Šta je novo?

Aplikacije za Android OS - DISKUSIJA, PITANJA I ODGOVORI

MyMarket
http://www.mymarket.cc/
Odlicna aplikacija koja prosiruje mogucnosti Market-a. Posebno mi se svidja sto ima mogucnost da apdejtuje aplikacije koje nisu instalirane preko Marketa.

aTrackDog
http://www.androlib.com/android.application.com-a0soft-gphone-atrackdog-zmn.aspx
- Keep apps up-to-date
- Track uninstalled apps
- Open, uninstall, manage apps
- Export app list for sharing
- Shows app size and more
- Browse top 100 popular apps

Takodje mi se kod ove svidja isto ono sto i kod prve. ;)

Odlično! Ideja je odlična, na implementaciji čini mi se ima još da se radi.

Sasvim sigurno.

Generalno aplikacija je dosta spora, ne samo pri pronalaženju rute. Svako malo pa se "zaglupi", "zamrzne" (GUI prestane da reaguje i eventualno se pojavi "force close" prozor.

Moram da priznam da smo mi isprobavali samo na dva telefona i na raznim emulatorima i tu nije bilo nekih problema. Možeš li da mi kažeš koji telefon imaš i na koju konkretnu akciju ti se dešava da se zamrzne?

Ne znam da li android podržava thread-ove, ali ako podržava, definitivno vam treba odvojen tred za proces informacija i glavni za GUI.

Android podržava thread-ove i mi imamo poseban thread za svaku akciju koja bi mogla da oduzme neko vreme. Npr. pri podizanju aplikacije imamo poseban thread za svaki file koji učitavamo, poseban thread za računanje i sl. Ima ih sigurno desetak.

Pretraga mi je radila samo prvi put kada sam tražio ulicu i našao je korektno. Svaki sledeći put pretraga nije vraćala nikakve rezultate. Kliknem na "traži", dugme ostane žuto sekundu-dve, search dialog se zatvori i to je to. Prvo sam mislio da traženog objekta nema u bazi ali sam onda pokušao da tražim istu ulicu koju je pronašao prvog puta i desilo se isto.

Što se tiče ove pretrage, to je zapravo pretraga koju nudi Google kroz Google Maps API na Android OS-us. Dakle, nema tu nikakve naše baze, niti je u pitanju neka naša posebna implementacija. Međutim, ova Google-ova implementacija radi samo ako je korisnik na internetu :( . Takođe, ja sam primetio da neke funkcije Google API-a ne rade baš najbolje na Android OS 2.1 emulatoru, pa je moguće da imamo neki problem i kod ove funkcije Android APIa.

Na žalost internet konekcija jeste ali znam da to nije do vas.

Da, internet je obavezan, ali kao što si rekao, mi tu ništa ne možemo. Ali, moram da kažem da protok nije uopšte veliki. Mi smo, u periodu testiranja, po ceo dan isprobavali aplikaciju i za ceo dan smo potrošili 10MB. Google Maps vrlo lepo kešira svoje mape, tako da je protok vrlo mali. Ostale funkcije telefona troše stvarno malo.

Inače, i mi znamo da je brzina računanja optimalne rute najveći problem. Međutim, da bi ste shvatili koliko podataka je potrebno da telefon "samelje" da bi dao rezultat poslaću vam link na screenshot iz Google Earth gde smo prikazali sva stajališta koja imamo u aplikaciji.

Google Earth screenshot

Pored te velike količine podataka koje treba obraditi, i sam algoritam je prilično kompleksan jer jedino tako može da da najkorisnije rezulate.

Samo još da napomenem, za one koji nemaju verziju 1.01 da se update-uju jer je razlika prilična.

Pozdrav,
Ivan

Postoji li neka kalendar aplikacija koja periodicno ponavlja alarme za sastanke? Probao sam ugradjeni kalendar, kao i par sa marketa, ali svaki samo jednom pusti zvuk podsetnika za sastanak i vise ne. Treba mi nesto sto ce da me smara sve dok ga ne iskljucim, kao budilnik.

MyMarket
http://www.mymarket.cc/
Odlicna aplikacija koja prosiruje mogucnosti Market-a. Posebno mi se svidja sto ima mogucnost da apdejtuje aplikacije koje nisu instalirane preko Marketa.

Kaže Google trenutno nije dostupan, molim pokušajte kasnije.
Neko je u komentarima napisao da je Google onemogućio pristup marketu preko voe aplikacije.

Drugu nisam probao.

Moram da priznam da smo mi isprobavali samo na dva telefona i na raznim emulatorima i tu nije bilo nekih problema. Možeš li da mi kažeš koji telefon imaš i na koju konkretnu akciju ti se dešava da se zamrzne?

HTC Magic, recimo pretraga. Nisam znao da pretražuje preko neta, sada je malo jasnije, mada stvarno deluje kao da recimo pretraga koristi isti thread kao i za GUI, za komunikaciju sa serverom. Kada se klikne na "traži", program pokuša da se konektuje na server i eventualno dođe do timeout-a jer nema konekcije, što je ok, samo što u toku pokušaja uspostavljanja veze mapa i ostatak GUI-a uopšte ne reaguju. Baš suprotno, kada pokušam da skrolujem mapu u ovom trenutku, program izbaci "force close" prozor (naravno nudi i opciju da ga pustim da odradi šta već radi - "wait"), ali ako to sve radi u threadovima mislim da ovako nešto ne bi smelo da se desi. Ne krivim vas, sasvim je moguće da je Google to loše odradio. Mogli su makar da stave neki dialog koji kaže da je konekcija neophodna i sl. Ovako, ja kliknem na search (bez konekcije), input dialog se regularno otvori, kliknem "traži", dugme požuti i ostane žuto par sekundi. Posle toga se dialog samo zatvori. U tom trenutku ja pokušam da skrolujem mapu i pojavi se "force close" dialog. Probajte emulator bez internet konekcije. Optimalno, pretraga bi trebalo da se izvršava paralelno sa ostatkom programa i trebalo bi da postoji neka animirana sličica da služi kao indikator da je pretraga u toku. Ako dođe do tajmauta ili već nekakve greške, "loading" sličica se sakrije i pojavi se "ok" dialog koji kaže da komunikacija sa serverom nije uspela i napomene da je neophodan internet da bi pretraga radila.

Takođe, program je spor kada kliknem na mapu da postavim destinaciju ili polazište. Treba mu par sekundi od momenta kad kliknem do kad se zastavica pojavi na mapi. Kapiram da i ovo ide preko interneta pa je u tome bio problem. Kada korisnik klikne na mapu, program šalje kordinate serveru koji vraća naziv ulice? Sve bi ovo bilo ok kada ova akcija ne bi uticala na GUI. Isto kao i sa pretragom imam utisak da sve radi u jednom threadu jer u tom periodu od par sekundi od kad kliknem na mapu dok se ne pojavi zastavica, mapa i GUI ne reaguju i program izbaci "force close" dialog kada pokušam da skrolujem mapu u ovom trenutku. Opet, optimalno bi bilo kada ova akcija ne bi uticala na GUI (npr. skrolovanje mape). Npr. ako sam u pravu da program šalje zahtev serveru za naziv ulice proces bi mogao da bude sledeći:

- korisnik klikne da postavi destinaciju
- zastavica se postavi lokalno, bez komunikacije sa serverom
- pojavi se nekakvo obaveštenje (ne dialog već neka poruka iznad mape) koje kaže "komunikacija sa serverom u toku" ili "dohvatam naziv ulice", sa nekom animiranom sličicom.
- ako komunikacija uspe, poruka se sakrije i destinacija (trenutno su kordinate) se zameni sa nazivom ulice

Ili makar da se pojavi onaj sistemski prozor koji prikazuje poruku i animiranu sličicu pa da se poruka stavi tu. Taj prozor blokira ceo GUI, čak i vizuelno, ali GUI je i ovako blokiran i prouzrokuje "force close" prozor u slučaju pokušaja interakcije dok treje komunikacija sa serverom.

Inače, i mi znamo da je brzina računanja optimalne rute najveći problem. Međutim, da bi ste shvatili koliko podataka je potrebno da telefon "samelje" da bi dao rezultat poslaću vam link na screenshot iz Google Earth gde smo prikazali sva stajališta koja imamo u aplikaciji.

Jedno rešenje, koje verovatno i nije neko rešenje, je da po ugledu na google napravite server koje će procesuirati informacije. Vi samo pošaljete početnu i krajnju kordinatu i server vrati rezultat. Kapiram da je problem što nemate server, što bi trebalo dosta truda uložiti da se algoritam prebaci na drugi jezik (tipa PHP, python itd.), da se napravi protokol za komunikaciju... Ukratko previše truda za besplatnu aplikaciju. Čisto pominjem, jer iako možda loše, mislim da jeste jedno od rešenja. Sa strane korisnika, najbolje bi bilo da program prvo pokuša da dohvati rezultate sa servera, pa ako to ne uspe pozove "lokalni" algoritam.

HTC Magic, recimo pretraga...

Sve što si napisao je apsolutno tačno. I postavljanje pinova i pretraga ulica ide preko iste funkcionalnosti Google Maps APIa što ide preko interneta i to nije napravljeno u posebnom threadu. Mi to nismo primetili kao problem jer smo imali brz internet (emulator je bio na ADSLu, a telefon je koristio 3G ili Edge ne znam tačno). U svakom slučaju u potpunosti si u pravu. Stavljam primedbu na listu za popravku.

Što se tiče tvog predloga da se računanje bude na serveru, i tu si potpuno u pravu. I mi smo razmišljali o tome ali to je onda potpuno drugačija aplikacija. Nismo imali resursa da se upuštamo u to. Mislim da ovo nije tako loše rešenje jer već ove godine će izaći telefoni za koje će ovo da bude mačiji kašalj, a mi ćemo da probamo da iskoristimo Android NDK (native dodatak na Android SDK) što će verovatno bitno da poboljša brzinu računanja. Ako sve to i dalje bude neprihvatiljivo sporo za ljude, onda verovatno moramo to što si ti predložio (naravno, ako neko bude koristio našu aplikaciju :) ).

Inače, ja sam prvo napisao taj algoritam na C#-u i na desktopu isti algoritam se izvršavao za 200-300 ms (milisekundi!!!) bez obzira na odabranu putanju. Ja sam potpuno iznenađen da to toliko duže traje na telefonu.

Ako sve to i dalje bude neprihvatiljivo sporo za ljude...

Ma daleko od toga da je neprihvatljivo sporo. Nije kao da će prosečan korisnik aplikacije tražiti novu rutu 10 puta na dan. Prihvatljivo je u svakom slučaju, ali da je sporo, jeste. Recimo iGo za android pronalazi rute za par sekundi a čini mi se da on uzima dosta više informacija u obzir kao što su jednosmerne ulice i sve radi lokalno i bez internet konekcije.

na C#-u i na desktopu isti algoritam se izvršavao za 200-300 ms (milisekundi!!!)

Razočaravajuć podatak. Java kao java ne bi trebalo da bude mnogo sporija od C#-a. Jeste da prosečan android tipa magic ima ~500Mhz i ~200MB rama, ali starno nisam očekivao toliku razliku.

Nego, čini mi se da postoji malo ozbiljniji problem sa nekim drugim delom koda. Posle testiranja aplikacije primetio sam da indikator za bateriju pokazuje da jedna "crtica" fali, a telefon sam skinuo sa punjača nepunih 3 sata pre toga. Naravno nisam koristio aplikaciju 2 sata, pre će biti 10-15 minuta. Posle testiranja aplikacija je ostala uključena, ekran se automatski ugasio i mirovao nekih 2 sata. Kada sam upalio ekran, video sam da "fali crtica". Pogledao sam "battery status" da vidim šta je trošilo bateriju i BeoGSP je ubedljivo vodio sa 48%, sledeći je bio display sa 22%. Ovo je u najmanju ruku čudno, kao da aplikacija non stop nešto radi u pozadini i kad je ekran ugašen i telefon miruje. Napominjem da su mi WiFi, 3G i GPS bili isključeni, aplikacija nije pratila rutu preko GPSa i slično. Mislim da sam samo izabrao polazište, destinaciju i to je to. Čak nisam ni kliknuo da proračuna rutu, i ostavio sam telefon tako.

Samo još da dodam da su ovo sve dobronamerne kritike, naravno. Ne bih ovoliko pisao da mi se aplikacija ne sviđa :)

edit: evo sad sam pogledao detalje za potrošnju baterije aplikacije. Piše:
- CPU total 20m 54s
- CPU foreground 3m 56s

Što znači da je aplikacija bila uključena i "aktivna" 4 minuta a da je ostalih 15 minuta nešto radila u pozadini?

Poslednja izmena:
Recimo iGo za android pronalazi rute za par sekundi...

Siguran sam da na tom polju može mnogo da se uradi i to će biti prioritet.

Što se tiče baterije, to je jako interesantno. Ja znam da nemamo nikakve thread-ove koji bi mogli da rade i nema nikakvih servisa. Ako je aplikacija pauzirana, ne bi trebalo da radi bilo šta... To bih morao da ispitujem, ne mogu ništa da kažem.

Dakis, koji program koristis za posmatranje potrosnje CPU/baterije po svakoj aplikaciji?

Settings -> About Phone -> Battery Use

Tu je po defaultu :)

Kad je baterija skoro ispražnjena i kada se pojavi onaj prozor koji kaže tipa "napunite telefon" mogući dugmići tog prozora su "ok" i "why". Kada klikneš na "why", pokaže ti istu stvar.

Bugger, nemam to na Samsung Galaxy :(

Mada Spare Parts app ima nesto slicno, pod Battery History.

Ah.. mislio sam da je to standardna android stvar :(

Da spare parts ima sličnu stvar, samo je ovde malo više fancy... aplikacije pokazuju ikone, procenat potrošnje...

Koji je najbolji program za backup?

Konkretno, me NAJVISE zanima backup imenika sve sa linkovima do FB-a. Mrzi me ponovo sve da podesavam jer ima gomila ljudi.

Probao neki Backup i Titanium, ali nesto i nisu :(

Meni je backup for root users, odradio posao to sa fb, kad sam menjao romove..

Imao sam taj ali pre nije hteo. Probacu ga.

My Backup Pro uopste ne prepoznaje linkove.

A Backup for root users je lose odradio posao. Nacisto permutovao slike, ubacio neke nepostojece, a profili nemaju link ka FBu :(

----dopuna----

Samo da javim da je Backup for root users ipak odradio posao. Restartovao sam ga nekoliko puta.. pustio na miru 10ak min (verovatno dok se updatuje i pohvata) i sad je sve OK. Hvala :)

Poslednja izmena:
Pokusao sam bacup for rooted users, i nece, samo izbaci u vrhu SU REQUEST , malo izbleji i izbaci gresku... da li treba josh neka app uz njega da se ima da bih mogao da odradim backup?

Meni je Backup for root users pre nekoliko meseci zakucao Galaxy, pa sam morao da skinem bateriju.

Koristio sam My Backup Pro, ali sada nemam noviju verziju, a ova koju imam me šalje na market gde ne mogu da se update-ujem, jer sam iz Srbije.

Znaci da dobijes root( administrator) prava na telefonu. Povuci pararelu sa obican korisnik na windowsu i administratorom..

Iskreno skontao sam to, ali htedoh da pitam kako to da izvedem? :)

Da, ne može to još uvek na Tattoo, valjda će u skorijoj budućnosti moći.

U vezi youtube-a na tattoo...

Mali off, ali moram... naime u januarskom broju mobitecha sam citao pljuvanje o tome kako HTC tattoo(kod njih se zove tatoo sa jednim t) ima katastrofalan prikaz youtube-a pa me iznerviralo to kako ti vajni poznavaoci telefona tako lako pljuju po necemu a pojma nemaju. Nigde ne pominjuci da je default prikaz u pitanju, no ocigledno nisu znali za caku, jer su tupsoni koji svoj posao ne rade kako treba a urednik tolerise jer ni on ne zna o cemu se radi. A jos pri tom daju vipov cenovnik od pre 2 meseca i dezinormisu ljude... .c.c.c...
Evo malog "tip"a kad je kvalitet prikaza clipa sa youtube-a u pitanju, iskusni korisnici sigurno znaju za caku, ali ovo je za nove ili neiskusne korisnike po meni izuzetno funkcionalnog telefona. Dakle, kad ucitavate clip sa youtube-a, pritisnite "menu" dugme, pa na ekranu stisnite "more" pa "watch in high quality". E sad, ima li razlike?! Drasticne... pri tom, vreme download-a nije bitno vece. Nadam se da sam mozda neke razocarane korisnike Tattoo-a koji nisu znali za ovo malkice obradovao :)). pozdrav

Meni nece youtube da radi uopste, odnosno svaki 5 film hoce da pusti, ostalo nikako.. ovako je bilo na fabrickom 1.5, na myhero nisam probao, na 1,6 clean romu od amon ra, radilo je kao sat, znaci svaki klip koji bih izabrao je radio, dok sada na cursor sense opet ne radi... jel zna neko zbog cega?
I da li ima odgovor na moje prethodno pitanje u vezi bekap-a?

Znaci da dobijes root( administrator) prava na telefonu. Povuci pararelu sa obican korisnik na windowsu i administratorom..
nema veze jedno sa drugim... ako nemas admin prava na windowsu, softver neces moci da instaliras uopste, dok na Androidu to moze... Android ni u kom slucaju nije "ne funkcionalana" ako nemas root prava, daleko od toga.

Ja imam tattoo, i iskreno, root mi uopste ne treba sada. Jedina stvar zbog koje bi mi trebalo je pristup SMS bazi zbog bekapa i importa.

NimBuzz na HTC Tattoo

Instalirao sam dana NimBuzz na Tattoo i mogu vam reći da ono čudo sjajno radi. Jedino je audio malo slabiji ali ni to nije tako strasno dao mi je mogućnost pojacavanja tona tako da ako imate Tattoo moj savet vam je da ga probate i da cujem vase misljenja. Da zaboravio sam, ja sam se preko njega nakacio na Skype !

koji rom mi preporucujete za htc magic 32A. ako nije problem posaljite mi link na pp. hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno