Šta je novo?

ANTEC C8 White Edition

Arthur Morgan

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Arctic Liquid Freezer III 360 White
Matična ploča
Asus ROG Strix X670E-A gaming WiFi
RAM
32 GB Corsair Vengeance RGB DDR5 6000Mt/s
GPU
Zotac Trinity RTX 4080 Super OC White Edition
Storage
Samsung 980 Pro 500GB + WD SN850 Black 1TB + Kingston KC 3000 1TB + 2TB Lexar NM620
Zvuk
Altec Lansing ATP 3
PSU
Seasonic Vertex 1000W White Edition
Kućište
Antec Constellation C8
Monitor
LG 32GP850-B
Miš & tastatura
ASUS ROG STRIX Scope II 96 Wireless & ASUS ROG Harpe Ace Aimlab Edition
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre tri godine kada sam kupio Thermaltake Tower 500 mislio sam da sam konačno nabavio savršeno kućište za mene. Ali onda sam uvideo da ima nekih mana vezanih za hlađenje i to što je poprilično ograničeno sa veličinom grafičkih koje mogu da stanu, tako da sam od tog shvatanja želeo da imam nešto kao što je Lian Li 011. Ali zbog toga što su tasteri za uključivanje bili ili spreda, ili na dnu, zbog mog rasporeda to mi nije nikako odgovaralo.
A onda se pojavio Phanteks NV7, sa tasterom za uključivanje na vrhu, ali su USB i USB-c bili napred. Bio sam oduševljen, ali NV7 je preveliki za moj prostor, tako da je i to kućište otpalo. A kad se pojavio NV5 mislio sam da je to savršeno kućište za mene.
Sve dok nisam pre 15-ak dana nepažnjom polomio RGB ulaz koji kontroliše svetlosnu lajsnu od kućišta što me je silno razočaralo, jer sam bio besan zbog svoje nemarnosti.

A onda pogledah jedan video sa Gamers Nexus o Antec C8 kućištu u kojem ga je Stiv baš fino nahvalio. I nije bio jedini – JayZTwoCEnts, Gear Seekers, Hardware Canucks, Kit Guru, svi su bili složni da je kućište odlično. I posle tih videa u meni se opet javila ona „Lian Li“ želja, videh da ga ima kod nas po ceni koja nije previsoka za ono šta nudi i to sam morao da imam.
Antec 011.jpgAntec 03.jpg
Šta reći kakav je utisak kada sam ga prvi put video uživo – „baš je široko“. A onda je usledilo par šokova. Prvi je taj što za skidanje stranica nije potrebno odšrafiti ama baš ništa. Svaka stranica je „šrafless“ i skinuti i namestiti nazad je lako i jednostavno. Drugi šok je bio čvrstina lima. Prorezi na gornjoj i donjoj strani za ventilatore su mnogo čvršći i bolje obrađeni nego na TT Tower 500, Phanteks-u NV5 ili na Be Quiet Silent Base 802 koje sam imao pre. Zaista je to odradio neko ko zna kakva je muka zašrafiti ventilatore na izrezima za više veličina ventilatora.
Antec 04.jpgAntec 05.jpg
Pozadi, prostora za sve što je potrebno više nego dovoljno. Postoje dva ležišta za ukupno 4 SSD-a i ležište za dva 3,5-inčna HDD-a (svi mogu da se skinu), koje je odlično mesto za odlaganje kablova. Takođe je dobra stvar što su svi kablovi kućišta beli, a i ulaz za I/O port je iz jednog dela, a ne iz 6 kablova, od koji 4 više ničemu ne služe (HDD led, Power LED…). Uglavnom, pozadi ima zaista puno prostora za kabliranje i da sv e to liči na lepo uređeno kućište.

Što se ventilatora tiče, gore i dole mogu da stanu 3x12 ventovi, 3x14 ili 2x16 (ovo se retko gde viđa). Sa strane mogu 3x12 ili 3x14, a pozadi 1x12 ili 1x14. Možda je nedostatak što samo dole postoje filteri, ali ovako kućište baš „diše“ i provetreno je vrhunski. Zahvaljujući ventilatorima dole grafička karta je gotovo 10 stepeni hladnija nego u NV5 i HotSpot moje nove 4080 Super ne prelazi 90 stepeni, što je odličan rezultat.
Zaista nisam video ni na YouTube kućište koje ima ovoliko dobrog prostora za diskove, kabliranje, mesta i za velike vazdušne kulere (od mog Assassin IV do stakla ima oko 2 cm), a da je sklapanje računara u njemu pravo uživanje, jer mesta ima na pretek. Jednostavno, sve je dizajnirano da bude lako i jednostavno za često čeprkanje po kućištu, što je moj slučaj.
Antec 06.jpgAntec 08.jpg
Priznajem, voleo sam moj TT Tower 500, i dalje mislim da je to moje najlepše kućište, ali nije napravljeno za često čeprkanje, jer treba puno i pažljivo otvaranja i za najmanju sitnicu, a i nije baš najbolje napravljeno za dobro hlađenje. NV5 je takođe odlično kućište, ali Antec C8 je, ipak, za klasu bolje – lakše, čvršće, više prostora, mnogo jednostavnije za održavanje i, bar meni, izgleda lepše i od Lian Li Dynamic 011. Ali, da li ima neku manu?? Pa, po meni samo jednu, zbog čega ne razumem inženjere Antec-a – „ne morate do detalja da kopirate Lian Li sa sivim gumenim zaštitnicima za kablove, da su beli kućište bi bilo savršeno“. Uglavnom, to je mizerna sitnica, tako da sam konačno našao kućište koje ispunjava 95% moji želja i potreba, a da pri tome izgleda sjajno, tako da ga dugo neću menjati.
Antec 07.jpg
Pa, bar dok matične ploče sa priključcima na zadnjoj strani ne postanu normalna stvar. :) :)

Sad još ovo napajanje

Jeste zanimljivo, ali već sam pre par nedelja uzeo Seasonic Vertex od 1000W i bolje od toga mi neće trebati još dugo ( nadam se ). A, koliko vidim, ova Lian Li Edge napajanja su se već pojavila u Evropi po ceni od 200€ za ona od 1000W.

Sad još ovo napajanje
Ipak sam te poslušao. :) :)
Trebalo bi da mi stigne u sredu 11.09. Video sam još par testova pored ovog od JayZ-a i nisam mogao da odolim. Platinum napajanje, 10 godina garancije, prelepi kablovi sa već ubačenim "češljićima" zboig kojih ću da se rešim ekstenzija i gomilanja kablova pozadi. A cena malo manja nego u Nemačkoj.

Još samo da utopim ovaj Seasonic Vertex za jedno 150 evrića i pesma. :) :)

Sad još ovo napajanje
Mike, samo da ti kažem ovo - U sredu sam video da su ova Lian Li napajanja stigla u Ipon. Istog dana na KP je bio samo jedan lik koji ih je oglašavao, te sam naručio od njega. I trebalo bi sutra, 10.09. da mi pošalje to. U petak sam ponovo pogledao na IPON i video samo ovo dole na slici od pet modela. Onda odem na Nemački sajt i vidim da belo Lian Li od 1000W ima u SAMO JEDNOJ prodavnici. Ovaj PROSHOP je JEDINA prodavnica u Nemačkoj u kojoj mogu da se nađu svih pet modela ( mada su od skoro počeli da prave i belo od 850W ). Drugarica mi pre desetak dana rekla da će ići u Boston, znam da tamo ima Mikrocenter prodavnica i vidim da ih imaju na stanju. Pogledam prekjuče, nijedno EDGE napajanje u ponudi.
Zaista ne mogu da verujem da je ovakva pomama za ovim napajanjima kad ih jedan Amazon (onaj Nemački, doduše) nema u ponudi...

Prilozi

• Ipon.jpg
    Ipon.jpg
    83.7 KB · Pregleda: 24
  • Geiz.jpg
    Geiz.jpg
    293.3 KB · Pregleda: 39
Pa bilo je vreme da nešto novo naprave. Ovo bi bilo dobro za sva kućiša ne samo ona sa strane samo da prave i obrnute modele da može u kućište sa usisom sa dna kućišta, Ja sam uzeo Seasonic pre 6 meseci pa mi se sada ne kupuje novo. Moje staro veliko Raidmax kućište ima potpuno odvojen deo na dnu (samo zanitovan na glavno) sa mestom za PSU i 6 trey-a za diskove i ima 4 x 80mm ventilatore pa ne bi bilo problema sa ventilacijom.

Ja sam uzeo Seasonic pre 6 meseci pa mi se sada ne kupuje novo.
Ja uzeo Vertex pre dva meseca, ali su me njegovi kablovi teško razočarali. Hteo sam da se ratosiljam ekstenzija i gužve koju mi prave u kućištu, ali su Seasonic cablovi užas. Znam da ni ovi od Lian Li nisu savršeni, ali su dovoljno "lepi" da sklonim ekstenzije.

Nisam imao mnogo da biram, taman uzeo novu grafičku, prešao na AM5 nisam je još ni instalirao a staro Raidmax 660W crklo jedna PCIe grana a još uz to je imalo dve odvojene grane pa mi 20A bilo malo. Jedino je Atom imao na stanju neko bolje napajanje a to je bilo polumodularno 750 Seasonic. Kablovi jesu kruti ali pljosnati, Radije bih full modular kao i obično jer sada mi strče još 2 debela kabla koja mi ne trebaju, ATX4+4 i 8pina. Ova ploča ima samo 1x ATX 8pin. Srećom sada nemam ni jedan SATA SSD, svih 5 su M.2, NVMe pa gomila kablova ne treba. Sve što je priključeno su 24pin. Atx 8pin i PCIe 8pin. Samo se PCIe kabl vidi a i to će biti pokriveno podupiračem za grafičku. samo mi treba PCIe 8pina 90 stepeni adapter da kabl ide paravo na dole. Nema ovde da se nabavi dosta stvari. Recimo180 stepeni 24 pin i ATX 8 pina dapteri. onda bi svi debeli kablovi nestali sa vidika pa nema veze na šta liče mada se i ovako jedva vide. Nisam još sve završio ali sam kućište prepravio da bude što više modularno. Gornji poklopac je sada odvojen od kućišta, drže ga samo kuke bez šrafova, nosi 2x 120mm izduvna ventilatora. 360 radiator, je napred na nosaču a njegovih 3 ventilatora zajedno na drugom, kada se stavi prednja maska, sve drži samo jedan šraf. Sve mogu da izvadim i izduvam za 5 minuta. Imam puno prešine pa mora sve da se čisti svakih par meseci. Ovako sam uštedeo bar 20ak šrafova koje bih morao stalno da (ras)šrafim, To m jei bilo glavni cilj, modularnost, ne lepota. Sve je crno, belo ne bi ostalo belo ni 2 dana.

Sve je crno, belo ne bi ostalo belo ni 2 dana.
:)
A i istina je da belo kod raznih proizvođača nije baš sasvim belo, da ne pominjem da "beli RGB" se razlikuje u nijansi kod ama baš svakog proizvođača.
Ono što je mene nerviralo kod crnih kućišta koje sam imao je što posle 10-15 dana vidiš prašinu svuda, i na površini kućišta i unutra, pa sam morao da čistkam bar dva puta mesečno. A na belom se prašina primeti tek kad je skoro prst debela ( šala, naravno ) pa je čišćenje, uglavnom, ređe potrebno.

Za mene je lakše da otprašim nego da zaustavim belo da požuti od duvana. Tu su još i mačke a i unuk koji "gleda" prstima a ne odvaja se od čokoladica. Ja sam još kasnih 1980ih godina bela i krem kućišta farbao u crno i svi mislili da sam lud.

Za mene je lakše da otprašim nego da zaustavim belo da požuti od duvana.
Dobro, ja ne pušim i ne dozvoljavam ikome da se približi računaru, ponekad ni samom sebi. :) :)
Da, sećam se tih vremena. Svoj prvi PC sam uzeo 95. ili 96. Cyrix procesor, Chaintec matična, Grafička S3 Virge 3D, EDO RAM ne znam ko je pravio, Quantuum Fireball od 2,1 giga mi je bio najskuplja stvar u svemu, TEAC CD čitač ( ne rezač, samo čitač. rezači bili skupi kao crna zemlja ), monitor Hansol, Mitsumi flopi, tastatura i miš. Koliko nestalih kompanija u mom prvom pentiumu. :)
I sve belo ili krem, a sve tastature štektale kao mitraljezi. Sa oduševljenjem sam dočekao crne komponente i membranske tastature. A, eto, napravi se pun krug i opet kao nekada - belo i mehaničko. A i ne bi prelazio na belo da nisam pre nekoliko godina naišao na ogroman popust za DDR4 Corsair RAM i uzeo 32GB za par evra više od 16 GB Corsair RAM. A onda sam na YT video belo BeQuiet Silent Base 802 u Stormtrooper fazonu i tako počeo, a nastavio sve do danas...

Prilozi

• 00.jpg
    00.jpg
    143.8 KB · Pregleda: 30
  • 01.jpg
    01.jpg
    122.5 KB · Pregleda: 32
Ha, ništa bolje od onih AT/ATX IBM tastatura sa magnetnim switchevima, jedan prijatelj još uvek upotrebljava jednu.
Koji ti je to display u ćošku ?

Povezivanje samo na USB ?

Povezivanje samo na USB ?
Može na USB-A ( spolja, na primer ) ili na 9-pin USB-port na matičnoj ploči, kao, na primer, NZXT ili Razer kontroleri. Naravno, ne može oboje odjednom. Moj je od 5 inča, ali se razmišljam da uzmem jedan od sedam ili osam inča. :)

Ima i na temu brzhe dodje ista cena😁

Pošto moji monitori paktično zaklanjaju PC a i prozorska strana je okrenuta prema napolju, ideja je da dodam taj mali monitor na vrh glavnog monitora,

ideja je da dodam taj mali monitor na vrh glavnog monitora,
To bi zahtevalo dosta mentalne gimnastike i skarabudženja by Serbian. Stvar je što su u pakovanju jedine dve stvari na koje ekran može da se postavi ovo što se na slici 1 zove FAN BRACKET, šrafi se na ovo pozadi (slika 2) i služi da se ekran postavi unutar kućišta ili bilo gde gde postoji nekakav šraf, a toga na vrhu monitora nema. Ono što se zove DESKTOP BRACKET je upravo to što i ime kaže, pridržava ekran da stoji uspravno na nekoj ravnoj površini, kao što sam ga ja nekad koristio (slika 3).
A da bi zakačio ovo na vrh monitora moraćeš da upotrebiš "homemade" stvarčice tipa - drveni štapić od sladoleda uz obilatu upotrebu lepljive trake. :)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    7.9 KB · Pregleda: 21
  • 2.jpg
    2.jpg
    17.3 KB · Pregleda: 14
  • 03.jpg
    03.jpg
    147.7 KB · Pregleda: 13
Imam neke štipaljke od kamere a i glavni monitor je na pokretnom podešavajućem stalku sa VESA kačenjem, montaža mi je naj manji problem, glavni cilj je da uvek vidim i imam u kadru temperature i eventualno FPS ako to može. samo kućište ja skoro 2 metra daleko od očiju a sto je 2.5M dug.

USB kabl je dug oko dva metra, a po tvom opisu pre će ti trebati nešto OVAKO da bi namestio kako si zamislio. Ne znam koliko si udaljen od monitora, ali sedam inča je minimum za nas matorce kojima vid odlazi u penziju... :)

Da, na 7" sam i mislio i ako je glavni monitor manje od metra udaljen. Vid mi je začudo prilično dobar, čak sam pre jedno 8-10 godina prestao da nosim naočare za daljinu koje sam nosio od 15e godine. Nije ni bila velika dioptrija, oko -2/ -1.2 koje su me naterali da nosim kada sam se upisao u aero kadete. Po nekad se vid popravi sa godinama. Pilotska dozvola mi je istekla još pre više od 15 godina a na vozačkoj više i ne piše za noačare. Za pilotsku mora zdravstveni pregled svake godine. Za profesionalce svakih 6 meseci. Eh, samo da mi se i sluh tako povrati ali slaba šansa, sve je gore. 🍸

Nazad
Vrh Dno