Мислим да координација има велику улогу у " држању" телефона...
Висок сам 170 и лагано користим nexus једном руком.
Џабе је неко висок 2 метра, ако је смотан, неће моћи да " барата" са nexus-ом као ја😉
Ma možeš ti i zubima strele u letu da hvataš dok žongliraš sa šest baklji i skačeš na pongo štapu, al' to neće promeniti činjenicu da ne možeš dohvatiti palcem svaki deo ekrana, a da pri tome čvrsto držiš telefon.
Drugo, ljudi mogu imati dosta veću ili manju šaku za svoju visinu, tako da sam ja rast iskoristio samo kao nekakav orjentir.
Ja, na primer, imam prstohvat (od vrha palca do vrha srednjag ili malog prsta) oko 23 cm i da bih na LG P880 (4,7") mogao palcem da spustim paletu sa obaveštenjima i posle je vratim nazad, moram da položim telefon na prste (a ne u dlan) i pridržavam ga odozdo malim prstom. To niti je udobno, niti ti pruža osećaj sigurnosti dok držiš u ruci uređaj od 300€.
Imao sam prilike da "osetim" i telefone sa ekranom od 3,3" i 3,5" i 4" i 4,3". Kada je ergonomija u pitanju, za mene u ovom slučaju važi pravilo "što manje to bolje", pri čemu je najbitnija širina telefona, koja bi trebalo da bude ispod 60mm. To je moj lični preferencijal. Sve preko je stvar kompromisa između udobnosti manipulacije i čitanja/gledanja sadržaja, a tu bih lično išao do 4,3".
Dakle, za veliku većinu ljudi bi 4" trebalo da bude OK, a preko toga... ko je spreman kol'ko da žrtvuje - naravno, osim ako nema veću ruku.