Šta je novo?

Android navigacija i mape

potpisujem...svaka navigacija ima mane, ali google maps zaista najmanje mana ima

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Ne prikazuje ograničenja. Zbog toga sam koristio Igo u Grčkoj npr.

...Google Maps i nista vise nije potrebno ako imate svuda internet.
Google mape su po funkcionalnosti svetlosnim godinama ispred svega ostalog, jedino offline mod nije potpun...

Funkcionalnost ... ahahahaahaha
Samo ogromna baza podataka, naročito onih koje ste ostavili a niste ni pitani.

Poslednja izmena:
Google Maps već nekoliko meseci unazad prikazuje i ograničenja, bar u Srbiji. Nisam imao problema u offline mode-u, jedino sto sam prethodno rutu i grad u koji idem prethodno download-ovao.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

ja ne vidim ogranicenja, je li se to posebno podesava?

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Google mape često vode u jednosmernu, u zadnje vreme dosta maše i vode okolo naokolo.

Funkcionalnost ... ahahahaahaha
Samo ogromna baza podataka, naročito onih koje ste ostavili a niste ni pitani.

Nemas pojma o cemu pricas iako si ubedjen u suprotno.
U svim velikim gradovima Evrope javni gradski prevoz (metro, voz, bus, brod, bicikle, taxi, e trotineti) su integrisani u Google mape.

Vidim da je pocelo i u Srbiji u par gradova!

Gde je Google Street view i ostale funkcije (npr. predvidjanja gde su guzve) koje su misaona imenica za druge aplikacije :)

Google Maps već nekoliko meseci unazad prikazuje i ograničenja, bar u Srbiji. Nisam imao problema u offline mode-u, jedino sto sam prethodno rutu i grad u koji idem prethodno download-ovao.

+1

Poslednja izmena:
Sygic ima update mapa
J

Послато са SM-J730F помоћу Тапатока

Google mape često vode u jednosmernu, u zadnje vreme dosta maše i vode okolo naokolo.
Pre neki dan Google maps mi je pokazivao da na sred mosta na Adi skrenem levo ka Sajmu, i tako odoh pravo ka Topčideru, istina posle bilo super do auto puta, ali dve ulice bile jednosmerne pa me vodio kontra pravcem kroz njih
Meni Sygic bolji, ali najbolji mi bio Navigon, ali nestala firma.

Ali Google maps ima gužvu u saobraćaju, što ostali sistemi još nemaju

Poslednja izmena:
Ostali sistemi su imali "gužve" mnogo pre gugla :d To se zove TMC. U većem ostatku jevrope to veoma lepo funkcioniše, samo na našim prostorima slabo. Počeli su pre neki mesec...

Ostali sistemi su imali "gužve" mnogo pre gugla :d To se zove TMC. U većem ostatku jevrope to veoma lepo funkcioniše, samo na našim prostorima slabo. Počeli su pre neki mesec...
Ovo kod nas je samo TA nije TMC, odnosno da se prekine radio program sa vešću o saobraćaju.
Radio Beograd pregovarao davno sa madjarskom firmom za TMC ali nije se imalo para
J

Google mape su po funkcionalnosti svetlosnim godinama ispred svega ostalog, jedino offline mod nije potpun, ali koga to briga kad svi imaju internet po EU.

To pričaj tamo po Švedskim forumima. Ne staj nam na muku nama ovde... :p

...

Google mape, bar ovde u Srbiji, prave najviše grešaka što se tiče pogrešnih skretanja i jednosmernih ulica. :(
Takođe, ponekad jako jako čudno rutiraju, ono, znam ja najbolju putanju kroz grad, ali reko ajde da vidim šta kaže gmaps. Sygic i iGo to rade bolje.

Google mape u off-line modu (ono, kada skinete mapu) rade sve dok se ne desi da morate da skrenete sa rute iz raznih razloga. Nakon tog trenutka, gmaps su neupotrebljive. :(
Najveći hendikep je što ne mogu da se skinu mape po državama za off-line mode. Može da se skine ruta, ali tada je bug kada ruta mora da se izmeni usput, ili može da se skine regija (recimo šira okolina grada) ali ne može velika regija (putujemo kroz 2-3-5 veća udaljena grada).

Za koju godinu, gmaps će verovatno biti jedini standard, ali još uvek to nisu. :(

Poslednja izmena:
Naprotiv, ja savršeno dobro znam o čemu pričam. I mnogo više od toga. A upravo si to i potvrdio.
Ti slobodno zadrži svoje mišljenje, nemam ništa protiv :)
Boki, pošto ja (sa drugog mesta doduše) znam koliko znaš o ovoj temi, molim te da napišeš svoje mišljenje o Waze navigaciji, pre svega. Koristim je po BG, dosta dobro se pokazala, ali želim da pročitam tvoje mišljenje o njoj i o još dve:

iGo
Google Maps

Послато са Mi 9T Pro уз помоћ Тапатока

Google mape na telefonu ili android autu? Malo se razlikuju kad ih ukljucis preko AA.
Sto.se tice offline, meni i iGo i Gmape polude ako nemas net, a skrenuo si samo jednu ulicu van rute. Vidi sve ulice, ali se vrti i nema sanse da te vrati na prethodnu rutu.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Mozda ne koristi, ali na note 5 i u Budimpesti i u Atini ista prica, skrenes i on krene da se vrti i poludi. I to je kupljena verzija, ne krekovana.
Moguce da je bio problem u samom telefonu, da mu gps prijemnik nije bio najbolji, pa.da je zavisio dodatno od neta. Nisam probao na novom telefonu, u 99 % koriatim gugl mape.

Poslednja izmena:
Možda ti nije bio uključen GPS, nego je lokaciju tražio preko neta?
iGO koristi samo GPS i mape na memoriji telefona, ne oslanja se na net uopšte.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Bas cu uzeti sutra iGo, ali cu iskljuciti podatke, pa.da vidim sta ce se desiti, ali je defintivno bio ukljucen GPS.
P.S.
Da li zna neko kako se na waze prijavljuje da je put privremeno zatvoren? Trebalo bi da ima Closures, ali mi je samo ponudio policiju, kamere, probleme sa mapom i guzvu, nista drugo.
Edit:
Sad sam video, kad se ukljuci samo na telefonu, ima closures, kad se ukljici preko android auto, nema closures.

Poslednja izmena:
To pričaj tamo po Švedskim forumima. Ne staj nam na muku nama ovde... [emoji14]

...

Google mape, bar ovde u Srbiji, prave najviše grešaka što se tiče pogrešnih skretanja i jednosmernih ulica. :(
Takođe, ponekad jako jako čudno rutiraju, ono, znam ja najbolju putanju kroz grad, ali reko ajde da vidim šta kaže gmaps. Sygic i iGo to rade bolje.

Google mape u off-line modu (ono, kada skinete mapu) rade sve dok se ne desi da morate da skrenete sa rute iz raznih razloga. Nakon tog trenutka, gmaps su neupotrebljive. :(
Najveći hendikep je što ne mogu da se skinu mape po državama za off-line mode. Može da se skine ruta, ali tada je bug kada ruta mora da se izmeni usput, ili može da se skine regija (recimo šira okolina grada) ali ne može velika regija (putujemo kroz 2-3-5 veća udaljena grada).

Za koju godinu, gmaps će verovatno biti jedini standard, ali još uvek to nisu. :(

Roming i smaranje, sredice se to i kod nas za koju godinu ;) Ali to je kod nas, u ostatku razvijenog sveta ta prica ne postoji.

Sve navigacije prave greske u rutiranju, a pogotovo sygic, tako da ne stoji da sve rade savrseno samo gmaps zeza.

Nije mi jasno da se vodi uopste polemika u vezi Google mapa, pa dovoljno je samo ukucati 2 adrese i videti 50 stvari koje nemaju druge navigacije, a i neke koje imaju ne rade, niti ce ikada da rade dobro kao kod GM.

To su cinjenice!

Ovde svi koriste Google mape, pa i iPhone korisnici :)

Od navigacije autom, do javnog prevoza (metro, voz, brod, bicikle, bus, tramvaj, trotineti), pesacenja, da vide radno vreme neke radnje klikom na mapi, pa do hrane (klikom na neki objekat se u trenutku vide recenzije korisnika).

Cak je i taxi integrisan u Google mape, sta dalje da pricamo :)

Pa tipovi mapa: satelitski prikaz, tranzit, saobracaj, staze za bicikle, STREET VIEW!

Poslednja izmena:
Boki, ... molim te da napišeš svoje mišljenje o Waze navigaciji, pre svega....ali želim da pročitam tvoje mišljenje o njoj i o još dve:
iGo
Google Maps
Reći ću ti i malo više od toga.

Waze se definiše kao "socijalna" navigacija. Ja bih dodao i vozačka. Kao takva ima svojih jako dobrih i nezgodnih strana Ona zapravo jeste pravi konkurent GMapsu, sa tim što je orjentisana prvenstveno ka vozačima u urbanim sredinama. Tu ulogu radi bolje od GM.
Stvarno su jako napredovali za kratko vreme, još malo iskustva i da ukradu neke ideje, mogu da preuzmu primat. (Ako im dozvole :d)

GMaps su idealan turistički vodič. Nisu uopšte prava navigacija, korisnici uglavnom zaboravljaju da su tu komponentu kasnije dodali. Previše su zavisni od online podataka, to nadomešćuju ogromnom bazom svega i svačega. Ali zato i glupave kada je najkritičnije, plus što imaju šupljine u svemu.
Btw, škakljivo pitanje je ko im je i zašto dozvolio da koriste sve podatke koje imaju, na državnim nivoima. O tome se nigde ne priča, jelte. Ali aj' da preskočimo taj deo

iGO je tata za sve navigacije. Tačka. Opcije, mogućnosti, konfigurabilnost, pouzdanost. Da bi pokazao svoj puni potencijal, moraš i ti da znaš šta hoćeš od njega.

Ne mogu da ne pomenem TomTom i njegov derivat NDS koji su jedini možda i kvalitetniji od iGO-a. Samo što nemaju pomenutu konfigurabilnost, opcije i dodatke koji svi postoje kod njega.

Današnji korisnici su se mnogo razlenjili. Hoće da imaju app koji radi sve, da im čita misli, a da se ništa ne pomuče nego da reše sve u dva klika. Amer fazon.
To po prirodi stvari em nije moguće, em je glomazno, em ne može da radi kako treba.

Isto tako se u gomili aoutdoor softvera, izdvaja samo jedan - Locus. Odskače od svega ostalog, po bukvalno svim parametrima, njihovi programeri su izuzetni i svojski su se potrudili. Stvarno vredi platiti Pro izdanje.

Poslednja izmena:
iGO jeste odličan kao navigacija, samo najveći problem je što kad kupiš ne dobiješ aktuelne mape, i što im je interfejs ostao u 2009.

iGO jeste odličan kao navigacija, samo najveći problem je što kad kupiš ne dobiješ aktuelne mape, i što im je interfejs ostao u 2009.

Garminov interfejs je iz tog vremena a IGo je korektan...

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Garminov interfejs i hardver su iz 2000-e.
Interfejs zbog hardvera, da budem precizan.

Waze je google-ov, sta ima da im dozvole... cim telefon registruje da sam u autu, odmah hoce da se prebaci na waze.
I jesi pristao na deljenje podataka cim si prihvatio uslove koriscenja na prvom paljenju telefona.
Takodje gmaps i jesu vise vodic kada se muvas po nepoznatom mestu, za auto navigaciju je mnogo bolji android auto + kompatibilniji.

Na duze puteve uvek idem sa vise navigacija, jednom se gadno opekao i vise ne rizikujem.
Tako i letos + sam znao sta me ceka kod Nürnberg-a na putu ka München-u, gde se vrse veliki radovi na obilaznicama + poznajem puteve u okrugu od 200 km pa da vidimo.
IGo navi iz prijateljeve firme, sad koji model ne znam, legalna varijanta sa zadnjim sw, mapama i tmc.
Najsvezija legalna mazda auto navigacija (here maps) sa ta, tmc + net.
Gmaps na fonu + net.
Da skratim, igo i here su totalno failovali kod Nürnberg-a, prvo su hteli obilaznicu od 100+ km jer je put totalno blokiran po njima, dok je gm rekao idi direkt pored Nürnberga.
Znajuci da je losiji put na novoj obilaznoj ruti, krenem direkt.
U samom Nürnbergu su se igo i here totalno pogubili, gde su na kraju obe htele direktno kroz sam centar grada da me vode sto je ravno samoubistvu. Gm me sproveo preko obilaznice znajuci koji prolazi nisu zatvoreni, zaobilazeci grad, semafore i guzve.
Slican kiks se desio kod Ljubljane i Kopra, dok gm zarad ustede od par minuta zna da rerutira na duze rute koje znaju biti teze za voznju.
U Puli i Medulinu igo i here nisu znali novije manje ulice plus su te ulice zbrkane, neravnomerne rasporedjene i sve imaju isto ime, gmaps se mnogo bolje tu pokazao, sto je i logicno.
München, Köln, Frankfurt Bec, Budimpesta, Györ itd ni jedna greska sa jednosmernim, guzvama i saobracajem preko gm.
Takodje igo i here znaju jako da zabrljaju kod frankfurtskog aerodroma, pogube se kod izlaza za kapije vodeci duzim i kompleknijim rutama, tamo bez gm ne idem.
Dok kada odem u srb gm se totalno pogubi, kakve rute zna da smisli, veze sa vezom. Tu mi here odlicno radi (igo nisam probao skorije u srb).
Do pre recimo 4 god gm je bio dosta losiji, cak je i tom tom mnogo bolje radio od njih u nemackoj, sada 3 vozaca sa 2 auta u familiji koriste auto navi kao opstu dok za finese koristimo gmaps tj android auto.

Zaboravih, svaki dan sam 40 km na A3 najprometnijem eu auto putu do posla i nazad. Mazda tj here iako ima tmc i net cesto debelo kasni sa prijavama zastoja. Par puta uleteo i zaglavio par sati. Namestio fon da kada se konektuje na auto da proveri rutu i odmah znam na cemu sam.
Da, google koristi moje podatke ali em sam pristao na to cim imam g nalog em imam visestruku korist od toga, ne moze i jare i pare...

...A3...

Poslednja izmena:
@BokiPK
Je li se meni čini ili here navigacija ima kvalitetnije mape i detaljnije od waze-a ? Danas sam bio u jednom selu i here je svaku ulicu imao upisanu dok waze nije imao.
Meni je najveća mana here navigacije što nema medjutacke.
Možeš li i o njoj da napišes neko mišljenje,pa da imamo sveobuhvatno misljenje nekoga stručnog o navigacijama.
Pozz

Ako mogu da se umešam kao jedan od "test vozača" za nemački Navigon dok je postojao i Garmin dok nisu odustali od nas "amatera" vozača.
Garmin je batalio navigaciju za telefone, Navigon je po meni imao najbolju aplikaciju za mobilne, ali ako hoćeš dobru navigaciju, bt, obaveštenja o gužvama (koji se sad više dobija preko gprs a a manje preko radio signala) onda samo poseban uredjaj.Za mene Navigon je imao najbolji interfejs, ali to je individualno, pa na svim svojim Garminima imam Navigon izgled

To to je kao i sa ozvučenjem tri u jedan kompromis, tri odvojena dela super.

J

I tu je Garmin zakon, nikakvi Kinezi ili slabe kopije
E da da budem pošten i TomTom ali on je kasnije dobio mape ovog regiona.
TomTom isto ima za mobilne telefone

Što se mapa tiče postoje dve velike firme bivši Navteq koji je sad u vlasništvu japanaca valjda Nokia čini mi se ( Garmin i Here) i Tele atlas druge firme koju koristi TomTom,ali više sam taj hobi batalio pa neka neko dopuni odnosno @BokiPK da napiše stručno

Poslednja izmena:
Google Mape koriste MILIJARDE ljudi sto na androidu sto na ios-u, tako da je smesno pricati i uporedjivati sa drugim aplikacijama pogotovo po pitanju informacija o saobracaju.

Ko se brine za privatnost nije trebao da uzima ni nokiju 3310 (lokacija korisnika zainteresovanim "organima" koriscenjem tog i slicnih telefona je lako bila poznata) u ruke, a ne bilo koji smartphone na pragu 2020 godine :D

Zaboravih na Android Auto https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.projection.gearhead

Nije dostupan u mnogo zemalja https://www.android.com/auto/

[YOUTUBE]YZPT2E2PvZo[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Dobro nisi rekao desetine milijardi :d

Kada bi ogromna većina korisnika potrošili pola h svog zaludnog života i isključili veliku većinu servisa, najpre bi im baterije mnogo duže trajale. Kaada bi stvarno brinuli o svojoj prvatnosti..
Istina, tada bi se i Samsung npr mnogo manje prodavao, jer kod njega je nemoguće isključiti ono što može većine drugih. Opet, govorim o prosečnim korisnicima.

@Mashoni1991
Pa here je dugogodišnji izdavač. Njihove mape između ostalog koristi i Garmin :)
Nedostatak međutački, rupe u algoritmu, reklame i ads-ovi u softveru...ogromne mane.

Boki, gde zivis ti, mislim na drzavu?

...A3...

Piše mi lokacija u podacima, Duke...

Putovao jesam dosta, putujem i dalje. Više turistički, manje poslovno.
U telefonima imam većinu popularnog softvera (i neke ne tako zastupljene), i više verzija od jednog. Kada me voze, uvek imam pokrenuta dva različita, pa menjam u toku puta i zanimam se.
Kada vozim, jedan 13god matori wince navi mi je primaran, Primo 2 na njemu, TT mape. Došao je sa legalnim iGO8, apdejtovan legalno na Primo malo kasnije. Za rezervu i dodatnu zanimaciju tu su oba mobilna.

Bakćem se sa navigacijama preko 15-16 god (od mog prvog puta za Hanover)...imao sam prilike da saznam malo više sa samih izvora događanja. Aktivan sam i dalje, začudo nije mi dosadilo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno