Mislim da gresis, velika prednost Android-a je upravo jednostavnost i prijemcivost sirokim narodnim masama.
Onog trenutka kad uneses svoj google user&pass, a sto ti trazi prilikom prvog paljenja telefona, bez ikakvih daljih podesavanja na telefonu imas sve kontakte, mail, calendar i gtalk. Pored toga, otvara ti se i market koji je ultra jednostavan za koriscenje.
To konkurencija (sem marketa) u tako jednostavnom obliku nema.
Ovo sve naravno dolazi do izrazaja iskljucivo ako si intenzivno koristis sve pobrojane Google servise 🙂
"Tweakovanje, cackanje, portovanje, rootovanje" su stvari koje su regularnom korisniku apsolutno nepotrebne da bi isti iskoristio sve pogodnosti koje android ima.
Nisi me razumeo, pricao sam o resenju koje se koristi kada se tel ukljuci. Hajde da poredim Iphone koji sam dugo koristio i nexus koji trenutno koristim. Moj glas sto se tice jednostavnosti korscenja ide Iphonu. Odmah da se razumemo i Iphone i nexus su suplji sto se tice lokalizacije: iphone mora da se hakne, da se nadju odgovarajuci local setings da bi se brojevi valjano prikazivali... Nexus takodje nema local varijante (osim USA, UK, Francuske, Nemacke i jos dve tri zemlje) tako da nedostatak lokalizacije kvari koriscenje (moj primer je da sam pokusao da koristim voice dial je rezultirao ubacivanjem pozivnog koda za UK za bilo koji broj, jer je to definisani local settings), drugi primer bi bio prikazivanje UK vesti po default vrednosti i na to ne mogu da uticem.
Tacno je da je android u povoju i ja se nadam da ce sve to ispraviti u narednih godinu dana (toliko je appleu trebalo danapravi potpuno upotrebljiv uredjaj, setimo se samo prve generacije koja je bila manje vise osakacena). Mislim da upravo u marketu i lezi najveci problem. Suvise jednostavno, preplavnljen je potpuno beskorisnim palikacijama koje se nekada i multiplikuju sto nema smisla krajnjem korisniku. Mislim da ce upravo otvorenost, razlicite verzije uredjaja (vec sad postoje brojne aplikacije koje rade na nekim android telefonima, a na primer na nexusu nisu mogle da rade) da mu dodju glave. Nadam se da se to nece desiti.
Tacno je da je google u potpunosti implementiran u telefonu, sinhronizacija je isto vrlo dobra (namerno nisam rekao odlicna posto mi je prilicno brljavio sa sinhronizacijom kalendara), ali imam jednu zamerku na sistem koriscenja google servisa: nazovite me paranoicnim, jednostavno ne zelim da imam svoj imenik uskladisten na google serverima. SInhronizacija kontakata je uradjena na nacin da mozes imati info ili na telefonu ili na serveru... Ja na primer ne zelim da izvrsim izmene na serveru (nazovimo to bekapom) dok vrsim izmene na telefonu (kontakti koje koristim) a oto nije izvodljivo u ovoj situaciji.
Da rezimiram, zadovoljan sam androidom, ima da se jos dosta pegla da bi bio pristupacan krajnjem nezahtevnom korisniku, mislim da se nece primiti u Americi (vracam se na onu pricu out of the box) ali u Evropi ima velike sanse. Market mora da usvoji strategiju razvoja, ali ni za dve godine ne moze da se priblizi mocnom Appstore servisu u koji je ipak dosta ulozeno.
@outlaw: da moze nekoliko naloga da se sinhronizuje, pokazacu ti kada se vidimo
🙂