Šta je novo?

Android: prednosti i razlike u mogućnostima browser-a

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Pozdrav svima,

Verovatno nisam jedini ko se pitao zašto postoje različite verzije istog browser-a, recimo Opera Mini i Opera Mobile, kao i Dolphin i Dolphin HD.

Na Opera sajtu lepo je objašnjeno da "Mini" opcija uključuje renderovanje strane na Opera serveru i njenu komperesiju do klijenta, čime se štedi na prenosi podataka, što je (nekada?) bilo važno 3G korisnicima. Opera Mobile šalje "as-is", koliko sam razumeo.

Međutim, koliko to ima razlike u realnom radu? Nisam primetio, a koristim obe Opere. Jednako su brze. Možda nekih drugih funkcija nema? Dobra stvar Opere Mobile je što radi refresh servisa gde sam ulogovan, valjda dopušta JavaScript, pa me ne izloguje (ping time-out), dok mi se kod "Mini"-ja to uvek dešava. S druge strane, "Mobile" verzija je daleko veća (više RAM-a).

Što je Dolphin-a tiče, to je unapređeni stock browser, koliko sam razumeo. Stavio sam običan i Dolphin HD ali još nisam testirao, mada sam video da "HD" zauzima znatno više RAM-a.

Konačno, probao sam i Chrome na ICS (JB) i veoma mi se dopada. Međutim, moj telefon i tablet loše rade sa ovim ROM-ovima, tako da moram da ostanem u GB svetu i koristim Operu i Dolphin. :S:

Voleo bih da mi neko još malo pojasni prenosti i mane korišćenja navedenih verzija, a slobodno navede i neke druge.

Hvala lepo! :)

Najveća prednost Opere Mini je što troši stvarlno malo i što omogućuje normalan surf na Telenorovom "neograničenom" internetu. Ima bagova u renderingu, ponekad se zaglupi, ali one prve dve stavke su za mene presudne.

Meni na operi mini često neće da startuje downlad na nekim sajtovima ili ne prikazuje captcha.i sl. dok na mobile sve to radi perfektno.

Na tabletu mi je ubedljivo najbolji Dolphin. Najveca prednost mu je sto do bookmark-ova ne moram da dolazim nakon bespotrebnih kliktanja nego lepo "izvucem" svajpovanjem sidebar sa leve strane ekrana i to je to. Mana je sto ne prikazuje Flash (ima opcija ali iz nekog razloga je onemuguceno i ne moze ni da se isforsira).

Firefox prikazuje flash i to odlicno, ali je tab i bookmark menadzment odradjen kriminalno. Verujem da ima ljudi kojima ce se svideti ali ja nikako nisam mogao da se naviknem na ono.

Chrome sam dosta dugo koristio ali sam morao da odustanem jer ne postoji "prelamanje" teksta kada se zumira. Nezgodno je za dugo citanje. Takodje, nema flash a i do bookmark-ova se dolazi sporije nego na Dolphin-u.

Operu Mobile koristim na telefonu. Vidi se da nije optimizovana za tablete. Cini mi se da i je najbrzi od svih gorepomenutih browsera.

Na svim browserima obavezno cekiram desktop mod.

Да, стварно мало троши Опера мини. Хром ме је на пример унаказио.

Da dolphin je izbacio flash a ako to zanemarimo (sto nije lako) odlican je :D

Koristim Chrome, ali me mi smetaju dve stvari, što ne sinhronizuje passworde sa desktop verzijom što mi je kranje čudno ponašanje, drugo što se do bookmarksa ne može brzo doći kao u Dolphinu.

Ponekad mi stvarno nije jasno kuda plovi google brod kad tako neke osnovne servise i proizvode ne mogu da utegnu sto godina...

Kako misliš ne može doći brzo do bookmarksa? Na klik su od tebe.

Jesu na klik ako si već na novom praznom tabu i ako su dole već selektovani bookmarksi. Ja imam naviku da obiđem par sajtova u istom tabu i zgodnije bi mi bilo da imam neki bar sa do 10 sajtova koji bih dobijao na swype npr. address bara (ekvivalent ctrl+shift+b na desk verziji) ... mada ovo sa bookmarksima je manja zamerka, veća su mi passwordi.

Poslednja izmena:
S obzirom da je napisao opera mini, verovaatno je mislio na MB. Ali i dosta je dobra što se rama tiče.

Da li moze nekim browserom da se emulira desktop browser? Dakle da vidim na adroidu desktop verziju nekog sajta?

Opera mobile i Dolphin imaju opciju da se predstave kao desktop pregledači. Ja tako surfujem na wifi. Nisam gledao druge programe, FF sam sklonio, a Hromog zamrznuo da ne smara.

i AOSP browser ima tu opciju.

I samsung default browser takođe ima tu opciju.

Da li postoji browser koji nema tu opciju?

Nazad
Vrh Dno