Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li ti se pritisne pak gore na grupu sa tom količinom kafe? Ako se jako stisne, to može da objasni nekonzistenciju.

Ne pritisne. Izgleda samo zato što je pufnasto pre tampera. Posle tampera je manje-više uvek isto (poslednja slika). Dodam bez problema i puck screen.
Kad kažem nekonzistentno mislim na to da me mrzi svaki put da cinculiram i pazim na svaku sitnicu, a samo hoću da napravim kafu i da je pijem dok završavam posao, kad radim od kuće.
Kad baš želim, onda prvo pustim vodu na prazno 1 shot da se sve lepo ugreje. To radim sa portafilterom da i njega ugreje. Pa ga obrišem i odradim pripremu i pazim da bude u deo grama. Onda pazim da gađam i vreme i količinu da bude kako treba. Recimo 19g in, 40 g out, za 26 sekundi (to mi odgovara za ovo što sad pijem).
Ali u najvećem broju slučaja krenem sa 18,5-19,5, a bude čak i 18-20... kako ispadne. Gledam da vreme bude otprilike isto, ali ako nemam dosta količine, pustim i koju sekundu više. Pošto obično pijem sa mlekom, nije tako strašno. Ispadne lep kapućino koji mogu na miru da pijem uz neki online sastanak.

Venus npr. iako nema savresenu velicinu za mene (2 malo, 4 previse), ima veliki odnos kafa voda, i mozda pribegnem tom resenju na kraju.

Ja sipam vrucu vodu (80c) u Moka Pot do ventila, u korpu sipam 12-15g kafe, i samo pritresem da se rasporedi, ne pritiskam. Stavim na slabu vatru, na indukcionoj to je na 5 od 9, i treba mu par minuta da krene ekstrakcija, ona traje oko jedan minut po slobodnoj proceni, po meni vatra moze biti i slabija. Meljem na seljaka, na onaj grbavi Bosch mlin sto smo svi vazda imali po kucama, sto kosta par soma kinte (ja platio tipa manje od 20 eur, ne znam sta je sa cenama danas, ali traje vecno). Otprilike sameljem oko 50g, i to sjebem za jedan dan.
Ne kupuj Venus od 2 šolje, moze da ti ne radi na indukciji zbog male površine.
Ja imam od 6 i nekako jedva izvučem dovoljno za 2 kafe. Čak punim do sredine ventila. Verovatno će ti 4-ka biti taman.
Ne bavim se previše jer ga koristim samo na odmoru (bez dodatnih pomagala, vagice, wdt, ...).

Nazad
Vrh Dno