Šta je novo?

Apple - Greške MacOS X

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Predlažem da u ovoj temi stoje sve zamerke, bugovi itd itd na koje naletite u radu na MacOS X.

Pod ovim se ne podrazumevaju problemi sa drajverima/zvukom/itd na non-Mac mašinama (tj. Hackintosh), već samo prolemi koji su "standardni".

Prva primedba/zamerka.

Adress Book je nekada (pre Leoparda) imao opciju da šalje SMSove ako je telefon trenutno povezan sa računarom. Sećam se da sam to radio sa svojim SonyEricsson-om T610 bez ikakvih problema.

Sada sam nakačio phone, u Adress Book, kad vraga... Nema opcija.
Ovo mi definitivno ne odgovara.

Delimičnu zamenu možete naći u Widgetu emitSMS.

Download Spring - svaki 3 put nece da prenese fajl!!

1. kliknem na Download stack u Docku i iskoci lista
2. uhvatim fajl iz stacka i prevucem ga (uredno vidim slicicu kako vucem) na npr. desktop
3. i pustim ga i nista! (trebao bi da uradi "move" fajla na desktop)

ovo se desava gotovo svaki 3 put!

Finder u Mac OS X 10.5.5 prestane da prikazuje IconPreview posl e8 sati drndanja u PhotoShopu, Illustratoru, Flashu, Cinema4D, VMWare 3dmaxu, MAMPu, Codi, 40 stranica u Safariju, Operi, Firefoxu... na iMac-u 2.16GHz/3GB.

quick view (space) i dalje prikazuje fajlove ali se izgubi preview (ne na svim, vec samo na novim ikonama), kao da potrosi svu memoriju i vise nece da odvaja za icon preview... :/

btw "Restart Finder" resava stvar ali opet... :) ovako se gube svi otvoreni prozori u Finderu.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je greška, ali mene jako nervira što gomilu privremenih stvari bacim na desktop - ako ih brisem nije problem - trash. Ako hoću da ih sklonim, tj prebacim negde drugde - ne može: cut - paste. Nego copy - paste - pa se onda vratiš za move to trash. Zašto nema cut direktno sa desktopa? :(((

to se masa ljudi zali sto nedostaje CUT prilikom kopiranja... imas 3th party utile koji to resavaju...

'Ajde pomozi, reci koji.

I još nešto - u safariju (nije baš OSX ali ide uz njega), kada sam npr u yahoo mailu, kada u polju za adresu upišem prvo slovo imena ili adrese - ne otvara transparentni izvod iz imenika i sve adrese koje počinju tim slovom. Dakle, moram da znam tačnu adresu i da je ukucam!?! Ili da idem u imenik i štikliram kome šaljem, kome forwardujem - da bi mi ubacio adrese.

To firefox radi od početka i zato sam sve vreme na lisici.

Ne znam da li je greška, ali mene jako nervira što gomilu privremenih stvari bacim na desktop - ako ih brisem nije problem - trash. Ako hoću da ih sklonim, tj prebacim negde drugde - ne može: cut - paste. Nego copy - paste - pa se onda vratiš za move to trash. Zašto nema cut direktno sa desktopa? :(((

To je nesto sto primecujemo samo mi koji smo presli sa Wina, pa vucemo navike. Pomenu sam to par puta u razgovoru sa nekim ljudima koji dugo koriste mac (prakticno i nisu bili win korisnici) i ne bi im palo na pamet da tako setaju dokumenta... Samo drag and drop.

@redara - PathFinder ima to ali on je kompletna zamena za Finder. a za one drugi 3th party utile ne znam imena, vidjao sam da ih ljudi spominju ali posto, kao sto Goxy83 rece, mogu sasvim lepo da zivim bez cut&paste fajlova nisam se ni trudio da ih skinem... :/

Naravno, uvek ostaje move (F6) iz Disc ordera, mucommandera ili nekog sličnog file managera.

pa pathfinder je, ajde da kazem, specifican jer je naslicniji Finderu + ima cut&paste.

evo ovo sam nasao na brzinu: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/97202 imas i opis kako da ga "nabudzis" ... ;)

btw PathFinder sam prestao da koristim jer je osetno sporiji od obicnog Findera...

Poslednja izmena:
Sporiji po cemu?
Meni zadnja verzija PF-a radi izuzetno brzo plus sto se to konacno moze nazvati normalnim File Managerom.

sporiji na oko u bilo cemu: otvaranje novih prozora, scroll, otvaranje foldera....

starije verzije nisu radile 100% sa leopardom - nova radim ali meni se cini nekako tromija u odnosu na finder (100% subjetivan utisak ;))

Ja zaista nisam primetio da je epohalno sporiji od Findera. Meni radi jednako dobro kao i Finder.

-- SPOJENO --

Imam jedan uzasno iritirajuci problem - kada mountujem neki share preko mreze on nestane posle restrta sistema. Pre no sto sam reinstalirao Leopard, pamtio mi je te sherove koje sam ja prevlacio u toolbar sa leve strane u Places.

Pitanje je prosto - kako da nateram Leopard da ih automatski mountuje pri startupu i da ih ne *brise* iz Places dela u toolbaru?

Poslednja izmena od urednika:
Nisam imao pojma ni da to može, pa sam sad probao:

1. Connect to server.
2. Izabereš share-ovani folder.
3. Connect.
4. Kad ti se pojavi na desktop-u, desni klik na njega, pa Make alias.
5. Prevučeš ga gdje želiš da ti bude.
6. Radi, ali nisam restartovao mašinu, pa to tebi ostavljam za testiranje...

Eto... Probaj pa ćeš saznati da li radi kako treba...

:wave:

EDIT:
Kada uradiš dismount/eject diska, ti alias-i nestanu iz Sidebar-a. Ipak, obzirom da ti ostaju originali na desktopu, onda se prvom prilikom kada se isti pokrenu i oni "nestali" iz Sidebar-a - pojave...

Poslednja izmena:
Znam za to ali to je *****izam...
Zasto za ime Boga glupi sistem uklanja moje sherove iz sidebar-a?? Ako sam ih ja tamo stavio onda sigurno postoji dobar razlog zbog kojeg su tu.

Evo jedne sitnice, koja mi ne smeta nešto naročito, ali opet mi nije jasno zašto se to dešava. Uđem u System Preferences>Startup Disk i kliknem na mali katanac dole levo (Click the lock to prevent further changes) i zaključa se, ali posle svakog restarta je opet opet otključano. Da li je to samo kod mene ili još neko ima taj problemčić?

Evo jedne sitnice, koja mi ne smeta nešto naročito, ali opet mi nije jasno zašto se to dešava. Uđem u System Preferences>Startup Disk i kliknem na mali katanac dole levo (Click the lock to prevent further changes) i zaključa se, ali posle svakog restarta je opet opet otključano. Da li je to samo kod mene ili još neko ima taj problemčić?

mislis: opet zakljucano :)

da, to je normalno. Mac OS X za odredjene stvari uvek trazi admin password, tako je organizovan sistem.

Ne! Rekao sam opet otključano, u tome i jeste problem. Svaki put zaključam i kada ga ugasim i ujutro opet upalim, ono opet otključano. Ja ponovo zaključam i restartujem, a ono opet otključano i tako bezbroj puta.

e to vec jeste problem! probaj da uradis repair permission ...

Ne! Rekao sam opet otključano, u tome i jeste problem. Svaki put zaključam i kada ga ugasim i ujutro opet upalim, ono opet otključano. Ja ponovo zaključam i restartujem, a ono opet otključano i tako bezbroj puta.

A jel' ti to u admin ili u user nalogu? Pod uslovom da si uopšte tako napravio i podijelio naloge na mašini...

Napravio sam jedan ADMIN nalog. Probao sam i sa reinstalacijom Leoparda pre mesec dana i ništa se nije promenilo.

Ja se oko toga ne bi brinuo ni malo... Uostalo, nalog ti je admin tipa, pa nije ni logično da ti sve bude zaključano...

Slažem se da nema potrebe da se brinem oko toga i nebrinem. Ovo je tema o greškama MacOS-a i samo sam napisao jednu koju sam primetio.

pre bih rekao da ne znamo kako to funkcionise! da znamo kako funkcionise pad a kazemo da je greska! :D :D

Ovo recimo nije greska ali bilo bi dobro da se konacno sete da ubace - mogucnost setovanja laga od x sekundi nakon kojeg ce se Dock aktivirati (tacnije uraditi magnify) prelaskom misem preko njega.

Milion puta mi se desilo da radim nesto u PS-u i da greskom predjem misem preko docka i da aktiviram aplikaciju koju ne zelim. Kada bi lag postojao od recimo 2 sekunde, onda bi bilo mnogo bolje :)

Desava se da kad se pokrene Software Update (iz menija) da ne skine celu instalaciju, odnosno ceo update paket, ali da Mac OS X pokrene instalaciju istog!

ovo je ogroman bug jer moze da se desi da sistem postane neupotrebljiv, odnosno da je potreban Archive & Install jer instalacija updatea ne moze da se zavrsi do kraja (jer nije ni downloadovan ceo paket) i da Mac upadne u mrtvu petlju prilikom boot-a !!!

btw resenje za ovoga je da se rucno skine Combo update i da se rucno pokrene.

Poslednja izmena:
God bless what? Time machine, of skroz.

kUdtiHaEX:

Ono sa lagom na Dock nije loše. I mene to nervira. Pa još kad pokrenem FCut i čekam 20-30 sec da se digne, pa da ga gasim.

Ali zamisli da treba da čekaš 2 ili koliko već sec da ti se Dock pojavi da bi pokrenuo nešto sa njega. I to je veliko smaranje.

Vrh Dno