Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Vidim da i on ima korpu samo presurizovanu, ručka je obična. Moguće je ubaciti normalnu korpu kada se nabavi galanterija i sveža kafica.
 
Mislim da je dimenzija neka leva.
 
Meni je stigao bottomless portafilter sa temua za šaomi, cekam samo da stigne ručni mlin timemore pa da vidim kakva ce kafa da ispadne.
 
Mogu li da zamolim za kratko poređenje tih Malaja blendova i DiGrana?
DiGrano zahteva mnogo sitnije mlevenje, ne znam zasto. Ne daje bogatu kremu i ima klasican espresso ukus.

Malaja (italijanski) blend daje nenormalno dobru kremu, i mnogo vise arome (ja sam dobio kesu koja je bila 5 dana od pecenja). Ne zahteva sitno mlevenje, ekstrakcija je prelepa. Kafa po ukusu nije bas italijanska. Ide ka specialty kafi.
 
Sitnije mlevenje su mi zahtevale starije kafe koje su izgubile vlagu. Druga karakteristika takvih kafa je da su lagane i zauzimaju puno mesta u korpi.
 
Dajte molim vas preporuku za neki budžet mlin ali da je ok, treba mi da sameljem kafu malo krupnije za moka pot. Do sada sam kupovao mlevenu ali hoću da počnem da kupujem u zrnu. Hvala.
 
Snimio sam vam da vidite kako lepo izgleda ekstrakcija italijanskog blenda od Malaja Coffee. Single shot, 9g in 25g out.


Je l Lelit Bianca? :D Kakav je italijanski blend od maloje? Je l ima previse kiselosti?
 
Jeste Lelit Bianca : )

Dobar je blend, ali ne mogu da kazem da je skroz po mom ukusu, zato sto upravo to sto kazes, oseca se blaga kiselost, koja dolazi pretpostavljam od Kolumbije. Zato me i vuce vise na specialty kafu, nego na klasican italijanski blend, gde ocekujem da dobijem jako telo i ni malo kiselosti. A opet, takav blend je bas tesko naci, a da je sveze pecen, sa kvalitetnim zrnima sastavljen i od arabike i od rubuste.
 
Jeste Lelit Bianca : )

Dobar je blend, ali ne mogu da kazem da je skroz po mom ukusu, zato sto upravo to sto kazes, oseca se blaga kiselost, koja dolazi pretpostavljam od Kolumbije. Zato me i vuce vise na specialty kafu, nego na klasican italijanski blend, gde ocekujem da dobijem jako telo i ni malo kiselosti. A opet, takav blend je bas tesko naci, a da je sveze pecen, sa kvalitetnim zrnima sastavljen i od arabike i od rubuste.
Zbog toga i pitam, mada u principu svaki taj blend ima neku dozu kiselosti. Porucio sam sad prvi put Honduras blend koji je preporucio kolega sa foruma.
 
Kafa je solidna, ali sam ja za ovih par kafa sto sam napravio ostavio haos iza sebe u kuhinji. Stekao sam novo postovanje prema svim onim ljudima koji to rade svako jutro bez ovakvog dzumbusa :D
Lesson learned: manuelac je za umetnike, automatika je za mene. Pritisnes dugme dobijes kafu i kuhinja ostane u jednom komadu.
Dajem mu sansu jos par dana, mozda je sve stvar navike, ali nekako mi se javlja da cemo da menjamo Zaomija :)
 
Danas sam očistio aparat, a posebno mlin. Mislim da sam iz njega izvukao stare, presovane kafe za jednu dobru šoljicu duplog espressa. Čistio četkom, usisavao, izdvavao, pa više puta tako. Ne znam kako je mlin uopšte i izbacivao bilo šta.
 
Kafa je solidna, ali sam ja za ovih par kafa sto sam napravio ostavio haos iza sebe u kuhinji. Stekao sam novo postovanje prema svim onim ljudima koji to rade svako jutro bez ovakvog dzumbusa :D
Lesson learned: manuelac je za umetnike, automatika je za mene. Pritisnes dugme dobijes kafu i kuhinja ostane u jednom komadu.
Dajem mu sansu jos par dana, mozda je sve stvar navike, ali nekako mi se javlja da cemo da menjamo Zaomija :)
Ma to se uhoda, ali za higijenu znače pak skrin i manuelac koji ima odušak za pritisak, jer kad stane voda stala je. Ne kapa, nema ništa, pak bude suv kao krofna, a imam gumenu podlošku kao tanjirić, koju koristim kada tampujem da sačuvam portafilter i u njega iskapa ono malo što ima. U fijočici aparata praktično ostaje samo višak čiste vode, koji mora da se prospe svaka 2-3 dana.

Nije umetnost, malo je do opreme, malo do organizacije. Kuhinju držim uvek čistom i urednom jer mi je osnovno sredstvo za preživljavanje dok radim od kuće. :D
 
Kafa je solidna, ali sam ja za ovih par kafa sto sam napravio ostavio haos iza sebe u kuhinji. Stekao sam novo postovanje prema svim onim ljudima koji to rade svako jutro bez ovakvog dzumbusa :D
Lesson learned: manuelac je za umetnike, automatika je za mene. Pritisnes dugme dobijes kafu i kuhinja ostane u jednom komadu.
Dajem mu sansu jos par dana, mozda je sve stvar navike, ali nekako mi se javlja da cemo da menjamo Zaomija :)

Ja sam blizu da (ovog puta sam) odustanem od porudžbine pre nego što Dedica dođe uopšte.
Mislim da nakon (ponovo, sa više razumevanja) odgledanih YT snimaka i ovde pročitanih postova šta kako zašto, jednostavno nisam spreman i nemam uslova da učim nešto novo i ulazim u taj svet.
Bila mi je dobra i kafa na klik, za koju (opet sa YT) se ne može reći da je skroz loša (dobra kafa, prženje, mlevenje, prilagođeno aparatima sve). Drugim rečima, neko je to već sve spremio za mene kao krajnjeg korisnika (ne jurim pržionice, mlinove, opremu).

Na kraju, vaš hobi potpuno poštujem, ne košta ni ta vaša kafa malo kad se sve sabere.
Ako mogu da povučem paralelu neku, kao da sada treba da počnem da pecam i treba mi sve od opreme koja košta od 100 do 100k eur. Traži novac, vreme, prostor i dr.
 
Mene iskreno spremanje espresso kafe opušta za sada, sto se tice ukusa kafe za sada mi sasvim zadovoljavaju potrebe kafi koje se mogu naći kod švercera (Lavazza crema aroma i Juillius Vienna crema). Kad se budem smorio verovatno cu da predjem na full automatiku.
 
Ja kad sam izdržao skoro godinu dana na ručnom mlinu i vivi, ne znam da li postoji neki sporiji workflow od toga. Sada mi espreso traži manje od minuta bukvalno. Plus što nema grejanja aparata. Razmišljam šta mogu sledeće ali fleksibilnost koju daje termoblok naspram bojlera je baš velika.
 
Na kraju, vaš hobi potpuno poštujem, ne košta ni ta vaša kafa malo kad se sve sabere.
Ako mogu da povučem paralelu neku, kao da sada treba da počnem da pecam i treba mi sve od opreme koja košta od 100 do 100k eur. Traži novac, vreme, prostor i dr.
Ne moraš da koristiš pun pun potencijal. Zato i služi presurizovana korpa, nije izbirljiva za svežinu i kvalitet kafe. Imaš slobodu do 14gr da suneš, u odnosu na žalosnih preskupih 6g iz kapsule.
 
Druga backup opcija su ćalde. Ja sam na njima zavrsio posle godinu dana mucenja na dedici (imam mlin, kupio dodatnu opremu itd)
Za 1800rsd 50komada se dobije. Kafa je dobra, sprema se za minut.... Nema veliki izbor ćaldi, na zalost... 3-4 proizvodjaca... od toga 2 kafe da valjaju (da su po mom ukusu)

Koje, odakle? Hoću da razmislim i o njima dok nije kasno.
 
Ja sam blizu da (ovog puta sam) odustanem od porudžbine pre nego što Dedica dođe uopšte.
Mislim da nakon (ponovo, sa više razumevanja) odgledanih YT snimaka i ovde pročitanih postova šta kako zašto, jednostavno nisam spreman i nemam uslova da učim nešto novo i ulazim u taj svet.
Bila mi je dobra i kafa na klik, za koju (opet sa YT) se ne može reći da je skroz loša (dobra kafa, prženje, mlevenje, prilagođeno aparatima sve). Drugim rečima, neko je to već sve spremio za mene kao krajnjeg korisnika (ne jurim pržionice, mlinove, opremu).

Na kraju, vaš hobi potpuno poštujem, ne košta ni ta vaša kafa malo kad se sve sabere.
Ako mogu da povučem paralelu neku, kao da sada treba da počnem da pecam i treba mi sve od opreme koja košta od 100 do 100k eur. Traži novac, vreme, prostor i dr.
To sto ti hoces je Dedica + Ćalde = stavis caldu/kafu, stisnes dugme i posle 20-30s imas kafu...
ili neka opcija sa kapsulama,
ili ako bas hoces kafu u zrnu, neki full automatik sa industrijskum kafama, mada ima vise posla od svih gore navedenih opcija

Ja dedicu u ponedeljak nosim u kancelariju i tamo cemo koristiti sa caldama...
Prednost je sto se stvarno brzo dobija kafa...
Mana je sto nema mnogo izbora sto se caldi tice... Kafa je pristojna... Vise mi se svidja od kapsula... Cena im je 30-40din po caldi... Sad vidim tu gde ih ja uzimam da imaju neke nove a one koje sam korsitio vise nemaju...
 
@BozicBata ima li xiaomi mogućnost za ćalde? Možda uzmem sad u utorak taj aparat + ćalde da imam u kući na selu.
 
Mislim da nema, istrazivao sam malo po netu kad sam video prethodne postove i nisam nasao nista konretno sem da su Cialde valjda 45mm, a ovde je portafilter 51mm ako se ne varam. Neka me ispravi neko, mozda sam lupio :)
Btw zena ne pije kafu, ali je kuhinja u mnogo boljem stanju kad mi je ona napravila popodnevnu :)
 
Pa ako nemaš gumeni adapter da smanjiš dubinu korpe onda ne podržava.
 
Mislim da nema, istrazivao sam malo po netu kad sam video prethodne postove i nisam nasao nista konretno sem da su Cialde valjda 45mm, a ovde je portafilter 51mm ako se ne varam. Neka me ispravi neko, mozda sam lupio :)
Btw zena ne pije kafu, ali je kuhinja u mnogo boljem stanju kad mi je ona napravila popodnevnu :)
Mislim da je obrnuto, da Žaomi ima nestandardi prečnik.
 
Vrh Dno