Šta je novo?

[Android] Serbian Keyboard & ArsAnd (domaca aplikacija)

vec par dana koristim tastaturu i stvarno je odlicna! da li postoji mozda plan da se ubaci t9 mozda? :) odnosno da ispravi rec ako skonta da je glupa greska...
i da, mozda bi bilo dobro kada bi u opcijama bilo moguce podesiti da recimo bude full layout u landscape modu i 2letter layout u portrait modu... eventualno ako bude srpski t9 da se ubaci i obicna numericka tastatura za portrait i onda bi ovo bilo savrsenstvo :)

Pozdrav svima!

Hvala na komentarima kako ovde tako i na marketu! :D nije me bilo neko vreme, valjalo je zavrsiti master studije, tako da sam sad skinuo jedan oooogroman teret sa sebe. Sve primedbe i predloge sam evidentirao tako da se nadam da cu uskoro (cim se vratim sa godisnjeg) poceti sa ozbiljnijim radom na unapredjenju tastature i implementiranju svih dodatnih funkcionalnosti!

Hvala jos jednom i cujemo se! :)

Nisam dobro napisao. 1SMS u kome se nalaze šđčćž može da ima najviše 70 karaktera. Ako otkucaš sedamdesetprvi karatker, to je već druga poruka.

SMS bez naših slova sadrži najviše 160 karaktera.
To je normalno jer čim se ubaci neki karakter koji nije u standardnom ASCII setu, poruka mora da se šalje kao unicode gde su za jedan karakter potrebna dva bajta umesto jednog + još neki kontrolni karakteri vezani za samu poruku, pa se dobije maksimalnih 70 unicode karaktera umesto 160 ASCII karaktera.

Inače, sviđa mi se tastatura :)
Pošto sam od pre dva dana vlasnik Android telefona, tragam za pravom tastaturom sa našim slovima, pa ću sigurno da testiram ovih dana ovu kao favorita :)

edit:
Upravo je probah, pa par utisaka.
Tastatura je odlična :), samo imam dve zamerke:
1) Na Android marketu stavi neki drugi screenshot, po ovima sam mislio da je neka buđava tastatura u pitanju i nikada je ne bih ni skinuo da je probam da nisam video ovaj thread.
2)Tasteri sa smajlijima... Ja ne kucam smajlije sa nosevima pa su mi ovi tasteri neupotrebljivi i samo zauzimaju mesto na displeju.

Poslednja izmena:
Cao! Evo ja sa mozda zaboravljenim predlozima, a inace jos od januara koristim na HTC Tattoo, ovu tastaturu sa 2 slova po tipkici, bez rotiranja telefona.
1) promeniti mesto !? da bude ?!, ipak se vise koristi upitnik...
2) ili jos bolje, izbaciti dva smiley-a , :-D, i :p, a razdvojiti . , ? ! bice taman toliko polja. A ostaju 2 glavna smiley-a.
3) Ko CAPS LOCK-a ubaciti kruzic u boji(zelena, crvena) da bi se videlo da je CAPS ukljucen, umesto sadasnjeg - linija na dnu tastera koja se ne vidi bas najbolje.
4) mozda da se nekako iskombinuje da umesto prevelikog tastera za ENTER i mozda malo smanjenog ћир, mozda mogao da se ubaci znakic @ .
Ostalo je ok, tattoo ima malo manji ekran pa bi ove intervencije mnogo pomogle.
Nadam se da sam io konstruktivan, kao i uvek!
pozdrav

Zdravo zivo! :)

Eto i mene nakon nekog vremena pauziranja, sto zbog obaveza, sto zbog nedostatka telefona za testiranje (otisao ekran na Heroju, sreca pa u ADP1) :)

Elem, neki su mozda videli, za one koji nisu, okacio sam nove verzije aplikacija na market. ArsAnd je prijavljena na novom izazovu a tastatura solira i nadam se da ce koristiti! :)

Da ne gnjavim previse izmenama i dopunama (amandmanima), preuzmite aplikacije pa mi recite sta mislite. Trudio sam se da ubacim sto vise predloga, neke sam ubacio, neke nisam, neke sam mozda slucajno izostavio, nemojte zameriti! :)

Malopre sam update-ovao. Sviđa mi se nova tema, i to da mogu da isključim smiley liniju. Međutim sada puca često kada swipe-ujem na druge rasporede.
Da li bi u sledećoj verziji mogao da ubaciš layout kao sa naše tastature? Recimo x,y,z, a šđčćž ostaviš gde ima mesta. Puno puta se uhvatim kako tražim gde je z, i onda vidim da je skroz desno. :D
I možda bi mogao da izbaciš ovaj taster za menjanje rasporeda, sobzirom da može da se swipe-uje.

Poslednja izmena:
I meni je napravio force close, prvi put do sada. Meni se dopada, mada jos uvek mislim da treba ubaciti kruzic u boji(zelena, crvena) da bi se videlo da je CAPS ukljucen, umesto sadasnjeg - linija na dnu, na tattoo jedva vidljiva (ili bar da bude neka crvena boja?). Ja sam da ostane taster za menjanje rasporeda, mislim da je koristan. Ostalo mi je sve ok! Jel si dao i tastaturu na takmicenje?

Je l' postoji neki sistem za auto-update tastature ili moram ručno da je pojurim na marketu?

@Dandy - moraces preko Marketa, nema varijanta da app sama sebe azurira.

@vylota&Tetsuo - da li vam je problem da skinete app aLogcat pa kad vam izadje ForceClose da mi preko te app prosledite log fajl? Ja nikako ne uspevam da reprodukujem FC kod mene.

Upravo dok sam čitao tvoj odgovor javio mi je telefon da ima update-ove za par aplikacija, između ostalog i za Serbian Keyboard :D
Instalirala se normalno nova verzija, sad će da je probamo :)

edit:
Ju... je l' treba da budu ovako užasno plava slova na tastaturi?

Poslednja izmena:
Od kada sam instalirao Alogcat nije pukla. Pokušavao sam, ali neće. :D
Uglavnom, ne koristim je mnogo, samo baš kada hoću/moram da pišem ćirilicu, ali pokrenenem je i ona prsne, kad swype-ujem.

@Dandy - :D to je privremena varijanta, idi na deo sa simbolima pa odaberi podesavanja (mali zupcanik) pa tu podesi boju slova, temu, velicinu itd.

@Tetsuo - heheh klasicna zona sumraka! Ako ti se zadesi jos koji put da zvekne ti ako se setis baci log na ovu temu! Hvala :)

Od onda mi se vise nije javljao Fclose... doduse tad sam uveliko multitaskovao po telefonu i bilo je jako malo slobodne memorije, mozda je to bio uzrok. Inace swype-ujem bez FC, nema problema...

ja samo da prijavim kako ja sa symbian telefona najnormalnije šaljem poruke koje sadrže naša slova i ne menja mi se broj slovca u poruci, odnosno pošaljem 160 slova za jednu poruku.

A jel stizu na drugi telefon ta nasa slova? Reduced support to bese ako se dobro secam?
Procackaj malo podesavanjeporuka, namesteno ti je da ti mozes da kucas nasa slova ali fon ipak salje bez kvacica... Zbog toga imas 160 karaktera

ed_hunter, Charlie ti je dao odgovor, a ja samo da dodam da to nije do telefona ili OS-a, već do mreže. Kodiranje poruke je drugačije.

ed_hunter, Charlie ti je dao odgovor, a ja samo da dodam da to nije do telefona ili OS-a, već do mreže. Kodiranje poruke je drugačije.

jes jes, verovatno je to i ja sam na to posumnjao... nem pojma kako im stižu poruke, nisu mi se žalili da su nečitljive. mene samo jedno zanima, dal i nemcima kad šalju poruke sa onim njihovim o,a,e sa tačkicama i ono drljavo s isto tako skraćuju poruke? to je bre diskriminacija, oću na mom jeziku da kucam lepu poruku čitljivu, a ne da dešifrujem poruke koje primim i da isto tako drugi dešifruju moje poruke.

Švapska slova su podržana 7-bitnim kodiranjem, tako da oni imaju svih 160 karaktera.

evo i ja sam isprobao tastaturu na svom tabletu i radi odlično, samo mi je predstavljalo problem što mi aktivira veliko slovo posle tačke, a nisam našao kako se to gasi. međutim ako se ugasi ta opcija na samoj android tastaturi gasi se i na srpskoj, tako da sam rešio stvar, ako neko ima sličan problem može da proba da reši kao ja.

Zašto ti smeta veliko slovo posle tačke?

Valjda bi veliko slovo trebalo da bude posle razmaka, koji ide posle tačke.

Pozdrav!

Na kakvom tabletu si koristio tastaturu? Nije mi niko do sada prijavljivao upotrebu tastature na tom tipu uredjaja pa me bas interesuje :)

Sto se tice velikog slova posle tacke (+ razmak, kako sad radi), inicijalna verzija tastature, pa jos par posle te nisu imale tu mogucnost. Onda se javilo dosta korisnika kako forumu ovde tako i mailom, da im je to dosta korisna funkcija (iskreno, i ima smisla) tako da sam ja to uvukao u jednu od verzija. Takodje, nije mi jasno kako (de)aktiviranje jedne opcije u jednoj tastaturi utice na tu opciju (koju moja tastatura ni nema btw) u drugoj tastaturi? :D Magic? :D

Sigurno su svi vec i videli da je moja ArsAnd aplikacija osvojila prvo mesto na VIP Izazovu u odgovarajucoj kategoriji, nadam se da ce te me bar malo pohvaliti na glasanju koje sledi :)

Jos nesto, oko tastature: da li ste probali onaj experimentalni layout i sta mislite o tome? Interesantno je da mi niko do sada nije pisao po tom pitanju, cisto da znam da li da ga unapredjujem ili ne :D

ja sam probao taj eksperimentalni i nekako mi je prespor za kuckanje. recimo meni smeta sto se posle '. ' ili na pocetku kucanja mora pritisnuti 2 puta ona strelica za velicinu slova da bi dobio mala... recimo kako mislim da bi bilo ok:
pored ugasenog stanja da budu dve boje lampice zuta i crvena. tako da sad to polje poseduje 3 stanja (mada mi se cini da vec poseduje 3 stanja iako se 2 jednako oznacena). zuta oznacava da je sledece slovo veliko, posle cega se stanje vraca u ugaseno. zuta lampica bi se palila automatski posle '. ' i na pocetku kucanja i tako bi se jednim klikom moglo prebaciti na mala slova odnosno ugaseno stanje (sada je potrebno dva klika). crvena bi se palila duplim klikom na ugasenu strelicu i znacila bi da su sva sledeca slova velika dok se ne izgasi. gasila bi se takodje jednim klikom. valjda me je neko razumeo :D
druga stvar koja me zanima je zasto se posle velikog P automatski dodaje i veliko O?

@petarboj

Ok, i sam sam pre neki dan otkrio taj bug da se sa podizanjem drugog slova iako to ne bi trebalo, ako je vec prvo slovo bilo shiftovano. Upravo radim na tome tako da ce biti ispravljeno :)

Svestan sam i cinjenice da cela prica oko prebacivanja sa malih na velika slova i obrnuto radi malo chudno tako da cu i tim da se pozabavim i nadam se vec sutra izbacim novu verziju sa tim ispravkama.

Zašto ti smeta veliko slovo posle tačke?

smeta mi jer kad u operi hoću da otkucam www.yahoo.com on mi piše Www.Yahoo.Com i to me baš nervira, i na još nekim mestima.

Valjda bi veliko slovo trebalo da bude posle razmaka, koji ide posle tačke.

to i ja kažem, ali u operi neće...

Pozdrav!

Na kakvom tabletu si koristio tastaturu? Nije mi niko do sada prijavljivao upotrebu tastature na tom tipu uredjaja pa me bas interesuje :)

U pitanju je kinez x5a, evo slike, to je ovaj:

Sto se tice velikog slova posle tacke (+ razmak, kako sad radi), inicijalna verzija tastature, pa jos par posle te nisu imale tu mogucnost. Onda se javilo dosta korisnika kako forumu ovde tako i mailom, da im je to dosta korisna funkcija (iskreno, i ima smisla) tako da sam ja to uvukao u jednu od verzija.

slažem se da je to jako korisno, ali bih te zamolio da u sledećim verzijama napraviš mogućnost da se u opcijama izabere da li želimo velika slova posle tačke + razmak ili ne, kao u android tastaturi

Takodje, nije mi jasno kako (de)aktiviranje jedne opcije u jednoj tastaturi utice na tu opciju (koju moja tastatura ni nema btw) u drugoj tastaturi? :D Magic? :D

pa i ne može, ja sam se nešto istripovao bio, izvinjavam se :) molim ubaci tu opciju u sledećoj verziji ako nije mnogo teško da se ubaci

inače tastatura je odlična, koristim je od prvog dana, samo nju prvenstveno zbog toga što ima naša slova

Pozdrav svima!

Uhvatio sam nesto vremena pa sam se pozabavio novom verzijom tastature. Ako vec niste videli na marketu, evo i ovde da javim.

U novoj verziji sam ispravio ponasanje shift/caps lock tastera i tastatura se sada ponasa u skladu sa kontekstom upotrebe, u smislu, ako je polje za unos telefonskog broja pojavice se tastatura sa brojevima, ako je url u pitanju slova ce biti u startu mala itd. Takodje, nabacio sam novu ikonicu :)

Toliko za sada, zz do sledeceg posta :)

Pozdrav!

Svaka cast na tastaturi! Zalosno je da nema srpski (cirilica) na telefonima. Interesuje me dali znas dali android 2.3 ima cirilicu ili latinicu na srpskom jeziku? Cekam vec godinu dana da neki proizvodjac software-a ili hardware-a napravi srpski. Cekam vec skoro godinu dana da uzmem novi telefon a uslov je da ima cjeli sisstem na srpskom. Vidim da Samsung nexus S ima srpski pa da pitam reko :)

Hvala na tastaturi (i odgovoru ako imas)

Ima nas par koji smo probali portovanu tastaturu sa Nexusa S na Galaxy S-u, i ima cirilica ali su zaboravili ili prilikom portovanja ili u source-u slovo "Ђ"!?
Da ne poverujes. :S:

Evo DaPimp je okacio sliku.

Poslednja izmena:
Svaka čast,i ja kažem !
I da dodam,prethodna verzija mi nikako nije radila,a sad sam samo jednom odabrao input method>serbian keyboard i pojavljuje se i kod sms i kod email-a (ne moram svaki put da je pozivam). (HTC Desire)

Vrh Dno