Šta je novo?

Android Auto - kablovi, wireless, Gemini i drugi asistenti...

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

PJ

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Kako menjamo vozni park, sve je više korisnika Android Auto, pa se kroz razne tema provuče po neka poruka.

Ovo je sada zvanična AA tema.

Ako pogledam poslednjih 7-8 godina, kako koristim Android Auto, napredak upotrebne vrednosti je zaista neverovatan.
Dosta vozila sada dolazi sa default Wireless povezivanjem, a WiFi adapteri su postali toliko jeftini, pouzdani i dostupni, da nema razloga da ih ne koristimo.

Gemini je sve napredniji i sve integrisaniji sa AA, pa ceo sistem dodatno dobija na funkcionalnosti.

Trenutno koristim Samsung S25+, UI8.5, sa nekim NN wireless adapterom. Sistemski jezik na telefonu mi je engleski, a od pre dva dana, kada sam na telefonu prebacio da je default Asistent Gemini i stavio da je srpski default za komunikaciju sa asistentom, konačno imam potpuno funkcionalnu navigaciju uz glasovne komande na srpskom . Ranije sam probao i prebacivanje sistemskog jezika na srpski, nije radilo, ali bez Gemini. Možda sada sa Gemini ima smisla prebaciti jezik telefona na srpski.

Bukvalno sam danas rekao "Vodi me u firmu Gradac na Dorćolu", dakle termin Gradac je mogao da nadje na gomili lokacija po Srbiji, a ja sam mu rekao Dorćol, kao odrednicu koja se za navigaciju koristi samo žargonski. Nikada u navigaciju ne kucaš deo grada kao odrednicu. Našao je iz prve. Zaglavim se u gradskoj gužvi i pitam ga "Da li možeš da pronađeš bolju rutu do destinacije" (znam da ne može, ali ajde) i odmah shvatim kako sam to bezveze rekao, gde dobijem odgovor "u odnosu na gužvu u saobraćaju, ovo je trenutno najbolja ruta do RESTORANA gradac". Ne znam odakle je ispao taj restoran, ali odveo me je gde sam tražio.

Šta radi delimično?
Čitanje pristiglih poruka.
Update: Upravo sam shvatio da poruke čitam klikom na play taster koji se pojavi uz notifikaicju. Sutra ću probati da kažem Geminiju da mi pročita poruku.

Poruke koje mi stignu na Viber, pokušava da pročita na engleskom. Ako je poruka na srpskom, zvuči neslušljivo.

Poruke koje stignu na Messanger, čita na srpskom i evo baš dana sam imao situaciju da mi je čovek poslao četiri vezane poruke na srpskom.
Prva poruka sadrži neke opšte rečenice, to je pročitao kao Srbin koji 30 godina živi u SAD, ali savsim razumljivo, zatim druga poruka sadrži podatke firme, adresu, ima i brojeva, sve je pročitao na savršenom srpskom, treća poruka sadrži nekoliko reči koje izgovara na savršenom srpskom I broj telefona, koji čita cifru po cifru NA ENGLESKOM i poslednju, četvrtu poruku čita kao onaj gastarbajter sa početka. Sve sam potpuno razumeo, ali sam bio zbunjen ovim promenama jezika u i uopšte se ne sećam da li je na kraju pitao na srpskom ili engleskom da li želim da odgovorim na poruku, jer sam stisnuo stop na volanu. Sve četiri poruke je čitao isti glas, samo na različit način.

Šta mi trenutno ne radi?
"Pokreni Jutjub mjuzik i pusti muziku po tvom izboru", odgovori mi sa "pokrećem Jutjub mjuzik i puštam nisam_zapamtio_koji_miks", ali se to ne desi.

Probao sam i sa konkretnim pesmama.
Kada sam stavio ekran u split screen, shvatio sam da on na moju komandu otvori YouTube Music, pronađe pesmu koju tražim, stisne play, ali sekund kasnije se pauzira i ne pušta muziku.

U nekim situacijama mi je čak i rekao, "Pokrećem YTM I puštam pesmu..." i onda nakon 5 sekundi kaže da trenutno nije u mogućnosti da to uradi.

Dok svira YTM probao sam da mu kažem da doda neku pesmu na playlistu, gde on kaže da ne može da menja plejliste, ali može da pusti pesmu ako želim, ja kažem pusti, to se ne desi, ali sledeća pesma krene neka koja 100% nije bila na listi, ali u nazivu sadrži dve reči kao ono što sam tražio.

Gmail
Čekajući u gradskoj gužvi, pokušao sam sa "pokreni Gmail i proveri ko mi je poslao poslednju poruku na nalog taj_i_taj" - imam 4 naloga na tom telefonu. Zaista je proverio taj nalog, ali je pročitao pošiljaoca, datum I vreme koji 100% nisu bili poslednji.
Onda sam pokušao istu komandu za drugi nalog, gde je pročitao pošiljaoca, mail subject i datum i vreme od pre dva dana. Taj mail znam sigurno da nije ni u inboxu, a nakon njega su bile gomile poruka.

Šta me zbunjuje?
Odgovore mi povremeno daje ženski, povremeno muški glas i bukvalno sam imao situaciju da se ta promena desi kada ja nešto pitam, Gemini odgovori ženskim glasom i postavi potpitanja, ja odgovorim, a Gemini odgovara muškim glasom.

Povišena temperatura?
Od kada koristim AA, imao sam nekoliko, izolovanih, slučaja pregrevanja telefona. Recimo 2x na kablu i možda 5+x na wireless. Ovo na kablu sam primetio, jer je Deezer počeo da trokirao, ja pomislio da je do interneta, ali onda shvatim da je telefon vreo. Rekonektovanje nije menjalo situaciju. Restart telefona je rešavao stvar.

Na wireless mi se nikada nije desilo da trokira, ali s obzirom da mi telefon bude u džepu, osetim da je neprijatno vruć.
Poslednja dva dana sam mnogo više komunicirao sa telefonom preko AA, zbog ovih isprobavanja, ali imao je sasvim dovoljno vrmena da se hladi. I opet je svaki put bio vreo.

Kada stigne nova poruka, bez obzira na servis, glasovna komanda "pročitaj mi poslednju poruku" skoro, pa nepogrešivo zaista pročita poslednje poruke, a kada sam prebacio sistemski jezik telefona na srpski, sada i čitanje poruka klikom na taster radi, pa recimo, skoro, pa dobro.
Koliko sam do sada shvatio, Gemini može da čita samo poruke za koje ima notifikaciju. Ako je notifikacija očišćena, on ne vidi poruku i ili će to tako reči ili će da pročita neku random poruku, ko zna od kada.

Mešanje jezika je i dalje tu.
Stigne mi poruka od osobe memorisane kao "Gaga" i klik na pley mi čita "imate poruku od korisnika Gajdža....", a nakon čitanja me pita "da li želite da odgovorite korisniku gaga?".
A u toku komunikacije se dešava da mi naizmenično odgovara muškim i ženskim glasom.

U nekoliko navrata mi se desilo da pre odgovora čujem "Serbian", 1-2s pauza i odan govori.

Bez obzira koji je sistemski jezik telefona, klikom na dugme na volanu, pre nego što čujem Beep, na ekranu uvek piše "Ask Gemini".

@Ludak u S25 temi si napisao da koristiš Android Auto + Gemini da odgovaraš na mailove, otvaraš tikete i slične, iz mog ugla prilično napredne stvari za sistem koji kod mene ne može ni na YT Music da pusti pesmu, a u svakoj drugoj poruci meša jezike. Verovatno postoji nešto u podešavanjim, što je bi trebalo da promenim, pomaži 🙂

Samo dok vozilo stoji, dok čekate ženu u tržnom centru ili da se napuni baterija EV vozila.

@PJ kako si dodao srpski jezik? Ja kad ovde idem na add uopšte nema naš jezik..

Prilozi

• Screenshot_20260518-022555.png
    Screenshot_20260518-022555.png
    86.4 KB · Pregleda: 21
Kod mene ima, bez obzira na default jezik telefona, ali bez obzira što drugi jezik izaberem engleski, uvek ga obriše. Ali se generalno dobro razumeo na engleskom, pa to ne vidim kao problem.
Screenshot_20260518_084342_Google.jpg

Nema srpski kao drugi jezik, samo kao glavni. A onda gubis pozivanje glasovno sa OK GOOGLE, mada mi u autu ne znaci toliko, lako je pipnuti ekran.
I da, nece da pusti youtube music ni meni. Resice valjda uskoro ...

Kod mene dozvoljava da izaberem srpski kao drugi jezik (ako je engleski prvi), i šta god da izaberem kao drugi jezik, kad sledećim put udjem u Gemini/settings, drugi jezik je prazan.

Ja ga pozivam sa tasterom na volanu, pa mi je to nekako lakše nego da ga pozivam glasom.

Nema srpski kao drugi jezik,kod mene.
Može da se izabere srpski kao prvi jezik.
Ali onda ne radi "hey google".
Inače ne razume srpski kad mu pričam u autu.Aktiviram ga tasterom na volanu.

Čak i engleski odgovori i zatvori se.Ne znam kako da nastavim konverzaciju?

Da bi te razumeo na srpskom, potrebno je da prebaciš sistemski Asistent na Gemini. Pošto ovaj default ne govori srpski.
Ali sada, kad mi je telefon na srpskom, ja tu opciju uopšte ne uspevam da pronađem 😳

Update: Evo ga otvoriš Google aplikaciju, pa tamo nađeš Gemini i pri dnu je opcija da je Gemini default.

Ako deinstaliraš Gemini, pa opet instaliraš, prilikom instalacije bi trebalo da te pita da li želiš da postane default Asistent.

Što se ovog drugog dela tiče, ako si postavio konkretno pitanje i dobio odgovor, to je valjda to. Ako mu kažeš "pročitaj mi upravo pristiglu sms poruku" , nakon što ti je pročita, pitaće te da li želiš da odgovoriš. Bar bi trebalo.

Radi nekako, ali jako veliki broj stvari ne funkcioniše, pristižu viber poruke, pristignu 2, kažem mu sa pročita, lepo radi. Stiže treća, kažem mu da pročita i nju, kaže ima samo dve. Pita da pokuša ponovo, i dalje ne vidi treću.
Ponudi da odgovori na Viber poruku, izdiktiram tekst, vidim na ekranu connecting to WhatsApp umesto na Viber, i naravno ne odgovori, niti nešto uradi.
Kažem mu da pusti pesmu preko PowerAmpa, puta koju, kažem, ne desi se ništa.
Kažem mu da nađe najbolju rutu koristeći Waze, on se prvo pravi pametan i kaze vidim da imaš Google Maps, da li hoćešda nadem rutu preko njega? Na insistiranje otvara Waze.
Glas varira, te srpski, te bosanski, te hrvatski akcenat.
Za dosta aplikacija kaže da ne može da ih otvori i obradi zahtev(iako su uključene dozvole).

Nažalost komandu za Voice nemam na volanu, samo javljanje na poziv, mod/volume, tako da je tu mušičavo, od prebacivanja na srpski nekada radi na Hey Google, nekada ignoriše pa moram da pritisnem sličicu mikrofona na ekranu.

Pomaka u odnosu na engleski jezik ima, ranije pozvati nekog sa našim imenom iz imenika je bilo nemoguće, ali i dalje ovde ima punooo da se radi da se dosegne funkcionalna asistencija.

Da, to sam prevideo, pored toga što meša srpski i engleski, srpski često ima hrvatske/bosanske reči.

Ovo je tema za AA, ali pošto je ovde zapravo u pitanju integracija Geminija, da pomenem da se to dešava i na telefonu.
Kažem mu na srpskom pokreni jutjub mjusik I pusti pesmu naziv_pesme_od_izvođač_Italijan i dobijem poruku "certamente, eco..."... Koju ispiše na ekranu i izgovori na italijanskom. Dfk?!

Što se tiče odgovaranja na pogrešnu aplikaciju, meni, kad pogreši, uvek nudi odgovor na SMS. Ali muka je što nisam utvrdio šta mu okine grešku. Tako da izbegavam odgovaranje na taj način, do daljnjeg.

S obzirom da koristim Google Maps za navigaciju, ovaj napredak u upravljanju navigacijom mi zaista pravi razliku.
Nakon kreiranja rute, lako se ubacuje medju tačka, ali ne može da obriše destinaciju, pa da pretpsolednja tačka postane krajnja destinacija.

Meni isto brlja sa porukama. Nekad može da pročita, nekad kaže nema novih poruka, a stoji notifikacija da je stigao mail ili viber ili wa.
Dobro radi sa google mapama.
E sad, pisao sam u temi o s25 da mi od ovog 8.5 apdejta ne radi na kablu. Ne radi uopšte AA, nudi samo neki mirror link, a ni to kad se odabere neće. Radi wireless ali na kablu neće, što je poprilično nezgodno na dužim turama.
Pre ovog poslednjeg apdejta je radilo najnormalnije i na kablu, nikakve razlike nije bilo ni prekida kad ga utaknem

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno