Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Veci deo familije je radio u Becejskoj pivari,u koju sa isao na praksu kad je bila na vrhuncu.
Najvise sam voleo da odem u "podrum",gde su bili hektolitarski tankovi za hladjenje "punog" nefiltriraron (mutnog i gustog) piva,100% jecam i na tanku mala cesmica... idealna temperatura,i miris i ukus... ma... kasnije se to mesalo sa nejecmenim (jecam mesan sa kukuruzom-jeftino) pivom,filtriralo bla bla i dobijes mucak... kao i sva piva u Srbiji (my5c)...
To bese najbolje pivo koje sam ikad okusio... sve posle toga mi bilo fuj... jedino pivo gde sam kasnije osetio priblizan miris je nemacko Krombacher export i neki Tuborg Limited cini mi se...
Inace nemci nisu normalni sa pivom,kad bih od svakog probao flasu postao bi hronicni alkos... a u krugu od kilometar imam cini mi se 4 ili 5 mini kucne pivarice... cak i kafic u blizini ima svoje pivo,gde je "pogon" kao u stakleniku,sedis na terasi,pijuckas pivce i gledas kako prave pivo....

A vina nikad nisam voleo i odem kod dede u Irig,koji je imao izvrstan mali vinograd i pravio vina cisto iz hobija i neke porodicne tradicije...
Znate ono,drvene bacve u mracnom podrumu i sl... i jednom mu nesto pomagao u podrumu i kaze deda osh pravo vino?
Ajde,bas da probam... prasnjava flasa sa paucinom,ko iz filmova... kad ono rose... gde rose,skrnavstina.... i naravno,bolje vino ni pre ni kasnije nisam pio...

Problem je kada probas te neke maximume,izgubis volju za ostalim,bar ja... tako da vec godinama nisam popio nista alkoholno... mada me mame ove lokalne pivarice,nisu jeftine a ne mogu da naprave koliko nose... moracu probati...

Ko god je u prolazu pored Franfurta,nek se javi i idemo u testiranje :)

Dajte neku preporuku koje je mleko dobro za pravljenje kapucina?Neka vasa iskustva.Ovde kod nas i nema bas neki preteran izbor.
Probao sam cremoso latte sa 3,2 posto mlecne masti, ali se nije bas nesto pokazalo.
http://cremoso.rs/cremoso-latte
Mislim da ga po nekoj licenci pravi firma megle iz kragujevca.
Koristio sam i imlekovo mleko profesional sa 3,2 posto mlecne masti.Ono se pokazalo bolje od cremoso mleka sto se tice pravljenja pene.
Juce sam kupio imlekovo mleko koje bas pravljeno sa kafu sa 3,8 posto mlecne masti pa cu videti kako ce se ponasati.

http://online.idea.rs/#!/products/60000893/imlek-dugotrajno-mleko-za-kafu-3-8-mlecne-masti-1-l-imlek
Ali me interesuju i neka vasa iskustva u smislu koja su se mleka najbolje pokazala za pravljenje pene?

Probaj sa onim koje ima najmanji postotak masti.
Zvuči čudno ali i od takvog mleka može da se napravi pena.

I mene je to zanimalo kako napraviti dobru penu za kapućino i na nekom italijanski sajtu za kafu sam naišao na takav podatak.

Sent from my SM-T700 using Tapatalk

I Brewdog je ovde ozbiljan sa cenom, skoro 8 EUR za 0,33. Sad znam što ih nisam kupovao. :D Moraću da ubacim neko za probu kad budem naručivao sledeći put. Hvala za predloge, ja bih mogao da preporučim neka dobra lokalna piva, ali nema svrhe...

Ovde su u kafićima Brewdog piva 370-490din iliti cirka 4€.
To sam pominjao u nekom od prethodnih postova...
Poneseš ta lokalna koja si pominjao, nešto štek para i super provod u BG :D

Kabinet je domaća pivara. Imaju dosta toga u ponudi, vredi probati. Nije im sve za medalju ali rade ozbiljno i nemaju đubre u ponudi. Probaj supernovu ili brku ako voliš aromatična. Porter im je fin. Radili su neka piva i sa Mikelerom (Gipsy brewmaster svetske klase) pa sigurno zaslužuje pažnju.

Upravo sam pio Supernovu, i Brku i to je to što ja tražim od piva. Supernova je ludilo pozadinskih ukusa koječega, Brka ima neki limun trip ali onako blago, da ne pomisli neko da su to kao ona piva sa ukusom voća... Usput sam probao neko špansku IPA bilo je sasvim ok, zapravo sam išao po Brewdog Punk ali ga nije bilo

Ovde su u kafićima Brewdog piva 370-490din iliti cirka 4€.
To sam pominjao u nekom od prethodnih postova...
Poneseš ta lokalna koja si pominjao, nešto štek para i super provod u BG :D
Ću da se bacim na isprobavanje kad dođem. Ono što sam naveo je cena u radnji, kafići su tipa 2x skuplji. Donošenje ovih kupovnih nije aktuelno, mnogo su skupa, a preteška za nošenje. Eventualno ako budem pre dolaska sa kolegama pravio božićno pivo. To je prava stvar, pravi se na tradicionalan način, na vatri, i bez neke mogućnosti kontrole procesa. Gaziranje sa CO2 nije dozvoljeno, eventualno može da se doda malo šećera za karbonizaciju. Ali rezultat je sjajan. Slatko pivo, vrlo lepe crvene boje, sa jačinom negde 8-9% (moja slobodna procena).

IMG_20141211_215555.jpg

P51121-072242 (Large).jpg

Svako pivo moze biti dobro kad ga pijes na pravom mestu i sa pravim ljudima.
Npr [emoji1] [emoji1]

8e012698838e4c635018c6da81f88446.jpg

A zna i da kosta pravo mesto :)

461b5a8b2623154adff4a91b2d47a0d9.jpg

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ću da se bacim na isprobavanje kad dođem. Ono što sam naveo je cena u radnji, kafići su tipa 2x skuplji. Donošenje ovih kupovnih nije aktuelno, mnogo su skupa, a preteška za nošenje. Eventualno ako budem pre dolaska sa kolegama pravio božićno pivo. To je prava stvar, pravi se na tradicionalan način, na vatri, i bez neke mogućnosti kontrole procesa. Gaziranje sa CO2 nije dozvoljeno, eventualno može da se doda malo šećera za karbonizaciju. Ali rezultat je sjajan. Slatko pivo, vrlo lepe crvene boje, sa jačinom negde 8-9% (moja slobodna procena).

Pogledajte prilog 209247

Pogledajte prilog 209248
Ovo se toplo pije ?

Ne, standardno pivo, hladno se pije. Ja inače nijedno ne hladim posebno, više mi leži kad su malo toplija.

Ne, standardno pivo, hladno se pije. Ja inače nijedno ne hladim posebno, više mi leži kad su malo toplija.

Industriski lageri se hlade dok ne utrnu zubi. Pilsneri se serviraju hladni.
Nije pravilo ali što kompleksnije pivo to se manje hladi.
Trapist piva se npr piju od 12-16 stepeni što je otprilike temperatura podruma.

Nekih piva ovde jednostavno nema pa cena ne igra bitnu ulogu. Ako neko može da pribavi neko od ova tri ek mi javi na pm. Plaćam troškove plus turu lokalno dobavljivog...

Heady topper
http://static1.squarespace.com/stat...e28bd/1383531933379/Heady+Topper+-+Banner.JPG

Pliny elder (može i younger)
http://blog.seattlepi.com/thepourfool/files/2013/06/ElderYounger.png

King Julius
http://www.homehops.net/wp-content/uploads/2016/03/king-julius-1-e1458355143621.jpg

Sent from my PSP5551DUO using Tapatalk

Probao malopre Punk IPA, jedino to je bilo danas da se kupi od Brewdog. Nije ništa posebno, klasična IPA, to je to, kao što Braca reče da lageri/pilsneri liče, tako mi deluje da su i obične IPA vrlo slične. Fino i pitko pivo, ali bez neke karakteristike koju bih mogao da izdvojim kao nešto posebno. Za nekog ko prvi put isprobava ale, ili IPA verovatno će biti sjajno.
IMG_20160910_210113.jpg

A posle toga malo ozbilnjije pivo, Nøgne Ø Two Captains Double IPA, Imperial IPA koju je za Nøgne Ø napravio pobednik norveških kućnih pivara. 8,5%, jačina koja mi sve više odgovara, malo suvo, ali fin balans jačine i gorčine. Svakako preporuka ako neko bude naleteo. Uz dobro pivo uvek ide i pivska literatura da se čovek bolje upozna sa tematikom. :)
IMG_20160910_222954.jpg

Probao sam (mislim) sve sa Bracinog spiska. Najviše su mi se dopali Westmale trapist Tripel, Grimbergen Blonde, Kapuziner Weissbeir (hefe, natural nešto), Paulaner Weissbeir, Chimay blue i McChouffe.
Ko neće da prođe celu listu onda Westmalle tripel (slatkasto dok pijes, a onda gorko) i Chimay blue (tamno, nefiltrirano, mnoštvo ukusa).
Grimbergen Blonde je zbog cene ušao u zalihu kad dođu gosti. Video sam da Grimbergen ima i Blanche i još jednu vrstu.

Kozel i Badvajzer (tamno, svetlo) su, IMHO, bačene pare.

Neki su ovde pisali kako je svaka kafa ista sa mlekom i šećerom, i iz prve ruke mogu da im kažem da žešće greše. Skoro sam pio Doncaffe cremosso i ni kilo šećera nije moglo da sakrije taj odvratan ukus, kiseo, gorak, užas, ne možeš nikako da ispereš taj ukus iz usta. Posle toga uzmem Lavazza sa KP, ma perverzija koliko dobra kafa.
Skoro bio burazer u Italiji, donese mi 6 vrsta kafe između ostalog i neke 2 jeftinije, fazon jedna 5!druga 6 evra kg. Sad koristim jednu od te 2, isto je jako loša kafa, ne znam šta ima u njoj kad mi pokvari ukus svega što posle u toku dana pijem i jedem, plus me malo i jezik peče kad pijem gazirano, kao da ima Listerine u kafi. Zrno je nešto sitno, duplo manje od npr Lavazza. Razmišljam da bacim ovih pola kg iz kese. Ukus nije loš, ali after posledice me nerviraju samo tako.
806fc77e4b1e322f84f6da92d8311fce.jpg

Poslednja izmena:
Ne znam dal ovu drugu i da probavam? Jel neko koristio Barbera kafu?:D
28866dd2e1ebea0894ddef9fb6a2525d.jpg

3927a86c0495af29f92c8ac62ec9c69d.jpg

U poslednje vreme redovno kupujem Java kafu, uglavnom mesavine 1 i 7 jer su jedine dark-medium roast.

U poslednje vreme redovno kupujem Java kafu, uglavnom mesavine 1 i 7 jer su jedine dark-medium roast.

Joj ova India Malabar je meni odvratna uf. Kafa je kvalitetna ali baš baš je specifična i meni se nikako ne dopada. Zrna tipa 3 meseca stoje napolju na monsunskim kišama i zato su baš specifična, meni ta kafa ima ukus zemlje :) Java ima ok kafe samo da počnu da prže ovde a da ne dovlače iz Poljske i biće još svežija (trebalo je ovo leto da pokrenu prženje pojma nemam možda i jesu)... Mene nerviraju iz drugih razloga, ali ajde gde smo bili pre par godina ovo je dobra pojava svakako

@alfa Ovde, na senjaku u kaficu, mozda ima i jos mesta ali tamo sam isao prvi put pa nastavio...
http://javacoffee.rs/contacts

@mare ne znam, jos je nisam probao... To sam dobio iz Madjarske, tj te dve. Inace pio sam Indiu u "fresh cup" i bas mi se svidela. E sad, vrv nije bas ova...

Aha, ovo uopste nije Java kafa, vec se tako zove prodavnica :)
Ja se nadao kod nas neko prodaje konkretnu kafu. Ovakve blendove ne volim, jer ne znam sta tacno/koliko ide :( 005 cak ne pise ni odakle je, ali mogao bih probati, decaf je ;)

Ne znam zašto je jedna od korisnijih tema dobila ovaj naziv, kafa nit je porok nit je štetna. Ni alkohol u normalnim količinama nije.

Naziv bi implicirao rekreativnu upotrebu medikamenata, pa nadalje...

Ontopic: u kafani na plazi u puli sam letos pio kafu monte bourbon supreme. Pakuje se u istri inače, tj lokalna kafa, a cena je u rangu jačih komercijalnih kafa (oko 23e/kg)

Elem tolko me je oduševila, da sam se vijao pola odmora sa dustributerima da kupim 2kg :) sledeci korak, kad popijem što još imam po kući je da navatam distributera za srbiju (navodno postoji:)) za još... na fb vidim da se pije po cg, makedoniji itd..

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Poslednja izmena:
112baacc79c21f4f5114f1d34c03fa62.jpg

Opet malo isprobavanja.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Od kad je ovo opet kafenisanje tema!?

Ma nema veze, još malo off-topic-a:
494fa25f513293fe7e11fb968a46e0f2.jpg

Black IPA, lokalni craft, odličan.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Kome da se obratimo da napravimo novu temu i prebacimo pivske postove?
Tema o aparatima za kafu već postoji ali svejedno nije red da ovu remetimo.
Btw, ja ne bih izlazio iz takvih lokala :)

Sent from my PSP5551DUO using Tapatalk

Sam Malone treba da otvori takav u BG :)

Ko voli egzotiku ima konačno u Metrou malo bolji izbor. Oko 700,800 din 500g
Mirišu bruka dobro!
9c73f1b398a95dbf1ff021ce783a9a01.jpg

Super, najzad etiopska kafa kod nas! Moracu da probam, cim idem do Metroa :)

(a nesto nemam volje, vec nekoliko puta im je losos bio extra gumen :()

Hehe, izgleda da ta etiopska ima štamparsku grešku! Ko je nađe, dobija nagradu od mene (jedno boldovano i caps-ovano "bravo!" :) )

Na slici ili tek kad se vidi uzivo? Na slici jedva vidim da pise "origin ethiopia", ostalo mi je previse mrljavo :D

Vrh Dno