Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Sve je to OK, dok Kenijcima ide gro zarade, a ne samo da imaju da zasade i sledecu godinu :)
Ja sam placao 30gbp/kg za kenijsku u UK, i stvarno sam odusevljen ukusom. Nigde to van UK nisam nasao. Najblize je nesto bilo u Koreji, ali slab je izbor.

Ne bih doduse uzimao 5kg kafe za sebe, to je ogromna kolicina, vise ce propsti ukus, cak i da je u zrnu dobro upakovana.

Neko je vec pitao ali nije bilo odgovora. Da li neko zna valjaju li sta ovi aparati:
http://www.kupujemprodajem.com/Saeco-Vienna-espresso-kafe-aparat-3335752-oglas.htm
Znam da bi najbolja kombinacija za kucu bila gaggia classic ali mi se ne daje bas toliko para za aparat i za mlin.
Drugo pitanje je da li je bolja kafa na nekom ovakvom aparatu koji ima i mlin (a losiji aparat) ili recimo gaggia classic ali kupovati mlevenu kafu.
To su mi alternative:
1. Gaggia classic + kupovina mlevene kafe
2. Automatski uredjaj sa mlinom + kupovina kafe u zrnu

ja sam bio u slicnoj dilemi - dobar rucni ili slabiji automatski.
uzeo sam automatski, jer volim sveze mlevenu kafu i zgodnije mi je ipak da moze jos neko od ukucana da pravi kafu, na rucnom moram uvek ja :)

caka je sto ce sa rucnim kafa ispasti dobro samo ak oje ja pravim, ako je relativno sveze samlevena (najbolje upravo). inace ispadne bljak, kao u vecini kafica.
sa automatskim je uglavnom ista kogod da je pravi, bolja nego u vecini kafica, mogu samo penu da mi zeznu, ako pijem sa mlekom :)

Sta mislis o ovom Saeco Vienna automatskom aparatu sa linka koji sam dao? Da li je dovoljno dobar? Koji ti imas?

Ja Amazonu ne verujem za kvalitet kucne opreme nimalo. Uzeh u DE preko Amazona rende kao nerdjajuci celik 12€. Pijacno od 200din 100x bolje! Slomio sam ga prvim kupusom i zardjalo je :)
Jos neke tako sitnice.

Ovo mi bas pada u oci kao slicna parilaza za kavlitet materijala:(

Sta mislis o ovom Saeco Vienna automatskom aparatu sa linka koji sam dao? Da li je dovoljno dobar? Koji ti imas?

Ja sam uzeo DeLonghi Magnifica Esam4200, na jako dobrom popustu nov... Ne verujem da je ovaj aparat los, ali ne znam kakav je taj prodavac. U NS ima par vrlo korektnih prodavaca polovnih aparata i tu nema greske (tj mozes i da ga probas i sve), ali mislim da su cene jace od ovog konkretno. Svakako probaj pre kupovine :)

@Joker - ne bacaj pare. Nema nacina da sameljes zrno u odgovarajucoj velicini.

Dajte neki predlog sta bi moglo iz FR/AT da se donese ovih dana dobro od masina, posto cu verovatno imati slobodan prtljag :) (u stvari, bice slobodan samo ako ne nadjem one kutije za transport vina, jer ako ih nadjem, nema mesta ni za dezodorans :p)

@danijel00
To sam i ja mislio, ali reko da pitam.

Da, gledao sam neke koji koštaju preko 100€ i pretpostavljam da su ti dobri, ali me interesovalo da li nešto od ovih jeftinijih (oko 20€) može dati zadovoljavajuće rezultate.

BARISTA espresso, 100% Tchibo Arabica, malo je reci da sam odusevljen, premocan ukus, ali i cena solidna...***, plati pa se klati...kupljeno u BG

Ko voli egzotiku ima konačno u Metrou malo bolji izbor. Oko 700,800 din 500g
Mirišu bruka dobro!
9c73f1b398a95dbf1ff021ce783a9a01.jpg

i kakve su, neko probao, cena/kvalitet ?? ajmo komentari, hvala

Probao do sad samo Ethiopia, ne sviđa mi se uopšte, kisela previše i ostavlja odvratan ukus u ustima bar meni. Drugari su probali kao ok im je, ali njima je isti qurac turska i espreso.

Popio kolumbiju, skroz ok meni, balansirana fino, jedino što je malo slabija. Popio indoneziju, još bolja, kiselija ali ne mnogo.
Danas sam otvorio brazil ali prva kafa nije to to, kad popijem još neku pa ću da prokomentarišem.

Meni je svaka arabika 100% koju sam probao kisela, te stoga jurim mešavinu sa robustom.

Da, ni meni ne odgovara 100% arabika zbog kiselosti, 80:20 ili 70:30 arabika:robusta mi nekako najbolji ukus daje. Lavazza Qualita Rossa mi je ok. Preporučena mi je i Segafredo Intermezzo, koliko vidim na netu to je mešavina 60:40 arabika:robusta

Otprilike, etiopska treba biti kiselkasta. Nisam mogao fino da je sameljem, ali za filter je bila ukusna Rioba etiopija. Otprilike kolika je cena toliko mislim da i vredi.

Ja sam navikao na Whittard africke ( 3x skuplje od Riobe), koje jesu bolje.

OT. Da li je neko pio Nespresso ove godine? Da li se meni cini ili je bad...drugqciji u losem smislu?

@joker i laza ako volite mešavine probajte Lucaffe Classic, pored Segafredo Intermezzo i Casa, Hausbrandt i Gimoca definitivno omiljena kafa.

Hvala na preporukama, stavljeno na spisak :)

Ja sam danas skocio do nbg buvljaka i tamo nema bas neki preteran izbor espreso kafa.Najvise imaju lavazza i nekih amigos.
Opet sam kupio lavazza crema i aroma.Nekako mi je ona ok.

sajlonac@
ako si probao lavazza crema i aroma kakva je ta Lucaffe Classic i segafredo Intermezzo i Casa i hausbrandt u odnosu na ovu lavazzu?
Ja inace kafu pijem iskljucivo sa mlekom pa ne znam da li bi bio drugaciji ukus kafe da umesto lavazze probam ove koje si naveo?Mislim na aromu i pitkost.
I meni ne odgovara arabica 100% posto je dosta kisela.Tako da sam vise za neku mesavinu.
Ne znam ova lavazza crema i aroma u kom je procentu arabica i robusta.Znam da nije jaka pa pretpostavljam da je 50/50 u procentima?

Lucaffe Classic je super kafa, jako slicna Lavazzi Creama Aroma.

Odlicna kafa koju vec dugo koristim, firme "bluemountain.rs" na sajtu se moze naruciti, a preko 2.000 dinara je besplatna postarina. Sve su 100% Arabica a moj favorit je "Ethiopia sidamo" mada su sve odlicne. Pakovanja su po 250g pa je zgodno za probati sve koje imaju u ponudi. Hausbrandt i Lavazza nemaju sta da traze pored ove kafe, svi koji je piju kod mene su odusevljeni... miris mandarina se provlaci kroz aromu...fantazija.

Aparat na kojem se sprema kafa je Saeco primea, ima dva posebna mlina i odvojene posude za dve vrste kafe pa je uvek u jednoj Ethiopia sidamo a u drugoj bude svasta, trenutno Molinari five stars 100% arabica, takodje "zlo" od kafe [emoji2]

20161018_221246.jpg

I zaliha kafe [emoji14]

0f66bc9fae58a8b1196e6cfce16672b0.jpg

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
@bojke pio sam tu lavacu naravno, štaviše to mi je bila prva kafa koju sam kupio kad sam nabavio aparat :) Šta znam, meni te lavace stvarno nisu ništa posebno... Luka mi je bio bolji, ima definitivno veći procenat arabike (pričam laički, ne znam koliko ima lavaca, luka ima 80%) i puniji ukus. Nije izražena samo gorčina.
@dadel i ja sam razmišljao tako ali vremenom se "profini" ukus ;)
@bubac dobra mašina :)

Hvala Sajlonac :) ...

Nije svaka arabika dobra kao sto nije ni svaka robusta losa. Medjutim cinjenica je da u 99% slucajeva robusta sluzi da spusti cenu a ne da ubije "kiselost" kod arabike. Ja stvarno nemam predstavu kakvo "sirce" se ovde pominje kada je poznato da su sve najbolje i najkvalitetnije kafe upravo iz porodice arabica. Balans kiselosti i gorcine ili izostanak i jednog i drugog zavise iskljucivo od podneblja gde se kafa uzgaja i zato su vecina kvalitetnih kafa upravo mesavina zrna iz raznih podneblja kako bi se postigao optimalan ukus... Nekom odgovara kiselkasta pa kupuje takvu a to ne znaci da je svaka arabica kisela pa je treba filovati robustom da bi bila bolja ... evo "Illy" kafa koja je jedna od najvise zastupljenih i cenjenih kafa kod ljubitelja iste nema ni zrna robuste... vole ljudi sirce, sta ces.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Vidim ima znalaca oko kafe ja sam totalni laik jel zna neko koju kafu koriste u McDonalds restoranima? Svaki put hocu da pitam pa zaboravim.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ufff, mislim da jesam pio goru - na Eko/Lukoil/OMV i ostalim pumpama :)

Te za restorane su neki interni blendovi, nista komercijalno dostupno. Jedino sto se moze od toga uzeti su one iz Starbucks/Costa Coffee-a, kao prodaju onu sto oni sami koriste. Kao..

Čudna, ali nije odvratna :)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno