Rekao bi da da, isti komentar vazi za njih, mada bih ja da moram da biram iskljucivo izmedju Trust-a i Inform-a pre uzeo predlozeni Inform Guard (jer u ponudi imaju i UPS-eve vecih snaga pa valjda imaju vecu ekspertizu u oblasti UPS-eva). Jednostavno, poenta UPS-a jeste da se u njega mozete maksimalno pouzdati, jer inace sta ce vam uopste. Imajuci u vidu da je on jedna od komponenti koje se jako retko menjaju a pritom radi 24/7, ima smisla namenski pristedeti pare (ma makar trebalo vise vremena da se skupe na gomilu) i kupiti kvalitetan UPS. U krajnjem slucaju, zaista dobar UPS kosta koliko i bolja graficka, traje godinama i relativno malo mu pada cena (za razliku od graficke na primer).
Neka moja preporuka je da se UPS kupuje od firmi koje imaju visegodisnje iskustvo u oblasti, a takodje imaju u ponudi UPS sisteme mnogo vecih snaga i sposobnosti, sto govori o ekspertizi firme u toj oblasti. Tako odmah otpadaju Trust, PCM, Mustek, i sl.
Ono sto ostaje za kucne korisnike je recimo APC, MGE, PowerCom, CyberPower, i to je manje-vise to.
Kao jeftiniju varijantu preporucio bih MGE NOVA 1100 AVR za oko 120-130e. Za one koje imaju slabije PC-jeve, koji im prvenstveno sluze za email, word i sl, koje ne klokuju i budze masinu, i MGE NOVA 600 AVR ce odraditi posao za jos manje pare (60-tak evrica). A za one kojima treba znatno vise a imaju pritom i znatno dublji dzep, preporucio bih APC SmartUPS SUA1500i (oko 500e, za te pare bez premca). Ima i jos boljih (tkzv. on-line UPS-eva) i vecih (2KW navise), ali to vise uopste nije za kucne korisnike.
Ne kazem da Trust, PCM, Mustek, InformGuard i sl. nece raditi posao, mozda hoce, mozda nece, ali neko moje iskustvo mi govori da ce se vecina kupaca istih pre ili kasnije pokajati sto ste ga kupili, ili sto im ne radi posao kako treba, ili nedaj boze napravio neki veci belaj.
Kao neku analogiju, uzmite automobile. I sa Jugom se mozete voziti, ali da li bi ste se sa njim usudili da podjete sa familijom na put od hiljadu-dve km, niti je udobno ni prijatno za voznju, niti je dovoljno bezbedno (u slucaju sudara i sl.), niti je pouzdano (relativno se lako kvari, prokuvava i sl)... Da nemam para za vise od polovnog jugica, ja licno ne bih autom ni isao na letovanje, vec avionom ili autobusom... Naravno, ima ljudi koji misle drugacije, i sto bi rekli svaka roba ima svog kupca, zato i postoje i prodaju se Trust, Mustek, PCM, i sl.