Šta je novo?

Android navigacija i mape

Takvim odgovorom samo ti mozes biti zadovoljan - podsetio si nas n-ti put da imas kupljenu verziju iako nas to nije interesovalo ni kad si rekao prvi put.

@artur koja je verzija Sygica koja ti je izbacila tu gresku? Mozda je bajata pa joj se od lolipopa cini da je kitket?

Takvim odgovorom samo ti mozes biti zadovoljan - podsetio si nas n-ti put da imas kupljenu verziju iako nas to nije interesovalo ni kad si rekao prvi put.
Koji drugi odgovor očekuješ ako znaš da sam davno kupio Sygic?
Zašto bi se bavio krekovanim verzijama i traženjem grešaka na istim ako imam legalnu i ona radi bez problema?
Verovatno ti imaš potrebu da pokazuješ visok IQ utvrđen usitnjavanjem novca u mensi?
Samo izvoli ali ne postavljaj mi besmislena pitanja ako se jasno zna tvoj cilj.

Ocekujem odgovor koji bi bilo kome i na bilo koji nacin bio koristan. Ali takodje znam da imam prevelika ocekivanja kada si ti u pitanju jer nema sanse da bi ti nesto korisno napisao.

I je li po tvom misljenju bilo dosta ovog chata? Po mom ga je bilo i previse. I eto, posto znam da ne umes drukcije, ostavicu ti da tvoja bude zadnja.

I ja imam legalan Sygic, koji normalno radi kada se instalira na SD karticu.

Piratskoj verziji je očigledno potrebno još nešto, da bi radila sa SD kartice.

Ocekujem odgovor koji bi bilo kome i na bilo koji nacin bio koristan. Ali takodje znam da imam prevelika ocekivanja kada si ti u pitanju jer nema sanse da bi ti nesto korisno napisao.

I je li po tvom misljenju bilo dosta ovog chata? Po mom ga je bilo i previse. I eto, posto znam da ne umes drukcije, ostavicu ti da tvoja bude zadnja.
Ko si ti da očekuješ ili tražiš bilo šta od drugoga?
Ako te baš interesuje moj odgovor, kupi-te legalnu verziju, nije skupa, i neće biti problema.
Nadam se da sam ti ovim odgovorio i da ćeš me ubuduće zaobilaziti tvojim prozivkama jer te nigde nisam pomenuo ili se pozivao na tvoje pisanje?

I ja imam legalan Sygic, koji normalno radi kada se instalira na SD karticu.

Piratskoj verziji je očigledno potrebno još nešto, da bi radila sa SD kartice.

Radi i piratska verzija lepo :)
Lollipop 5.0.1 sistem, Sygic 15.0.4 + TOMTOM 2014.09 mape i sve ok ...

Poslednja izmena:
Verzija dakle nije kriva, nije kriv ni OS, a nije kriv ni uredjaj. Ostaje jedino ogranicenje tvog google naloga kao moguce objasnjenje, naravno samo ako je internet bio ukljucen. Posto meni bas za dan-dva istice tryal period testiracu da li mozda Sygic negde na svom serveru loguje "istrosene" google naloge te da li je bas to bio tvoj problem. Meni nista drugo ne pada napamet.

Aplikacije za praćenje tokom vožnje

Ness, hvala ti puno na pomoći. Sve radi odlično.
Ne znam koliko sam do sada našao KAO "dobrih" mapa na netu, da bi na kraju ispalo da ili ne rade ili imaju ucrtan samo autoput.
Dobro je da sam se neki dan setio da ih konačno potražim preko bench-a, jer kada sam jutros saznao da za vikend idem za BG, bilo mi je dosta svega. U svakom slučaju spasao si me.

Što se snimanja tiče, proletos sam išao u vožnju biciklovima sa nekim društvom i jedan lik iz društva (ja ga ne znam) je imao program u mobilnom kojim je snimio rutu kojom smo se vozili. Znam samo da je imao Windows Mobile (koliko se sećam) i fon nalik blekberiju. Nadao sam se da ću naći tako nešto i za Android.

Ako koristiš Android, onda imaš super aplikaciju, koja se zove STRAVA. Ne samo da snima putanju, nego i brzinu (najveću, prosečnu), takođe meri i distancu.
A koliko znam (mada nisam siguran), bazirana je na Google Mapama. Ako se uloguješ u aplikaciji, putem FBa, videćeš i tvoje prijatelje, kuda su vozili i za koje vreme. Probaj aplikaciju, pa javi kako ti se čini.

Био сам убеђен да га ложиш. Још реко у чему је фора!?

Prilozi

• uploadfromtaptalk1426535022388.jpg
    uploadfromtaptalk1426535022388.jpg
    267.4 KB · Pregleda: 198
4.4.2 android ,Lenovo,Samsung, nikako ne mogu da ga stavim na SD!Probao svašta,ali neće.Ima li neko rešenje?Probao 5 verzija Sygica.I nema to veze, da li je kupljena ili ne.

Poslednja izmena:
Probao druže x puta sa svakom verzijom od 14.4.x + . nema šanse.Da nema problema sa aplikacijom, ne bi ni bilo ovog uputstva koje si linkovao.
Hvala!Na 4.1.2 radi bilo koja verzija na SD!

Poslednja izmena:
Zdravo svima.
Zbog svadje i prepucvavanja ja u jednom trenutku davno pre Nove godine prestadoh da zalazim u ovu rubriku, a nije i da mi je nesto trebalo... e pa sad mi treba.
Iscitao sam sada sve od 30.12.2014.

Kupio sam S5 (Lollipop 5.0 na njemu, rezolucija ekrana je 1080x1920) i zanima me koju bi to navigaciju na njega najbolje bilo da instaliram...

Dakle ima iGO Primo 9.6.29.483387 (09 feb 2015). Da li on ima problema da se instalira na externu memorisku karticu? Ako ima kako se prevazilaze ti problemi? Ako nema onda je postupak (uprosteno) iskopirati iGO na mem karticu, naci i upotrebiti pravi apk da bi radila... kao sto sam i dosada radio na S5?
Za mepe cu se vec valjda snaci...

Ima jos i HERE koji je kazete besplatan, mape se osvezavaju iz programa i najazurnije su ali i kao ostale nemaju bas valjane kucne brojeve i da li je tacno da lose rutira (Beograd, a ako njega i ostale velike gradove ce). Da li on ima problema sa instalacijom na externu mem. karticu?

Da li obe ove neavigacije se mogu bez problema u internu memoriju ovog telefona u kom je Lollipop 5.0 da se instaliraju i rade?

Molim brzi odgovr ... unapred hvala svima dobronamernima.

Na Lollipopu nema ogranicenja pisanja na sdcard tako da slobodno biras i gde ces i koju ces aplikaciju da instaliras.

Ako nemas profi prohteve onda ti preporucujem Here ili CamOnRoad a ako si profi ili imas ozbiljna ocekivanja od navigacionog softvera onda iGO nema alternativu.

Na temi o Here maps su te malo dezinformisali - tacno je da su se Here mape pokazale kao najbolje u ruralnim podrucjima i za offroad, TomTom su unekoliko bolje od njih u gradovima i prave manje problema pri rutiranju, dok su Contrast i dalje daleko najbolje po pitanju adresne baze u vecim gradovima ...ali zbog najnizeg stepena azurnosti, u odnosu na konkurenciju su losije po pitanju polozaja saobracajnica.

Tacno je i to da je Here maps lakse instalirati i podesiti nego iGO, ali je tacno i da je lakse okinuti fotku sa moba nego sa DSLR-a ...razliku cini kvalitet, bilo nav softvera bilo fotki. Pa posto je Here lak predlazem ti njega a ako ipak odlucis za iGO, dokumentuj opisom i skrinsotima problem u kome se nadjes i sigurno cemo naci njegovo resenje.

Koliko vidim, on ima iskustva sa IGO, tako da nema razloga da silazi s konja na magarca.

Razlika je sve samo ne tolika kako se ovde predstavlja. Postujem ja svaciji ukus ali molim vas da budete realni. To sto se nekome vise svidja iGo ne znaci da je svetlosnim godinama ispred. 90% korisnika navigaciju koristi u smislu da otkuca adresu i klikne Yes. I Here to nista losije trenutno ne radi od iGo. Opet sto se Beograda tice apsolutno nigde ne zaostaje, ko putuje ka EU takodje moze u potpunosti da se osloni na Here. Pa nije Navteq neka pilicarska firma koja je od juce u tom poslu. Tu su kucni brojevi(i to u BG radi odlicno), tu su POI baze(predefinisane, cinjenica, bez mogucnosti da sam dodajes)... Ko insistira na tome recimo da mora da ima mogucnost da unese "via..." medjutacku sam jer jelte to je toliko bitna funcija da je na dnevnoj bazi koristi neka saceka sa Here i neka koristi iGo dok ovi i to ne ubace. U suprotnom, lepo skine Here, 2min instalacije i preuzimanja mapa, sve legalno i bez ikakvog cimanja a radi. I to dobro radi, testirano u praksi svaki dan. Ne u Vranju i Babusnici, ako je neko odatle i treba mu kucni broj u Nemanjinoj ulici u Vranju, Navteq mapa ga jos uvek nema, ali u ovim vecim gradovima je sve kako treba. Ne znam kakve su ostale mape Srbije po tom pitanju ali konj-magarac svakako nije.

Ko insistira na tome recimo da mora da ima mogucnost da unese "via..." medjutacku sam jer jelte to je toliko bitna funcija da je na dnevnoj bazi koristi neka saceka sa Here i neka koristi iGo dok ovi i to ne ubace.
Mislim da i "via" opcija može posredno, tako što put podeliš na dva dela: 1. od Starta do Via, 2. od Via do Cilja ;)

Fali jos 50 funkcija da bi se uopste mogli porediti. OSNOVNU funkciju navigacije Here ima, i tu se prica zavrsava. Necemo sad preterivati.

Pa navedi ih ako već pominješ

Citaj temu na kojoj pises pa neces imati potrebu da od drugoga ocekujes da ti sazima hiljade postova.

@Darko1290 ti pricas o svidjanju i nesvidjanju a ja npr. o kvalitativnim razlicitostima, o funkcionalnom zaostajanju jedne aplikacije u odnosu na drugu.

Koliko se razlikuju PaintBrush i Photoshop toliko se razlikuju i Here maps i iGO. Nekome su potrebne osnovne funkcije pa bira Paint ili Here, a nekome su potrebne prosirene funkcije pa zato bira Photoshop ili iGO.

Evo samo jednog primera razlicitosti koja je vec sama po sebi dovoljna da pokaze zasto je jedna aplikacija "konj" a druga "magarac":
- Here maps nude izbor proracuna rute na osnovu 2 nacina kretanja, dakle uzimajuci u obzir pravila i propise koji se odnose samo na pesaka i na putnicko vozilo...
- za razliku od njega, iGO pored ta dva standardna nacina proracuna rute nudi proracune ruta i za vozila hitne pomoci, za autobuse, za taxi vozila, za kamione razlicitih nosivosti, vozila sa prikolicama, vozila za prevoz specijalnih vrsta tereta, vozila nestandardnih dimenzija ...i pri proracunu postuje zakonske norme zemlje u kojoj se nalazis a po pitanju vremenskog ogranicenja prava upravljanja vozilom i drugih obaveza vozaca...

Je li samo ovaj jedan segment koji sam naveo dovoljan za uporedjivanje ova dva softvera i sposobnosti njihovih programera ili mozda ipak postoji mogucnost da neko kaze da vec ovo nije ogromna razlika u korist iGO-a?

Da se vratim na onaj deo gde kvalitativnu razliku izmedju Here maps i iGO-a pokusavas da umanjis koristeci termine "svidjati" i "ne svidjati" i da te podsetim da sam na ovoj temi visestruko puta napisao da mi se najvise SVIDJA izgled Sygic aplikacije ali da sam takodje napisao da zbog fatalnih gresaka njegovih programera tu aplikaciju ne bi trebalo dozivljavati kao aplikaciju koja vam pomaze da pronadjete cilj vec kao onu koja vam pomaze da se izgubite ...cak i onda kad mapa ima unet vas cilj. Dakle, ne pricamo o svidjanju ili nesvidjanju vec o funkcionalnim razlikama koje su nekome mozda bitne a nekome mozda i nisu ...ali koje niko nema prava da umanjuje, jer zato smo tu, da ukazemo jedni drugima na mogucnosti, bagove itd.

Za koji procenat ljudi je bitna ruta za hitnu pomoc ili specijalne terete? Za obicnog korisnika je bitna dobra mapa i da ne brljavi pri rutiranju. I Ferrari ide 300km/h ali to ne znaci da u Fiat Stilu neces da se prevezes gde si naumio. Karikiram ali poenta je jasna. Stvarno ne vidim nijednu bitnu a za vecinu korisnka takodje vazni prednost.

I ja ti u celosti ne sporim tu argumentaciju koja se odnosi na vecinu korisnika ali delimicno cu pokusati i nju da osporim. Elem, pored Here mapa koje su zajednicki sadrzalac za obe aplikacije, iGO koristi i TomTom i TopMap mape koje, svaka ponaosob imaju po neku prednost i po neki nedostatak u odnosu na Here mape. Ti ne bi bio fer sagovornik kada ne bi prihvatio da je ovo jos jedan ogroman feature - jer je izbor najmanje 3x veci kod iGO-a, a on je vec bitan i obicnom korisniku. I obicni korisnici zive ili voze po vecim gradovima Srbije a takodje i obicnim korisnicima je bitan sto manji broj gresaka u rutiranju.

Dobro si me podsetio, osim za pesaka i sve vec pobrojano ima opciju i za bicikl. Da ti ne videh avatar ispustio bih jos jedan bitan benefit iGO aplikacije. :D

I ja ti u celosti ne sporim tu argumentaciju koja se odnosi na vecinu korisnika ali delimicno cu pokusati i nju da osporim. Elem, pored Here mapa koje su zajednicki sadrzalac za obe aplikacije, iGO koristi i TomTom i TopMap mape koje, svaka ponaosob imaju po neku prednost i po neki nedostatak u odnosu na Here mape. Ti ne bi bio fer sagovornik kada ne bi prihvatio da je ovo jos jedan ogroman feature - jer je izbor najmanje 3x veci kod iGO-a, a on je vec bitan i obicnom korisniku. I obicni korisnici zive ili voze po vecim gradovima Srbije a takodje i obicnim korisnicima je bitan sto manji broj gresaka u rutiranju.

Ovde se apsolutno slazem sa tobom. Nisam cak ni znao do pre par dana da su i TomTom mape opcija i znatizeljan sam iskreno da probam kako one eventualno rade. Ukoliko su one na vidno visem nivou od Here mapa onda vec imamo o cemu da pricamo. Probacu pa cu izneti svoj neki utisak o tome. Sto se tice druge dve vrste mapa njih stvarno ne vidim kao bilo kakvu prednost. Here mape za iGo su fakticki iste Navteq mape koje se kasnije update-uju negonza sam Here. Contrast-ova mapa je bila odlicna u vreme kada sam je koristio, tu nema dileme nikakve(iako sada stvarno, bar ovde gde koristim navigaciju ne vidim da je ista losije sa Here), medjutim veliki minus je to sto vec treca godina kako nema update-a i verovatno ga vise nece ni biti. Uz sve prednosti koje ima to je jednostavno bar za mene iskljucuje iz price...

mozda ipak postoji mogucnost da neko kaze da vec ovo nije ogromna razlika u korist iGO-a?
Pa, to jeste ogromna razlika, ali je bitna izuzetno malom broju ljudi (dakle, bitna je raznim vrstama profi vozača, ostalima nije).

iGo je verovatno najkompletnija navigacija (za Android), ali su Here i Sygic sasvim dovoljne za standardnu upotrebu.

Nekome su potrebne osnovne funkcije pa bira Paint ili Here, a nekome su potrebne prosirene funkcije pa zato bira Photoshop ili iGO.
Većini korisnika je Paint nedovoljan, a Photoshop je totalni overkill :D U svakom slučaju, odnos Paint:photoshop nije isti kao odnos Here:iGo ;)

Poslednja izmena:
Ma ja il' sam slep il mi "nesto fali" ali ovu iGO Primo 9.6.29.483387 (09 feb 2015) ne mogu da nadjem ...

31. januar, mislim da taj sa oznakom 9. februar i ne postoji stvarno ;)

00V38Qz.png

Nazad
Vrh Dno