Šta je novo?

[Android] Serbian Keyboard & ArsAnd (domaca aplikacija)

abrakadabra

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2010
Poena
159
Pozdrav svima!

Kako Android Market bas i ne daje puno mesta za opis aplikacija, predstavicu Vam moj doprinos srpskim aplikacijama a ujedno i VIP izazovu. Trenutno postoje dve aplikacije koje sam napisao i u nastavku cu ih opisati malo da se upoznate (ako ih vec niste sreli, jel :D)

* Serbian Keyboard *
Jednostavna softverska tastatura sa podrskom za latinicu i cirilicu, vibracijom na dodir i odnedavno opcionim layoutom sa po dva slova na tasteru (jednostavnije kucanje za tattoo telefone ali i za sve ostale). Raspored tastera odnosno layout se menja povlacenjem prsta levo odnosno desno. Aplikacija je testirana na ADP1/G1, Tattoo,Magic,Hero i Nexus One telefonima. Evo i par slika kako to izgleda na mom ADPu.

doublelayout.png
screenlat.png

* ArsAnd *
Druga aplikacija omogucuje pregled google mape i nudi sledece opcije:
1. Mapa -
*pregled google mape i prikaz Vase pozicije. Za odredjivanje ulice u kojoj se nalazite, aplikacija zahteva da preciznost signala bude ispod 100 metara. Ukoliko je to slucaj i Vi zelite da se odredi ulica u kojoj se nalazite, aplikacija pokusava 5 puta uzastopno da kontaktira google server i odredi naziv ulice.
*promena rezima pregleda mape iz satelite u street view i obrnuto
*mogucnost pretrazivanja Wikipedia clanaka na mapi na 4 razlicita jezika kao i pretrazivanje Panoramio fotografija. Pretrazivanje se obavlja tako sto dodirom prsta na ekranu odredjujete centar oblasti za pretrazivanje i potom povlacite prst po ekranu da tu oblast i definisete. Rezultati se prikazuju na mapi,a odabirom nekog od njih dobijate vise detalja
*mogucnost pregleda vremenskih prilika - za ovu opciju postoje dve varijante: prva, pregled trenutnog vremenskog stanja koje salju meteoroloske stanice (za srbiju trenutno postoji samo nekoliko) a druga je pregled vremenske prognoze za naredne dane putem iGoogle vremenske prognoze za odabrano mesto.
*deljenje lokacije sa odabranim kontaktom - ako je Vasa lokacija poznata,mozete je proslediti odabranom kontaktu iz imenika. Ako kontakt ima Android telefon i ArsAnd app, poruka koju saljete ce automatski biti procesirana i Vasa lokacija ce biti prikazana na kontaktovom telefonu na mapi, gde se trenutno nalazite. U zavisnosti od podesavanja, ArsAnd app moze da osluskuje dolazne SMS poruke i kada ne radi tako da ukoliko dobijete odgovarajucu poruku, app ce automatski biti pokrenuta i lokacija koja je prosledjena ce biti prikazana na mapi. Ukoliko odabrani kontakt nema Android telefon ili ArsAnd app,mozete mu proslediti obicnu SMS poruku sa nazivom ulice i grada u kojem se trenutno nalazite, sto se automatski odredjuje.
*pregled rucno definisanih tacaka od interesa - ukoliko kreirate sopstvene tacke od interesa,ova opcija omogucuje da pregledate tacke od interesa za odabranu kategoriju a koje se nalaze u okviru trenutno vidljivog dela mape. Kada se tacke prikazu, odabirom svake od njih dobijate pregled podataka za odabranu tacku. Takodje, tacke od interesa mozete definisati na mapi, tako sto odaberete lokaciju na mapi i potom dugim pritiskom prsta na tu lokaciju na mapi odaberete opciju Nova tacka od interesa.
*pretrazivanje mesta, ulica, lokaliteta i (ne)komercijalnih objekata pomocu google pretrage. Rezultati se prikazuju na mapi uz detaljnije informacije po odabiru svakog od rezultata pretrage.
*pregled izvestaja o stanju na putevima izdatog od strane AMSS za tekuci dan.

Pregled i pretraga svih opcija sem AMSS nisu vezani direktno za Srbiju,vec ih je moguce koristiti u bilo kom delu sveta, odnosno, mape.

2. Tacke od interesa - ovaj deo app sluzi za upravljanje rucno kreiranim tackama od interesa. Tacke su podeljene u kategorije i moguce je dodavati, brisati iili menjati postojece tacke. Tacke od interesa je moguce i fotografisati rucno ili automatski, pri cemu aplikacija detektuje stabilnost telefona (ako je odgovarajuca opcija u podesavanjima aktivirana) i kada se isti umiri u roku od 3 sekunde kreira fotografiju.
3. Prevodilac - jednostavan interfejs za komunikaciju sa google translate servisom. Funkcionise isto kao i web varijanta.
4. Podesavanja - opcije za fino podesavanje pretrazivanja kao i generalnih stvari vezano za sam rad aplikacije.

Evo i nekoliko slika kako ova aplikacija radi i izgleda.

mainscreen.png
mapsearch.png
wikipreview.png
panoramiopreview.png
igoogleweather.png
poiphoto.png
translate.png

Toliko od mene, za sada, hvala svima na podrsci, kritikama i sugestijama.

Meni ne radi tastatura, kad je skine, kaze ne moze da se pokrene.. i jedno pitanje: kako pojedini telefoni imaju takvu fabricku tastaturu, znaci tu plavu, a ne belu, kao vecina, i da li se ona moze nekako instalirati?

Da to je standardna android tastatura, mislim da je magic imao standardnu android tastaturu pošto htc tastatura dolazi sa SenseUI-em.

Ja sam i na 1.5 imao belu tastaturu, koja nije imala ove znakove iznad osnovnih slova, nusam imao plavu..

Sviđa mi se tastatura :)
Ima predispozicije da postane default na mom Galaxy-ju.

Kada sam u nekoj (recimo SMS) aplikaciji, kako da dobijem meni za promenu tastature i podešavanja?
Kod AnySoftKeyboard se to dobija zadržavanjem tastera (mislim) next, da sada ne vraćam, da proverim.

Nisam očekivao da je ovaj layout sa duplim klikom toliko efikasan. Sa malo navikavanja bi mogao da bude odličan.

Ako se već zabavljaš sa tastaturom, jel bi mogao u nekoj narednoj verziji da ubaciš i klasičnu numberpad verziju? Da se koristi kao na klasičnim telefonima, a da ima i naša slova, kao kada na, recimo, Nokia telefonu uključiš našu lokalizaciju. Tasteri bi bili još veći, a olakšalo bi prelazak na touch screen. Neki telefoni već imaju takav tip tastature, ali Samsung Galaxy nema :(

Zakucala mi se tastatura, ali sam samo tapnuo na prozor u kome sam kucao i opet se pojavila.

U sledećoj verziji obavezno stavi da posle tačka+space ide veliko slovo. Mnogo ređi slučaj je da ovo napravi problem, nego što nam je veliko slovo zapravo potrebno :)
Za datume može i vezano da se piše, 13.februar, i mesec ostaje malim slovom.

Pozdrav svima!

Najpre, hvala na predlozima, trudicu se da sledeca verzija bude prosirena istim. Sto se tice izgleda tastature, ova koju sam napravio koristi defaul android gui a sve ostale koje postoje kako na marketu kako na odredjenim htc telefonima koji nemaju standardan android gui su customized varijante. I ova ce u nekom momentu dobiti mogucnost promene izgleda tipa druga boja tastera, novi layout-i tako da su svaki predlozi i u tom pravcu dobrodosli. :) Sto se tice direktnog pristupanja podesavanjima tastature iz poruke, to ce takodje biti dostupno u narednoj verziji, bice neko malo dugmence na layoutu koje ce vas baciti odmah na podesavanja pa da ne morate da izlazite iz text editor kontrole.

@PJ: pod numberpad mislis kao na standardnom telefonu? tipa, 1 pritisak daje broj,2 pritiska jedno slovo,3 drugo itd? to isto nije problem,bice uglavljeno nekako u novu verziju :)

@Pera: ne znam da li si isao po koracima za instalaciju pa cu ih ponoviti jos jedared: dakle, kad skines tastaturu moras otici u Settings->Locale&Text pa tamo shtiklirati Srpska tastatura. Onda odes u pisanje sms poruke, drzis prst par sekundi na polje za unos teksta pa ti se pojavi meni da izaberes Input Method. Kliknes na to i pojavi se lista instaliranih tastatura. Odaberes iz liste Srpska tastatura. Kad kliknes ponovo na polje za unos teksta, trebalo bi da se pojavi, a ako ne, klikni na polje za unos broja telefona i sigurno ce se pojaviti.

U narednim verzijama bih zeleo da nastavim da zadrzim jednostavnost upotrebe, jer koliko vidim sve ostale tastature koje se pojavljuju na marketu u nekom momentu predju tu neku granicu jednostavnosti, i onda pocnu da smaraju korisnike i cak i sporije da rade. Ali, u svakom slucaju ovi bagovi i predlozi koje ste naveli ce biti regulisani. :)

Hvala svima jos jednom i pozdrav!

@PJ: pod numberpad mislis kao na standardnom telefonu? tipa, 1 pritisak daje broj,2 pritiska jedno slovo,3 drugo itd? to isto nije problem,bice uglavljeno nekako u novu verziju :)

Da, recimo na tasteru 2 su ABCČĆ2 i sl.

Na Galaxy-ju se input method po defaultu bira držanjem tastera u donjem desnom uglu tastature (enter ili next, zavisi od layouta)

Evo koristim je par nedelja, doduse ne preterano cesto, i zadovoljan sam uglavnom.
Prvo sto se uopste pojavila a zatim i funkcionalnoscu a jos vise brzinom.
Imam samo ponekad probleme sa prebacivanjem na velika slova.
Naime kao da se inati :)
Ja kliknem da prebaci na velike a ona prebaci i vrati odmah ili prebaci al istog trenutka kad otkucam slovo vrati na mala s tim sto ne ostane ni to pocetno veliko nego bude malo slovo takodje.
Korisceno na Galaxy-ju.

Sto se tice dodatnih funkcija mislim da ova tastatura sad vapi da joj se doda srpski t9 ;)

Malo veca slova..

Pozdrav, ako mogu da predlozim malo veći font ili bold, za nas starije ljude :). takođe da rešite problem velikog slova na početku rečenice. Kad bi se još negde video zbir slova 160/160 kod sms-a... bila bi perfektna

Broj slova ne pokazuje tastatura, već SMS aplikacija.
Koristim Handcent i nekad se vidi broj karaktera nekada ne :zbun:

Do sledeće verzije sam se ipak vratio na AnySoftKeyboard sa visinom tastera povećanom na 120%.

Upravo probana tastatura na Tattoo-u i sve radi besprekorno....savrseno...
i ova druga aplikacija je super...samo nisam jos stigao skroz sa njom da se pozabavim....
ovih dana delim utiske....
Samo ovako nastavi... :) svaka cast :)

Mali off... @PJ kako sluzi handcent...ja sam ga instalirao ali sam trenutno na chomp-u i planiram da predjem zbog DR-a....u principu ne bi trebalo da je neke velike razlike jel da?

SMS POPUP

Ja koristim sms popup aplikaciju, nesgde sam procitao da handcent pravi probleme. Najbolje probati pa videti. SMS popup radi super, do sada nikakvih problema.

Video...probao...ne svidja mi se....ne mora svako da cita poruke koje dobijam...
no da ne idemo dalje u OFF

jedan predlog developeru ako je u mogucnosti...

znaci sve ovo sto je crno da bude npr belo i obrnuto....
tipa da ima da se biraju bar dva ili vise skinova....

Sms popup... opet

JSN, ako mislis na to da svi mogu da ti citaju poruke na ekranu, imas opciju u Adittional settings, pa nadji privacy mode, i stikliraj tu opciju pa ti se sadrzaj poruke nece videti na ekranu :). Ima i drugih podesavanja, tako da mozes da u button configuration podesis da ti button 3 bude quick reply sto je mnogo zgodnije, doduse, kad ne vidis poruku onda ne vredi.
Nadam se da sam malo pomogao

Nova verzija tastature

Pozdrav svima jos jednom!

Nadjoh vremena najzad pa sam se pozabavio malo tastaturom.
Verzija 1.3:
1. .+space daje veliko slovo
2. promena velicine slova na tasterima
3. promena boje slova na tasterima
4. tastatura sa simbolima+donji levi taster=precica ka podesavanjima.

Hvala svima na komentarima, ubacio sam predloga koliko sam stigao, sad idemo dalje :)

Imamo pobednika...

Svaka cast za tastaturu, mislim da je od svih vidjenih programa, uz ArsAnd od istog autora i aplikacije za parking, najkorisnija aplikacija na konkursu. Pogotovo kad je u pitanju Tattoo telefon, gde mi je ova tastatura od ogromne pomoci. Koristim tastere sa 2 slova, i sad kad se poveca font na 75%, ili podeblja, nemam problema sa kucanjem. Ipak sam ja covek u godinama plus nosim cvikere, pa je ova aplikacija od ogromne koristi.
Verovatno ce imati prolaz i na trzistu ostalih svetskih tastatura ako se napravi verzija za "zapad" (bez cirilicnih i latinicnih slova), ali sa svim ostalim opcijama koje su jako korisne...
Zelim autoru puno srece na takmicenju!

hvala i pozdrav

E ovo je vec skoro vrh..svaka cast za ubacivanje boja slova i za povecavanje tastature...sad je vec jako korisnija...plus ovaj brzi ulazak u podesavanja....
stvarno 5+ imas od mene...

Javi sta si uradio na izazovu
i ako budes radio neki update jos , ubaci neku svetliju boju pozadine...npr svetloplavu ili zutu ( nemojte me spaliti samo dajem primer :) )

Ulazak u opcije je OK, ali i dalje ostaje problem da kada se pređe na Serbian Keyboard, za povratak na neku drugu tastaturu moram u settings > Loacal and text...

Pogledaj na Screenshotu kako je rešeno na AnySoftKeyboard. Klikom na Change Input Method se dobija spisak aktiviranih tastatura i može da se pređe sa jedne na drugu.

Povećanje veličine slova je OK, do neke mere, ali ne utiče na kvalitet kucanja.
Neke tastature imaju mogućnost da povećaju visinu tastera. Ja koristim 120%, kao na donjem screen shotu. Drastično popravlja preciznost kucanja.

Aplikacija je već sada odlična, a sa malo dorade, mogla bi da postane predefinisana tastatura u Android telefonima za srpsko tržište.

Prilozi

• snap20100303_095223.png
    snap20100303_095223.png
    31.8 KB · Pregleda: 146
  • snap20100303_095226.png
    snap20100303_095226.png
    30.3 KB · Pregleda: 160
Pozdrav!

Uspeo sam da uhvatim malo slobodnog vremena pa sam se pozabavio malo izgledom tastature. Novi update nosi sa sobom i prvu temu tastature, malo drugaciju od standardne. Sve predloge iz prethodnih postova sa primio k znanju, tako da ce prica oko Input Method precice i svega ostalog uskoro biti ubacena u sledecu verziju. :)

Kojim bih ja redosledom išao:

-mogućnost povećanja visine tastera kao na AnySoftKeyboard.
-ubacivanje četvrtog reda karaktera na numeričkom delu kako bi prelaz između 123 i ABC layout-a izgledao tečnije.
-dodavanje numberpad layout-a (kao na klasičnim mobilnim telefonima)
-Na tasteru !?, čini mi se da bi upitnik trebalo da bude prioritetan.
-razdvajanje tačke i zareza na uštrb jednog smajlija ili na neki drugi način.
-učenje reči na osnovu kucanja bi bilo premija, ali je pitanje da li i koliko bi to usporilo rad samog telefona.

Kada sve ovo bude implementirano, koga briga za to kako se ulazi u opcije i da više nikada ne možemo da promenim tastaturu :d
U međuvremenu, ulazak u input metod bi bio koristan, zbog testiranja i poređenja tastatura.

Čini mi se da je ovo prva aplikacija za Andorid koju sam spreman da platim :)

Moram da te pohvalim za tastaturu, sad cu da probam i drugi program. chompsms je otisao u trash can.

probajte sms popup

Ja od pocetka koristim SMS POPUP, odlican je, i nikad nikakvih problema nisam imao. Opcije su odlicne, tako da moze i quick reply, delete, i jos par stvari da se podese koje su od koristi.
A srpsku tastaturu na tattoo koristim od kako se pojavila, najbolja je. Mozda nije lose da upitnik bude pre usklicnika, da ostanu samo 2 smiley-a, a da se na to mesto ubace posebno tacka i zarez?
pozdrav

Kod mene slova "Ć,Č,Š,Đ,Ž" zauzimaju 60-70 karaktera poruke (od 140) sto je pola... *** ja volim da pisem dugacke poruke pa mi se ne isplati da ih koristim...

1) bilo bi lepo kada bi srpska tastatura imala skin sistem kao ovaj:
http://www.gimpsta.com/themerlo/main.php
2) da ima user dictionary koji ce pamtiti reci koje koristis dok kucas automatski (kao tastatura u gore napomenutom linku - mora se registrovati da bi se pristupilo "pimp my keyboard" delu :D)

Poslednja izmena:
alisteroz, poruka sa našim slovima zauzima tačno 70 karaktera.

A i na nekim telefonima, kada saljes poruku sa nasim karakterima, dobijes hiroglife...

Nisam dobro napisao. 1SMS u kome se nalaze šđčćž može da ima najviše 70 karaktera. Ako otkucaš sedamdesetprvi karatker, to je već druga poruka.

SMS bez naših slova sadrži najviše 160 karaktera.

Nazad
Vrh Dno