Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

:)

Može sa Aeropresom mnogo više da se eksperimentiše od stavljanja kafe, sipanja vode i čekanja par minuta. Po meni izvanredna spravica za ulazak u svet filter kafe. Ima mali milion recepata, načina korišćenja (regularno, obrnuto), raznoraznih filtera, gedžeta (poput Prisma)... Ne sumnjam da je C3 dobar mlin, ali ne slažem se da je to jedini mlin koji će ti ikada trebati. Jeste ako ako ti je dovoljno to što pruža i ne želiš da ideš dalje, ali ako poželiš da eksperimentišeš i oprobaš se sa boljim kafama, svakako ima boljih mlinova :)
Nije meni C3 endgame, daleko od toga, pisao sam već da razmišljam u kom ću smeru da idem što se tiče upgrade-a. A do skoro sam pio isključivo espresso, a sada malo istražujem i druge vrste kafe, pa u skladu s tim i razmišljam koji mlin treba da uzmem. Najgore što nisam ni dobio neki konkretan predlog, premda ne bih ni davao nešto previše novca sada. Kupio bih polovan u Nemačkoj, pa mislim da ima solidnog izbora za oko 250e, i isto tako i za aparat.

Imas u user manualu tačno.
Ja sam posudu prao jednom nedeljno, brew unit takodje, a ostalo po potrebi plus descal8ng

Nije meni C3 endgame, daleko od toga, pisao sam već da razmišljam u kom ću smeru da idem što se tiče upgrade-a. A do skoro sam pio isključivo espresso, a sada malo istražujem i druge vrste kafe, pa u skladu s tim i razmišljam koji mlin treba da uzmem. Najgore što nisam ni dobio neki konkretan predlog, premda ne bih ni davao nešto previše novca sada. Kupio bih polovan u Nemačkoj, pa mislim da ima solidnog izbora za oko 250e, i isto tako i za aparat.
Izbor mlinova čini mi se nikada nije bio veći, pa je posao težak :) Ja bih trenutno kao preporuku za mlin rekao Timemore Sculptor 064S. Znam da nije u cenovnom rangu koji si naveo, ali tražiš polovan, pa još u Nemačkoj, ko zna šta može da iskrsne. Nisam ga lično probao, ali sam probao 078 i stvarno im je odnos cena/kvalitet odličan. Može da melje za koji god način pripreme, možeš da se igraš sa brzinom okretanja noževa, a ako te nekim slučajem uhvati želja za nadogradnjom, lako možeš da mu uzmeš razne zamenske noževe (čitaj: SSP) i da mu promeniš profil mlevenja :) Takođe bih obratio pažnju na ove razne DF varijante. Kao i sa Sculptorom, neki od njih ne upadaju u taj cenovni rang, ali ko zna šta polovno može da se nađe. Nedavno sam baš fino isprobao DF83V sa SSP noževima, izvanredan mlin zaista. Kao tenkić napravljen, utegnut, doteran, melje za sve živo i to radi odlično!

Što se tiče mašine, ja sam pre desetak godina počeo sa Gaggiom Classic i prilično brzo shvatio da mi to ne pokriva potrebe i želje (da se ogradim, apsolutno smatram da mašinice kao što je Classic mogu da prave solidan espreso, naročito kada su uparene sa odličnim mlinom, i da će nekome biti sasvim dovoljne na duže staze). Najviše mi je smetala veoma slaba termalna stabilnost, pa bi moja preporuka za mašinu bila neka koja pruža dobru termalnu stabilnost i po mogućstvu ima zasićenu (nisam siguran da je ovo pravi termin) grupu. Takvih mašina nema u tom cenovnom rangu, ali svakako sam za to da se prvo uloži u odličan mlin, a da se o mašini razmišlja posle :)

Meni je baš taj df64 II zapao za oko, ono što sam gledao od review-ova je stvarno delovalo dobro, međutim skoro je počeo da se prodaje i ne verujem da će tako brzo padati cena (ili da će ih biti polovnih). Timemore sam takođe video ali on mi se čini skuplji (a nisam uveren da je bolji). Ono čega ima jako puno na de oglasima je Eureka mignon, I njihovih 1000 varijanti, ali ne znam šta je od njih najbolje, ima ih za 300e. Koliko je lošiji (i da li je lošiji) od recimo df64 II?

Što se aparata tiče, mislim da mi treba nešto bolje jer vidim da konzistentno podbacujem drugi shot kada pravim više kafa uzastopno. A pokušao sam i sulude varijante, tipa sameljem kafu za jedan shot, odvojim sa strane, sameljem za drugi pa tu kafu koristim za prvi shot, I opet bude isto, drugi bude lošiji.

Bio mignon zero za 160e, star ispod godinu dana u garanciji, ali sestra kod koje bih naručio je trenutno u Srbiji, danas mislio da poručim da se isporuči sledeće nedelje, i prodao se... Verujem da je za te pare odličan.

Koji izabrati Delonghi Eletta Explore ECSM450.55 ili Delonghi PrimaDonna Class ECAM550.65?

Meni je baš taj df64 II zapao za oko, ono što sam gledao od review-ova je stvarno delovalo dobro, međutim skoro je počeo da se prodaje i ne verujem da će tako brzo padati cena (ili da će ih biti polovnih). Timemore sam takođe video ali on mi se čini skuplji (a nisam uveren da je bolji). Ono čega ima jako puno na de oglasima je Eureka mignon, I njihovih 1000 varijanti, ali ne znam šta je od njih najbolje, ima ih za 300e. Koliko je lošiji (i da li je lošiji) od recimo df64 II?

Što se aparata tiče, mislim da mi treba nešto bolje jer vidim da konzistentno podbacujem drugi shot kada pravim više kafa uzastopno. A pokušao sam i sulude varijante, tipa sameljem kafu za jedan shot, odvojim sa strane, sameljem za drugi pa tu kafu koristim za prvi shot, I opet bude isto, drugi bude lošiji.

Eureka mlinovi su za te kineske DF 54, 64, 83...Mercedes.
To je jedna cev oblozena samolepljivom trakom (DF mlin), a unutra jadni kineski DC motor sa prekidacem koji ima 99 paljenja i 100 gasenja, i Mazzer nozevima ( i to je jedino sto ga vadi).
Eureka je izmislila mlinove za kafu, i to pre 100 godina.Napravljena od livenog gvozdja, sa italijanskom elektronikom Gicar i italijanskim motorom RPM, sa puno inovacija i vrhunskom tehnologijom (kada je rec o mlevenju kafe).

Poslednja izmena:
Ja samo da pohvalim aparat DeLonghi Elleta Explore. Koristimo gotovo godinu dana i to vrlo cesto, min 7,8 kafa dnevno i samo mogu reci da je savrsen. Ukoliko neko razmislja o njemu neka uzima slobodno. Jednu jedinu manu uredja nema, radi besprekorno 😊

Koji izabrati Delonghi Eletta Explore ECSM450.55 ili Delonghi PrimaDonna Class ECAM550.65?
Ajd i ja da se uključim, iako nemam utisak da je ovaj forum mesto za diskusiju automatskih kafe aparata.
Elleta Explore je i meni bila jedna od opcija prilikom kupovine (tog modela PrimaDonne nema ovde na trzistu). Ipak smo se odlucili za Magnifica Evo, gledajuci review-eve na youtube (npr ). Razlog je bila razlika u ceni (praktično je duplo skuplja Elleta Explore, ca 1.000€ umesto 500€) koja ne opravdava nase potrebe. To "nase potrebe" se odnosi na pravljenje hladne kafe (ima ekskluzivnu Cold Brew tehnologiju za pravljenje hladne kafe, plus standardnu ice-coffe) koje nama igra/treba svega mesec dana godisnje 🫣
Za pravljenje klasicnih crnih/espreso/mlecnih kafa nema velikih razlika ako je verovati review-ima po youtube (mada opet je Eletta bolja). Slicna je razlika verujem i izmedju Elette Explore i PrimaDonna (koja nema opciju pravljenja hladne kafe). Al eto, ako je u budzetu Elleta Explore i ako imas nameru da pravis hladne kafe češće od mesec dana godišnje, sasvim sam i ja siguran da je to pravi izbor od ta dva aparata 👍😊
Ps. Pod "ekskluzivna Cold brew tehnologija", mislio sam kod DeLonghi-ja, nemam bas presek stanja kod svih proizvođača.

Poslednja izmena:
@Lavacko dakle da jurim Eureka mlin? Da li ima još nešto što je vredno a da se može naći relativno jeftino? Naleteo bio Niche Zero za 200e, nemam osećaj šta je bolje? Niche ima konusne noževe ali je odlično ocenjen. Koji Mignon bi meni odgovarao?

@Lavacko dakle da jurim Eureka mlin? Da li ima još nešto što je vredno a da se može naći relativno jeftino? Naleteo bio Niche Zero za 200e, nemam osećaj šta je bolje? Niche ima konusne noževe ali je odlično ocenjen. Koji Mignon bi meni odgovarao?

Nesto jeftinije, moze neki polovan Mazzer, samo sto su uglavnom izakani i malo glomazniji i bucniji za nase male kuhinjice.
Eureka Specialita ti je idealna za espreso, mozes i single shot na njoj jer ima malu retenciju kao i zero, a mnogo je komfornija za klasicnu primenu jer ima tajmer pa je hands free grinder.
Moze i Eureka Silencio, jeftinja je a razlika je u manuelnom tajmeru, mada je digitalni kod Specialite vredan razlike u ceni. Kod ostalih eureka mignon se razlikuju nozevi(Bravo, XL, Turbo...), pa su neki vise orijentisani na druge pripreme kafe, aeropress, pourover, tursku...
Niche Zero je iz istog gnjezda kao i DF (iz zmajevog). Od drugih proizvodjaca ima puno toga ali su to vise komercijalni mlinovi (Mazzer, Fiorenzato...itd), Eureka Mignon je pravi kucni mlin koji zauzima malo mesta, moderan, robusan, tezak (jako vazno), izuzetno tih, snaznog motora i ima sve karakteristike vrhunskih komercijalnih mlinova.

Poslednja izmena:
Nesto jeftinije, moze neki polovan Mazzer, samo sto su uglavnom izakani i malo glomazniji i bucniji za nase male kuhinjice.
Eureka Specialita ti je idealna za espreso, mozes i single shot na njoj jer ima malu retenciju kao i zero, a mnogo je komfornija za klasicnu primenu jer ima tajmer pa je hands free grinder.
Moze i Eureka Silencio, jeftinja je a razlika je u manuelnom tajmeru, mada je digitalni kod Specialite vredan razlike u ceni. Kod ostalih eureka mignon se razlikuju nozevi(Bravo, XL, Turbo...), pa su neki vise orijentisani na druge pripreme kafe, aeropress, pourover, tursku...
Niche Zero je iz istog gnjezda kao i DF (iz zmajevog). Od drugih proizvodjaca ima puno toga ali su to vise komercijalni mlinovi (Mazzer, Fiorenzato...itd), Eureka Mignon je pravi kucni mlin koji zauzima malo mesta, moderan, robusan, tezak (jako vazno), izuzetno tih, snaznog motora i ima sve karakteristike vrhunskih komercijalnih mlinova.
...I duplo brza u mlevenju od pomenutog Niche Zero i DF mlinova ( 9 sec vs 18-21)!

Ok, da kažem da sam to rešio, šta bih mogao za aparat da uzmem da je koliko-toliko ok za održavanje i da izbacuje ok kafu? Recimo da su cene oko duplo niže od onih kod nas (za polovno pričam), pa do nekih 250e mogu da uzmem Rancilio Silvia, gaggia classic, lelit anna, Bambino plus, a ima i marki za koje nisam čuo (a aparati koštaju poprilično). Recimo, ascaso dream zero može da se uzme za 120e, a nov je 1000 (ako je verovati idealo.de). Naravno, dosta su stariji i nisu ni hardverski isti, ali da li te mašine mogu da traju uz neko razumno održavanje? Nešto 10?

Bambino plus je fantazija koliko je lako napraviti dobar dupli šot ili štagod sa mlekom, jer muti sam. Održavanje je laganica, sam ti ne da dok ne backflušuješ svakih 200 kafa, samo nabavi sredstvo za backflush i protiv kamenca i algi, koje ti traži na možda 1000 kafa, pojma nemam, vrlo retko.

Ja bih Bambino Plus uvek zadržao i kad kupim neko čudovište.

Ok, da kažem da sam to rešio, šta bih mogao za aparat da uzmem da je koliko-toliko ok za održavanje i da izbacuje ok kafu? Recimo da su cene oko duplo niže od onih kod nas (za polovno pričam), pa do nekih 250e mogu da uzmem Rancilio Silvia, gaggia classic, lelit anna, Bambino plus, a ima i marki za koje nisam čuo (a aparati koštaju poprilično). Recimo, ascaso dream zero može da se uzme za 120e, a nov je 1000 (ako je verovati idealo.de). Naravno, dosta su stariji i nisu ni hardverski isti, ali da li te mašine mogu da traju uz neko razumno održavanje? Nešto 10?
Ovo sto ti je Nidza predlozio, Bambino Plus.
Mozda ako nadjes ocuvan Pavoni Europicola, mada je za njega potrebno da uhvatis ruku (lever masina), Bambino je jednostavniji, Pavoni je zabavniji.
Za to imas delova kod nas, i za Lelit, i za rancilio silvia, za ostalo tesko (za Ascaso pogotovu)

Juce sam svratio do gigatron mega store u jurija gagarina i naletim na bambino plus. Mnogo simpatican aparat, ali lagan je kao igracka. Morao sam cvrsto da pridrzavam aparat da bih mogao da skinem portafilter : ) Znam da ga Nidza obozava, ali bih ja zbog toga verovatno pre isao na Lelit sa bojlerom i PID-om, recimo Anna.

Slazem se da je Lelit Anna bolja opcija, ako se uklapa u budzet.
Зар није било приче да све предности Анне падају у воду због месинганог бојлера ?

Sad shvatam da bih ja gledao da uzmem PL41TEM, negde piše da je to Anna 2, odnosno sa PID-om. U poređenju sa PL41EM verzijom ima PID I unapređen steam wand.

Ne znam da li ima neki aparat u sličnom cenovnom opsegu da ima PID, opv, 3-way valve? Bambino ima sve ovo (?) i još automatizovano mućenje pene, ali me nešto vuče prema lelit ani. Da li grešim? Bambino plus je jeftiniji nekih 100e.

Pojavio se i sculptor 78s za 420e btw...

Sad shvatam da bih ja gledao da uzmem PL41TEM, negde piše da je to Anna 2, odnosno sa PID-om. U poređenju sa PL41EM verzijom ima PID I unapređen steam wand.

Ne znam da li ima neki aparat u sličnom cenovnom opsegu da ima PID, opv, 3-way valve? Bambino ima sve ovo (?) i još automatizovano mućenje pene, ali me nešto vuče prema lelit ani. Da li grešim? Bambino plus je jeftiniji nekih 100e.

Pojavio se i sculptor 78s za 420e btw...

Ima ali nije to isto, Lelit ima bojler od 2.5 dl dok Bambino ima jeftiniju varijantu-termoblok (protocni bojler).Protocni bojler se odmah zagreje, bojleru treba duze ali je zato termostabilniji to jest odrzava podjednaku temperaturu za vreme ekstrakcije.Kod bojlera Lelit PID senzor meri temperaturu vode, dok kod termobloka meri temp. aluminijumskog bloka, a to je manje precizno.
Ako mislis na mucenje mleka, bolje ces da umutis manuelno sa klasicnim steam wandom koji ima lelit nego sa tim automatskim.

Poslednja izmena:
Merili su bambino na izlazu, zakucan je u 1c 30s. Nema tu problema, bez obzira što nema bojler.

Mleko može da muti ručno, samo treba sa se podigne cevčica, ali verujem da to neće da radi često ni ko je vešt, toliko dobro muti automatski. Ako baš želiš, može, i baš je jak mlaz, brzo umuti.

Poslednja izmena:
Merili su bambino na izlazu, zakucan je u 1c 30s. Nema tu problema, bez obzira što nema bojler.

Mleko može da muti ručno, samo treba sa se podigne cevčica, ali verujem da to neće da radi često ni ko je vešt, toliko dobro muti automatski. Ako baš želiš, može, i baš je jak mlaz, brzo umuti.

Nisam znao, nisam imao dodira sa njim, ali znam da je Brevill tehnoloski a i kada je rec o kvalitetu u samome vrhu, a u ostalom kupili su i Lelit pre par godina.

Ono što mene odvraća od Bambina je plastika u glavi za portafilter…tamo gde se šrafi portafilter

Ovo je problem i sa njihovim novim skupljim mašinama…

Vrlo malo mi je izašlo sadržaja sa tim problemom na guglu, i to razne mašine, ne samo Brevil. Treća slika je Gaggia Classic.

Mislim da ako paziš kako upotrebljavaš aparat, koji god, održavaš sa sredstvima koja su kako treba, koristiš meku ili tretiranu vodu, nećeš imati problema. Na kraju krajeva, svi oni imaju neki svoj rok trajanja. Ja se oko toga ne brinem. Ova Viva je trebala odavno da rikne koliko je njakamo, i koliko nas zabole kako je (ne) održavamo, pa joj ništa ne fali, samo ispucava 10 kafa svaki dan. Bambino deluje neuporedivo kvalitetnije, posebno taj deo oko portafiltra, kako se lepo to sve i lako šrafi.

Ako imas Rancilio Silva-u, u dobrom stanju, za tih 250e, to je kradja. Ozbiljna masina, 2 klase iznad bambino plus. Dovoljno je da pogledas iznutra i sve ce ti se samo kazati. Temperaturno stabilna, sto mi je najvazniji aspekt na aparatu, jaka para za mleko (mozda najjaci pritisak pare sto sam imao prilike da testiram). Ako ne pijes mlecne kafe, onda bambino plus ne bi trebalo da ti bude ni opcija, jer jedinu prednost, u odnosu na obican bambino, ima upravo u frotiranju mleka. Sve drugo je isto. Lelit Anu nisam koristio, ni na kratko, pa ne mogu nista reci, ali ako stvarno ima mesingani bojler, onda je malo problematicnija za odrzavanje i dekalcifikaciju. Sto se izrade tice, znamo da je kvalitetna.

Nazad
Vrh Dno