Šta je novo?

APad IDEA ID071AP (Haipad M701) - kompletan test, 56k WARNING!

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kineski tableti - dobre kopije ili bačen novac?

Kao neko ko je koristio i posedovao iPad duži vremenski period, potrudiću se da odgovorim na ovo pitanje. Većina ljudi je skeptična, iako ovi uređaji na slikama po Internetu izgledaju jako dobro. Iako su solidnih specifikacija, većina ljudi odmahne glavom u neverici najpre zbog niske cene. Da li je zaista moguće da tolika disproporcija u ceni između Apple iPad-a i nekog Hi/A/ko-yna-kog Pad-a ne čini dotičnu kopiju lošom, već sasvim upotrebljivom spravom i da li, na konto tog saznanja iPad ispada preterano skupa (iliti precenjena) sprava - to ćete saznati čitajući ovaj review. Unapred se izvinjavam na slabom kvalitetu slika i odsustvu videa - na žalost moj 30D ne može da snima video a bez kompakta sam već duže vreme.

Iz Hong Konga u Beograd

I tako se u petak u mojim rukama našao kineski tablet, nepoznatog proizvođača. I dok sam nervozno sa ushićenjem otvarao DHL-ovu kutiju, pokušavajući da bar saznam model, ostao sam razočaran - nije bilo modela na kutiji niti bilo čega što bi ovaj uređaj identifikovalo po nekom imenu.

Bezimeni tablet dolazi u Apple-like minimalistički dizajniranoj beloj kutiji na čijoj gornjoj strani stoji slika ekrana uređaja a sa strane stoji oznaka Android operativnog sistema (2.1) kao i spisak "moćnih" mogućnosti ovog uređaja.

Otvaranjem kutije dolazimo prvo do samog uređaja a ispod plastike na kojoj stoji se nalazi ostali sadržaj koji bezimeni proizvođač daje uz uređaj - 2 USB kabla, slušalice koje jako liče na Apple slušalice, punjač, uputstvo na dva jezika i lična karta - u slučaju razočarenja, možete dići kredit i kupiti iPad :)

Samo uputstvo je jako generičko i nije od pomoći jer ne pruža nikakve pametne informacije stoga možete slobodno da ga preskočite i/ili bacite. USB kablovi nisu totalni bofl mada su kratki, ali ako je za utehu bar rade. Sa druge strane, slušalice su jako loše što ergonomski što po pitanju kvaliteta zvuka. Već nakon 5 minuta testiranja, morao sam ih izvaditi iz ušiju koje su počele da negoduju usled jako loše ergonomije i oštrih ivica slušalica. Kvalitet zvuka je katastrofa te savetujem da ove uredno vratite u celofan u kojem su došle i ostavite sa strane.

Ono što je razočaravajuće je nedostatak HDMI kabla iako uređaj dolazi za HDMI izlazom.

Punjač je priča za sebe. U pitanju je poprilično nezgrapna i velika budža napravljena o ne tako kvalitetne plastike. Punjač je igličast, nalik na punjače od nekadašnjih Nokia uređaja. Ono što dodatno kvari utisak je problem sa punjenjem - kako je punjač dosta visok, jako je teško pozicionirati ga u utičnici a da ne gubi kontakt. Stoga ćete biti primorani da se malo mučite ne bili naterali uređaj da se puni. Specifikacija punjaca kaze da je u pitanju model LA-915, 100-240VA, 3A, 50/60Hz na ulazu, tj. 9V i 1500mA na izlazu.

Bezimeni tablet

Uređaj je bele boje i napravljen je kompletno od plastike. Na prvi pogled deluje sasvim solidno imajući u vidu njegovu cenu. Utisak se poboljšava kada se uzme u ruku - kvalitet izrade je odličan. Ne postoji nikakvo krckanje čak i posle jakog stiskanja i krivljenja uređaja po dijagonali. Nisam u mogućnosti da kažem koliko tačno teži ali je to, otprilike, koliko Nexus i HTC Touch teže zajedno.

Sa desne strane nalaze se konektori kao i taster za paljenje tj. gašenje uređaja. Pored USB porta , prisutan je HDMI i izaz za slušalice kao i čitač MicroSD kartica. Sam taster za paljenje/gašenje uređaja je jako malen i neugledan pa je potrebno malo preciznosti da bi se uređaj upalio. Tačnije, kada je prekidač u ON položaju neophodno je pritisnuti veliki taster na ekranu koji dizajnom podseća na Home dugme kod iPhone-a. Funkcija tog tastera u ovom slučaju je klasična Power funkcija paljenja/gašenja ekrana.

Poslednja izmena:

Sa gornje strane, nalaze se dva tastera koji, opet, podsećaju na Volume +/- kod iPhone/iPad uređaja. Označeni su standardnim Android ikonicama (Menu i Home) ali na ovom uređaju vrše suprotnu funkciju - očito se neko malo prevario prilikom dodeljivanja funkcija pa tako Home u stvari predstavlja Menu a Menu Back. Ono što mogu odmah reći je da su malo nezgodno pozicionirani i da sam uvek imao nedoumicu koji da pritisnem (i uvek bih pritisnuo pogrešan). Naravno, to je stvar prakse i navike ali kada se uređaj drži u ruci teško je odmah dokučiti čemu koji taster služi. Pored ovih, postoji već pomenuti Power taster koji se nalazi sa desne strane ekrana.

Ono što nedostaje je hardversko HOME dugme koje se viđa na apsolutno svim Android uređajima. Taj nedostatak je ovde rešen softverskim putem, dodavanjem Home ikonice na status bar. Rešenje je krajnje glupo i nepraktično jer je sama ikonica sitna a nije ni moguće pozvati Android task manager. Pored Home dugmeta, nedostaju Volume +/- tasteri koji su, opet, rešeni softverski na status baru. Jako nepraktično i loše rešenje.

Sa zadnje strane, nalazi se zvučnik kao i oznake za portove i tastere. Zadnja strana uređaja je malo zakrivljena i neodoljivo podseća na iPad. Ono što se u stvari lako može zaključiti je da su dizajneri ovog uređaja pokušavali maksimalno da iskopiraju iPad i, manje-više im je to uspelo.

Najveći deo tableta a ujedno i njegov najvažniji deo čini ekran dijagonale 7 inča rezistivnog tipa, rezolucije 800x480 piksela. Kako u pakovanju ne dolazi stilus, moraćete se služiti ili nekim drugim stilusom ili prstima. Reprodukcija boja ovog ekrana nije baš najsjajnija, boje su malo blede i isprane ali opet ne može se očekivati SAMOLED kvalitet u ovom cenovnom rangu. Ugao vidljivosti je sasvim korektan uz očekivanu degradaciju boja.

Sam ekran poseduje dobru osetljivost i moguće ga je uz manje ili više uspeha koristiti prstima. Nije neophodno snažno pritiskati ekran ili vršiti bilo kakvo drugo fizičko zlostavljanje - blagi pritisak noktom je sasvim dovoljan da bi odreagovao. Kako sam ja za svrhe ovog testa pustio poduže nokte, mogu reći da je korišćenje ovog tableta prstima bilo poprililčno dobro iskustvo pogotovo ako se uzme da sam slomio tri stilusa juče :)

Poslednja izmena:

Sa desne strane ekrana nalazi se kamerica kao i svetlosni senzor.
Tablet poseduje 2 GB interne memorije koju je moguće proširiti putem MicroSD kartica. Kao što sam već spomenuo, postoji čitač ali je po mom mišljenju očajno iveden jer prilikom ubacivanja MicroSD kartice ista viri bar 8 mm. Iako na prvi pogled to ne predstavlja problem, uz vrlo malo nepažnje moguće ju je slomiti što sam ja uspeo pa sam tako ostao bez kartice od 8GB.

Sumirane specifikacije uređaja izgledaju ovako:
Težina: oko 260 grama
Ekran: 7 inča, rezistivni, 800x480 px
Memorija: 256 MB, proširiva putem mSD kartica
Procesor: Telechips na 700 MHz
Baterija: 7200 mAh
Konektori: MicroUSB, MicroHDMI, mSD čitač, izlaz za slušalice, napajanje
Ostalo: GPS, akcelerometar, Wireless

Android na kineski način

Tablet dolazi sa preinstaliranim Android sistemom verzije 2.1 poznatim u narodu kao Eclair. Prvo što će vas dočekati prilikom paljenja uređaja je vrlo zanimljiva I Love You slika koju je proizvođač ukrao sa Deviant Art-a a zatim će se pojaviti neka čudna karikatura koja je polu mačka polu ptica. Vrlo uvrnuto. Nakon bootovanja operativnog sistema, tablet će se oglasiti vrlo čudnim zvukom nakon čega će se pojaviti Android lockscreen i time smo spremni za rad.

PRva stvar koju sam uradio je ubacivanje mSD kartice koju je uređaj bez problema prepoznao a sadržaj sa nje učitao. Prvi utisak je pokvarila činjenica da je sistem užasno trom i spor. Tako skrolovanje kroz fijoku sa aplikacijama traje čitavu večnost a pregled slika u Galeriji je totalna tragedija. Čak i pored jako velikog strpljenja, nisam mogao a da ne gunđam jer se ceo sistem ponašao kao ranjeni puž. Nakon instaliranja SetCPU programa, shvatio sam da sistem nije "root-ovan" iako su informacije u About delu pokazivale drugačije. SetCPU je pokazao da uređaj poseduje procesor koji bi trebao da radi na 700 MHz ali nekim čudom ne može da pređe cifru od 300 MHz kao i da najčešće radi na frekvenciji od 36 MHz. Imajući u vidu da tokom korišćenja ovog čuda sam često nailazio na katastrofalne probleme u vidu pucanja aplikacija, nenormalne tromosti, tripovanja interfejsa i generalno, gremlin-like situacija, mogu zaključiti da očajne performanse u stvari potiču od bagovitog softvera.

Koliko su performanse očajne pokazuje i Linpack test koji sam sproveo a čije rezultate možete videti na slikama.

Ako priključite tablet putem USB kabla na PC, Windows će ga bez problema identifikovati kao Android Eclair device. Drugim rečima, svaki moj pokušaj da identifikujem ovaj uređaj imenom i prezimenom je propao pa sam se tako zadovoljio imenom HiPad jer mu je najbliži po specifikacijama. HiPad se ponaša kao eksterni disk kada se mountuje kartica, tako da se može koristiti za jednostavno kopiranje fajlova.

O samom sistemu ne mogu ništa specijalno da vam kažem jer je u pitanju klasični klot Android. To u prevodu znači da sve aplikacije na koje ste navikli da postoje su tu - Market, GMail, Settings, Music, Browser, Maps, Camera, Calendar i tako dalje. Ono što dolazi preinstalirano je jedna igra pod nazivom Raging Thunder kao i aQQ, kineski štagod program koji nemam pojma čemu služi.
Check HEB Ad and Hy Vee Weekly Ad.

Na sistem je moguće instalirati sve što vam padne na pamet sa Marketa, pa sam ja tako instalirao ESTrongs File Manager, normalan Task Manager, Operu, kompletan Office suite i Motonav.

Multimedijo ima li te?

Imajući u vidu očajne performanse koje su me dočekale prilikom korišćenja uređaja, sa velikim skepticizmom sam se uputio u galeriju ne bi li probao reprodukciju videa. Na moje neviđeno zaprepašćenje, ovaj tablet je pustio 720p bez štucanja! Potom sam se uputio na YouTube i probao da puštam random fajlove u visokoj rezoluciji i dalje je sve radilo apsolutno sjajno! Ovo me dovodi do zaključa da pored procesora postoji i dedicated chip za grafiku što je zaista pohvalno.

Iako ne spada u multimediju, da bih potvrdio svoju sumnju pokrenuo sam jednu jedinu igru koja je došla instalirana i radila je zaista sjajno!

Ugrađeni zvučnik je poprilično glasan pa se tako može koristiti za navigaciju u kolima ili za šabanisanje po ulici. Formati koje je moguće reprodukovati su manje-više standardni: MP3, AVi, MP4, FLAC i tako dalje. Naravno, ako instalirate neki dodatni plejer dobićete i više mogućnosti pa samim tim i bolji multimedijalni ugođaj.

Na žalost, ima jedna stvar koju neću moći da vam opišem a to je kako se HiPad ponaša kada se putem HDMI-a prikači na televizor iz prostog razloga što nisam imao HDMI kabl. Međutim ono što vam mogu pokazati je da u Settings aplikaciji u delu koji se tiče ekrana postoji podešavanje za HDMI output. Ako je verovati tome što piše, HiPad može da prikaže 1080p na svom izlazu što je jako dobro.

Poslednja izmena od urednika:
Wireless, GPS i telefonija?

Ono što me je totalno zaprepastilo je notifikacija o mobilnoj mreži i EDGE prenosu podataka ali ubrzo sam shvatio da proizvođač nije uklonio Telephony iz sistema pa se izbor kada je kačenje na Internet u pitanju svodi na Wireless ili HDSPA modem.

Wireless radi sasvim korektno, hvatao je signal sa mog Linksys WRT54G rutera kroz 3 zida na udaljenosti od oko 15 metara. Prenos podataka nije ništa slabiji od onoga što nudi bilo koji telefon stoga je vrlo upotrebljiv.

Kako će većina vas ovaj uređaj videti kao odličnu zamenu za malecne GPS uređaje u kolima, pogotovo u segmentu multimedije, mogu odmah da vas obradujem - GPS radi apsolutno savršeno. Na putu od Sava Centra do Žarkova nije se desio bilo kakav problem u vidu gubljenja signala ili pogrešnog pozicioniranja. Google Maps a kasnije i Motonav su radili by the book a poprilično glasni interni zvučnik je uspeo da se čuje i pored vidne buke u kolima. Ako se pak ložite na brzu vožnju, instaliranjem bilo koje aplikacije za praćenje brzine ćete ovaj uređaj moći da pretvorite u sasvim solidan merač brzine jer se time najbolje može izmeriti preciznost GPS-a. Stoga ako želite dobre multimedijalne mogućnosti dok putujete u Grčku na more a ne želite da zalutate međ' demonstrante u Atini, HiPad vas neće ostaviti na cedilu.

Kamera

Desno od ekrana nalazi se minijaturna kamera koja može da se koristi za video pozive putem Skype-a ili bilo čega drugog što podržava video calls. Ja na žalost nisam to testirao ali sam uhvatio nekoliko fotografija čisto da vidite o kakvom (ne)kvalitetu se radi. Pored klasičnog fotkanja, možete snimiti i video ali to bolje da ne vidite kako izgleda (da ne spominjem koliko je smešno to raditi).

Fizička izdržljivost

Pošto sumnjam da će iko od vas želeti da baca svoj uređaj po sobi da bi video koliko može da izdrži, ja sam rešio da ovaj malo mučim :) Tortura koju sam sproveo se svela na krivljenje uređaja sa dve ruke po dijagonali, udaranjem istog o sto, bacanje sa oko 2 metra visine na tepih, namerno bacanje sa stola... I HiPad je to preživeo, i dalje ništa ne krcka, tasteri nisu ispali a ekran nije pukao. Iako nemam video da dokažem, moraćete mi verovati na reč da se radi o očigledno dobro sklopljenoj spravi.

Baterija

Dolazimo do poslednje stvari na ovom testu a to je baterija. Bateriju sam punio ravno 4 sata do 80% kapaciteta a sam uredjaj nije hteo da izgori ili eksplodira od toplote (tačnije uopšte se nije zagrejao), što će reći da je potrebna skoro cela noć da bi se napunila. Test autonomije baterije je bio sledeći: upaljen ekran sa setovanjem osvetljenja na 100% i uključen WIFI sve vreme a rezultat vrlo zanimljiv - batrija je idržala 12 sati. Kasnije ću odraditi isti test sa video zapisom pa ćemo videti koliko će izdržati.

Na žalost, nije ga moguće puniti putem USB-a. Ako to pokušate može se desiti da ekran treperi, tako da je bolje to ne činiti.

Suma sumarum

Šta možemo da zaključimo iz svega ovoga? Za cenu od 140 EUR, ovo je definitivno odlična spravica koja je kvalitetno urađena, ima solidan ekran, dobru bateriju, Wireless i GPS. Za šta može da služi - Internet, mail, gledanje filmova, kuckanje manjih fajlova, navigaciju. U principu ništa specijalno što do sada nismo znali. Ono što je loše kod ovog pada su performanse OTB, koje su zaista katastrofalne ali koje se mogu srediti root-ovanjem uređaja, žongliranjem sa ROM-ovima i ostalim akcijama koje nisu baš za klasične kućne korisnike.

Da li ima smisla dati 140 EUR za ovo - ja mislim da ima jer ako izuzmem problem performansi koji je, ponavljam, softverskog tipa, sve ostalo što sam pokušavao da uradim u zadnja 2 dana a da mi je za to na 10 ili 15 minuta trebao kompjuter sam završio bez problema. Stoga od mene ide preporuka, ne samo za ovaj uređaj već za sve kineske iPad kopije.

Dobre strane:
- Iznenađujuće dobar kvalitet izrade
- Odlična baterija
- Solidan ekran
- Postojanje dodatnog čipa za procesiranje grafike
- HDMI
- Može da se koristi i prstima

Loše strane
- Fali HDMI kabl
- Problematičan punjač
- Očajne OTB performanse
- Loše rešeni tasteri za kontrolu
- SD slot je mogao da bude malo bolje odrađen
- Stilus nije došao u pakovanju
- Ne postoji nikakvo ležište za stilus
- Nedostaje bluetooth ako se to može nazvati nedostatkom na ovakvom tipu uređaja

Poslednja izmena:
UPDATE 1

Identifikovali smo uredjaj, proizvodjac je IDEA, oznaka je ID071AP:
http://idealcd.com/En/showproduct.aspx?ID=432

UPDATE 2
Podrzava multitouch iako je rezistivni ekran. Postoji proces koji forsira multitouch i izuzetno je CPU zahtevan. To objasnjava ocajne performanse sistema..

UPDATE 3
Posle gigabajta skinutih firmvera konacno pravi:
http://www.haipad.net/download.asp

UPDATE 4
Nakon uspesnog flesovanja najnovijeg ROM-a, tromost u radu nestaje a sam sistem je bar 20% brzi. Moze to i mnogo bolje ali ovo je zaista veliki pomak nacinjen obicnim flashovanjem. Novi ROM nema lazni multitouch.
Inace, greska u testu je nacinjena kod pominjanja RAM-a jer uredjaj poseduje 2 GB internog storage-a + 512 MB particiju za OS + mSD slot. Interni storage je dostupan u WIndowsu kao klasican externi disk kada se uredjaj mountuje.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da su ovako dobar uređaj uke*ali sa onako bednim slotom za karticu :(

140E sa poštarinom, ili bez?

BTW: Super review!

Samo nisam ukapirao, je l' pad poseduje 2 kamere, napred-nazad, ili samo jednu?

Poslednja izmena:
Samo jednu kameru. 140 EUR sa postarinom. I hvala :)

Ja sam uz moj tablet dobio HDMI kabl i stilus, ali nemam GPS i zašrafljen je za futrolu koja izgleda kao mala fascikla/ rokovnik, što je vrlo elegantno. Moj je kao neke oznake X5A, pojma nemam ko ga pravi. Baterija dosta dugo traje, oko šest ili više sati, a puni se za dva sata i pritom se bogami greje. Ima Home, Menu i Back tastere koji rade ispravno, ali su na touch foru, nisu fizički, što me smara. Uređaj radi odlično, od kako ga imam više njega koristim za surf nego komp, naime i ovaj post pišem sa njega :d Postaviću sutra slike.

edit: uređaj može skoro sve što iPad i nešto korisno što isti ne može, za 3 puta manje pare, ja zadovoljan :D

Poslednja izmena:
pa ovo je odlicnooo, za te paree... odlican uredjaj, nadam se da ces uskoro resiti taj problem sa tromim sistemom (ako vec nisi :) )
pusta 720p video bez problema (a jel moze 1080p :D )... odusevljen sam iskreno, ocekivao sam poprilicno losiju izradu i bug do bug- (mada sam prelistao nekoliko foruma gde ih poprilicno hvale, narocito onaj ed_hunter-ov primerak).. Svaka cast na ooodlicnom review-u i mogu reci da sam prilicno prijatno iznenadjen samim uredjajem (to kod nas dodje 4.5-5 kineza za jedan iPad :d )

Posle 5 sati jahanja, yoyoo i ja smo uspeli da fleshujemo uredjaj novijom verzijom oficijelnog firmvera... pre toga smo ga brickovali par puta ali vredelo je. Sistem je bar 20% brzi :) Sada je vec moguce koristiti ga bez preteranog nerviranja. Verujem da kada bi to radilo jos bolje kada bi se stavio custom ROM.

Inace moram da se ispravim, uredjaj poseduje 2 GB interne memorije + MFD particiju od 512 MB na kojoj nakon instalacije sistema ostane pomenutih 256 MB.

Poslednja izmena:
Ja sam uz moj tablet dobio HDMI kabl i stilus, ali nemam GPS i zašrafljen je za futrolu koja izgleda kao mala fascikla/ rokovnik, što je vrlo elegantno. Moj je kao neke oznake X5A, pojma nemam ko ga pravi. Baterija dosta dugo traje, oko šest ili više sati, a puni se za dva sata i pritom se bogami greje. Ima Home, Menu i Back tastere koji rade ispravno, ali su na touch foru, nisu fizički, što me smara. Uređaj radi odlično, od kako ga imam više njega koristim za surf nego komp, naime i ovaj post pišem sa njega :d Postaviću sutra slike.

edit: uređaj može skoro sve što iPad i nešto korisno što isti ne može, za 3 puta manje pare, ja zadovoljan :D

Ako hoces nasao sam alate za root tog uredjaja pa mogu da ti posaljem.

Uzrok tromosti je bio fake multitouch. Sprava sasvim lepo radi dok se ne dodirne ekran. Onda se sve uspori. Posle zamene fw, multitouch je nestao (valjda je nestao.. Kutijo proveri :) i mnogo bolje radi.
U idle rezimu, sprava radi na 30 mhz, a kada se koristi ide i do 720 Mhz.
Posle zamene standardnog launchera sa launcherpro, ikonice i animacije lepo klize po ekranu.

I jos nesto.. Ako kupite spravu i pozelite da promenite fw, moracete to da obavite iz 32bit Windowsa, jer 64bit usb driver jednostavno nece da se instalira.

Super opis!
meni najbolji deo
..ili za šabanisanje po ulici.
:D

Bilo bi lepo da vidimo kako radi kao player preko HDMI na nekom TVu, pa kada nadjete neki kabl - dopunite opis.

kUdtiHaEX, da li si probao da citas neki tekst/knjigu malo duze - kako se ponasa? takodje, da li Opera normalno radi - kakav je generalno za surf i to?

Hvala unapred.

Kontam, karticu treba iseći, taman deo što viri i nek ide dovraga.

Super opis!
meni najbolji deo :D

Bilo bi lepo da vidimo kako radi kao player preko HDMI na nekom TVu, pa kada nadjete neki kabl - dopunite opis.

kUdtiHaEX, da li si probao da citas neki tekst/knjigu malo duze - kako se ponasa? takodje, da li Opera normalno radi - kakav je generalno za surf i to?

Hvala unapred.

Opera radi kao zmaj, drugim recima nista joj ne fali. Surfing kroz nju je kao na Nexusu - ide glatko i bez nekih anomalija.

Zaboravio sam napisati da je uz prvu verziju firmvera isao neki iReader koji je, kao, sluzio za citanje knjiga. U stvari program je citao samo CHM fajlove. No, kako sam igrom slucaja imao zaostali CHM fajl na kartici, probao sam cisto testa radi.

Mogu reci da sam bio prijatno inzenadjen - nisam procitao 50 strana, ali ono sto sam procitao je bilo vrlo upotrebljivo (citaj: uredjaj u portait modu je sasvim lepo sluzio kao Kindle). Tekst je klizio po ekranu a skrolovanje istog je bilo manje-vise jednako sporo kao i ostatak sistema (sto je sada reseno). E sad, kako bi se ovakav ekran manifestovao na oci po pitanju umora nakon 2-3 sata citanja nemam pojma ali verujem da nije nista strasno.

Odakle i kako si ga kupio/dobavio. Sve je baš onako kako sam očekivao pa i malo bolje stoga sam i te kako zainteresovan.

Za sve to obrati se korisniku kovacm ciji je tablet :)

Hvala na predlogu, ali ja mislim da bih nešto pokvario kad bi pokušao da flešujem novi softver. Meni i ovako dobro radi, mada ne sumnjam da bi radio bolje kad bi ubacio novi softver. Ove stvarčice postaju jako popularne, pa će se pojavljivati dosta custom romova. Beš mi je krivo što su napravili takav propust sa karticom, moj uređaj prima veliku SD karticu i ne viri kad se stavi, paš lepo upadne u uređaj. Inače što se ebooksova tiče, ja sam se ubio od čitanja knjiga na ovom za ovih par dana. Imate Aldiko reader koji čita epub format i program Calibre kojim možete da konvertujete formate u epub. I pdf jako dobro radi, otvarao sam pdfove od po 40MB i rade super, samo prebaciš uređaj u Portrait mod i lepo se vidi cela strana, a zumiraš koji deo hoćeš da čitaš. I meni opera radi jako dobro, mada hoće ponekad da se ugasi sama od sebe kad otvorim više tabova jako teških stranica, ne znam zašto je ovo. Jednom mi se desilo i da se uređaj sam od sebe restartuje dok sam surfovao Operom. Moj tablet dolazi sa 4GB integrisane memorije od kojih je 3.2 dostupno korisniku + SD slot. Ako vas zanima kako izgleda kad baci sliku na HDTV pogledajte ovaj klip gde lik pusta mkv preko HDMI izlaza: http://www.youtube.com/watch?v=mMW-cEGQRpM

Kutija, ako taj vaš tablet ima isti HDMI konektor kao moj možemo da se nađemo da ti dam HDMI kabal koji sam ja dobio pa da testiraš i to kako radi.

Evo slika koje sam obećao:

edit: neka mi neko preporuči dobar FTP klijent za android kojim mogu da se konektujem na kućni NAS preko wirelessa, i koji je najbolji file manager za Android?

Poslednja izmena:
Samo jednu kameru. 140 EUR sa postarinom. I hvala :)

150 e. je sa postarinom...
i plus 20 evra transfer novca od Erste do kineske banke.
i carina 0 (ladno nisu carinili jer je kinez napisao da je vrednost paketa 30$ :D) sto ne znaci da bi i sledeci put bila 0 ;)
------
dakle ukupno je izasao 170e. a kupljen je preko alibaba.com od ... sec. Shenzhen 3gtimes Technology Co.Ltd

za 20 komada cena bi bila (sve sa postarinom i transferom novca, bez nase carine) 150$ po komadu (110 eura).

btw probacemo ga sad preko HDMIja, samo da kutija stigne... :)

Poslednja izmena:
Jos da dodam da kovacev model ima GPU i da 3d radi sasvim pristojno.

Da li neko ima ideju kada bi mogla da se pojavi Opera Mobile za Android?

edit:
edit: neka mi neko preporuči dobar FTP klijent za android kojim mogu da se konektujem na kućni NAS preko wirelessa, i koji je najbolji file manager za Android?

našao sam astro file manager koji ima networking i radi savršeno. sve više mi se sviđa ova sprava

Poslednja izmena:
zanima me i kako se pokazao recimo u pustanju nekih filmova na ekranu uredjaja?

da li ima neki tearing, pikselizacije ili nesto takvog?

zanima me i kako se pokazao recimo u pustanju nekih filmova na ekranu uredjaja?

da li ima neki tearing, pikselizacije ili nesto takvog?

mp4, AAC, H.264, 1280x720, bitrate: 2125 radi fenomenalno ali fenomenalno glatko. brze scene, mnogo detalja, skrolovanje (swing)... (neki video sa foto kastinga) - aPlayer.

nemam ni ja odgovarajuci mini HDMI kabl tako da jos uvek ne mogu da ga probam na TVu...

jos pokusavam da se setim koji uredjaj te cene (pa i polovan) jos moze da pusta HD snimke bez problema... ed_hunter je rekao da nema problema prilikom gledanja preko HDMI porta na TV-u (siguran sam da i kod ovog modela nece biti problema sto se toga tice, posto su mozda hw identicni uredjaji). dobra stvar postojanja Hdmi porta (osim svakako gledanja filmova na TV-u) je da i noviji projektori imaju HDMI prikljucak pa je moguce prikazivanje i prezentacija :) jako zgodna stvar... Ne znam da li ce neka firma krenuti sa uvozom ovih cuda, elem kako mnoge 'renomirane' firme kod nas prodaju one kineske Anycool (cini mi se) telefone i to sa jednogodisnjom ili cak dvogodisnjom garancijom, ne bi me cudilo da krene uskoro prodaja ovih naprava (ima ih u usa i evropi :) )...

Vrh Dno