Šta je novo?

Apple event 9. mart 2015

Apple softverska sekcija definitivno zaostaje za ovima sto dizajniraju i proizvode hardver. Staviti raspali Core M (dokazani krs u svim proizvodima gde se vec nalazi) u jednu sjajno zamisljenu masinu kao sto je novi, super tanki Mac Book je promasaj. Cenim da vec imaju negde odgovarajuci nabildovani Ax SoC za ultrabuk kategoriju ali nemaju softver podesen da radi na ARM jezgrima.

Mislim da ce Apple/Intel ljubav uskoro puci.

Klasičan pogled klasičnog Srbina...

Konkretno, u USA, odakle pišem te gledaju čudno ako imaš nešto osim Macbook-a. Pričam o "popularnim" generacijama, 20-30 godina. Jednostavno je to ovde mainstream. Nikakva ekskluzivnost i slično. Tako da, ta priča o "fenseraju", upotrebi za bleju i slično i ne stoji do kraja. Postoji xyz profesija gde je novi Macbook jednostavno i više nego dovoljna mašina, praktično za bilo koju vrstu posla koja ne zahteva veliku procesorsku snagu...

To što smo mi opterećeni nekim "pokazivanjem" i nažalost moramo da izdvojimo 5 prosečnih plata za mašinu je opet nažalost samo naš problem...

No, sa druge strane, slažem se da je 1 konektor malo, bez greške, to sam već napomenuo.

Sve je to kul, samo kod nas ne mozes da dignes hipoteku na hipoteku, da imas 30 ljadi na 3 kreditne. I da u cetrdesetoj jos uvek vuces studentski kredit, da bi imao mekbuk.

@Rossi

Mislio sam na Balkan i mentalitet ljudi sa ovih prostora kada sam rekao da je studenta/studentkinju videla gomila ljudi sa MB. Naravno da u USA Mac ne predstavlja fenseraj.

Ovde se ljudi nadopunjuju materijalnim stvarima usled velikog neznanja. Ovde si neko ako imaš BMW, iP, zlatni sat.

Poslednja izmena od urednika:
macbook-av-digital-adapter-100572537-medium.png

Apple has announced two $79 Multiport AV adapters. One has HDMI and the other VGA, and they both also sport a USB-C port for charging your MacBook and a standard USB port.

Znaci istovremeno HDMI + USB + punjenje...

Trebali su da ponude adapter uz MB a ne da se dokupljuje. Koje su sirovine :)

@Rossi

Ovde se ljudi nadopunjuju materijalnim stvarima usled velikog neznanja. Ovde si neko ako imaš BMW, iP, zlatni sat.

Usled komplexa,ne neznanja...i od juče nije fazon zlatni sat,nego iwatch od 17.000$,da se razumemo :D

@Rossi

Mislio sam na Balkan i mentalitet ljudi sa ovih prostora kada sam rekao da je studenta/studentkinju videla gomila ljudi sa MB. Naravno da u USA Mac ne predstavlja fenseraj.

Tu se apsolutno slazemo. Mada bih se i ti ogranicio na Srbiju. Bio i Hrvatskoj, opet tamo nisu toliki kompleksasi... Da li je standard u pitanju, mentalitet ili nesto trece ne znam, ostavicu nekom ko se razume u materiju da prosudi :)

https://cms-images.idgesg.net/images/article/2015/03/macbook-av-digital-adapter-100572537-medium.png

Apple has announced two $79 Multiport AV adapters. One has HDMI and the other VGA, and they both also sport a USB-C port for charging your MacBook and a standard USB port.

Znaci istovremeno HDMI + USB + punjenje...

Kud ne stavise dva USB-a nije mi jasno :S
A i mogli su da naplate 179$ :wall:

Novi Mekbuk je u stvari hibrid sa fiksnom tastaturom :) više ga gledam kao tablet sa OS X i zakačenom tastaturom nego prenosni računar.
Eto, ko je hteo tablet sa komforom i prednostima računara, sada je tu!

Poslednja izmena:
Ne znam kako ce se pokazati ovaj procesor od 1.1 ghz u novom macbook-u ali nakon prospavane noci mislim da je bolje kupiti 13" macbook pro retina za iste pare.
Mozda su ga odlicno optimizovali ali smesno deluje da u 2015oj godini neko ima 1.1 dual core na laptopu.
Mnogo jaci hardver a jedina mana je sto je 600 grama tezi od macbook-a. I 128 naspram 256 SSD

Poslednja izmena:
Novi Mekbuk je u stvari hibrid sa fiksnom tastaturom :) više ga gledam kao tablet sa OS X i zakačenom tastaturom nego prenosni računar.
Eto, ko je hteo tablet sa komforom i prednostima računara, sada je tu!

Nikada nisam voleo te hibride, fablete i slično.

Jedanput sam se opekao početkom ove godine kupivši Asus Fonepad i zamneio sam za mobilni Lumia 630 (zbog slične cene).

Niti je telefon, niti je tablet.

Ista stvar se sada dešava sa MB, niti je laptop, niti je tablet. Možda nekome odgovara, meni ne.

Ja bih voleo kada bi Apple imao u ponudi:

1. MB kako god se on zvao (Pro, Air...), normalnih karakteristika i veličine ekrana 17".
2. Mobilni male dijagonale za razgovore (kao ranije 3.5").
3. ACD velike dijagonale, pa kome treba da ima izbor.
4. iMac 24".

Ali jok :p

Imaju marketinške trikove tako da imaju sve a ništa ne odgovara plus ogromna cena (za naše tržište).

Kako god da okreneš ne možeš imati telefon male dijagonale i laptop velike dijagonale.

Kako god da okreneš ne možeš imati telefon male dijagonale i laptop velike dijagonale.
Sve više ljudi je mobilno, velike dijagonale na laptopu samo povećavaju dimenzije, težinu i potrošnju, smanjuje se target grupa takvih prohteva iz dana u dan.
Ako baš treba veći ekran, eksterni monitor (ja povežem na TV zbog pivot tabela :) ) od koliko inča želiš i rešeno.

Što se tiče telefona, apsolutno podržavam tvoj stav, ali tu smo u manjini, takođe. Tržište diktira drugačije standarde :)

imac 24 bi bio pun pogodak.

Nazad
Vrh Dno