Šta je novo?

Apdejt BIOS-a utepao ploču

enDuRo99

Slavan
Učlanjen(a)
17.08.2008
Poena
415
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700 & Thermalright Peerless Assassin 120
Matična ploča
Gigabyte B650M Aorus Elite AX rev. 1.3
RAM
Kingston Fury Renegade 2×16GB DDR5 6000MT/s CL32
GPU
Gigabyte Aorus RX 6800XT Master Type C 16G
Storage
Kingston KC3000 1TB, ADATA SX8200 Pro 2TB
Zvuk
Realtek Integrale & Microlab FC570BT & White Shark WGH 2442 Butterfly
PSU
Corsair RM750x (2021)
Kućište
NZXT H6 Flow (White)/Thermalright: TL-G12, TL-H12W-X28 ×3 + DeepCool SC790
Monitor
BenQ Mobiuz EX2710R
Miš & tastatura
Keychron M7 (White)/Royal Kludge RK-H81 + Leobog K21 (Chartreuse Switch)
Ostale periferije
Xbox Wireless Contro
Mobilni telefon
Xiaomi 13T (Black)
Pametni uređaji
Huawei Watch GT 4 (Green), Amazfit T-Rex 2 (Wild Green)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Juče odem na sajt od matične ploče (MSI B450 Gaming Plus Max) i vidim izašla nova verzija BIOS-a (prethodno je bila neka beta verzija koju sam preskočio). Pošto sam magarac pa moram da imam poslednju verziju BIOS-a, drajvera, programa itd, odlučim da odradim flešovanje. E, sad, da to nisam nikada prethodno radio i/ili da sam imao problema, ne bih o tome ni razmišljao. Ali, odradim sve po PS-u. Snimim falj na fleš koji uvek koristim za flešovanje, pokrenem sve iz BIOS-a (nikada ne radim apdejt iz Windows-a), sve prođe kako treba do restarta, koji odradi sama ploča, a onda ništa.
BIOS se ne učitava. Samo stoji crn ekran. Isključim komp (pošto H7 Flow nema reset taster), ponovo ga uključim - situacija ista. Pokušam CLEAR CMOS pomoću džampera - ništa. Izvadim bateriju - ništa.
Onda vidim na dibag LED-ovima da ne prolazi RAM. Za procesor prođe, ali za RAM ne. Izvadim module, ubacim ponovo. Ništa. Probam sa jednim u više slotova ništa. Probam s drugim modulom i ti sam jedino imao uspeha. Prošao je dva-tri puta u Windows. Međutim, kad ubacim drugi modul, ponovo glavi na detekciji memorije. Rekoh, ***, otišao jedan modul. Šta da se radi.
Odem odradim trening i kad sam se vratio, neće više ni sam jednim modulom. Rešim onda preko flešbek dugmeta da odradim fleš na prethodnu verziju, poskidam sve sa ploče (iako znam da ne mora), odradim apdejt, ali onda LED za detekciju procesora sija sve vreme. I kad sam vratio sve komponente na ploču, ista situacija. Probam još jednom tu poslednju verziju BIOS-a preko flešbeka, prođe procesor, ali opet glavi na memoriji. Kad se moduli izvade, onda uredno sija da nema RAM-a na ploči. Odustanem od svega noćaš oko pola 1. Ajd, rekoh, probaću ujutru. Iskopčam naponski kabl, isključim napajanje na prekidač, izvadim bateriju da vidim da li će se preko noći možda vratiti u normalu.
Jutro, naravno, šipak. Sad i sa poslednjim BIOS-om sija LED za procesor. I tu sam definitivno odustao od daljih pokušaja. Poručio sam ASUS TUF Gaming B550-Plus (nadam se da se nisam zeznuo), jer kod nas u Mitrovici nisam našao ništa čestito od ploča.
Probao sam još jednom kada sam izvadio ploču iz kućišta, ali se ništa nije promenilo. Mrka kapa.

E, sad, kad ste pročitali ovaj moj roman, da li ima ko ideju, šta bi još moglo da se proba, pošto će mi nova ploča stići verovatno prekosutra?
Kakve su šanse da su nastradali procesor i/ili memorija?
Pošto je MSI u garanciji - kakve su šanse da mi odbiju garanciju zbog flešovanja BIOS-a?

Пробај друго напајање.

Moj Korser je nov (kupljen u decembru), ne bi trebalo da je on problem, ali videću sa komšijom koji drži servis da mi pozajmi neko napajanje da probam.

Neće odbiti garanciju zbog flešovanja biosa, nemoj ni pomenuti kada reklamiraš.

Mada moguće da se poklopilo da je nešto otišlo na ploči.

Samo stavi BIOS koji nije beta i salji...reklamirao sam odavno Asus TUF 990FX R2 zbog toga, kod Madjara i proslo sve kako treba, dobio drugu plocu.

Meni se desila ista stvar sa MSI Z87 G45 GAMING pre 10 godina. Neverovatno da MSI i dalje ima isti problem i da nemaju dual bios.

Ploča nema dual BIOS, a koliko vidim, retko koja ima otkako se omasovila flešbek opcija.
Sačekaću da stigne nova ploča, da utvrdim da li otišlo još nešto, pa ću onda staru da šeljem na reklamaciju.

Možda je problem u AGESA...? Probaj sa starijom verzijom BIOSa ili vrati na onu koju si dotle imao.
I ne zaleći se s novim verzijama, ako nemaš problema cepaj s tom koja je dobra...

Probavao sam da vratim starije verzije. I prethodnu s kojom je radilo sve kako treba, a probao sam i onu pre nje, kojom se dodaje podrška za 5600.
Nije bilo nikakvog napretka. Sve isto. Čak je na kraju i ova poslednja imala isti problem kao starije. I ona je glavila na detekciji procesora.
Rado bih te poslušao, da nije kasno i da na teži način nisam došao do istog zaključka.

Probaj da izvadis procesor i onda ga vratis... Hoce nekada i to da pomogne :D

I to sam radio, više puta. Pregledao pinove svaki put. Nijednom nije bilo promene.

Reklamacija.

To mi, nažalost, ne gine.

Imas bilo kakav cpu da zamenis ovaj tvoj, cisto testa radi?

E, to nemam. A, nažalost, nema ni komšija koji drži servis. Nadao sam se da ću moći da probam kod njega, ali kaže da nema ni jednog jedinog Rajzena.
Videću sutra da odem do drugog lokalnog servisa, da vidim je l' oni imaju delova, čisto da proverim procesor i memoriju. A možda i ploča nekim čudom vaskrsne.

da probas flesh predhodne verzije sa flashback dugmetom na ploci ?

Probao sam više verzija. I prethodnu, i betu koja je izašla između nje i ove koja je sredila ploču, a i onu kojom se dodaje podrška za Rajzena 5600. Ishod je uvek bio isti.
Uglavnom, danas mi je stigla nova ploča, ali pošto radim do sutra ujutro, tek ću sutra proveriti stanje procesora i memorije, pa ako s novom pločom ne bude problema, ova ide na reklamaciju.

Evo da javim da sa novom pločom komp radi. Procesor i RAM su u redu (što sam i pretpostavljao), ali kog đavola se ploča zaglupila posle updejta BIOS-a, to mi stvarno nije jasno.
Uglavnom, stara ploča ide na reklamaciju, a ja ću ubuduće da prpam pri svakom sledećem apdejtu BIOS-a.

Jednom je uradjen bios i to u EMIJA gde je kupljena. (pitali oni dal' ocu) . I sada kad je moralo zbog procesora, bilo je to 5 min strave xd plus sam radio po prvi put.
Em mi je bila frka zbog struje + eventualni zabod

Ja sam redovno updejtovao BIOS na prethodne dve ploče i nikada nije bilo problema. Naravno, uvek sam se malo štrecao dok se proces ne završi, ali do pre neki dan sve je prolazilo glat.

P.S.
Znam da nije vezano za temu, ali da li je moguće da su ove integrisane zvučne toliki krš? Hteo sam da dam priliku integrisanom Rilteku, ali me boli glava od ovo malo muzike što sam slušao.
Moraću da vratim Terateka.

Loš ti drajver verovatno.

Loše su integrisane zvučne, sa par svetlih primera.

@enDuRo99 Čitam tvoje iskustvo sa novim biosom i ne verujem, potpuno isti problem sa potpuno istim simptomima samo je u pitanju drugi proizvođač. U pitanju je Asus Rog Strix B450E-Gaming i sve mi se isto dešavalo, potpuno sa verzijom 4901. Pomoglo je vraćanje ne na verziju koju sam imao 4801, nego na još stariju 4702. Jedva sam ga oživeo. Što reče jurodivi sigurno je AGESA problem. Sada te verzije biosa i nema na Asus sajtu. Mada šta Asus trenutno radi sa biosima nije ni čudo.

Iskreno, i sam tipujem da je MSI zeznuo nešto u poslednjoj verziji BIOS-a, ili čak AMD u toj poslednjoj verziji AGESE (1.2.0.A).
Jer ovo nije prvi put da flešujem BIOS na toj ploči (pre nje sam imao MSI B350M Pro-VDH i isto sam redovno radio apdejtove). Uvek ispoštujem proceduru. Flešujem uvek iz samog BIOS-a.
Sad mi pade na pamet da sam pre samog flešovanja učitao difolt vrednosti, što gotovo nikad ne radim, jer novi BIOS uvek sam sve resetuje na početne vrednosti. Ali, tek to ne bi smelo da napravi problem.
ASUS kojeg sam uzeo u zemenu ima pretposlednju verziju BIOS-a i sad sam u tripu da li da u nekom momentu apdejtujem BIOS.
Zasad, sve radi kako treba, pa neću žuriti sa flešovanjem.

Ni ja ne bih. Ako sve radi kako treba, nema potrebe da diraš.

Da da, uz jutarnju kaficu, milina. Nemoj da si si*sica, sigurno će bolje da radi.

Sreća moja pa ne pijem kafu ujutru, tako da ću flešovanje odložiti za neku drugu priliku.
Ali znajući sebe, neću dugo izdržati. ;)

Nikada u životu mi BIOS update nije omanuo, čak ni kada sam morao naslepo jer sam dobio ploču bez grafike. To je bilo onda kada se to radilo sa butabilnom disketom. Samo na ovoj ploči je BIOS updejtovan 6 puta. Ako se tačno slede uputstva za ploču i upotrebi pravi BIOS, neće biti problema. Sve traje samo par minuta i morao bi biti izuzetno nesrećan da nestane struje baš tada. Uvek vratim BIOS na fabrička podešavanja pre updejta da slučajno neko podešavanje ne zasmeta ili ukoči. Posle je nepotrebno jer BIOS je ionako na elementarnim fabričkim podešavanjima.

Vrh Dno