Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Imas ova dva videa od ovih likova :D Generalno drve o svemu sto je espresso :D



 
Da li je neko nosio na popravku automatski KRUPS u BGD energy? Kakvi su sa cenama?
 
Koji je bolji mlin za kucnu upotrebu sa GC Pro masinom: Mazzer mini electronic type a ili Eureka mignon specialita?

Uz to, s obzirom da ce se piti 5-6 espreso kafa na dan, da li ce mi silos kod bilo kog mlina biti preveliki (recimo konkretno kod ova dva)? Cini im se da sam video da se prave neke DIY varijante silosa, ali koliki je problem da kafa bude u silosu i tu da stoji nekoliko dana?
 
Problem je naravno da kafa stoji u silosu, ali ako sam ja mogao da radim single dose sa Mazzer Major moci ces i ti sa ovim mlinom :) Kacio sam ovo pre 3 godine sa starom masinom i mlinom ali evo dole pa vidi. Dakle ista kafa i oprema, sveze samlevena kafa i kafa samlevena 12 sati ranije, znaci daleko od nekoliko dana u silosu

 
Mare, čovek pita za silos (gde je kafa u zrnu) dok ti govoriš o dozeru (samlevena).

@Nidzge
Ja sipam pola kile, ostatak u vakuum kontejner. Ono što sam primetio je da pred kraj te pola kile iz silosa, kafa postane tanja (traži ili sitnije mlevenje ili više grama u dozi). Pretpostavljam da je to zbog kafene prašine i ljuske koja nema sadržaja, ali opet utiče na težinu (skuplja se u prostoru pre noževa, ali kako nema pritiska kafe odozgo, dospeva "na mlevenje") . S druge strane, možda neko kaže da je izlapela, što je isto moguće - ne znam. Dakle, nema (mnogo) veze da li je kafa u silosu ili kontejneru (kesi) ako ćeš je razumno brzo potrošiti, IMHO.
 
Ja izmerim 17-18 grama kafe to stavim u silos i sameljem. Ne držim kafu u silosu.
Da li neko ima tačnu informaciju koliko je grama basket za dupli shot kod GC pro? Negde sam našao informaciju da je 17g
 
Ja izmerim 17-18 grama kafe to stavim u silos i sameljem. Ne držim kafu u silosu.
Da li neko ima tačnu informaciju koliko je grama basket za dupli shot kod GC pro? Negde sam našao informaciju da je 17g
Zavisi od kafe, tj. zrna, kojom finocom se melje. Za neke kafe staje 18gr, za neke manje, dovoljno je 16,5gr npr. ili slicno.
 
16g non pressurized, 14 pressurized za 2018/2019 model. Izvor

Ako je starija, guglaj sa godinom pa u rezultatima po slikama trazi shematski prikaz. Po mom iskustvu, tu su tacne informacije.
 
Da li je neko imao problem da mu curi voda iz rezervoara na Dolce Gusto? Onaj najmanji, što liči na pingvina.

Desilo mi se jednom, pre nekoliko godina, ali nije bio dobro spušten rezervoar. Sada ga nisam koristio nekoliko sedmica i juče vidim mokro ispod. Danas opet. Probam posle, I vidim da svaki put curi, ali curi do nekog trenutka, jer da je od juče curilo bez prekida, jutros ne bi bilo vode u rezervoaru, a bila je neka količina.
 
Koji je bolji mlin za kucnu upotrebu sa GC Pro masinom: Mazzer mini electronic type a ili Eureka mignon specialita?

Uz to, s obzirom da ce se piti 5-6 espreso kafa na dan, da li ce mi silos kod bilo kog mlina biti preveliki (recimo konkretno kod ova dva)? Cini im se da sam video da se prave neke DIY varijante silosa, ali koliki je problem da kafa bude u silosu i tu da stoji nekoliko dana?
IMO kafa u silosu nije problem dok je tu manje od nedelju dana. A i sam ces videti koliko je potrebno da degradira dovoljno.

Imam Eureka Mignon Specialita vec godinu dana. Koristim ga za single dosing, trosim 50 gr dnevno. 90% za espresso i 10% za filter.

Retention mlina je:
1. Izmedju kafe koju ubacim u mlin i koja izadje je ~0.1gr (posle par koriscenja)
2. <1 gram ostane na izlazu sa nozeva na anti-clumping zicicama
3. Oko ~3gr je zadrzavanje za ceo mlin. Oko 2gr se ne razmenjuje vec se nahvata ispod nozeva, na ulazu itd.

Racunaj da bi trebalo da uradis burr alignement. Nije komplikovano a dosta poboljsava kvalitet mlevenja. (pretpostavljam da je tako sa svim "cheap" flat burr mlinovima)

Sve u svemu dosta mali retention, za koji ne vidim da utice na kvalitet espressa.

Sa Mazzer Mini nemam iskustva

(Btw da sada kupujem mlin, za pare koliko kosta Specialita pre bih uzeo Niche ili G-IOTA DF64. Ali opet to je zato sto cesto menjam kafe i povremeno pijem filter)
 
@PJ
Probaj da očistiš deo gde rezervoar sa vodom naleže na aparatić,
meni se jednom tu nakupilo kamenca i posle čišćenja je bilo ok...
Znači ovaj deo gde ventil naleže na filter i ovaj gumeni o-prsten.
1.jpg
 
@mstevanic, izgleda da su Torrex šrafovi, otvoriću ga sutra, da očistim. Kamenac nije sigurno, nema ga ni na kanisteru. Od prvog dana koristim Rosa vodu. Ali sasvim je moguće da ima neke prljavštine.

Nikada nije čišćen, osim spolja, evo sad računam, 10 godina ga koristimo.
Pa to je u svakom slučaju zrelo za zamenu :)
 
Izvinjavam se :) Ako je silos "par dana" moze, ne gledam, ne citam
 
Uz to, s obzirom da ce se piti 5-6 espreso kafa na dan, da li ce mi silos kod bilo kog mlina biti preveliki (recimo konkretno kod ova dva)? Cini im se da sam video da se prave neke DIY varijante silosa, ali koliki je problem da kafa bude u silosu i tu da stoji nekoliko dana?

Moja praksa je da, nakon početnog štelovanja, ujutru sipam u silos količinu kafe koju ću popiti tog dana. Nije problem ni da kafa u zrnu bude u silosu nekoliko dana. Eventualno prebaci krpu preko njega ako je na suncu, mada je i to verovatno nepotrebno.

(Btw da sada kupujem mlin, za pare koliko kosta Specialita pre bih uzeo Niche ili G-IOTA DF64. Ali opet to je zato sto cesto menjam kafe i povremeno pijem filter)
Ako se bude organizovala grupna nabavka DF-64, ja sam za :LOL:
 
Da li je neko imao problem da mu curi voda iz rezervoara na Dolce Gusto? Onaj najmanji, što liči na pingvina.

Desilo mi se jednom, pre nekoliko godina, ali nije bio dobro spušten rezervoar. Sada ga nisam koristio nekoliko sedmica i juče vidim mokro ispod. Danas opet. Probam posle, I vidim da svaki put curi, ali curi do nekog trenutka, jer da je od juče curilo bez prekida, jutros ne bi bilo vode u rezervoaru, a bila je neka količina.

Jeste, prestalo samo od sebe. Uređaj imamo jedno 10 godina već, prvi put je procureo kad smo se selili, verovatno od tumbanja se nešto pomerilo dok smo ga prenosili, bila barica danima posle, a onda je stalo, da'l od kamenca ili se vratilo na svoje. Posle je opet curelo još jednom možda 2-3 dana, pa je opet prestalo i sad je sve ok.

Moguće da je do ventila koji samozatvara kad se skine rezervoar, ako se i kod tebe skida posuda.
 
Да ли неко зна шта се дешава са Лидл капсулама?
 
Koji je bolji mlin za kucnu upotrebu sa GC Pro masinom: Mazzer mini electronic type a ili Eureka mignon specialita?

Uz to, s obzirom da ce se piti 5-6 espreso kafa na dan, da li ce mi silos kod bilo kog mlina biti preveliki (recimo konkretno kod ova dva)? Cini im se da sam video da se prave neke DIY varijante silosa, ali koliki je problem da kafa bude u silosu i tu da stoji nekoliko dana?

Bitno da nemaju dozer. Dozer je smrt za kućnu upotrebu.
 
Haha smrt. Da ne preterujemo previse :D Ne smeta to toliko kafi. Ne stoji 6 meseci u dozeru.
 
Nisam mislio na to. Nisam toliko zahtevan. Espresso (lavazzu) sam zavoleo pijići po kafićima. I to je to.

Mislio sam na higijenu. Dozer izbacuje kafu po kuhinji. Kada spremam kafu zakrmačim da mi se smuči.

Naravno da sam znao za to i pre nego sto sam uzeo mazzer doser. Ali sam znao kad ga uzmem ide na modifikaciju. Već sutra počinje da pravim....
 
Super ti je mlin, nećeš ovim dodatkom da dobiješ ništa sem estetike. Ako ga prepraviš tako racunaj da staviš gore neku manžetnu da njom praviš pritisak koji će da izbaci kafu koja se zadrži u tunelu.
 
Kako planiraš da ga modifikuješ?
https://home-doserless.com/product/mazzer-mini-doserless-mod/ mi ne pada na pamet. Kosta ko 2/3 mlina. A tvoja modifikacija je vrh. Svaka cast.

Super ti je mlin, nećeš ovim dodatkom da dobiješ ništa sem estetike.
NE, samo cu da izgubim estetiku ali to me ne zanima. Ja sam covek racionalnosti/ funkcijonalnosti :) A za duvanje cu napraviti kasnije. Nesto ovako https://www.aliexpress.com/item/400...earchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_


Nesto slicno kao ovde

Mod sam smislio sam a i nasao sam video na youtube. Tip je smor ali to je napravio. Ima katastrofalnu gresku nema nikakav dihtung izmedju modifikovanog dela i mlina. Ja cu da stavim nekiseli silikon. Nemam uslove kao on pa ce moj mod biti losiji.

Video od početka do 6,23 minuta. Posle pravi glupost, nepotrebnu rabotu.




Kada napravim postavicu sliku.
 
Poslednja izmena:
Uf dobro izgleda ovo sa aliexpresa al brate mnogo je skupo, sa šipingom da ne spominjem. Manžetna 300 kinti.. 😂
 
Ako je budzet oko 700 evra, vredi razmotriti VBM Domobar, lično ga imam i prezadovoljan sam. Mislim da se isplati dodati još par stotina evra jer se dobija e61 grouphead što je već ozbiljna priča.
 
U bago.rs imaju VBM Lever za 864€, koliko se E61 može naći kod nas i gde?
edit: mislim da ispod 1100-1200€ ne može naći nigde E61 (nov), plus mu treba
i mlin tako da mu to onda prelazi "budžet" uveliko...
 
Poslednja izmena:
Upravo sam na VBM Lever i mislio, on ima e61 a kućni je aparat.
Kupio sam ga u Bago-u, a Mazzer mini od Stevana sa KP.
Nije sporno da je ta varijanta nešto skuplja, ali kao što rekoh, radi se o ozbiljnom aparatu, koji je klasika i predviđen da traje godinama, da ne kažem decenijama.
 
Nazad
Vrh Dno