Šta je novo?

Another convert...

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
... ili još jedan preobraćenik iz kiselih žutih, plavih, crvenih i zelenih višanja u sivo crne jabuke. :d:d:d

Neću ja da ga imenujem, sam će se već koliko danas ili sutra javiti, samo da mu stigne mašina. ;) :p Znam samo da će biti pljuuuuvvvaaaaaanjaaaa... hihihi :-devil-::-devil-::-devil-:

Nego, jedno pitanje za sve one koji su prešli sa Windows na Apple platformu - zašto ste to uradili. Interesuje me to iz više razloga... Ništa posebno, samo mi je palo na pamet kao pitanje za razmatranje.

Lično, imao sam prilike da se nađem ispred Mac mašina raznih generacija, mada je to uglavnom išlo onako - napreskokce, nikad nije bilo duže od par dana ili par poslova koje sam odrađivao negdje. Mašine su bile Classic (II), PowerMac G4 1.25 Dual, PowerMac G5 Dual.

Onda se pojavio hackintosh, tj. Tigar i Leopard i mogućnost njihovog rada na PrC platformi, pa sam uzeo mašinu samo za to i to je radilo ok, ali je stalno bilo situacija kada se pojavi nešto što neće da radi, non stop patch-ovanje sistema zbog novog update-a, itd., itd...

Trenutno situacija jeste bolja zbog EFI emulacije, bolje podrške zajednice, pa ima i više drajvera za uglavnom video kartice i mrežne adaptere, jer je to nekako najslabija tačka...

Delimir je pokrenuo ovu lavinu koja se dešava na forumu i hvala mu na tome. :wave: A sada ga nema čak ni u spisku korisnika...

Na kraju dogurah do iMac-a, smoren glupostima tipa 'oće radi - neće radi, neophodnost antivirus i firewall softvera koji mora biti update-ovan ne redovno, nego na dva sata i trošiti resurse i protok, programa koji su u stanju da spucaju komplet mašinu, jer ne postoji adekvatna zaštita memorije i kernela OS-a od takvih stvari, ponekad ekstremno loših drajvera i tako dalje. Jeste da su to minorne situacije u odnosu na globalnu populaciju i količinu kompjutera, ali je to mene sve smaralo i dovelo do toga da se prelomim bez obzira na finansijski momenat.

Ali, ono što me je u krajnjoj liniji prelomilo jeste:
- nepotrebnost AV i FW softvera (ovaj prvi ne treba, a drugi je ugrađen u sistem, dok LS je zgodan dodatak koji nije neophodan),
- mogućnost korišćenja mašine za rad danima, bez neophodnosti restartovanja, a da to sve pritom radi normalno,
- stabilnost sistema i platforme, kako softverski, tako i hardverski,
- dugotrajnost životnog vijeka platforme, sama platforma ima duži životni vijek u odnosu na Windows platformu, veću krajnju upotrebljivost i čini mi se manji TCO, naročito živaca i slobodnog vremena.

Da napomenem jednu stvar čisto za one koji ovamo zalutaju, a prije nego što počnu pljuvati i raditi ostale nedolične stvari. Imam i PrC mašinu koja je u fazi upgrade-a i paralelno je koristim svakodnevno. Ipak, Windows je mnooogo zahtjevniji kada je u pitanju briga o sistemu i traži njegu i pažnju kao malo dijete. Ne sporim da Windows može da radi dobro, ja moj nisam reinstalirao par godina dok nisam promijenio sistemske diskove u RAID-u, ali ga nisam ni koristio all-round, već samo za audio/video/prepress stvari. Interneta nije vidio ni jedne sekunde...

Dakle, zašto ste prešli na jabuke? ;)

Iskreno? Dopada mi se logo. :)

Bonus features
Video sam kako jednostavno programi fukncionišu. Od FinalCut-a, Motion-a, Sountrack-a... Još kada sam video Keynote i kada sam počeo da ga koristim. Pre pre pre zadovoljan sam programima koji su napravljeni za MacOS.

Zbog finansijske situacije, sumnjam da ću preći na Maca skroz na skroz iz prostog razloga što za moje apetite (velike oči) potreban je MacPro. :)

Nemoj da se zanosiš na pogrešnu stranu... ;) Sada se može naći Mac mašina za stvarno mizernu lovu u odnosu na to šta se dobija... Uostalom znam da pratiš stanje oglasa na macserbia.org, tako da ti ne moram pričati šta je i kako je...

ja sam od 1986. do 1999. imao samo Atarije u kuci; tad je vec postojao Mac emulator za Atari ST tako da sam se kao klinac igrao u MugShot-u na Mac-u (foto-robot), secam se i neke graficke avanture Alice in Wonderland... imali smo sigurno na desetine disekta sa Mac programima.

zatim smo kratko vreme 1997/8 imali PowerBook 5300 da bi smo 1999. kupili PC (PowerBook je bio preskup, samo SCSI kabl je kostao 70DM)...

prvo na sta nisam mogao da se naviknem na Windowsu je da kursor misa skace po ekranu umesto da ide fluidno (klizi)! dakle 1999. godina, *14 godina* nakon Mac OS-a, Workbencha ili TOS-a a na PC-ju mis jos uvek ne radi kako treba ! :D :D - show program. :) srecom, pa je neko napisao mali programcic koji je podesavao refrash rate za misa na 60Hz.

(bilo mi je jako interesantno da koristim Windows pocetkom ovog veka, i da gledam kako se otkrivaju stvari koje su odavno izmisljene na drugim OS-ovima pre deceniju ili vise... :D)

i tako sam na Windowsu docekao 2006. kad se pojavio iMac sa C2D i odlicnim 24" monitorom sa cenom ispod 2000e! vise nije bilo nikakvog razmisljanja :) - izuzetno dobra kupovina (s'obzirom da je samo takav monitor kostao preko 1000e u to vreme).

ja volim da mislim da sam se kupovinom Mac-a 2006. vratio 20 godina unazad, u 1986., kada je rad na racunaru bio pravo uzivanje! :) bez ikakvih cimanja i bilo kakvih problema :) - nema reinstalacije operativnog sistema, nema jurenja drivera, nema neprestane borbe sa virusima, nema registry-ja... :)

- Tisina
- Manjak kablova
- Modeli macitosha koje posedujem zauzimaju malo prostora
- Prakticnost u smislu dizajna - (skoro) sve mi je tu negde gde zamisljam da bi trebalo da bude, lepo uklopljeno u skladnu celinu
- Koncept 'out of the box', gde je stavljanje u pogon i pocetak rada trenutan, bez potrebe da doinstaliram ovo ili ono
- Spotlight (i ovo ubrajam u 'out of the box', ali posebno isticem)- kako godine odmicu, pamcenje slabi, pa covek ne zna gde sta ostavi, ali se seca nekih kljucnih detalja koji se daju iskoristiti za pretragu.
- Nemanje vremena/volje/zivaca da se bavim jurenjem kako da se izlecim od ovog ili onog trojanca/worma/virusa kojeg sam negde nekako pokupio
- Nemanje vremena/volje/zivaca da se bavim reinstalacijom OS-a i popravkom onoga sto potomstvo za**** igrajuci se na racunaru
- Nema razmisljanja o registry-ju ili o drajverima
- Duzi zivotni vek platforme, ne razmisljam o upgradeu
- Cena (nemojte se smejati, Mac u Australiji kosta bas prihvatljivo za ono sto se nudi, posebno sada u vreme globalne krize, kada je AUD izgubio dosta na vrednosti u poredjenju sa evrom, a slucaj je hteo da imam mogucnost da pazarim tamo i da mi se to dopremi u Srbiju)
- Decacke zelje - 1984-5-6 sam mastao o modelu sa 512kb rama, MC68000, crno-belim monitorom od 9 inca. Nisam imao para za to tada, u jednom trenutku sam dosao u situaciju da imam za aktuelni model, i ispunio sam sebi jedan od decackih snova, doduse na malo drugaciji nacin, ali bitno je da sam zadovoljan.

Ako bi odvojio vreme za razmisljanje, setio bih se sigurno jos par razloga-ovo je bilo na prvu loptu.

I kod mene je manje više isto kao kod Brzog :)
Doduše, tek gledajući film Les Poupées russes (Ruske lutkice) u kome je jedan od glavnih aktera stalno vukljao sa sobom svoj beli iBook, ubacim sebi crva u glavu da želi Mac, i nisam se smirio dok nisam kupio iMaca :)

A kad se iskristalisalo da želim iMaca, gledajući na njegovu tadašnju cenu od 1300-1400€ za 20" model, stavio sam na papir 5 razloga zbog kojih želim da to bude Mac, a ne neka besna PC konfa za te pare i 4 od 5 razloga je bio OS X, tako da dileme više nije bilo :)

Zbog finansijske situacije, sumnjam da ću preći na Maca skroz na skroz iz prostog razloga što za moje apetite (velike oči) potreban je MacPro. :)

Ima quadcore Proa i za 1000€ ;) Posle ga samo filuj diskovima i RAM-om :)

Cek, cek o kome se prica u prvom postu :D

Evo i ja sam posle duuuuge muke preshao na Mac :)

Uzet juce, a osecam se mladje 15 godina :D lol

Prednosti, (za sada koje sam primetio) :

- Tisina
- Malo mesta zauzima
- Brzina (iako sam imao mashinu od 1200+e)
- Vizuelno izgleda sjajno (kako softver tako i hardver)
- Daleko mi je interesantniji za korishcenje od Wina (mozda odushevljenje na prvu loptu, ali s obzirom da zelim mac i OS X nekoliko godina unazad, ne bih bash rekao da je na prvu loptu)
- Konacno sam Z5500 "nakacio" na opticki izlaz :D
- Nema upgrade-a (najbitnija stavka ubedljivo, ko me zna, zna koliko sam para davao na mashinu, i to ne zelim vishe da radim, mada vec merkam 4 gb :D )
- Dopisivacu josh vremenom verovatno :)

:wave:

@Rossi mislim da castor nije mislio na tebe ;)

mene interesuje zbog cega ljudi uopste probaju Mac OS X ? bas cu da otvorim novu temu sa ovim pitanjem...

nego, za sve nove korisnike neka obavezno pogledaju thread: Must have app - posle instaliranja par esencijalnih aplikacija rad na Mac-u postaje jos ugodniji ;)

btw Rossi koji si PC imao (CPU/RAM)? i koji si 24" Mac uzeo (3.06 ili 2.8)? kad kazes da je razlika u brzini... ?

@Rossi mislim da castor nije mislio na tebe ;)

mene interesuje zbog cega ljudi uopste probaju Mac OS X ? bas cu da otvorim novu temu sa ovim pitanjem...

nego, za sve nove korisnike neka obavezno pogledaju thread: Must have app - posle instaliranja par esencijalnih aplikacija rad na Mac-u postaje jos ugodniji ;)

btw Rossi koji si PC imao (CPU/RAM)? i koji si 24" Mac uzeo (3.06 ili 2.8)? kad kazes da je razlika u brzini... ?

Ja znam da je mislio na mene :D

Pod brzinom sam mislio na tecnost otvaranja aplikacija i na zivahnost sistema, animacije, i totalno mi je ceo trip OS X- lego ko dupe na noshu ;). Dakle ne kazem da je brzi u recimo kompresiji fajlova, ali surf, zaebancija, mnogo bolje (tecnije radi) ...

A imao sam Q9550 na 4ghz, 4gb rama, 2.5 TB hardova, 260 GTX ... :D

A uzeo sam 2.8, nisam imao za ovaj drugi ;)

:wave:

Poslednja izmena:
^ Total Cost of Ownership

OOooooo daaaa... Mislio sam baš na njega... :d:d:d

Što se tiče TCO, kao što reče kovacm, to je Total Cost of Ownership. Ili u prevodu ukupno koštanje. Čini mi se da je manji, jer se mašine mogu koristiti dosta duže.

Takođe, zadovoljstvo u radu je veće, barem po mojoj procjeni. Nema iskakanja plavih ekrana, nema pucanja programa (a u velikom broju slučajeva i čitavog operativnog sistema) zato što si pomjerio miša dok je program nešto odrađivao i tako te "sitnice", ali koje "život znače"...

Ja sam presao na Mac jer su Mac korisnici kool, opusteni, kreativni, pametni i mladi likovi za razliku od PC korisnika koji su nekako nisu kul uopste i nose braon odela i misle da je PC bolji. Kao u reklami :d:d

Plus sto ne moras da "odrzavas" OS previse*
Plus sto kad te neko pita da mu reinstaliras komp, ili bilo sta u vezi kompova, mozes da zavrsis diskusiju u jednoj recenici :D:D

*e sad, dal sam ja toliki maler da ubodem dva "falicna" Mac-a (MBP, i iMac) ne znam, ali meni i OSX zna da se zaglupavi, posebno retardirani Leopard. Naravno, nije to ko na PC-u, ali se definitivno desava. Safari poblesavi prilicno cesto, a o ne-apple programima da ne pricam... ***, na forumima uglavnom se diskusije o OSX-u svode na slatki limun-kiselo grozdje, tako da nemam pojma... Komp ko komp, ne treba se loziti previse :)

Poslednja izmena:
Plus sto kad te neko pita da mu reinstaliras komp, ili bilo sta u vezi kompova, mozes da zavrsis diskusiju u jednoj recenici :D:D

priceless !! :D :D

btw ako ti Mac zaglupi s'vremena na vreme otvori thread o tome, mozda ti mozemo pomoci! ;)

EDIT:
LOL! (kako sad da stavim strelicu na dole? :) ) ↓↓↓⬇⬇ ☂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno