Šta je novo?

Android, koliko nas ima (u Srbiji)?

fbraun55

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2010
Poena
154
Koliko trenutno ima Android telefona u Srbiji? Tema je otvorena i za diskusije o perspektivi ove platforme.

Prem nekim mojim saznanjima o broju preuzetih aplikacija mislim da je taj broj sigurno veći od 1000. Ima li neko neku tačniju procenu?

Znam barem dva lika koja imaju android telefone a pojma nemaju sta je market,bitno da youtube radi...:d

haha, pa fala bogu, tako nesto je osnova uspesnosti jedne platforme da bude pristupacna i jednostavna i onima koje ne zanima da se "muce" twikovanijima i igranjima sa programima i podesavanjima! :) Go android! :)))

Hm, još nisam video ni jedan Android telefon uživo :)

Hm, još nisam video ni jedan Android telefon uživo :)

Nisam otvorio temu radi navijanja za ovaj ili neki drugi OS za mobilne-pametne telefone.

Ako ova poruka želi da kaže da su Android telefoni još retki, to je u redu (u odnosu na ukupan broj mobilnih telefona). Za sada su razlike u ceni izmedju običnih i pametnih velike. Ako je verovati prognozama, neće proći dugo vremena i kupovat ćemo Android telefone po veoma pristupačnoj ceni.

Sinoć sam kod drugara video Google Nexus One, znači +1 za Android ;)

Znachi za sad petoro u Srbiji :d

Znachi za sad petoro u Srbiji :d

Izvini, da li si korisnik Android telefona? Ako nisi, uskoro ćeš biti. Pripremi se za to.

Ako već nema pravih dodatnih informacija u diskusiji, da kažem ono što sigurno znam. Autor sam Android programa Parking Sms Srbija (postoji tema na ovom forumu) koja je do sada preuzeta sa Android Marketa više od 1100 puta a broj preuzimanja se dnevno povećava za oko 20-30. Verujem da će to da raste odredjenom progresijom. Proceni koliko je to u narednih godinu dana.

Naravno, program koji spominjem nije jedini koji je već preuzet toliko puta niti su svi vlasnici Android telefona vozači.

Mislim da se Android nece odrzati u sirokim narodnim masama.

Zasto?

Ljudi vecinom (ne korisnici Bencha) vole out of the box resenja iliti u prevodu: stisnem neke brojke, kliknem na zeleno, gurnem prst u uvo i viknem Alo...

Naravno, postojace odredjeni broj korisnika koji ce ovo isto da rade ali sa Android teelfonom jer im je neko rekao da je to novo, extra i da se pokazu.Pa pogledajte koliko ima korisnika HTC HD2 koji sluze samo za telefoniranje i za poruke.

Tweakovanje, cackanje, portovanje, rootovanje... nije to za obicnog korisnika mobilnih telefona koji troi u proseku 200 din godisnje... Dokle god se nasi korisnici "cimaju" od naprednog koriscenja razlicitih platformi nema nista... My 2 cents naravno

Poslednja izmena:
Mislim da gresis, velika prednost Android-a je upravo jednostavnost i prijemcivost sirokim narodnim masama.

Onog trenutka kad uneses svoj google user&pass, a sto ti trazi prilikom prvog paljenja telefona, bez ikakvih daljih podesavanja na telefonu imas sve kontakte, mail, calendar i gtalk. Pored toga, otvara ti se i market koji je ultra jednostavan za koriscenje.

To konkurencija (sem marketa) u tako jednostavnom obliku nema.
Ovo sve naravno dolazi do izrazaja iskljucivo ako si intenzivno koristis sve pobrojane Google servise :)

"Tweakovanje, cackanje, portovanje, rootovanje" su stvari koje su regularnom korisniku apsolutno nepotrebne da bi isti iskoristio sve pogodnosti koje android ima.

Da nabacim i ja koji podatak: ja trenutno imam 2 app na marketu, Serbian Keyboard sa 1110 downloada i ArsAnd sa 539. Od telefona imam Android Dev Phone 1 i cekam da dobijem svog Heroja :)

Svim korisnicima telefona preporucujem prelazak na Android OS jer je njegova snaga upravo u jednostavnosti i bogatstvu sadrzaja. Moze mnogo da ponudi kako obicnim korisnicima (drugarica, koja je inace duduk za tehnologiju, je odlepila kada je videla sta sve moze da se nadje na Marketu i to joj je postalo kao Facebook, svako jutro kad ustane, da vidimo sta je just in :)), tako i naprednijim (ako neko ima G1 topla preporuka je Cyanogenmod ROM).

Popularnost mu raste iz dana u dan, pogledajte kako je pompezno Maemo najavljivan (svaka cast,extra izgleda i funkcionise) a sada ce zajedno sa Intelovim Moblinom da postane MeGo!? I na kraju, Android je vec sada prvi koji je obicnim smrtnicima ponudio smart phone sa pregrst opcija za male pare.

Poslednja izmena:
Onog trenutka kad uneses svoj google user&pass, a sto ti trazi prilikom prvog paljenja telefona, bez ikakvih daljih podesavanja na telefonu imas sve kontakte, mail, calendar i gtalk.

Šta se dešava sa nama koji imamo više Gmail naloga, i sve ih podjednako koristimo?! Da li postoji opcija sinhronizacije više naloga?!

Ja sam vec duze vreme korisnik Andra. tj. trenutno nisam jer sam danas prodao Magica, ali se nadam da sutra stize Hero (konacno).

Jos trojica ortaka koriste Androida, pa uvecajte broj :)

Android ce zaziveti onoliko koliko ga Vip (a mozda i ostali operateri) bude gurao. Za sad ne mogu da navasu Tattoo-a (kao sto nisu mogli Magica).

Mislim da gresis, velika prednost Android-a je upravo jednostavnost i prijemcivost sirokim narodnim masama.

Onog trenutka kad uneses svoj google user&pass, a sto ti trazi prilikom prvog paljenja telefona, bez ikakvih daljih podesavanja na telefonu imas sve kontakte, mail, calendar i gtalk. Pored toga, otvara ti se i market koji je ultra jednostavan za koriscenje.

To konkurencija (sem marketa) u tako jednostavnom obliku nema.
Ovo sve naravno dolazi do izrazaja iskljucivo ako si intenzivno koristis sve pobrojane Google servise :)

"Tweakovanje, cackanje, portovanje, rootovanje" su stvari koje su regularnom korisniku apsolutno nepotrebne da bi isti iskoristio sve pogodnosti koje android ima.

Nisi me razumeo, pricao sam o resenju koje se koristi kada se tel ukljuci. Hajde da poredim Iphone koji sam dugo koristio i nexus koji trenutno koristim. Moj glas sto se tice jednostavnosti korscenja ide Iphonu. Odmah da se razumemo i Iphone i nexus su suplji sto se tice lokalizacije: iphone mora da se hakne, da se nadju odgovarajuci local setings da bi se brojevi valjano prikazivali... Nexus takodje nema local varijante (osim USA, UK, Francuske, Nemacke i jos dve tri zemlje) tako da nedostatak lokalizacije kvari koriscenje (moj primer je da sam pokusao da koristim voice dial je rezultirao ubacivanjem pozivnog koda za UK za bilo koji broj, jer je to definisani local settings), drugi primer bi bio prikazivanje UK vesti po default vrednosti i na to ne mogu da uticem.

Tacno je da je android u povoju i ja se nadam da ce sve to ispraviti u narednih godinu dana (toliko je appleu trebalo danapravi potpuno upotrebljiv uredjaj, setimo se samo prve generacije koja je bila manje vise osakacena). Mislim da upravo u marketu i lezi najveci problem. Suvise jednostavno, preplavnljen je potpuno beskorisnim palikacijama koje se nekada i multiplikuju sto nema smisla krajnjem korisniku. Mislim da ce upravo otvorenost, razlicite verzije uredjaja (vec sad postoje brojne aplikacije koje rade na nekim android telefonima, a na primer na nexusu nisu mogle da rade) da mu dodju glave. Nadam se da se to nece desiti.

Tacno je da je google u potpunosti implementiran u telefonu, sinhronizacija je isto vrlo dobra (namerno nisam rekao odlicna posto mi je prilicno brljavio sa sinhronizacijom kalendara), ali imam jednu zamerku na sistem koriscenja google servisa: nazovite me paranoicnim, jednostavno ne zelim da imam svoj imenik uskladisten na google serverima. SInhronizacija kontakata je uradjena na nacin da mozes imati info ili na telefonu ili na serveru... Ja na primer ne zelim da izvrsim izmene na serveru (nazovimo to bekapom) dok vrsim izmene na telefonu (kontakti koje koristim) a oto nije izvodljivo u ovoj situaciji.

Da rezimiram, zadovoljan sam androidom, ima da se jos dosta pegla da bi bio pristupacan krajnjem nezahtevnom korisniku, mislim da se nece primiti u Americi (vracam se na onu pricu out of the box) ali u Evropi ima velike sanse. Market mora da usvoji strategiju razvoja, ali ni za dve godine ne moze da se priblizi mocnom Appstore servisu u koji je ipak dosta ulozeno.

@outlaw: da moze nekoliko naloga da se sinhronizuje, pokazacu ti kada se vidimo :)

"Ja na primer ne zelim da izvrsim izmene na serveru (nazovimo to bekapom) dok vrsim izmene na telefonu (kontakti koje koristim) a oto nije izvodljivo u ovoj situaciji."

Pazi ovo nije paranoja, ovo je aposlutna dominacija. Mislim na deo backup-a i kontakta na google servere... Iskren da budem ja ovo nisam znao i malo prelazi granicu one light varijante - i onako sve znaju. Sada je to i dokumentovano.

Hm..a bash sam se neshto zalepio za magic/hero varijantu...

Koliko ja znam, google do sada nikada nije zloupotrebio podatke o korisnicima niti je neko upao u njihove sisteme pa da je pokrao silne kontakte. Sinhronizacija podataka sa serverom nije obavezna, mozes da je uradis ili ne. A koliko se secam, HTC ima i neki sync software koji dolazi sa magic/tattoo varijantom (verovatno i hero) gde se sinhronizacija obavlja preko kompa tako da, ne vidim zasto bi to bio razlog da se neko odvrati od kupovine tih telefona. Meni je to super korisna stvar, malo malo pa rasturam telefon novom verzijom OS-a tako da mi je ta sinhronizacija prilicno handy. Moje iskustvo, naravno. :)

Covek rece da nije moguce i zato sam ovako reagovao. Definitivno cu imati ili magici ili hero ili tattoo...

Koliko ja znam, google do sada nikada nije zloupotrebio podatke o korisnicima niti je neko upao u njihove sisteme pa da je pokrao silne kontakte. Sinhronizacija podataka sa serverom nije obavezna, mozes da je uradis ili ne. A koliko se secam, HTC ima i neki sync software koji dolazi sa magic/tattoo varijantom (verovatno i hero) gde se sinhronizacija obavlja preko kompa tako da, ne vidim zasto bi to bio razlog da se neko odvrati od kupovine tih telefona. Meni je to super korisna stvar, malo malo pa rasturam telefon novom verzijom OS-a tako da mi je ta sinhronizacija prilicno handy. Moje iskustvo, naravno. :)

NIsam mislio na klasicnu zloupotrebu vec je to pre nelagodnost zbog moguceg ugrozavanja privatnosti. Ioanko je moguce pratiti navike pojedinca kroaz izvode kreditnih kartica, istoriju surfa po netu... da ne zalazim u off...

Sa druge strane ako ne koristis sinhronizaciju i ostale blagodeti koje google nexus pruza, cemu onda takav telefon? To je onda varijanta povratka na nokia 1110 :)

Čuvanje kontakata online je praktično, jer su uvek dostupni, a ne vidim da je neki veliki breach privatnosti ako već vršiš korespondenciju preko gmaila. Ako mogu da ti čitaju mejlove, sve drugo je manje bitno.

Izvini, da li si korisnik Android telefona? Ako nisi, uskoro ćeš biti. Pripremi se za to.

Ako već nema pravih dodatnih informacija u diskusiji, da kažem ono što sigurno znam. Autor sam Android programa Parking Sms Srbija (postoji tema na ovom forumu) koja je do sada preuzeta sa Android Marketa više od 1100 puta a broj preuzimanja se dnevno povećava za oko 20-30. Verujem da će to da raste odredjenom progresijom. Proceni koliko je to u narednih godinu dana.

Naravno, program koji spominjem nije jedini koji je već preuzet toliko puta niti su svi vlasnici Android telefona vozači.

Jedan od razloga shto nisam korisnik Androida je taj shto je sistem previshe otvoren pa ce nagrnuti lopate i lopate djubreta od softvera, i tako nishta nije unificirano i ne postoje nikakvi standardi, a to previshe lichi na Windows koji znamo u kakvom je stanju (ili ti mislish da je u dobrom :)). Isto tako je i sa hardverom. Ne moze 10 proizvodjacha da pravi jednu istu stvar, moraju da postoje standardi i neke zacrtane norme, a to kod Androida i hardvera i softvera, ne postoji, opet ista stvar kao PC hardver gde se ne zna ko pije i gde je bilo kakva optimizacija poslednje na shta misle..

Apple Appstore ima 140.000 aplikacija za par godina, i to su sve morale da budu odobrene, zamisli na shta ce lichiti Androidov market za par godina kada svako kachi shta hoce, u deponiji necesh moci da nadjesh ono shto je stvarno dobro...

Poslednja izmena:
Od tih 140000 aplikacija koje imas na Apple Appstore sigurno su sve zlata vredne. Kod androida otvorenost sistema podrazumeva da ako ti treba neki specificni softver mocics da ga napravis samo za sebe. Da ce biti djubreta bice ali sigurno ni ti ne pocnes da instaliras od 1-140000 da bi video koja ti odgovara, za to postoji google i ostali forumi gde mozes da vidis kakva je aplikacija i da li ti odgovara, kao sto radis i sad sa iphone-om.
Zamisli da ti je potrebno neko poslovno resenje da li bi se cimao da ti apple odobri aplikaciju ili odradio for free.

Da nabacim i ja koji podatak: ja trenutno imam 2 app na marketu, Serbian Keyboard sa 1110 downloada i ArsAnd sa 539. Od telefona imam Android Dev Phone 1 i cekam da dobijem svog Heroja :)

Da li se tu broje jedinstveni korisnici ili svaki DL? Ja sam tastaturu konkretno skinuo jednom dok sam bio na 1.5 i dva puta od kada sam na 1.6. Dakle 3x, ali uvek preko istog accounta.

Da li se tu broje jedinstveni korisnici ili svaki DL? Ja sam tastaturu konkretno skinuo jednom dok sam bio na 1.5 i dva puta od kada sam na 1.6. Dakle 3x, ali uvek preko istog accounta.

Uhvatio si nas na delu :)

Postoji podatak o aktivnim instalacijama. Kod Parking SMS Srbija to je 828 odnosno oko 75% od ukupnog DL.

Ovde je tema koliko ima Android telefona u Srbiji a ne toliko o aplikacijama. Dozvoljavam mogućnost da je neko instalirao program pa mu se nije svideo ili jednostavno, bio je znatiželjan ali nema auto pa je deinstalirao. To još ne menja mogući broj oko Android telefona. Zajedno sa slučajevima koji si ti naveo, +/-, mislim da je ta brojka ipak preko 1000 (barem prema mojim podacima).

Kada govorimo o pametnim telefonima najčešće spominjemo da je to treća generacija mobilnih telefona.

Znam mnogo korisnika koji još uvek koriste prvu generaciju. Stariji ljudi ili jednostavno, svi oni kojima je jedino bitno da mogu biti u telefonskom kontaktu sa nekim i van svoje kuće. Naravno, ni finansijski element se ne sme zaboraviti. Nažalost, i dan danas neki mogu samo takav telefon priuštiti sebi.

Svako ima svoj razlog zašto koristi odredjeni telefon. Internet fenomen se i dalje širi. Sada je zahvatio i mobilne telefone. Svi koji su do sada intenzivno koristili Internet sigurno osećaju ili će osetiti potrebu da Internet mogu koristiti i u mobilnom stanju a da sa tim uredjajem mogu i telefonirati. Recimo, za mene je izuzetno bitno da mogu da pratim (čitam i da pišem) svoju e-poštu i dok nisam za računarom. Android telefon mi to apsolutno omogućava. I kao što rekoh, svako ima svoj razlog.

Srazmerno učešće pametnih telefona u ukupnom broju mobilnih telefona će nesumnjivo rasti. U jednom momentu će postati dominantna kategorija - nemojmo zaboraviti predvidjanja da će se pametni telefoni u dogledno vreme kupovati za istu cenu kao recimo sada telefoni druge generacije. Ali tada će se već pojaviti četvrta generacija ... i tako u nedogled.

Mislim da je pravo pitanje koliko danas ima u Srbiji PAMETNIH telefona - Android telefona, koliko WM, iPhone... Ovde je iznet podatak o proceni broja Android telefona. Ima li neko procenu za ostale?

Poslednja izmena:
Mogao bi da se napravi anketa koliko Android korisnika ima na Benchu. :)

Nazad
Vrh Dno