Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

Probaj tunnel bear. Mislim da on ne traži root, ali, iskreno, ne sećam se.

Hvala ti mnogo za ovu aplikaciju,vec dugo trazim nesto slicno ali nista nije radilo, dok ova app radi perfektno. Sad konacno mogu da skidam free knjige a I izbor applikacija za tablete je dosta bolji na US nego nasem marketu.

Ok, savet svima:

nasao sam bolestan app, koji radi nerealan makro, nesto sto sa toliko detalja nisam vidjao ni na osrednjim digitalnim telefonima:

Cozy magnifier

mene samo zeza sto save-uje slike kompletno crne (ovaj Desire S sto imam je budzevina sa OS-om podignutim sa MicroSD-a, pa verovatno zato) ali kolicina detalja na zoom-u je nerealna.

molim vas probajte, obecavam da cete slikati sa telefonom stvari koje ste mislili da nisu moguce.

Radi na Nexus-u ;)

Пера којот :D

Не тражи root!!
Свака ти дала!

Radi na Nexus-u ;)

Nazalost kod mene na Desire S CM7, nece verovatno iz razloga sto mi je boot sa SD-a. a fokus koji ova aplikacija napravi ne moze da uradi nijedna druga, cak ni placena verzija Zoom FX-a. I posle kazu ljudi - kamere lose na HTC. nisu lose, nego ocigledno sve ide softverski, evo gledam sad preko ovog App-a, samo sto bakterije ne vidim, zumira metalni dinar u fokusu, u centru 5mpx slike, dakle rezolucija 2560 x 1920, a na slici dinar, zumiran do maksimuma, mikroskop fazon.

Nadam se da kad uslikaš klikneš na onu u donjem levom ćošku memorijsku karticu? :) Valjda si to video, jer ja sam mislio dovoljno je da uslikam, al gledam cozy folder prazan... Onda sam skontao da kad uslikaš moras i da klikneš da bi sačuvao sliku...

Ma nece, provalio sam i ja, nego je ovo sto ja imam budzevina teska Desire S :) podize mi se Nandroid img sa kartice, jer je spaljen EMMC i onda dosta stvari ne radi bas najbolje. Galerija ne indeksuje sve jpg-ove jer ih ne gleda kao target foldere, vec kao lokacije na particijama, muzicki plejer isto ne hvata pesme automatski. resavam ja sve to sa market programima ali evo ovaj program nece da save-uje slike lepo, to mrzim kad se desi. a jos mi je i stigo EMMC koji treba da zalemim, ali Oh boy, kako to izgleda tesko + nemam pravi heat gun koji je obavezan za lemljenje memorijskih cipova.

ako si navatao neku dobru makro sliku sa Cozy, okaci, kapiram da izgleda bolesno na 8mpx kamerama jacih telefona.

Okacicu po danu, posto znas i sam preko noći kakve "snežne" slike prave telefoni :)

Edit: Kakvu li si budzevinu to napravio... Čudno mi je sto moze sa memorijske da digne, mislim nisam znao da može, ali ono nije baš kao i sa emmc-a, kažeš bugovi, a verovatno i brzina zbog memorijske...

Poslednja izmena:
Pa zapravo sam testirao - BRZI je sa memorijske, jer je class 10, a EMMC sto ide u telefone je sacuvaj boze tehnologija pa cak i za novije uredjaje. Upravo je tu najveca usteda proizvodjacima jer stavljaju skart flash memoriju a prodaju je basnoslovno (8 vs 16 Gb modeli, cena)

sa class 10 karticom, i sa CM7.2 bukvalno leti Desire S, bolje nego bilo koji ispravan teleon, samo sto je problem eto taj, jer neke aplikacije omase virtuelnu SD partcijiju koja je umesto prave.

elem, resenje je jako slicno ovom:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1756287

stim sto njegova verzija moze da se upali sa update.zip a ja moram uvek da ga palim preko kompa, ne radi update.zip koji je on napravio (ja ne znam da ga napravim)

Zar ne bese slucaj da nikad memorijska nikad nece biti brza od interne memorije? To je izgleda urbani mit :)

Verovatno ti treba neka skripta koja ce force-ovati da upisuju na SD, da ako ne uspe pokusa ponovo. Ovo sam mozda lupio, ali mozda i moze.

Teoretski da.

SDHC maximum transfer rate 20Mb/s @45Mhz

EMMC maximum transfer rate na 45Mhz takodje, ali ucetvorostrucen zbog data bus, pa dupliras to zbog ram-a

e sad, cetvorostruka brzina ide samo u slucaju da su obe memorije maksimalnog kvaliteta, sto po benchmark rezultatima i nije bas istina osim kada su u pitanju flagship telefoni i telefoni za bogatija trzista. EMMC dobija SD za oko 20%ak posto u realnosti, i to kada je u pitanju flagship pravljen u flagship fabrici brenda. u ostalim slucajevima - sta stize u srbiju, koliko brend ima proizvodnnih postrojenja, ko im je sve supplier semikonduktora, i koja je verzija HW Build-a, jako cesto se desava da EMMC u teleonu bude ekvivalent class 2 kartici, a onda mu dzabe i bus i ram.

u prilog ovoj teoriji ide skorasnja anketa sa arstechinca, valjda, ne mogu nadjem link, gde je kineska potraznja za reklamacijama trostruko veca nego US, po broju prodatih jedinica, racunajuci iOS i Android platformu. Ovaj EMMC koji sam ja kupio iz HK-a, i koji je OEM, bukvalno nije istih dye dimenzija kao original iako je BGA matrica ista (lem kontakt)

Poslednja izmena:
Jel mogu menjati ikone bez potrebe za launcherom i slicnim aplikacijama? Ili mozda i one na status bar (mislim na ikonicu baterije, sve plavo, jedino ona zelena na Sense UI).

Možeš, ako umeš da prepakuješ aplikacije. Ako ne, jedino da zameniš launcher.

telefon je iz nekog razloga poceo da mi prikazuje svaki kontakt po 3 puta. u contacts je stavljeno da pokazuje samo brojeve iz telefona, u simu nemam nijedan... ali sve mi je trplirano?
igrao sam se sa onim sync settings, ali sve mi je islkjuceno sada...grrr

- morao sam da udjem u accounts and sync i da isbrisem sve accounts i vratilo se na normalu. androiddddd :smash:

Poslednja izmena:
Hocu da stavim novi rom, ne bih da se smaram sa ponivnom instalacijom svih aplikacija.. Jel mogu nekako sve da ih bekapujem I kompletno prevacim na novi rom?

Naravno. Rešenje je Titanium Backup.

da i to prava vrednost titanium backupa lezi u detaljima, hoces li da backupujes na internal ili external sd ili dropboxu ili google drive... opcija imas more. mozes da bekapujes aplikacije(sistemske i user) zajedno sa njihovim podacima(data) npr ako si u nekoj igrici postigao odredjeni skor on to sve backupuje tako da kada stavis novi rom i radis restore tvoja pozicija je sacuvana, TB je malo cudo od programa koje svako mora da ima na svom ROOTovanom telefonu

^^
Samo sto sistemske aplikacije netreba backupovati posto ako promenis rom a restorujes neku sistemsku aplikaciju lako se moze desiti da nesto ne radi kako treba.

Spremam se da kupim Android telefon, pa imam par pitanja.

Dakle, posto moram da povezem telefon sa gmail nalogom, da li postoji sansa da taj nalog poveze, a da ne privucem kontakte iz istog? Posto mi se ne poklapaju imena, neke ne zelim u telefonskom imeniku i sl.
Verovatno neka cackanja oko sinhronizacije, zar ne? Ono sto ja hocu, da povremeno saljem mail sa mobilnog, ali da ne downloadujem svih par hiljada poruka koje imam u gmail nalogu. To mi zaista ne treba u zivotu, nego samo nove poruke.

2) Koji su mi osnovni koraci kad kupim Android, osim ubacivanja kartice i ukljucivanja istog :D

3) Posto ne nameravam u prvo vreme da rutujem i igram se sa ROM-ovima, da li je dovoljno da ga updatujem preko KIES ili postoji i drugi nacin koji je bolji.

Hvala

Sve što si napisao može.
Prvo sredi kontakte na gmailu. Gmail ne funkcioniše tako da ti skine sve mailove, već skida one koje ti zatražiš, ili one u periodu koji mu ti ostaviš da sync-uje. Ja držim 4 dana.
Drugo, sve isto kao i drugi telefoni.
treće, čim si pitao, za sada nema potrebe. KIES je samo za Samsung.

Hvala, trenutno imam Samsung Wave i BadaOS, a planiram Galaxy S2.

uzela sam telenor smart hd pre 2 nedelje, u principu je ok, trebalo mi je malo vremena da se skapiram sa symbiana na android...
jesam novi korisnik al nisam retard, nervira me sto baterija prosto izcuri ocas posla i ram memorije vise nemam nego sto imam free :mad:

puca skype u kombinaciji sa operom (i to mini) i facebook aplikacijom, jer u pozadini zvace jos deset drugih task-ova...grrr!
probala batery saver, memory booster lite...jos se najbolje pokazao advanced task killer ali definitivno nisam zadovoljna.

zadnja dva sata bistrim forum. predlog nekih konkretnig programa? da bi se dobilo vise slobodnog ram-a (ukidanjem bezpotrebnih aplikacija) pa tako i baterija duze trajala?

Android sam reguliše količinu slobodne memorije i gasi aplikacije kad zatreba, nema potrebe za task killerima. Čak postoje mišljenja da korišćenje istih skraćuje trajanje baterije jer će Android svakako ubijenu aplikaciju opet da podigne, pa se tako vrti u krug bespotrebno gašenje/uključivanje aplikacija, čime se više troši baterija.

Dokazano je da ako ubijas aplikacije, trosi se baterija za skoro 10-30% vise nego kad ne ubijas. Task killeri su NO NO na androidu.

Pa sto se tice tvog problema. Morala bi da se pozabavis sa root-om. Vidi na temi za tvoj telefon i tamo pitaj.

uzela sam telenor smart hd pre 2 nedelje, u principu je ok, trebalo mi je malo vremena da se skapiram sa symbiana na android...
jesam novi korisnik al nisam retard, nervira me sto baterija prosto izcuri ocas posla i ram memorije vise nemam nego sto imam free :mad:

puca skype u kombinaciji sa operom (i to mini) i facebook aplikacijom, jer u pozadini zvace jos deset drugih task-ova...grrr!
probala batery saver, memory booster lite...jos se najbolje pokazao advanced task killer ali definitivno nisam zadovoljna.

zadnja dva sata bistrim forum. predlog nekih konkretnig programa? da bi se dobilo vise slobodnog ram-a (ukidanjem bezpotrebnih aplikacija) pa tako i baterija duze trajala?

Nešto ti tu ne radiš kako treba..taj Telenorov telefon je rebrand Alcatela OT-995. Sa 512 MB RAMa i 1,4 GHz procesorom to je solidan telefon..probaj da updateuješ software na telefonu na najnoviji. Poslednji je koliko vidim ICS v4.0..

hvala na odgovorima :)

izabrala sam jer je solidan fon...512MB RAM-a 1.4GHz procesor to bi trebalo da RADI!

al pre bih rekla da tu nesto ne radi kako treba!
kapiram da android sam regulise i gasi po potrebi aplikacije, al ispade da radi sa 90-130 MB RAM-a!? :mad:

kod telenor-a je jos uvek 2.3.6 nema mogucnost 4.0

dakle da se pozabavim root-om?

Ne mora root odmah ako ne želiš..nađi negde oficijalni ICS rom i flešuj njega pa vidi kako se tel. ponaša..ako i tada bude pravio probleme onda ha rootuj i stavi neki neoficijalni rom poput CMa i sl.

^ Nije bas tako. Oko mene niko nema rutovan mob i imaju sve sto im treba. Nemaju Titanium Backup na prvom mestu, al' nije on toliko neophodan kad se ne menjaju ROM-ovi, bekap moze i rucno (slike, npr.).

Sve zavisi od zelja. :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno