Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ovaj, sinak... mineralna voda se zove mineralna jer ima veću koncentraciju minerala u sebi od obične, a samim time i više kamenca pravi.

Rosa je jedna od najmekših voda koja može kod nas da se nabavi, a da nije destilovana.

Ima još nekih sa jako malo suve materije, ali nisu toliko široko rasprostranjene kao Rosa.

Kao npr. voda Vlasina.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Za Rosu potvrdjujem, kuvalo bukvalno bez kamenca.

Ja koristim Brita filter, zadnjih godinu dana nisam cistio kuvalo, nema potrebe, a inace se cistilo mesecno od kamenca.

Limunska kiselina koja se prodaje u tipa DM i slicnim u flasici mi je najprakticnija za Nesspresso, a uopste nije skupa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja sam godinama čistio aparate sirćetom bez problema :)...

Teško da ću 2 sata da držim nešto u aparatu da bi ocistio

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Ти више волиш апарат за кафу него своје бубреге. :D

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
Pa šta ću kad je osetljiviji [emoji1]
Šalu na stranu, koliko ja znam tvrda voda ne izaziva kamen u bubregu. Da izaziva, svi koji piju šumeće kalcijuma bi imali kamen [emoji3166].

Ма шалим. Ја свој апарат, Долче густо, користим више од 4 године са Одмењском водом. Нисам га чистио од каменца. Није било потребе. Видим да суви остатак је већи од Росе, али бар има укус воде. И лепша ми је кафа него кад правим са Росом.

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Pa šta ću kad je osetljiviji [emoji1]
Šalu na stranu, koliko ja znam tvrda voda ne izaziva kamen u bubregu. Da izaziva, svi koji piju šumeće kalcijuma bi imali kamen [emoji3166].

Ja pijem Rosu upravo zbog kamena u bubregu. Ko nije prošao kroz agoniju izbacivanja kamena nema pojma koji je to pakao. Inače, kamen sam napravio upravo zbog šumećih tableta.
Koliko je Rosa slabo mineralna voda može se videti jednostavnim eksperimentom. Sipaj Rosu u posudu u kojoj se nahvatao kamenac. Sutra više neće biti kamenca. To sam primetio kad sam psu sipao Rosu u činiju sa vodom na kojoj je se nahvatao sloj kamenca pa je površina posude bila hrapava. Sutra ujutru je bila glatka kao nova. Razmislite šta pijete i šta radite svojim bubrezima.
Kafa sa Rosom je kiselija ali je ipak bolja nego sa nefiltriranom česmovačom. Za spremanje kafe trebalo bi koristiti bar filter bokale tipa Brita ili Akvafor. Najbolje bi bilo koristiti filtere pravljene baš za aparate za kafu kao što je Brita Aquagusto.

Drugari, mogu li da vam updnem u sred diskusije oko ukusa i vode sa osnovnim pitanjem, a to je koji aparat za kafu preoprucujete? Dakle mi ono sto pijemo jeste najcesce nes kafu i razmisljamo da uzmemo aparat i da izbegnemo vise kesice i da pravimo sami. U sustini da li predlazete DG i koji model od njih ili ako ne njega koji proizvodjac savetujete. Opet kazem ne pijemo tursku kafu nego te sladunjave [emoji3]
Cenovni rang oko 15k.
Hvala unapred

@xalexas neke stvari su ti pogresne. Postoji ne znanje i zablude.

1. Svaka voda je mineralna
Svaka voda ima kamenca.

2. Cesmovaca je mineralna voda
Ima kamenca i nije toliko opasna. Jer ne postoji nemineralna (osim destolovane koja je opasna za pice). Organizam je evolucijom to regulisao izbacivanjem minerala (kristala) iz organizma. Ali postoje ljudi koji imaju problem sa mineralima u mokraci/bubrezima. Voda nije jedina koja stvara kamenac u organizmu! Znaci cesmovaca nije opasna i ne treba je izbegavati. Beograd ima dobru vodu. Čak (mineralno) bolju nego mnoge gazirane i ne gazirane vode. Niš ima odlicnu vodu. Lošu vodu imaju sva mesta DESNO od autoputa ka Suboticia li ne zbog kamenca. Ovde da dodam i offtopic, zabluda da je voda na Adi prljava, bakterioloski necista. Ogromna vecina beogradjana se ne kupa iz neznanja.

3. Mnoge kupovne vode imaju vise minerala/kamenca neko česmovače.

4. Kamenac lose utice na aparate koji koriste vodu. Zato je dobro koristiti vodu sa manje minerala (Vlasina, Rosa).

Drugari, mogu li da vam updnem u sred diskusije oko ukusa i vode sa osnovnim pitanjem, a to je koji aparat za kafu preoprucujete? Dakle mi ono sto pijemo jeste najcesce nes kafu i razmisljamo da uzmemo aparat i da izbegnemo vise kesice i da pravimo sami. U sustini da li predlazete DG i koji model od njih ili ako ne njega koji proizvodjac savetujete. Opet kazem ne pijemo tursku kafu nego te sladunjave [emoji3]
Cenovni rang oko 15k.
Hvala unapred

Najbolje i najeftinije ti je da kupis preko KP Gaggia Vivu za 100 eura ili neki jeftiniji aparat. I da kupis PRAVI mlin (Ariete AR3017, DeLonghi KG89) cenovno prihvatljivi. Ostali, novi, su mnogo skuplji.

Ja moju Gaggia Classic koristim samo sa Rosom. To je inace voda i koju redovno pijem(o).

A cesmovacu nikada ne bih sipao u aparat, sto zbog kamenca, sto zbog svih ostalih stetnih materija iz 30-40-50 godina stare mreze i opreme vodovoda...

Jel bokali za filtriranje vode smanjuju tvrdocu vode? Razlicite informacije nalazim..

Cenovni rang oko 15k.
Hvala unapred

Pred tobom su dva puta. Jedan put koji podrazumeva kapsule i drugi automatik koji podrazumeva ulaz u ova ozbiljna razmatranja kolega sa foruma.

Napomena: Ovo je ISKLJUCIVO moje misljenje.

DG koristim 11 godina svakodnevno. Sasvim solidna prica ako nadjes pravu vrstu (jacinu) kafe (npr ja pijem nesto sto se zove barista espresso) i imas jednu solju pa znas koji odnso vode i mleka prija tovm ukusu. Razlike u modelima NEMA. Stvar je iskljucivo u dizajnu. Do sada sam je nosio 4 puta na servis radi ciscenja, jer sam lenj. Nista drugo. Cene kapsula su 650 redovna (na pijacama mozes da nadjes za 500) ili 524 kada su akcije. Vrlo ogranicen broj ukusa

Nespresso isti proizvodjac, isti princip rada aparata, mnogo vise ukusa. Cak je kafeterija pocela da pravi napitke za nespresso. Ono sto sam ja probao me nije nateralo da predjem u tja tabor posebno sto mi aparat ziv i zdrav i radi :)

Savet je da odes i popijes po kafu iz svakog parata kod nekog prijatelja i odlucis sta se TEBI doapada.

Put broj dva je sa autoamtikom. Dakle aparta u koji unosis kafu u zrnu, gde treba da vodis racuna o nozeima, da vidis odakle ces dovlaciti kafu (przionice i sl), onda vidis koliko zapravo zelis da ulozis VREMENA u proces pripreme kafe, er mozes d aodes u filozofiranje o posebnom mlinu, milk froteru (za pravljenje pene) i ostalo... Ja sam shvatio da mi je bitniji tok pijenja kafe, jer sam uglavnom nadrndan dok je pripremam i nije mi to bas prioritetno, a zelim da uzivam u napitku.

Dakle odgovori sebi na pitanje, da li zelis da imas isti kvalitet kafe na klik, mozda vecu slobodu u izboru kafe u zrnu i veci uzitak u procesu PRIPREME a kasnije i ispijanja, isprobaj DG i Nepsresso pa odluci.

Poslednja izmena:
Realno, ne može ni polovan automatik da se kupi za te pare a da valja. Takodje to sve što si napisao - ne mora, ja samo sipam i vozim, i to jeftine kafe iz lidla ili metroa. Ništa od tih nebuloza ne radim, čistim aparat jednom nedeljno, kamenac kad se upali lampica. Bio jednom na servisu za nekih 5 godina, ali sam ga kupio novog. Generalno mi se sviđa više od kapsula svakako. 100e za polovan, pa do jedno 400-600e ima smisla za nov, da je ok.

Takodje, može ručni aparat. Može samlevena kafa, malo je gadnije. Može i mlin uz ručni aparat. I to može da košta 15k din, a može i 15k EUR pa zavisi od apetita :)))

Nespresso ima i veći izbor kafe i aparata, ja BiH pre njega nego DG, ako mora kapsule, uklopice se u budžet, pa ili posebno aeroncino ili neki od modela sa pumpom za mleko...

Edit: ovde je više puta Gaggia Viva Deluxe preporučena, mislim da može da prodje. To je ova ekipa ručnih :)

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pred tobom su dva puta. Jedan put koji podrazumeva kapsule i drugi automatik koji podrazumeva ulaz u ova ozbiljna razmatranja kolega sa foruma.

Napomena: Ovo je ISKLJUCIVO moje misljenje.

DG koristim 11 godina svakodnevno. Sasvim solidna prica ako nadjes pravu vrstu (jacinu) kafe (npr ja pijem nesto sto se zove barista espresso) i imas jednu solju pa znas koji odnso vode i mleka prija tovm ukusu. Razlike u modelima NEMA. Stvar je iskljucivo u dizajnu. Do sada sam je nosio 4 puta na servis radi ciscenja, jer sam lenj. Nista drugo. Cene kapsula su 650 redovna (na pijacama mozes da nadjes za 500) ili 524 kada su akcije. Vrlo ogranicen broj ukusa

Nespresso isti proizvodjac, isti princip rada aparata, mnogo vise ukusa. Cak je kafeterija pocela da pravi napitke za nespresso. Ono sto sam ja probao me nije nateralo da predjem u tja tabor posebno sto mi aparat ziv i zdrav i radi :)

Savet je da odes i popijes po kafu iz svakog parata kod nekog prijatelja i odlucis sta se TEBI doapada.

Put broj dva je sa autoamtikom. Dakle aparta u koji unosis kafu u zrnu, gde treba da vodis racuna o nozeima, da vidis odakle ces dovlaciti kafu (przionice i sl), onda vidis koliko zapravo zelis da ulozis VREMENA u proces pripreme kafe, er mozes d aodes u filozofiranje o posebnom mlinu, milk froteru (za pravljenje pene) i ostalo... Ja sam shvatio da mi je bitniji tok pijenja kafe, jer sam uglavnom nadrndan dok je pripremam i nije mi to bas prioritetno, a zelim da uzivam u napitku.

Dakle odgovori sebi na pitanje, da li zelis da imas isti kvalitet kafe na klik, mozda vecu slobodu u izboru kafe u zrnu i veci uzitak u procesu PRIPREME a kasnije i ispijanja, isprobaj DG i Nepsresso pa odluci.
Hvala djpaan na iscrpnom odgovoru i smernicama.
U sustini, mislim da smo amateri da bi isli na automatiku a pretpostavljam i da je ta varijanta dosta skuplja.
DG smo, upravo to sto kazes, probali kod prijatelja i lepe su nam bile neke od tih aroma ( nije bilo skoro pa se ne secam koji nam je ukus najvise prijao, ali dobro to je sad stvar ukusa).
Ovo sto si naveo da je cena oko 650 din ili 520 je kutija, koliko tu bude komada 8, 12 ili 16? Izvini nisam nasao taj podatak.
E sad sto se tice nespreso aparata, oni imaju svoje kapsule jel tako? I da li se kapsule kupuju u njihovim prodavnicama ili ih ima u maloprodaji i koje su tu cene posto ovo sto vidim na njihovom sajtu da je cena oko 65 din po kapsuli.
Kod DC kazes da svi modeli rade istu stvar samo je pitanje dizajna...Da li je ovaj OK model ida li je za preporuku DG Krups KP123B?
I opet kod nespreso aparata, da li je isto i tu pitanje samo dizajna posto vidim da oni imaju aparate u sirem cenovnom rangu.

Hvala jos jednom!

U DG kutiji bude 16 kapsula. E sad espreso obicno trosi jednu kapsulu a ove mlecne idu 2 kapsule (8 je kafa, 8 mleko u jednoj kutiji). Vidi se odmah na samoj kutiji da li je pice od jedne ili dve kapsule.
Postoje izuzeci npr Caffe au Lait (otprilike klasican nes sa mlekom u casi) koji trosi jednu kapsulu...

Poslednja izmena:
Hajde da pitam ovdje...

Nemam iskustva sa kucnim aparatima za espresso, ali sam voljan za sebe da kupim jedan. Ne daje mi se neki novac, ali vidim da se može nešto uzeti do 80€.

Ono što u ponudi imam je KRUPS DG Lumio vs Lavazza Modo Mio.
Za ovaj KRUPS-ov postoje Lavazza kapsulice, a za ovaj Lavazza Modo Mio idu njihove kapsulice, koje samo odgovaraju za taj aparat.

E sad, pritisak je 15 bar KRUPS vs 10 bar Lavazza.
Cijena aparata : KRUPS 50€ vs Lavazza 80€
Kapsulice su identična cijena.

Moje pitanje je jer nisam imao niti ikad probao kafu sa kucnih aparata, koja je razlika u kafi u odnosu na onu koju pijemo u lokalima? (pijem kratki espresso)

I šta je po vama bolja varijanta od ovih što imam u ponudi?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Hajde da pitam ovdje...

Nemam iskustva sa kucnim aparatima za espresso, ali sam voljan za sebe da kupim jedan. Ne daje mi se neki novac, ali vidim da se može nešto uzeti do 80€.

Ono što u ponudi imam je KRUPS DG Lumio vs Lavazza Modo Mio.
Za ovaj KRUPS-ov postoje Lavazza kapsulice, a za ovaj Lavazza Modo Mio idu njihove kapsulice, koje samo odgovaraju za taj aparat.

E sad, pritisak je 15 bar KRUPS vs 10 bar Lavazza.
Cijena aparata : KRUPS 50€ vs Lavazza 80€
Kapsulice su identična cijena.

Moje pitanje je jer nisam imao niti ikad probao kafu sa kucnih aparata, koja je razlika u kafi u odnosu na onu koju pijemo u lokalima? (pijem kratki espresso)

I šta je po vama bolja varijanta od ovih što imam u ponudi?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Ja koristim DG Piccolo Krups. Lično meni je kafa bolja nego u većini kafića, ne znam žašto. Pijem i Cortado kapsule a od skoro sam prešao na punjive kapsule koje punim sa Lavazza Oro koja mi je ostala višak nekoliko pakovanja, vrv ću promeniti kafu samo da nadjem pravu :)
Sve u svemu ja sam zadovoljan, u ovom trenutku ne bih da dajem 30k na aparat za kafu tako da mi je ovaj amaterski završava posao.

Ja koristim Nespresso Inissia, bolje su mi kafe od onim u kaficima. Naravno ima i losih kapsula, ali ima i dosta dobrih.

@M3
Imas moje poredjenje DG i Nespresso aparata, prelistaj zadnjih 10ak stranica, pisano je na tu temu.

Jel bokali za filtriranje vode smanjuju tvrdocu vode? Razlicite informacije nalazim..

Ja koristim Brita bokal u mestu gde je voda izuzetno tvrda, i vec drugu godinu nemam potrebe da dekalcifikujem kuvalo, smanjuje tvrdocu izuzetno.

I Nespresso aparat koristimo sa istim.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja koristim Nespresso Inissia, bolje su mi kafe od onim u kaficima. Naravno ima i losih kapsula, ali ima i dosta dobrih.

@M3
Imas moje poredjenje DG i Nespresso aparata, prelistaj zadnjih 10ak stranica, pisano je na tu temu.

Gde nabavljas kapsule za ovaj nespresso aparat i koja su cene?

Da li neko moze da uporedi ovaj model Inissia i na primer DG KP123B?

Svuda se mogu naci kapsule i ima ih mali milion razlicitih. Ja uzimam u Lidlu, u Tempu, u Kafeteriji, porucivacu i online ovih dana, ima i na KP..

Cene od 20 din u Lidlu do 65din za original, najvise uzimam u Lidlu jer mi je usput, najjeftinije su i ima 6 razlicitih pa ne dosadjuju :)

Poslednja izmena:
Jel daje nespresso neke akcije kao sto su bile za DG uz aparat gratis kapsule?

Ide uz aparat kutija sa original kapsulama, 14 razlicitih po 1 komad.

Svuda se mogu naci kapsule i ima ih mali milion razlicitih. Ja uzimam u Lidlu, u Tempu, u Kafeteriji, porucivacu i online ovih dana, ima i na KP..

Cene od 20 din u Lidlu do 65din za original, najvise uzimam u Lidlu jer mi je usput, najjeftinije su i ima 6 razlicitih pa ne dosadjuju :)

Ja uz'o na KP Kimbo intenso 100 komada za 3000 (istina 3400 sa poštarinom) i one su mi zasad najbolje. Moje ogromno iskustvo ispijanja nespresso kafa od par dana :D mi govori da su bolje od onih par kafeterijinih što sam probao pa i od originalnih nespresso što se dobijaju uz aparat.

Prvo i osnovno, nikad voda sa česme bez omekšavanja. Kupi Brita Aquagusto potapajući omekšivač. Voda u rezervoaru mora bar da prenoći sa Aquagusto filterom da bi bila adekvatna za upotrebu.

Za aquagusto filter moze li upitstvo? Ovo sto kazes da prenoci, to samo za prvu upotrebu ili? Jel se taj filter stavi samo i doliva voda po potrebi u tenk za vodu ili? Do sada sam koristio Rosu, no hajde da probamo i sa ovim filterima, em je isplativije, em se kunes da za svetlo/srednje przene kafe je bolji ukus (manje kiseo) u odnosu na Rosu :)

Nazad
Vrh Dno