Philips HBC HE 580 crveno-sive sluske.Ja sam ih uzeo u Philips-ovoj radnji na Slaviji tj kad se krene prema Terazijama pa s leve strane[nekadasnji Sony shop].Znaci sem 4 GB i lakseg skrolovanja i nemas necim posebnim da ga......Ovo sto kazes za definisaniji zvuk,to tako i stvara dojam kad su slusalice manjeg opsega[manji opseg Hz] tj nize klase jer uglavnom tesko je spojivo definisan bass i srednji tonovi dobro pokriveni tako da ono? Kako vidim brzo ce ti dosaditi iPod sem eto suve mem al ajd kad kazes ukusi su razliciti

Poslednja izmena:
Cekaj ako SEM 4GB, lakse navigacije, najduzeg trajanja baterije i najkvalitetnije izrade i zvuka na trzistu nema cim da se pohvali onda stvarno :p Pa sta jel treba da kuva kafu?
Ovo sto kazes za definisaniji bass nije tacno. Jel znas da cujes razliku izmedju kompjuterskog sub-woofer-a i kvalitetnih hi-fi zvucnika.Sub ce da daje bass koji bruji koji je dobar za recimo hip-hop dok ce hi-fi zvukcnik da daje bass tacno odsecen gde treba i moci ce da isprati sve extremno brze promene u zvuku(pogledaj sig).
Dnevno muziku u pokretu slusam 2-3 sata tako da ne moze da mi dosadi nesto sto je namenjeno bas tome. MP3 playeri su jedina stvar koja mi nije dosadila za razliku od PDA, Symbian telefona itd.
I ako ove shure slusalice svrstavas u nizu klasu onda se vidi da pojma nemas

Poslednja izmena:
Meni zao shto onaj dan na adi nisam probao te shure slushke... valjda cu imati josh prilike? ;)

Misho uvek:)
Za iPod usera sve

poz

a da li je tachno da 2nd generation nema vishe firewire support? poshto sam ja uz svoj mini dobio i firewire koji je u principu brzi od usb2... Inache obavezno uzmi josh i daljinski poshto je mnogo jak :)

pa na ifp seriji irivera bat traje do 40h po fabrickoj deklaraciji.E sad uvek moze da ide i jaca punjiva bat u njega tj veceg kapaciteta.Ja kad bih slusao samo po 2h dnevno muz sa svim redukcijama ko sto ti pricas[znaci bez svetla,snimanja,line in,komp transfer],to znaci da bi iriver trebao da ima i duplo vecu autonomiju od iPod-a?! Naravno iriver je ozbiljna firma,nema razloga da se sumnja u ono sto pise na papiru tj kutiji

mem ko mem manje vise......Pogledaj posto su inace hardovi 20 GB pa na vise.Smesna cifra.Uopste receno,mnogo je to napumpana spravica s obzirom na svoje mogucnosti a i sam si nabrojao na prstima obe ruke sta joj sve nedostaje

Poslednja izmena:
zerbah je napisao(la):
a da li je tachno da 2nd generation nema vishe firewire support? poshto sam ja uz svoj mini dobio i firewire koji je u principu brzi od usb2... Inache obavezno uzmi josh i daljinski poshto je mnogo jak :)

Support je tu (isti je konektor), ali vise nema Firewire kabla. Za te pare (mislim na USA :) ) - dosta :)

martins je napisao(la):
pa na ifp seriji irivera bat traje do 40h po fabrickoj deklaraciji.E sad uvek moze da ide i jaca punjiva bat u njega tj veceg kapaciteta.Ja kad bih slusao samo po 2h dnevno muz sa svim redukcijama ko sto ti pricas[znaci bez svetla,snimanja,line in,komp transfer],to znaci da bi iriver trebao da ima i duplo vecu autonomiju od iPod-a?! Naravno iriver je ozbiljna firma,nema razloga da se sumnja u ono sto pise na papiru tj kutiji

S tim sto se iPod puni svaki put kad prebacujes muziku sa kompa na njega a iriver ne.

neka puni.......O tome inace najmanje razmisljam kad ga kacim na komp.A slusaj i ovo-Na kompu odes na radio stanice u okviru win.med.play. i lepo odaberes stanicu prema protoku koji moze da ti podrzi veza tj Kbs i lepo prikacis irivera na line in i jos ako znas kako sljaka sve to na stranim stanicama[mislim na kvalitet reprodukcije],pa sve to bacis na ifp preko line in,mislim da ne treba dalje da ti objasnjavam?! Moze i s domacih stanica da se snima u okviru FM-a na samom plejeru[ifp] al opet ipak to nije bas tako kao sto sam ti opisao_Ovde kod nas su ko zna koja kopija onoga sto cujes sa vec pomenutih inostranih radio stanica

a i line out to tek da otvaram diskusiju o tome mislim da nema potrebe.Eto jos uvek se tipka ovo sto se zeli reci

Poslednja izmena:
Koji ce mi djavo internet radio pored DC++ i cable interneta? A na internet radiu bih morao da cekam po mesec dana da snimim nesto sto hocu. Odavno am prestao da nabavljam samo pesme, uvek cele albume.
HDD od 20GB od 1 inch jos ne postoji u komercijalnoj prodaji koliko ja znam.
Na prste obe ruke? Ne bih rekao.

pa dobro,ne kazem ja,verovatno je kvalitetan itd ali neke funkcije koje bi inace mogao da koristis u svakodnevnoj upotrebi ne bi bilo lose da poseduje.Al posto kazes da je 165e,normalno za te pare i ne moze da ima vise s obzirom na parametre[to mu dodje ko neki osrednji ili malo bolji mob tel]

Pa ne bi iPod i iPod Mini bili najprodavaniji mp3 playeri na trzistu da ne valjaju. U USA Apple ne stigne da ih isporuci dovoljno koliko se dobro prodaju. Treba samo da probas iPod i sve ce ti biti jasno. Takav feeling pri koriscenju nemas ni sa jednim playerom.

ma ok.Ako je tebi dobar tj to za sta ti treba,vrsi ti posao to je najbitnije.Sve ostalo manje vise

Interesuje me kakav je mini za nosenje, posto bih hteo neki plejer
dok vozim biciklu ili trcim? Da li postoji neka futrola za njega ili slicno
i koliko ga cvrsto drzi ako postoji?

Poslednja izmena:
Ovaj belt clip sto dolazi uz njega je veoma pouzdan. Ja vozim bike bez problema sa njim i ne brinem da li ce da spadne. Imas u Comtrade-u da kupis iSkin Mini.To su silikonske futrole koje ga celog obloze slilikonom i stitnik za ekran Cena 2200 din :S:

Poslednja izmena:
LUC1FER je napisao(la):
-----podrska za wma

iPod ne moze da pusta wma, ali ima caka: draguj wma fajl u iTunes i on ce ga konvertovati u AAC/mp3 (zavisi od podesavanja). Na taj nacin mozes da koristis wma na iPodu (ovo vazi samo za Windows verziju iTunesa)

Znam to ionako ja nemam skoro nista u wma formatu a i ono sto sam imao sam konvertovao u mp3.

I ja sam uzeo juce Ipod mini prvi utisci WOW :)

Nazad
Vrh Dno