Šta je novo?

Android telefon sa manjim ili vecim ekranom?

Dark Warrior

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2012
Poena
210
Uzeo bih neki android telefon,ali razmisljam da li da uzmem neki sa vecim ekranom sa 4 ili vise incha,ili da uzmem neki 3-3.5 incha telefon,rado bih uzeo neki sa vecim ekranom,ali mislim da se zbog velicine,ekran lakse polomi,i stalno mora da se stavlja neka zastita,prosto imam osecaj da bi ekran pukao u dzepu,kad npr hocu da sednem negde,ako nema neku zastitu preko ekrana? :wall: :d

Poslednja izmena:
Не брини неће ти се поломити у џепу;)

Ја имам Galaxy Nexus, пао је доста пута и има само једну мало " бољу" огреботину на екрану. А не користим ништа од футрола и фолија:p

Ali ipak je to Nexus :d
Ja sam ipak za neke jeftinije varijante telefona sa "Vecim" ekranom,tipa Alcatel ot 995 ili 997,ili neke sa slicnom cenom... :D

Alcatel 997 je odličan telefon, nećeš pogrešiti ako ga kupiš.
PS:pogrešio si podforum za temu...tek sad sam skontao:d

samo nemoj u zadnjem dzepu da ga nosis i nece ti puci 1000% :)

4 inca po meni idealno, 4,3 takodje. :) ako oces male, imas xperije. :D

Sve ispod 4" je malo (za ugođaj i efikasnost - tu će sad da me pobiju korisnici iphone4), a preko 4.3" je preveliko (za telefon koji nosam po džepovima, pogotovo ako su farmerice u pitanju), to je neka moja filozofija. Ali i ljudi koji imaju nexus (mislim 4.65" , koliko se sećam) će ti reći da nemaju nikakvih smetnji, pa ne bi ni meni smetao, hehe, pa makar i žuljao, hehe. Najbolje, odeš u neku vip, telenor, mts... radnju i probaš u ruci, pa oceniš sam.

Poslednja izmena:
Ja sa S3 nemam nikakavih problema. Dok god telefon ne prelazi dimenziju sake prosecne osobe, nije veliko. :)

Najbolje u radnji probaj kako ti leži u ruci, pa odluči. Meni je trebalo malo da se naviknem na veliki ekran, ali sad teško da bih mogao da se vratim na manji.

Moram ti napomenuti da u ovoj tvojoj prici glavnu ulogu igra tvoja saka, tj. velicina telefona treba biti srazmerna velicini sake, u suprotnom ces imati osecaj da nosis nesto tudje. Manja saka i tanji prsti - manji telefon, velika saka i tanki prsti - veci telefon. (TC nije za debele prste) :)

ako ne visis po citav dan na netu i igricama sa telefona mislim da ce ti i 3" biti dovoljno pa ti je onda Xperia Active idealna

Nista ispod 4.5". Morate malo raditi nesto da vam se sake razviju :) 5" je idealno, nema coranja! :)

4 inca po meni idealno, 4,3 takodje. :)
Pa ne može i 4" i 4,3" da bude idealno. :D

Suština je da je "idealno" individualna stvar. Kao što su mnogi već rekli, "idealno" zavisi od veličine šake, al' kapiram da moraš da imaš baš "lopate" od ruku da bi ti 4,7" bilo OK. Ja imam šaku prosečne veličine i telefon sa ekranom dijagonale 4,7" - potvrđujem da je ta kombinacija jako nezgodna za jednoručnu upotrebu.

Cenim da bi mi 4" ležao najbolje, a 4,3" bi bio neki prihvatljiv kompromis između udobnosti korišćenja i veličine ekrana (koja isto dosta znači za udoban rad). To verovatno važi za veliku većinu ljudi (prosek). Ako ste pak visoki preko 1,9m ili ispod 1,7m verovatno bi ste mogli da uzmete u razmatranje i 5", odnosno 3,7".

Мислим да координација има велику улогу у " држању" телефона...

Висок сам 170 и лагано користим nexus једном руком.

Џабе је неко висок 2 метра, ако је смотан, неће моћи да " барата" са nexus-ом као ја;)

Ja jesam 2m, meni Sensation savršeno odgovara. Drugar ima SIII, niži je od mene, (manje šake), ali ga nosi u posebnoj futroli (neka otklapajuća, kao za tablet), iovako mu je pukao ekran na sredini, onako ukoso od jednog pada, šta bi tek bilo da ga nosa po džepovima. Meni se ne dopada, samo zbog veličine. Možda je Nexus malo čvršći, pa još daj Bože. A galaxy note sa svojih 5.3"- da ne govorim, uzeo sam u ruku i počeo da se smejem, onaj kome treba telefon, a kupi note, tom nije dobro (ili je kupio da pokaže kako ima para na bacanje), treba ti torbica da ga nosiš, ili trenerka sa velikim džepovima, farmerice - možda samo ako su XXXXL. Zato za tablet koristim 10", a telefon za telefon.

Poslednja izmena:
Мислим да координација има велику улогу у " држању" телефона...

Висок сам 170 и лагано користим nexus једном руком.

Џабе је неко висок 2 метра, ако је смотан, неће моћи да " барата" са nexus-ом као ја;)
Ma možeš ti i zubima strele u letu da hvataš dok žongliraš sa šest baklji i skačeš na pongo štapu, al' to neće promeniti činjenicu da ne možeš dohvatiti palcem svaki deo ekrana, a da pri tome čvrsto držiš telefon.

Drugo, ljudi mogu imati dosta veću ili manju šaku za svoju visinu, tako da sam ja rast iskoristio samo kao nekakav orjentir.

Ja, na primer, imam prstohvat (od vrha palca do vrha srednjag ili malog prsta) oko 23 cm i da bih na LG P880 (4,7") mogao palcem da spustim paletu sa obaveštenjima i posle je vratim nazad, moram da položim telefon na prste (a ne u dlan) i pridržavam ga odozdo malim prstom. To niti je udobno, niti ti pruža osećaj sigurnosti dok držiš u ruci uređaj od 300€.

Imao sam prilike da "osetim" i telefone sa ekranom od 3,3" i 3,5" i 4" i 4,3". Kada je ergonomija u pitanju, za mene u ovom slučaju važi pravilo "što manje to bolje", pri čemu je najbitnija širina telefona, koja bi trebalo da bude ispod 60mm. To je moj lični preferencijal. Sve preko je stvar kompromisa između udobnosti manipulacije i čitanja/gledanja sadržaja, a tu bih lično išao do 4,3".

Dakle, za veliku većinu ljudi bi 4" trebalo da bude OK, a preko toga... ko je spreman kol'ko da žrtvuje - naravno, osim ako nema veću ruku.

Slozio bih se da je 4" gornja granica normalne funkcionalnosti i ergonomije, dok su velicine od 5" pa navise potpuno apsurdne - ukoliko govorimo o muskarcima. Zene ionako vucaraju torbe svuda, cak i u WC, tako da njima ni 10" nije previse - dok je musko nosenje torbice za telefon potpuno suludo, da ne kazem neku tezu rec.

@magick: potpisujem sve sto si napisao! :)

Ja imam 3,5" ekran s kojim savrseno baratam jednom rukom, dok buraz ima SGS3 za koji obojica imamo osecaj da moze da ispadne, nemam sigurnost pri koriscenju, pocev od obicnog drzanja telefona (velika sirina) pa do hvatanja statusne linije na vrhu ekrana; da me neko malo gurne tad, ispao bi mi aparat.

Moj mob je vec star i vreme je za obnovu, merkao sam GNex, a on je skoro kao SGS3. Zelim da koristim mob jednom rukom uz usecaj da lepo lezi i to mogu sa 4" i ponekad sa 4,3". Moj problem sa 4,3": ako je mob u desnoj ruci, a "back" taster na levoj strani, kad krenem da ga dodirnem palcem ozbiljno izgubim osecaj sigurnosti drzanja aparata (probano na LG L7 P990, ako ne gresim). Moje sake su prosecne, mozda malo manje.

Jednom kad probate veliki ekran najverovatnije se nikada necete vratiti na neki manji. Sa druge strane, zna da bude nezgodno za koriscenje jednom rukom, pogotovo kad je aplikacija lose dizajnirana. Na primer, back taster na Flipboardu je u gornjem levom uglu, gde ljudi sa manjim sakama tesko mogu da ga uhvate na 4,7-5" ekranu ako telefon drze jednom rukom.

Isto tako mi se ne svidja sto gotovo svi proizvodjaci slepo kopiraju google, pa softverske back tastere stavljaju u donji levi ugao, gde ih je teze dohvatiti, umesto da lepo stave kao samsung u donji desni ugao telefona. Isto tako ubacuju besmisleno multitask dugme, a izbacuju menu, ali to je vec neka druga tema :)

Ima li sta gore tolika telefoncina a jos klizava :D. Idealno za ispadanje.
Inace ****s taj telefon za koji ti treba 2 ruke da normalno i ugodno baratas :)

Ma možeš ti i zubima strele u letu da hvataš dok žongliraš sa šest baklji i skačeš na pongo štapu, al' to neće promeniti činjenicu da ne možeš dohvatiti palcem svaki deo ekrana, a da pri tome čvrsto držiš telefon.

Хахахахаха:D :thumbup:

Ja, na primer, imam prstohvat (od vrha palca do vrha srednjag ili malog prsta) oko 23 cm...

Ја 20cm:D

Dakle, za veliku većinu ljudi bi 4" trebalo da bude OK, a preko toga... ko je spreman kol'ko da žrtvuje - naravno, osim ako nema veću ruku.

Слажем се, то видим када неко узме мој телефон-само чекам када ће им испасти :d

У оном претходном посту сам напао да то мени не смета, а ето немам велику шаку:p

Imam 4.7" telefon i isto sam se razmisljao da li ce da mi bude prevelik i gledao sam izmedju 4.3 i 4.7 ... sada posle par meseci koriscenja ne da ne bi uzeo ista manje nego 4.7 a to sam isto bio svestan jos prvog dana kada sam uzeo telefon. Ugodjaj u koriscenju je mnogo bolji ako se koristi za bilo sta vise od osnovnih funkcija telefona.
Mada svako ima svoje potrebe to su samo moje :D

Umesto da sve bude all-in-one, dobar pristup je imati i mob i tablet. Tad mob ne mora da bude nagruvan ni veliki, a tablet je vise za multimediju. Moja dobitna kombinacija, za novce koje bih dao na SGS3 recimo. Ili mi se bar tako cini. :)

Ispod 4" nikako, neugodno je za bilo kakav duzi rad. Nakon sto sam probao N7000, tesko mi bilo da koristim i9000

Samo da pojasnim kada su GNex i SGS3 pitanju, iako na papiru izgleda da imaju skoro istu velicinu ekrana, 4.65 vs 4.8 inca, u praksi je prica totalno drugacija.

Naime GNex ima onscreen dugmice, dok SGS3 ima hardverske. Doticni onscreen tasteri zauzimaju odredjenu povrsinu, tako da je ekran kod GNex-a oko 4,3 inca (odokativno), dok SGS3 ima punih 4.8".

Posto imam oba telefona, mogu reci da je GNex prilicno udobniji za upotrebu, dok mi je bilo potrebno da se naviknem na SGS3. Plus sto mi je SGS3 kao sapun, dok nije stigao case, bilo je uzas.

[YOUTUBE]QqkrHGL1NfI[/YOUTUBE]

@ Dark Warrior Moj predlog je da ne ides ispod 4", videces i sam posle nekog vremena da jednostavno nije dovoljno. Ako pak zelis vecu dijagonalu, kao sto su ti gore vec predlagali, idi do nekog shopa provajdera i probaj aparate.

Ja sam dosta razmisljao koji telefon bi bio "Pravi" i mnogo puta sam se predomisljao sto se tice izbora,cas uzecu Alcatel 995,cas 997,cas ne treba mi toliki ekran,uzecu xperiu mini ili live with walkman,pa posle opet razmisljam,mozda ipak LG optimus L7,i sad opet razmisljam,da li vredi dati 30-40e vise za LG L7 u odnosu na xperiu mini,koja ima isti,a i malo bolji hardver u odnosu na L7, s tim sto L7 ima vecu dijagonalu i vise interne memorije,ali ce mi opet,barem ja tako mislim,lakse ispasti iz ruke nego xperia mini,cak sam razmisljao i o LG optimus black,koji ima 4",ali je "Starije proizvodnje",dolazi sa 2.2,ima upgrade na 4.0,ali verovano nece biti na JB upgrade,dok ce L7 dobiti upgrade na JB,samo da naglasim da preko 170e ne mogu da dam za telefon....Mnogo sam neodlucan :d

Za te pare je on verovatno najbolja kupovina, pre svega zbog velikog ekrana i 1gb ram-a koga nijedan drugi telefon do 190-200e nema, mada znaj da ni on nije savrsen, i da su morali da naprave neke kompromise da bi on kostao toliko. Ako resis da dodas jos malo, mozda mozes da uzmes Xperiju P, koja ima dobar hardver ali "samo" 4" ekran i ogranicenu memoriju od 16gb ili LG L9 koji ima slabiju kameru i izradu od Sony-ja i ogroman ekran od 4,7" :)

Nazad
Vrh Dno