Šta je novo?

Apple iPhone vs rest of the gang

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Pokrećem ovu temu smoren djelovanjem moderatora na svaku pomen iPhone-a... Nemam isti, ali se trudim da objektivno sagledam stvari i stvorim svoje mišljenje na osnovu svojih iskustava...

Nego, zamislio sam ovu temu kao konstruktivnu i nadasve objektivnu, te ne-flame i anti-fanboy raspravu o tome zašto je iPhone uspješan toliko koliko jeste, zašto je moguće da Apple pokrene AppStore i napravi revoluciju u tom domenu, da baza aplikacija za nekoliko mjeseci naraste na 10k istih, kao i da je Apple na sigurnom dobitku... Naravno, ima još dosta tema, ali smatram da je ovo dovoljno za početak.

Molio bih sve koji planiraju da učestvuju u ovom, ostave sprdnje, zaje.b.ancije, ljutnje i sujete van ove teme, kako bi mogla da ostane čista i da služi svrsi (sagledavanje i shvatanje)...

Tvrdim da Apple ima kompletno drugačiji pristup kupcu od svih drugih proizvođača (čega god, a u ovom slučaju iPhone-a)... Takođe, Apple ide na sigurno makar i samo sa jednim uređajem, ali tako je počelo i sa iPod-ovima, pa se sad došlo na koliko modela. A i dalje su najpopularniji MP3 plejeri...

Dosta za početak...

Navalite...

Poslednja izmena od urednika:
E, sad. Ova dva quote-a su ona dva koja su mi izbrisana, jer nisu imali veze sa N97 telefonom, iako sam indirektno pokušao da pokažem tu razliku između Apple-a i ostalih po pitanju odnosa prema kupcima.

Smatram da Apple pokazuje da osluškuje tržište time što se razmišlja o izbacivanju novog modela samo sa manje memorije i na taj način se broj modela penje na 5 ili 6 nisam siguran (1st gen od 4/8/16GB i 2nd gen od 8/16GB plus ovaj od 4GB). Sa druge strane, svi ostali svoje druge modele diferenciraju ne samo po količini memorije, već i po ostalim mogućnostima (CPU, ekran, comm, ...).

Takođe, 10k aplikacija za samo jednu platformu, objedinjenih na jednom mjestu, dostupno toliko mnogo jednostavnije od svega ostalog, valjda treba da znači nešto. Ja to gledam u smislu da je ljudima dosta ograničavanja od strane drugih, već da im treba slobode. Telefon je zamišljen kao sredstvo za komunikaciju, ali je kao takav prerastao svoju inicijalnu svrhu i postao nešto više. Neko će reći fashion accessory i tako ga i posmatrati, dok drugi imaju potrebu da taj neki uređaj što je više moguće prilagode sebi, svojim potrebama, željama i prohtjevima.

Apple i Iphone to izgleda omogućavaju više nego ostali, ali pored toga nude i određenu multifunkcionalnost time što pored telefoniranja omogućavaju i on-line presence, očigledno na način koji se korisnicima dopada, a što je još gore za druge - i privlači ih. Da li je to opravdano ili ne, pitanje je koje se može postavljati u beskonačnost, ali je to činjenica - sve više ljudi želi iPhone.

Očigledno je da je eye candy softver iPhone-a odgovoran za toliki broj njegovih korisnika više od njegovih mogućnosti, ali veoma mali broj se vratio na nešto drugo (što je već imao ili se prebacio na drugu "platformu", kad kažem ovo vratio mislim na Nokia/SE/Samsnug/..., a pod drugom platformom smatram WindowsMobile). Ipak, lakoća korišćenja istog sasvim sigurno imaju prevagu nad nekim drugim razlozima koje se korisnici spremni da zaborave samo da imaju ovog mališu u svojim rukama...

imam iPhone vec nekoliko meseci (od Aprila) , i prvih mesec , dva se nisam odvajao od njega, sada me smorio i skoro da ga ni ne koristim nizasta sem SMS i telefon... inace telefon je samo za oci, mnogo si ogranicen funkcijama...

Apple iPhone vs rest of the gang try

Niko od moderatora nema nista protiv iPhone-a vec protiv offtopica
topic o n97 a 90% postova rasprava o iPhone-u

Poslednja izmena:
Imam ajfon i uopste se ne primecujem bilo kakav vid ogranicenosti, a koristim ga za sve i svasta.
Odusevljava me inventivnost developera aplikacija za ajfon i na koje sve nacine pokusavaju da iskoriste mogucnosti ove sprave. Od najbanalnijih i beskorisnih (ali zanimljivih) pa do stvarno genijalnih. I dan danas refreshujem facebook protresanjem telefona :D

Osvrnuo bih se na kratko na glavne "mane" ajfona, koje se stalno ponavljaju u beskonacnim raspravama (pri tom se zadrzavam na 1th gen., koji posedujem):
- nemogucnost slanja/primanja mms-a - nije tacno, instaliras aplikaciju i salji
- nedostatak slota za mem. kartice - pored 16GB prostora, besmislena mi je i pomisao da ce mi ikada pasti na pamet da pozelim da gurnem neku karticu u njega
- nedostatak pretrage imenika - nije tacno, ispravljeno u novijim verzijama OS-a
- losa kamera - kamera je po mojim merilima sasvim prihvatljiva za jedan telefon. ako pozelim kvalitetne fotke imam ono sto sluzi tome - fotoaparat
- nemogucnost snimanja videa - nije tacno, instaliral aplikaciju i snimaj
- nemogucnost slanja/primanja fajlova preko BT-a - prihvatam kao manu, ali meni licno nije toliko bitna i mogu da zivim sa tim bez problema
- i tako dalje da ne nabrajam vise, smor je...
Mana ima, ali ne vise od bilo kog drugog slicnog uredjaja, a za cenu koliko sam ga ja platio tesko da sam mogao da uzmem bilo sta bolje.

Ponajvise me nerviraju kada kao manu navedu nesto generalno tipa "neupotrebljiv je za internet u srbiji"! Pod jedan, to nema veze sa samim ajfonom vec sa svim telefonima, odnosno sa internetom u srbiji. Pod dva, meni licno cak ni to nije problem, imam na poslu wifi, imam kod kuce wifi, dosta ortaka ima wifi, a od 5 kafica u kojima sam sedeo prethodnih desetak dana, 3 su imala wifi. Cak sam i prijatno iznenadjen razvojem pokrivenosti u bg-u. Cak sam proveravao mail jedan dan na nekoj planincugi, preko gprs-a. Ne vidim u cemu je nekima problem do samog ajfona.

Sve u svemu jedna jako mocna i za mene korisna spravica sa izuzetno konkurentnom cenom (ne mislim na nase dilere), a vrlo malo ozbiljne konkurencije na trzistu.
Nije za svakoga, naravno, a bilo bi i glupo kad bi svi imali ajfonove, zar ne ;)

ne znam, mene je smorio fon, jeste i dalje lep ali nervira me vise onaj sink ne mozes lepo da dodas pesmu ili video moras sve preko iTunes-a, pa ne mozes nista da prebacis, a zvucnik je najveca mana... nikad gori zvucnik nisam video, ja nikad ne cujem zvono...

koristio sam prvu verziju u maju i junu u svideo mi se telefon al jednostavno nisam mogao da se naviknem na kucanje poruka.Sada koristim Touch Pro koji je po meni dosta funkcionalniji mada ni iPhone nije za baciti :)

Ja sam jedno vreme razmisljao da kupim iPhone i evo sta me je odvratilo od istog.

1. Ne može da se uzme na ugovor kod provajdera. Po meni i najveća mana ovog telefona.
2. Iz Srbije ne mozes da se registrujes na iTunes store. Da postoje fore da se ovo zaobiđe ali nikada nisi siguran da li će nesto promeniti i da li ćes ostati bez svog acc.
3. Plaćanje update software-a. Hvala lepo ali ako dam keš za jedan takav telefon oćekujem da će sav noviji sw biti besplatan.
4. Ne mogu da instaliram Garminove mape. Google maps su kod nas neupotrebljive.

90% isto kao i Stator : nedostatak kupovine na ugovor, google maps neupotrebljiv u srbiji, nepostojanje iTunesa u srbiji....
ako se ne varam - update softwarea je 100% besplatan za iPhone! samo iTouch Pod korisnici placaju upgrade!

moj iPhone je kod devojke a ja sam ponovo na E61... i merkam vec neko vreme da uzmem iPhone ali mi ne pada na pamet da ga platim 450e. pogotovo sto ionako placam tel. racun ~50e. tako da bih se najverovatnije uklopio u neki paket kad bi nasi provideri poceli da prodaju iPhone na ugovor... samo to cekam :/

1. Ne može da se uzme na ugovor kod provajdera. Po meni i najveća mana ovog telefona.
Ne moze trenutno kod nas, ali vrlo je moguce da ce biti. Mada ja to nebi okarakterisao kao manu telefona, vec manu nasih provajdera :D

2. Iz Srbije ne mozes da se registrujes na iTunes store. Da postoje fore da se ovo zaobiđe ali nikada nisi siguran da li će nesto promeniti i da li ćes ostati bez svog acc.
A u cemu je tu onda prednost drugih telefona u odnosu na ajfon?
Ako se bude resilo ono prvo, onda ce biti reseno i ovo drugo.
Osim toga kao sto si i sam rekao, postoje nacini da se registrujes i bez problema koristis svoj acc.

3. Plaćanje update software-a. Hvala lepo ali ako dam keš za jedan takav telefon oćekujem da će sav noviji sw biti besplatan.
Ovo bas i nisam razumeo? Meni dosad nisu trazili da platim update.

4. Ne mogu da instaliram Garminove mape. Google maps su kod nas neupotrebljive.
Nadam se da ce to biti uskoro reseno (mislim na google maps). Moza ovi iz contrasta naprave neki dil sa googlom ;)
Mislim mene to bas i nije zanimalo posto vec imam gps u kolima i 1st gen ajfon.

@ loco koliko znam update iPhona 2G sa 1.x na 2.x sw se placao. (pricamo o legalnim putevima)

I sve ostalo sto si naveo je u fazonu bice... Mozda ce biti za 6 meseci mozda za 3 godine to ne znamo ni ti ni ja. Problem je u tome sta on moze danas. Jer to sve njegova konkurencija moze danas dakle ne za 6 - 36 meseci nego danas.

Poslednja izmena:
neki update za iTouch se placao nekih 10$tak, u to sam 99% siguran ;) samo ne znam koji ... a taj isti update za iPhone je bio besplatan :)

@stator nije se placao 100% - nemam vremena sad da trazim link ali siguran da su svi SW update za iPhone besplatni!

jedino su garmin mape minus iPhonea - ostalo (ugovor i iTunes) je nazalost minus nasih operatera...

Poslednja izmena:
Svi update za iPhone se na placaju!!!!!
Samo za iPod Touch sam platio FW, znam zato sto imam oba dva (mislim devojka ima iPod)

Ja ne znam sto treba GPS u telefonu, kupi Garmin za 100e i to ti je to!
Takav mali ekran nema sanse da vidis dok vozis...
Osim ako koristis GPS dok se setas, ne znam sta ce GPS na telefonu

. I i jos plus novi FW za iPhone ima StreetView sto je vrlo dobro ako si u novom gradu (za sada u Americi, ali video sam u Londonu Google Auto koj se vozi sa njihovim Kameram sa svih strana!)

@ loco koliko znam update iPhona 2G sa 1.x na 2.x sw se placao. (pricamo o legalnim putevima)

Nikada se nije plaćao update fw za iPhone, ni prilikom prelaska sa 1.x na 2.0. A nema nelegalnog puta, skida se direktno iz iTunes-a. Jedino se naplaćuje za iPod Touch.

EDIT. Složio bi se sa predhondim postom, da je zvučnik na iPhone-u nikad gori. Da nema dobru vibraciju, propuštao bih svaki drugi poziv. :)

Poslednja izmena:
Vec su ti rekli, NE placa se. Nekako mi se cini da ti svoju odbojnost prema ajfonu zasnivas na pretpostavkama.
I sve ostalo sto si naveo je u fazonu bice... Mozda ce biti za 6 meseci mozda za 3 godine to ne znamo ni ti ni ja. Problem je u tome sta on moze danas. Jer to sve njegova konkurencija moze danas dakle ne za 6 - 36 meseci nego danas.
OK, ima logike, ali ta ista konkurencija mnogo toga drugog ne moze.

Što se mogućnosti tiče, mislim da bi trebali obratiti pažnju na to koliko su drugi proizvođači telefona na tržišti dokle su stigli, pa to onda uporediti sa iPhone-om, koji je u odnosu na druge - još uvijek u pelenama.

Problem dostupnosti iPhone-a kod nas nije razlog da se uređaj odmah okvalifiše kao propala investicija. Mnogo toga je u igri glede dobijanja prava na prodaju/ponudu iPhone-a nekom tržištu. Ja sam do sada primjetio da se iPhone pojavljuje tamo gdje Apple ima svoje "predstavništvo" sa statusom većim od Apple Premium Reseller-a (kao što je kod nas).

A ima i jedna interesantna informacija koja bi na dostupnost iPhone-a kod nas mogla da baci novo svjetlo... Informacija se tiče dolaska Apple-a kod nas. Iako Apple kod nas postoji u pravnom obliku kao firma Apple IMC, izgleda da direkcija iz Hrvatske ima malo veće apetite po pitanju našeg tržišta i prema informaciji koju sam čuo, izgleda da će Apple da dođe kod nas zvanično i jednako kao u Hrvatskoj. Samim tim bi se stvorili i neophodni uslovi da se dođe do iTunes Store-a i AppStore-a samim tim, a na kraju krajeva i do Iphone na ugovor kod nasših mobilnih operatera. Ostaje nam da dočekamo slijedeću godinu i vidimo šta će od toga da se desi...

Da, bas sam juce pricao sa covekom iz Apple.hr jer im radimo neku aplikaciju i ovo je izgledno, ubrzano rade na tome, al ne treba ocekivati ni priblizne uslove kao u hr...

Meni je bitno da je informacija prava, kao i da konačno postoji osnovana mogućnost da se iPhone kod nas pojavi legalno preko moblnih operatera...

Pa ko troši cca 50 eura mjesečno, ka npr. kovacm, će ga uzeti, dok će ostali da se q.rče, iako nema pas za šta da ih ujede samo da ga stave na sto u kafiću...

Da me neko ne shvati pogrešno, ja ovu informaciju gledam u svjetlu poboljšanja djelovanja i podrške za Apple proizvode kod nas...

Poslednja izmena:
Ja sam zadovoljan sa Iphon-om 2-ge generacije mozes da ga zaista modifikujes koliko hoces.Fensi je telefon, odlican dizajn,lepe slike,Google maps sa offline maps, Fring itd...
Ono sto me nervira je da non stop puca u Safariju,Cydiji ili u nekoj drugoj aplikaciji posle duzeg vremena na fw 2.1. Ne znam kako je na 2.2 ali ovih dana planiram da se prebacim pa da vidimo.
-Druga stvar je baterija koja traje recimo dan ili dan i po sto je ocaj.
-Sinhronizacija sa i-tunes-om i nije toliko losa ali me sve vise pocinje nervirati :)
-Nema GPS integrisani

Nesto razmisljam ne znam kakvi su ovi HTC Diamond ili Pro ili Nokia N85 mozda tu su negde po cenama stim sto je HTC touch Pro 750$ malo skuplji nego ova druga 2.

Ja sam na fw 2.1 (doduse 1st gen. ajfon) i ne puca mi u safariju ni u cydia-i. Pukne mi samo ponekad (bas retko) u nekoj igri ili nekoj zahtevnijoj (graficki) aplikaciji. Baterija mi traje 2 dana sa koriscenjem wifi-a (ako bas preteram sa surfovanjem i skidanjem, onda je isrce brze). Mada na to sam odavno navikao s' obzirom da je isti slucaj bio i sa prethodna 2-3 telefona (symbian).
Realno, jedino sto me nervira, je itunes, to jest sto moram svaki put dobro da pazim sta sinhronizujem i kako, da mi nebi nesto obrisao (i to samo zato sto ga sinhronizujem sa 3 racunara).

@Thierry Henry: Zar 2. generacija nema GPS????

Ne znam koliko apps imas ali ja imam nekih 5 strana i sve mi je modifikovano.Sto sam primetio je da sto vise applikacija stavljas sve sporije reaguje.
Lepo sto tebi ne baguje ali meni izlazi stalno posle nekog vremena a to me nervira moram da se vracam.Itunes jedino sto valja je swap tunes pa mozes da sihronizujes 2 biblio.
Iphone 2nd generation ima GPS ako imas data plan i to Google maps sa tackicom plavom i turn by turn text real-time nikako live ali ja nemam data plan i ne planiram da uzmimam jer ovde smradovi deru za 6gb=75$ plus voice plan izadje ti na kraju meseca 120$ samo telefon:d:d:d budale.

najveci + iPhona je ekran...NE postoji bolji ekran do sada, jeste da imaju vece rezolucije ali sa staklom nema... najveci - je zvucnik... toliko je los da bi ga izvadio , ne treba mi...ne cujem ni zvono a kad upalis muziku tek se ne cuje i jos uz to susti, ko da su stavili zvucnik od 3310 cak je i on glasniji...ko voli da slusa muziku na glas ne preporucujem mu ovaj fon, a sluske se bukvalno cuju kao taj zvucnik glasno...

Evo nove nade za nas koji nismo na mapama... :d

Finally the iPhones arrives at the Apple retailers (France)

Even though the APR (Apple premium resellers) had obtained for a long time the promise from Apple to be able to market the iPhone, this option was unceasingly pushed back and until now they did not have the right to sell it.

Things could finally change in the next few days. They have received publicity material, posters,etc at the place of sale in order to make the promotion of the telephone.

With a little luck, they will receive the iPhones very soon, and will have little extra to propose for the end of year festivities.

Source: Hardmac.com

Ako će da se dešava u Francuskoj, postoji mogućnost da se desi i kod nas, jer je Galerija12 APR...

:banana:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno