Šta je novo?

Apacer AL460

lab310

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
360
Kako se pomenuti uredjaj ponovo pojavio u prodaji, a obzirom na njegovu izuzetno konkurentnu cenu (<50e) pokusacu da napravim jedan mini review (na netu nema bas puno informacija pa mozda nekome pomogne u izboru). Uredjaj nemam kod sebe ali koristio sam ga nekoliko dana pa ovaj review pisem po secanju (ne zamerite ako nesto pogresim ili preskocim)

Apacer AL460 je jos jedan iz niza media player-a zasnovanih na Realtek cipovima ( konkretno je u ovom slucaju u pitanju RTD1073) . Izbor ovog cipa uslovio je verovatno i najvecu manu ovog uredjaja: nemogucnost dekodiranja DTS audio zapisa. Znaci kome je ovo bitno (a jeste onima koji uglavnom gledaju 1080p ripove i sl) ovo moze biti neoprostiva mana. Naravno, ukoliko posedujete AV risiver ili TV koji mogu da dekodiraju DTS, onda problema nema (moram ovde da napomenem da ovaj uredjaj nema opticki SPDIF izlaz, znaci jedina varijanta je HDMI). Ko moze da predje preko ove "sitnice", onda svakako treba da uzme ovaj uredjaj u obzir jer ostale stvari radi uglavnom solidno.
Nisam bas preterano testirao kompatibilnost sa raznim video formatima, ali ona je na osnovu iskustva drugih prilicno dobra. Probao sam gomilu MKV, AVI i mpg fajlova i svi su radili, bez da sam primetio desinhronizaciju zvuka, ghosting u slici ili "digitalne kockice". Bez problema rade i full BR ripovi od po 20 i kusur giga (opet napominjem problem DTS zvuka), snimci HD kamera, uglavnom sve sto je prosecnom korisniku zanimljivo.
Izgled uredjaj je jednostavan, ali kao da projektanti nisu najbolje shvatili kako se ovaj uredjaj koristi,. Naime gornja strana uredjaja je uradjena reprezentativno, u glossy crnoj formi sa jednostavnim natpisom "APACER". Problem je sto tu stranu u principu i ne vidite tj vidi se samo prednja strana uredjaja na kojoj su dva usb porta i led dioda koja pokazuje da li je uredjaj ukljucen. Kada se na te usb ulaze prikljuci eksterni HDD (jer ovaj uredjaj nema mogucnost da se HDD ugradi unutra) vidi se suma kablova i to ne deluje narocito privlacno.
Od izlaza tu su pre svega HDMI, zatim komponentni i kompozitni video te audio izlaz. Sto se HDMI-ja tice, uokviru menija ili putem daljinskog je moguce podesiti izlazni format slike (480,576, 720, 1080 sve u I ili P rezimu) , 50 ili 60 HZ, cak postoji i format 24Hz sto nisam suguran da sam video kod drugih plejera)
Player poseduje mrezni RJ45 prikljucak, a podrzava i opcioni wireless adapter. Spisak mreznih servisa je ogranicen, tu su samo mogucnosti pustanja fajlova iz lokalne mreze, da se u mrezi vidi kao NAS (u prevodu prikljuceni HDD je dostupan i drugim racunarima u lokalnoj mrezi), i na kraju ugradjen je torrent klijent. Nema Youtuba, Pandore, netstreaminga, weather i slicnih servisa (mada ima nekih najava ali ja bih to uzeo sa rezervom).
Uredjaj ima simpatican korisnicki interfejs (videti prilozenu sliku), izbor je izveden u formi rotiranja menija i deluje atraktivnije nego da se stavke biraju skrolovanjem. Nije narocito bogat sto nije cudno posto ni sam uredjaj ne poseduje neke naprednije funkcije. Brzina reagovanja je solidna, nema primetnih kocenja pri kretanju kroz menije mada je daljinac prilicno usmeren tj morate ga uperiti tacno u pravcu uredjaja. Inace, sam daljinski upravljac je malih dimenzija, konfenkcijski proizvod ni bolji ni gori nego kod gomile slicnih uredjaja.
Podrska za titlove je dobra, ali odmah da kazem da sam probao samo srt titlove. Titl mora imati isto ime kao i fajl, ali mogu se dodati ekstenzije (npr titl_en.srt, titl_sr.srt i slicno) pri cemu je moguc izbor jednog od tih titlova. Izbor titla je moguc i kod MKV-a, moze se izabrati i interni i eksterni titl. Veoma mi se svidela lakoca podesavanja titlova, npr kada pustite film nema potrebe da se ulazi u menu za podesavanje, vec se pozicija i velicina titla bira tasterima gore/dole i levo/desno. Ovo je za mene ekstra korisna stvar, narociti zgodno kad se titl preklapa sa "spicom" filma. Jos bolje bi bilo da su umesto velicine fonta na tastere levo/desno ubacili sinronizaciju titla, ali je ovo na zalost dostupno samo iz menija (opet bolje i to nego da te opcije nema). Kod pustanja fajlova preko mreze, nisam dobio titl doduse to sam probao smo jedan put i ne znam da nije bio problem u samo titlu ili je to redovna pojava.
Eto, to je ukratko moje vidjenje ove spravice, i mislim da svakako vredi ovih para, ali da opet nije za svakoga. Tesko ga je porediti sa npr WD TV Live koji dosta bogatiji opcijama i podrzan alternativnim firmverima ali je i nemerljivo skuplji. Dobra stvar sto je Apacer javno publikovao GPL kod, pa je moguce da ce se neko pozabaviti time i napraviti firmver sa mnogo novih funkcija ali to treba sacekati pa videti. Apacer AL460 ce se ipak pre takmiciti sa jeftinijim plejerima kao sto je npr Asus OPlay mini, sa kojim deli mnoge osobine.

Prilozi

• menu.jpg
    menu.jpg
    149.2 KB · Pregleda: 197
  • al460.jpg
    al460.jpg
    36.4 KB · Pregleda: 174
Poslednja izmena:
Da to je za nekog ko samo zeli da pusta filmove bez nesto ekstra visokog kvaliteta ali realno za tu cenu to je OK...Mada vidim da neki ludaci u BG pokusavaju da ga uvaljaju za 12.500 :wall:

Pazi, sto se kvaliteta samo uredjaja i slike tice, nema mu se sta zameriti. Uostalom, WD TV ima prilicno losu sliku pa mu to nije smetalo da se proda u nevidjenim kolicinama. Ako pod kvalitetom mislis na siromastvo u funkcijama tu se potpuno slazemo, ali za 5000 dinara tesko da moze bolje. Ja cu uzeti sebi ovaj plejer iako imam skockan HTPC , koji iako daleko mocniji nije tako lagan za upotrebu kao ova stvarcica.Ova cena od 12500 je verovatno za kombinaciju plejer + eksterni hdd, ali i to je jako jer se taj kombo prodavao za nekih 100 evra.

Hoces da kazes da plejeri sa Realtek chipsetom imaju bolju sliku? Sta znaci "nije nesto ni dobra", u odnosu na sta, koji pleyeri imaju bolju sliku?

Ajde da preformulisem svoju izjavu, WD TV ima sliku ispod proseka u klasi media plejera slicne cene i mogucnosti, negde na netu sam iskopao takav testu kome su uradjeni laboratorijski testovi i na osnovu toga sam napisao prethodnu recenicu. Pokusacu da se setim gde sam to video, ali da napomenem da je ovo za prosecnog korisnika NEBITNO, tj da ce on retko kada imati priliku da primeti nesto od sitnih nesavrsenosti. Ista prica vazi i za Realtek vs Sigma, nekima je bolja Sigma, nekima Realtek, u praksi verovatno sasvim SVEJEDNO. (mnogo je bitnija niska cena realteka)
Ponovljam, sto se tice Apacer-a 460, on se ne moze porediti sa WD TV jer kosta maltene 3 puta manje (kad ga ima a koliko vidim ponovo su ga rasprodali) i nema dosta funkcija koje WD TV Live poseduje. (na zapadu doduse nije ovolika razlika u ceni jer je WD jeftiniji nego kod nas)

Poslednja izmena:
Slazem se ja sve sa tobom, ali ovo za WDTV da ima sliku ispod proseka prvi put citam negde. Lepo si rekao, nebitno je, samo mi zaparalo usi. Pozdrav!

"preko" je oko 75e,dok kod nas nisam video da ga ima

Poslednja izmena:
Apacer AL460 bio u List computers pre par dana kad sam gledao oko 4900-5000 din bez hdd

Poslednja izmena:
ok je cena ali taj 460 ima bar dve velike mane,a to je da nema dts i nema opticki izlaz pa nikako ne mozes da dobijes 5.1 zvuk...

A jel dobar za nas koji sve gledamo ionako na zvučnicima TV-a?

Pa <matrixxs> upravu si ali zato ima HDMI pa mozes mislim preko njega da dobijes 5,1 zvuk (ne DTS) tako da ako imas AV risiver problem je resen. L/R audi poseduje preko analognog izlaza ali mislim da je pored HDMI isti izlisno koristiti.

Sa Apacer sajta: Analog Audio-Stereo, Digital Audio-HDMI LPCM/RAW DATA OUTPUT a ovo sam nasao

Digital Audio-HDMI LPCM/RAW DATA OUTPUT - Instructions for HDMI Audio Output

1、HDMI LPCM:
A. The media player itself will decode the Audio
B. Suitable for: Media player connect to HD TV by HDMI
C. The media player itself can decode the audio and send the Stereo to HD TV

2、HDMI Multi-LPCM:
A. The Power Amplifier is to decode the audio
B. Suitable for: Users' Power Amplifier is capable of decoding Next-Generation Sound
C. It is specially through Power Amplifier by HDMI1.3, and send LPCM 6.1 and 7.1 Next Generation Sound track, digital audio, to HD TV.
D. If your Power Amplifier has the capability of decoding Next Generation Sound Effect (Supporting HDMI1.3), please choose this item, and enjoy the Next Generation Sound Effect. But if your Power Amplifier is HDMI supported, but doesn't support Next Generation Sound Effect Decoding, the output will be converted to 5.1

3、HDMI RAW:
A. The Power Amplifier decodes audio.
B. Suitable for: users with HDMI interface
C. The HDMI interface from the media player will send the audio track, Digital Raw Code to the Power Amplifier. And the Power Amplifier will decode.
D. The major difference between HDMI RAW and HDMI LPCM Multi CH is about the DVD sound effect (5.1 Sound track) and Next Generation Sound Effect (7.1 Sound track). Because of the limitation of Realtek Solution, media player can only support one of the Next Generation Sound Effect, LPCM 7.1 Raw Code Output. For example, when the movie file's audio track is LPCM 7.1, by using HDMI LPCM Multich CH through Power Amplifier HDMI1.3, the sound is bit for bit decoding. But when using HDMI RAW, the sound effect will de degraded to LPCM 5.1, digital output.

I da nije za ovu temu ali ne moze da skodi (za PC) http://www.anandtech.com/show/2622

Poslednja izmena:
Ko hoce da se igra moze da proba telnet na AL460 , login je root. Ne koristim linux pa se uzdrzavam daljeg eksperimentisanja, ko je malo verziraniji moze da prouci detaljnije, vidim pominje se i samba i druge zanimljive stvari.

Stiglo na mail: AL670 + ShareSteno AC601 500Gb, cena 13499 dinara u List-u, rezervacije krenule.

Okej, ovaj model je malo napredniji, ali kakva im je sad to fora da prave neku ekskluzivu, rezervacije - i da opet uslovljavaju kupovinu sa uzimanjem eksternog HD-a? Znači, do pre neki dan su AL460 nudili za 4990 dinara, a sad bi trebalo da budemo presrećni što nam ovaj model sa DTS-om nude za 13499?! Jeste, tu je i HD, ali ni on realno ne vredi više od 5000...

Sigurno će biti i bez HDD-a u ponudi (najjeftinije što sam pronašao je 5600,00 din. za ovaj model).

Tako je bilo i za AL460.

Apacer AL670 biće u prodaji od ponedeljka, a bez externog će koštati 8600 dinara - što je skoro duplo skuplje od prethodnika (nudili su ga i za 4990). Ipak ćemo malo sačekati da se dozovu pameti i spuste cenu :)

Zanima me da li je neko pokusavao ovako nesto?

Прошивка Apacer AL460 до ASUS O!Play HD2

Ako jeste mogao bi da nam potvrdi da li vredi zamena FW sa alternativnim imajuci u vidu da apacer na stranici eu.apacer.com download nema vise model AL460

Takodje pozivam sve koji poseduju ovaj uredjaj i imaju iskustva u linuxu da nam daju savete sta ciniti i kako bezbedno zameniti FW alternativnim i da li je to moguce ako su skoro identicne masine, to mozemo videti preko telneta odredjenim upitima.
Sto se web GUI tice apacer je poceo neto i verovatno stao a to je kada pokusate da pristupite svom uredjaju preko mreze otvorice vam se strana sa natpisom
A simple html+cgi example
naravno skripta radi sto dokazuje da mugu mocne stvari da se rade ovo je ipak linux :type:
Dakle javljate linuxasi do koje granice mozemo da iscedimo al460 u smislu FW.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno