Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

pa 3ca godina vec ,slucajno video da su skoro pola pune,koristim smao lavazzu iz prodavnice mlevenu :D
 
Pitanje, imam Magnifica Evo Next i ne pravi mi penu, samo ide mleko, x puta sam cistio posudu, rasklapao, detaljno pregledao i nista.
Aparat nema ni 10-tak meseci i oko 400+ kafa.Pregledao sve zoutube video snimke sa tim problemom i opet nista.
Da li neko poseduje ovaj aparat ili Evo, s obzirom da su skoro isti a da se suocio sa istim problemom?
 
Ima na akciji xiaomi espreso aparat , oko 9500 dinara, ima li neko iskustva s njim
Ja danas kupio na akciji,videćemo kako ću se snaći jer sam do sada koristio samo kapsule.Doduše kćerka mi je barista u Kafeteriji pa se nadam da će da padne neka obuka....
 
Trenutno sam na trećem kilogramu DiGrano blenda zaredom i još uvek stoje svi utisci koje sam već izneo, ali me kopkalo da istražim i malo dublje pa sam izmerio ekstrakciju za par duplih šotova. Same brojke drugima neće značiti mnogo, ali meni potvrđuju ono što mi aroma i ukus govore, a to je da su u pitanju odlične ekstrakcije koje izvlače maksimum iz ovih zrna, kao i da su zrna valjano ispržena. Koristim HE korpu (stoga ovako visoki % ekstrakcije), sa papirnim filterom ispod kafe, WDT, tampiranje, voda je Golijska (ovo je razlika u odnosi na prethodne utiske, pošto su oni bili sa Rosom, razlika je u tome što sa Golijskom dobijam lepu kiselost i sa ravnih i sa konusnih noževa), temperatura je 91, a pritisak je 7 bara.
 

Prilozi

  • konusni.jpeg
    konusni.jpeg
    243.8 KB · Pregleda: 80
  • ravni.jpeg
    ravni.jpeg
    255.1 KB · Pregleda: 81
koja ti je ovo app?
 
U pitanju je OVA aplikacija, mada ova stranica je za neku noviju verziju, meni radi na prastarom iPhone-u 6+, na kojem je i kupljena, a on je ostao zaglavljen na iOS 12 :)
 
Trenutno sam na trećem kilogramu DiGrano blenda zaredom i još uvek stoje svi utisci koje sam već izneo, ali me kopkalo da istražim i malo dublje pa sam izmerio ekstrakciju za par duplih šotova. Same brojke drugima neće značiti mnogo, ali meni potvrđuju ono što mi aroma i ukus govore, a to je da su u pitanju odlične ekstrakcije koje izvlače maksimum iz ovih zrna, kao i da su zrna valjano ispržena. Koristim HE korpu (stoga ovako visoki % ekstrakcije), sa papirnim filterom ispod kafe, WDT, tampiranje, voda je Golijska (ovo je razlika u odnosi na prethodne utiske, pošto su oni bili sa Rosom, razlika je u tome što sa Golijskom dobijam lepu kiselost i sa ravnih i sa konusnih noževa), temperatura je 91, a pritisak je 7 bara.
Izvinjavam se sto pitam, zar nije taj blend tipa 20-30% robusta? Kog djavla HE korpa da oprostis to bi trebalo iole ok mlin da ekstaktuje kako hoces uzduz i popreko :)
 
Mene interesuje odakle sve te informacije aplikaciji ili nagađa (sem onog što ručno uneseš) ?
 
Izvinjavam se sto pitam, zar nije taj blend tipa 20-30% robusta? Kog djavla HE korpa da oprostis to bi trebalo iole ok mlin da ekstaktuje kako hoces uzduz i popreko :)
Apsolutno se slažem da je ovo overkill za ovu kafu, ali to mi je setup koji inače koristim već neko vreme, pa me interesovalo da vidim kakve će mi brojke dati i da to uporedim sa iskustvom u šoljici. Probaću da napravim nekoliko šotova i na nekoj običnoj korpi, zanima me koliko će primetna razlika biti.
Mene interesuje odakle sve te informacije aplikaciji ili nagađa (sem onog što ručno uneseš) ?
Vrednosti koje ja ne unesem su podrazumevane koje ubaci aplikacija. Konkretno, količinu vode ubaci kada uneseš druge relevantne parametre. Vrednosti za CO2 i vlažnost su takođe podrazumevane, a LRR i TBF se kod merenja za espreso odnose na brew ratio.
 
Ah, ovo je za iPhone... Treba mi nesto slicno za Android.
Ja sve ovo vec radim u Google Keep-u. App bi mi dosta olaksala taj proces...
 
Mislim da je davno, kada sam ja uzimao ovu aplikaciju za iPhone bila i ista ili slična aplikacija za Android, ali sada je je kod njih na zvaničnom sajtu ne vidim. Možda može apk da se nađe za tu staru aplikaciju. Takođe, ja sam sa refraktometrom uzeo CoffeeTools za Windows i još uvek imam licencu na mejlu, ali nigde ne mogu da nađem instalaciju za tu stariju verziju za Windows. Probaću da je nađem, ako je još uvek imam na tom starom laptopu, pa ako uspem, slobodno možeš da je probaš pošto je ja svakako ne koristim već dugo.
 
Pozdrav, trenutno koristim espresso aparat Gorenje ESCM15DBK u kombinaciji sa mlevenom 250g Lavazza crema gusto i povremeno neka u zrnu lavazza (cerma e aroma) u kombinaciji sa ručnim temu mlinom od 10e. Hteo bih da uradim neki upgrade do 500e tipa nesto kao DeLonghi La Specialista Arte Evo EC925 ili neka druga kombinacija dedice i Opus Conical ili neki bolji aparat bez mlina u kombinaciji sa ručnim Timemore Chestnut C3 ESP pro. Sta je trenutno best buy sto se tiče non-automatic aparata za espresso?
 
Stigla mi je ona Madball Design Planetary WDT alatka sa podešavanjem visine sa Alija. Evo ukratko utisaka nakon otprilike dve nedelje upotrebe:

Pre ovoga sam za WDT koristio one najobičnije iglice ubodene u dršku i glavna zamerka mi je bila konzistencija, pošto mi se i pored truda činilo da svaki put drugačije mešam (što je jasno bilo vidljivo i kada se posmatra ekstrakcija, jer uvek sa jedne strane bude tamnija). Odmah da kažem, ova alatka izvanredno rešava taj problem i svaki put daje potpuno isti rezultat pre tampiranja, a eksrakcija je mnooogo ravnomernija kada se posmatra. Sama alatka je 3D odštampana i pomalo je "klimava" (ali dolazi odlično zapakovana, bez bojazni da može bilo kako da se ošteti). Čim sam je raspakovao, bio sam nestrpljiv da proverim kako radi podešavanje visine, a pošto okretanje gornjeg dela nije dalo rezultat, povukao sam ceo gornji deo i odvojio ga od donjeg. Naravno, onda sam pogledao uputstvo i shvatio da postoji žuti prsten čijim se okretanjem podešava visina u koracima od oko 0,2 mm :) Gornji deo sam samo vratio u donji i ništa se nije poremetilo. Savet da ako uzimate ovako nešto nikako ne uzimate bez podešavanja visine pošto će skoro sigurno biti neupotrebljivo (na najmanjoj visini igle dobro zapinju dno korpe, iako je u pitanju duboka korpa). Utvrdio sam da je za valjano mešanje kafe sa mog mlina sa ravnim noževima (koji daje ozbiljnu količinu gromuljica) potrebno bar 25 rotacija da se kafa valjano izmeša, dok je kod konusnog potrebno dosta manje jer on uopšte ne daje gromuljice.

IMG_5406.jpegIMG_5407.jpegIMG_5408.jpeg
 
Ne deluje naročito dugotrajno.
Definitivno ni u rukama ne deluje baš solidno, ali za sada obavlja posao bez ikakvih problema. Mislim da će uz malo više pažnje, potrajati solidno. Zaboravih da napišem da uz njega dolazi i 10 rezervnih iglica. Što se tiče varijacija, ovde je definitivno ključna reč konzistencija. Pošto teram istu kafu već neko vreme, to mi je dobra prilika za popravljanje konzistencije. Moje iskustvo je da je razlika u šoljici veoma primetna potpuno bez WDT i sa WDT, a razlika između ručnog WDT i pomoću ove alatke je tu, ali je mnogo manja. Međutim, razlika u konzistenciji od šota do šota između ručnog WDT i pomoću alatke je baš primetna, naravno u korist alatke. Sa alatkom znam šta da očekujem od svakog šota, a kada ručno mešam, dešava mi se redovno da napravim šot, probam i zapitam se, "otkud sad ovo" :) Naravno, sve ostale parametre držim konstantnim.
 
Pitanje ti je baš specifično. Teško ćeš naći odgovor..
Podeljena su mišljenja, pa otuda otvorenost ka obe krajnosti. Ljudi koji prodaju Mazzera prelaze na novije, single-dose mlinove, a opet, postoji old-school ekipa koja ga diže u nebesa. Otuda interesovanje, moram sebi da uzmem neki kršteniji mlin.
 
@Pega Sve je tu stvar koliko želiš da ideš u pojedinosti kao i od ličnih potreba. Kada sam koristio Mazzer SJ, za jednu kafu dnevno, po raznim šupljinama i unutrašnjeg prostora istog, od prošlog dana me je čekalo oko 4g samlevene kafe. Na 18g doze, to je skoro četvrtina izlapele kafe. Ni buka, a ni pomalo zaboravljeni izgled uređaja nisu pomagali.
Kada sam čistio Mazzer Philos, zadržavanje kafe je oko pola grama. Plus mnogo lakši način korišćenja, eto dobitka.
 
Nazad
Vrh Dno