Šta je novo?

analog to HDMI adapter?

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hajde da pitam ovde,
pre ce me ljudi razumeti :D

Planiram da kupim monitor sa HDMI ulazom pa me interesuje sta sve postoji od adaptera za HDMI - konkretno me interesuje da zakacim Amigu i Atari na ovaj novi monitor, dakle trebao bi mi SCART > HDMI ili Composite > HDMI adapter.

da li ovo moze da se kupi kod nas i da li je neko imao iskustva sa ovakvim adapterima ?

Hvala unapred! ;)

Hajde da pitam ovde,

Planiram da kupim monitor sa HDMI ulazom pa me interesuje sta sve postoji od adaptera za HDMI - konkretno me interesuje da zakacim Amigu i Atari na ovaj novi monitor, dakle trebao bi mi SCART > HDMI ili Composite > HDMI adapter.

da li ovo moze da se kupi kod nas i da li je neko imao iskustva sa ovakvim adapterima ?

Hvala unapred! ;)

Sta ce tebi Amiga i sta je to Atari ??
Planirao je drugar jedan to da pravi,koliko znam nije napravio ali je osmislio kako da resi.Pitacu pa ti javljam ;)

pricali su o tome na a.org. kolko se secam receno je da na nekom od Amiga custom chipova, (Lisa valjda) imaju digitalni signali, pa da bi najbolje bilo odatle praviti adapter jer je HDMI isto digitalan, da bi se izbegle konverzije.. samo sto ti onda ne bi radilo na Atariju, jelte..

Hajde da pitam ovde,

Hvala unapred! ;)

Postoje VGA -> HDMI konverteri (~60eur), ali nisam siguran baš da rade sa 15kHz signalom. Atarijev monohromatski mod bi verovatno radio.
Bolje da uzmeš neku eksternu tv karticu pa da povežeš na vga ulaz tog monitora (valjda će imati i vga), a najbolje ti je da uzmeš lcd tv kod koga ćeš imati i jare i pare. (SCART, vga, HDMI, komponentni, kompozitni, s-video) :p

ne znas kolika je sad muka:

1. treba mi jos jedan 24" monitor za posao
2. treba mi monitor/TV za Amigu, Atari (kompozitni signal), ali i za ZX i C64 (RF)

prva varijanta mi je bila da uzmem Samsung T240HD ali on nazalost ima TV tuner za Americko trziste ATSC tako da otpada.

druga varijanta je da uzmem neki 24" monitor sa HDMI pa da preko njega zakacim makar Amigu i Atari ali izgleda da i to otpada... :mad: :)

ne znam da li postoji neki 24" monitor sa TV tunerom i kompozitnim ulazima jer izgleda da mi je to jedino resenje...

ne moze LCD TV jer sam hteo da spojim svoja dva zahteva u jedan uredjaj :) ovako bih morao da kupim i LCD TV i 24" monitor... a ne daju mi se pare za oba... (btw pre bih kupio projektor umesto LCD TVa :p)

ne znas kolika je sad muka:

1. treba mi jos jedan 24" monitor za posao
2. treba mi monitor/TV za Amigu, Atari (kompozitni signal), ali i za ZX i C64 (RF)

prva varijanta mi je bila da uzmem Samsung T240HD ali on nazalost ima TV tuner za Americko trziste ATSC tako da otpada.

druga varijanta je da uzmem neki 24" monitor sa HDMI pa da preko njega zakacim makar Amigu i Atari ali izgleda da i to otpada... :mad: :)

ne znam da li postoji neki 24" monitor sa TV tunerom i kompozitnim ulazima jer izgleda da mi je to jedino resenje...

ne moze LCD TV jer sam hteo da spojim svoja dva zahteva u jedan uredjaj :) ovako bih morao da kupim i LCD TV i 24" monitor... a ne daju mi se pare za oba... (btw pre bih kupio projektor umesto LCD TVa :p)

Po svemu što si rekao, tebi treba baš TV koji ćeš prvenstveno koristiti kao monitor. Ko kaže da moraš da gledaš tv program na njemu? Ionako će ti na antenski ulaz biti spojeni spectrum ili c64. :p
Nisi rekao koja rezolucija ti treba?

pa treba mi prvenstveno monitor 24" koji ima 1920*1200, ne mora da bude kvalitetan - treba mi prvenstveno za citanje dokumentacije... mora da bude 24" i po mogucnosti da mogu da mu podesavam visinu kako bi se lepo uklopio uz iMac.

taj isti monitor (uredjaj) sam planirao da koristim i za stare racunare...

e sad, cisto sumnjam da postoji LCD TV od 24" koji ima 1920*1200! ako postoji - bio bih najsrecniji covek na planeti ! :)

pa treba mi prvenstveno monitor 24" koji ima 1920*1200, ne mora da bude kvalitetan - treba mi prvenstveno za citanje dokumentacije... mora da bude 24" i po mogucnosti da mogu da mu podesavam visinu kako bi se lepo uklopio uz iMac.

e sad, cisto sumnjam da postoji LCD TV od 24" koji ima 1920*1200! ako postoji - bio bih najsrecniji covek na planeti ! :)

E imam ja Acer AL2423W,24" 1920x1200,extra je.Imas od ulaza VGA i DVI,nista ti drugo i ne treba . . .

Postoje VGA -> HDMI konverteri (~60eur), ali nisam siguran baš da rade sa 15kHz signalom. Atarijev monohromatski mod bi verovatno radio.
Bolje da uzmeš neku eksternu tv karticu pa da povežeš na vga ulaz tog monitora (valjda će imati i vga), a najbolje ti je da uzmeš lcd tv kod koga ćeš imati i jare i pare. (SCART, vga, HDMI, komponentni, kompozitni, s-video) :p

Slika preko eksterne tv kartice je njesra,provereno . . .

Poslednja izmena:
ne igra ulogu...

hteo sam da spojim monitor za Mac i da moze da posluzi i za stare kompove...

U pravu si - ne postoji. :d
Svi lcd tv-ovi imaju 16:9 odnos, i odgovarajuću rezoluciju 1920*1080
A i najmanji full hd tv je valjda 26". A da nabaviš tv karticu za mac?

onda su mi stari racunari vezani za Mac... a to mi je bez veze - necu da palim Mac - on sluzi za posao o ovi za razonodu :D

prava kombinacija je je Samsung T240HD ali sa TV tunerom koji je za nasa trziste! a ni to ne postoji :mad: inace o tome razmiljam vec godinu dana...

nema veze, sad cu kupiti neki 24" samo za Mac a posle cu da vidim sta cu za ove stare kompove, mozda i uzmem LCD TV ...

EDIT: nasao sam Samsung SAMSUNG 20" 2032MW/TV sa PAL TV Tunerom! nije 20" ali :)

Poslednja izmena:
JUHU!

e Dag pomogao si mi!!!

sad san pogledao i LCD TV od 26" ima istu visinu panela kao i 24" LCD monitor - 32.37cm!! tako da ce se uklopiti savrseno ;)

dakle ako nadjem 26" LCD TV sa 1920*1080px to bi mi resilo SVE probleme (prezivecu sto fali 120px od rezolucije 24" monitora).

dakle sad je pitanje koji LCD TV od 26" sa full HD rezolucijom? :)

:wave:

Poslednja izmena:
Lose je resenje povezivati Amigu ili C64 na LCD tv.Licno sam se uverio jer posedujem Samsung 32''
lcd tv.Amigu sam povezao na scart ulaz a njena grafika je toliko losa kao da je c64.A sto se tice C64 kada se priklijuci sve je usporeno i nejasno npr.jedva moze da se procitaju textovi sa introa pre igrice a grafika je ocajna.Tako da ako nemas originalan monitor obican crt Tv je najbolje resenje za to.Ja za to koristim Sony Trinitron 54 cm stereo sa ravnim ekranom nema nista bolje.A za c64 napravi DIN kabel na cinceve dobices bolju sliku a izgubice se i sum koji se cuje na RF-u,stim sto mozes da spojis jos jedan cinc za zvuk pa dobijes izlaze za dva zvucnika na tv -u.

pa naravno da je losa kad je LCD ostar kao noz :) (za razliku od muljavih CRTa :))

bilo bi extra kad bi LCD TV imao opciju za dodatni Blur slike :D ali i ovako kad stavim Sharpen na 0 slika mi je, naravno da su pixeli ko krompiri ali moze da se koristi :)

inace i ja imam Sony Trinitron 70cm, 100Hz, HiBlack, 60kg ali nemam radni sto na koji mogu da ga stavim a da ovaj ne pukne :D :D tako da je T240HD skoro pa savrsen :)

btw taj C64, kad ti je toliko mutan na LCD TV, jesi li ga kacio preko RFa ili preko tog DIN kabla koji si pravio?

Lose je resenje povezivati Amigu ili C64 na LCD tv.Licno sam se uverio jer posedujem Samsung 32''
lcd tv.Amigu sam povezao na scart ulaz a njena grafika je toliko losa kao da je c64.A sto se tice C64 kada se priklijuci sve je usporeno i nejasno npr.jedva moze da se procitaju textovi sa introa pre igrice a grafika je ocajna.Tako da ako nemas originalan monitor obican crt Tv je najbolje resenje za to.Ja za to koristim Sony Trinitron 54 cm stereo sa ravnim ekranom nema nista bolje.A za c64 napravi DIN kabel na cinceve dobices bolju sliku a izgubice se i sum koji se cuje na RF-u,stim sto mozes da spojis jos jedan cinc za zvuk pa dobijes izlaze za dva zvucnika na tv -u.

Što se tiče povezivanja amige, spoji je preko scart rgb kabla i dobićeš dobru sliku. Naravno bez hardverskog antialiasinga koji pružaju crt ekrani, slika će ti biti "kockastija", pošto ćeš jasno videti ivice svakog piksela, a i nema čuvenih scan linija na koje daju "retro šmek". Što se tiče kašnjenja, isključi sve filtere na televizoru (redukcija šuma, dnie, 3d comb, mpeg...) i ako ti je displej iole novije generacije, ne bi trebalo da vidiš nikakvo razmazivanje.

Lcd tv je model iz 2007 g. a sto se tice povezivanja c64 nije problem u kablu koji sam pravio isto radi i preko RF.Upravo to zbog velike ostrine tj .rezolucije i velike velicine ekrana ima velike piksele.
Isto kao obicna analogna kablovska tv na lcd tv -u , neznam samo ko moze da se pohvali sa takvim kvalitetom slike,zna se zasto su pravljeni za HD video a compozitni ulazi su samo alternativa.

Vrh Dno