Šta je novo?

Aplikacije - Maemo OS

El Toro Loco

Čuven
Učlanjen(a)
09.11.2003
Poena
619
N900 je nezvanično najavljen ... NOKIA će verovatno nastaviti tim putem. Još je rano da pričamo o aplikacijama, al' da imamo temu, makar i za diskusiju.

Pa vizuelno, Symbian sa 5800 izgleda poprilicno slicno Maemo shotovima sa linka. Ko zna ;)

Po nekim glasinama nokia 5800, n97, samsung i8910 su Symbian^2 kompatibilni, tako da bi trebalo da kroz update firmware-a dobiju i zamenu celog OS-a... Ne znam, koliko vidim Maemo je vise za Internet tablet uredjaje...a vidim i da je Ubuntu napravljen u Ubuntu mobile verziji za tablete :p

Paa ... Symbian je Symbian ... a LiMo je LiMo ... barem kol'ko sam ja ukapirao ...

Mada, ako su uspeli da dignu Windows na N seriji, ne vidim zašto ne bi mogli i Maemo ... :)

Kako god, biće interesantno videti kako se razvija "Developers community" za ovaj OS, pošto mi se čini da za sad nema nigde ništa ...

Poslednja izmena od urednika:
Pa sve se moze, samo ce prelazak na totalnu drugaciju platformu neko morati da plati i to ce kostati boga oca. Plus treba napraviti krstene alate za razvoj... a to je sve ono sto Symbian sada ima i dobro je odradjeno, sve dobro funkcionise.
Ako to planiraju, samo napred. Ne znam samo kako ce developeri da odreaguju, pogotovo kad se setim kako su negodovali kada je Nokia krenula sa S60 v3 verzijom Symbiana :)

Poslednja izmena:
Verovatno bi vise izgubili krpljanjem symbiana do besvesti kako bi parirao novijim OSovima... Sitacija se znacajno promenila, sad ima daleko vise konkurencije a jos nismo ni videli sve (novi WM)...

Poveliki spisak aplikacija koje mozete sada koristiti na MaemoOSu

http://maemo.org/downloads/OS2008/

Inace, ovo nije toliko nova platforma. Prvi put se pojavila jos 2005. Ja ocekujem brzo saltanje na tu platformu, samo da Nokia napravi uredjaje za masovniju upotrebu (citaj nove E telefone, posebno Comunicator)

Nazad
Vrh Dno