Šta je novo?

AN7-odlican overkloker!!!

drfedja

Čuven
Učlanjen(a)
05.07.2000
Poena
736
AN7 ispade sjajna ploca. Sa sve CPU interface ENABLED, ploca radi ko' zmaj na 247 Mhz FSB-u, pri VDD naponu od 1.65v. Prilicno dobro, zar ne ? Proizvodnja je naravno Taiwanska.

Prilozi

• 246MhzFSB-an7.gif
    246MhzFSB-an7.gif
    39.3 KB · Pregleda: 170
Ja sam sa mojom plocom Epox 8RDA+ dostigao FSB do 247 ;)
Pozdrav...

Svaka tebi cast, ali AN7 je malo ko uspeo da natera na preko 217 Mhz. Usput, Prime95 prolazi opusteno na 242 Mhz na najostrijim setovanjima. Memorija je Kingston HyperX 333 CL2, 2x256MB, Winbond BH-5

Posto trenutno radim za racunarom koji ima tu plocu, a da ne startujem novi thread, pitam Vas: koji min. napon moze da se stavi, a da proc. (xp 2600+) radi stabilno? To bih uradio, naravno, zbog smanjenja temperature (trenutno je 1.55, jel moze manje?). Ili moram da testiram...

Napomena: Za komp nije potreban oc. Dakle bitno mi je da radi stabilno i da ne dize temperaturu (da ne "baca ulje na masu" :d )

Post je offtopic, ali ajd. da ti odgovorim. Prvo, sto zavisi, a to je kakav je CPU, t.j. primerak. Sto je bolji "overkloker", to ce ti raditi na nizem naponu. Neki procesori, kao na primer 1700+ DLT3C (1.5v), ili Barton - M (1.45v) su ekstremno dobri overklokeri, pa im je i default napon spusten da se ne bi grejali.
Ako je Barton 2600+ na 1.9 Ghz, radni napon bi mogao da se spusti na 1.5-1.55v. Ako je TBred 2600+ na 2.13 Ghz, onda ne mozes mnogo da uradis sa spustanjem napona.
Usput, ne vidim zasto bi tako nesto radio, s' obzirom da mozes da narusis stabilnost sistema. Sa sve BOX kulerom se taj 2600+ ne greje na preko 55 stepeni pri punom opterecenju, sve da je najgore kuciste u kojem drzis masinu.

xp2000+ default seting (1660mhz) radi na 1.5V.
@violinista: moras testirati da vidis na kojoj je voltazi stabilan, recimo sa prime95 programom. Inace sve sto ti je drfedja rekao stoji.

Ma reko' da mu smanjim temperaturu, pošto radi 24h, pa može da radi na recimo 42-3 umesto na 50, mislim - možda bih mu mizerno produžio radni vek, ali se nekako psihološki bolje osećam kad vidim da umesto >50 piše 42-3.

Pozdrav! Evo ga mališa, radi stabilno na 1.5.

Da posto mu smanjis temperaturu sa 50 na 42-3 stepena, radice ti umesto 10 godina, otprilike 12. :eyebrows:
Ma samo vozi i nista se ne sikiraj. :crash:

M3 je napisao(la):
Ja sam sa mojom plocom Epox 8RDA+ dostigao FSB do 247 ;)
Pozdrav...
Kakve to sad ima veze? Im'o i ja nekad 255 iz zezanja, gurao do 275... ima i LastViking 296, pa opet to nema veze sa ovim Fedjinim.

Poenta je da je to uradjeno sa AN7 plocom, za koju se i nisam nagledao FSB-ova preko 220 MHz. Dakle, Fedja nabo dobru plocu! :D

P.S. Fedja, 247? Pa na shotu CPU-Z ocitava ravno "246.00" :d:d:d

Tipujem da je ovde tajna u modovanom BIOSu, neka me drfedja ispravi ako grešim :)

Ako je tako, zamolicu da mi se prosledi dotichni bios...

CAR je napisao(la):
Kakve to sad ima veze? Im'o i ja nekad 255 iz zezanja, gurao do 275... ima i LastViking 296, pa opet to nema veze sa ovim Fedjinim.

Poenta je da je to uradjeno sa AN7 plocom, za koju se i nisam nagledao FSB-ova preko 220 MHz. Dakle, Fedja nabo dobru plocu! :D

P.S. Fedja, 247? Pa na shotu CPU-Z ocitava ravno "246.00" :d:d:d
Ups... mora da je greska clock generatora, stavio sam mu 247 :d
Evo ispravke, ovo je doduse sa mobilnim Bartonom, koji mi je posudio kolega Mellow sa foruma.
Usput, da naglasim memorije su DDR333 HyperX CL2...

Prilozi

• 250FSB.png
    250FSB.png
    20.8 KB · Pregleda: 130
  • 250Mhz_FSBmem.jpg
    250Mhz_FSBmem.jpg
    193.7 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:
Vojkan je napisao(la):
Tipujem da je ovde tajna u modovanom BIOSu, neka me drfedja ispravi ako grešim :)
Ma kakav modovani BIOS, primerak ploce je do j@j@ ! ,) :d

Usput, uradjen je L12 mod, Barton 2500+ M radi na daleko vecim FSB-ovima nego sto je bez mod-a.
250 Mhz FSB je postignut na CAS2.5 3-3-11
240 Mhz FSB je postignut na CAS2 2-3-11
235 Mhz FSB je postignut na CAS2 2-2-11
naravno sa CPU interface "enabled" iliti command per clock na 1

violinista je napisao(la):
Posto trenutno radim za racunarom koji ima tu plocu, a da ne startujem novi thread, pitam Vas: koji min. napon moze da se stavi, a da proc. (xp 2600+) radi stabilno? To bih uradio, naravno, zbog smanjenja temperature (trenutno je 1.55, jel moze manje?). Ili moram da testiram...

Napomena: Za komp nije potreban oc. Dakle bitno mi je da radi stabilno i da ne dize temperaturu (da ne "baca ulje na masu" :d )

Za taj klok bi ti trebao raditi na 1.4v naponu ako je dobar primerak kao moj, al najbolje da prvo polako spustas napon sa defaulta i testiras sa prime95....

Poz..

drfedja je napisao(la):
Post je offtopic, ali ajd. da ti odgovorim. Prvo, sto zavisi, a to je kakav je CPU, t.j. primerak. Sto je bolji "overkloker", to ce ti raditi na nizem naponu. Neki procesori, kao na primer 1700+ DLT3C (1.5v), ili Barton - M (1.45v) su ekstremno dobri overklokeri, pa im je i default napon spusten da se ne bi grejali.
Ako je Barton 2600+ na 1.9 Ghz, radni napon bi mogao da se spusti na 1.5-1.55v. Ako je TBred 2600+ na 2.13 Ghz, onda ne mozes mnogo da uradis sa spustanjem napona.

Dali to znaci onda da ovaj moj barton i nije tako los primerak.

Prilozi

• napon.JPG
    napon.JPG
    78.6 KB · Pregleda: 106
  • napon 1.525.JPG
    napon 1.525.JPG
    78.9 KB · Pregleda: 89
Vojkan je napisao(la):
Ma, dzaba svi biosi, ako ploca nije dovoljno dobra. A u ovom slucaju, ploca jeste dobra, i moze da izvuce 250 MHz.

Mislim, sta, sad ce Fedja da posalje mitnicku taj gistro extra bios... i onda ce i ovaj pacer da izvuce 250 MHz iz zezanja? Ma daaaa... :d:d

drfedja je napisao(la):
Ups... mora da je greska clock generatora, stavio sam mu 247 :d
Evo ispravke, ovo je doduse sa mobilnim Bartonom, koji mi je posudio kolega Mellow sa foruma.
Usput, da naglasim memorije su DDR333 HyperX CL2...

Molim te objasni mi mem protok, sto si u sve ostale kucice stavio neke intele. Jel to neka "terapija". :d :wall:
Mogai si i celera na 733 ili PII, bilo bi ti jos lepse.
Mislim ne vidim 875 ili slicno sa malenih 5000, ili te to frustrira ;) :d

Poslednja izmena:
Ovo je IC7 sa preshotom na difoltu.
Ne razumem sto merite memoriju ;)

Prilozi

• Aidamem.jpg
    Aidamem.jpg
    109.5 KB · Pregleda: 71
  • Sandra.JPG
    Sandra.JPG
    169 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Vladd je napisao(la):
Molim te objasni mi mem protok, sto si u sve ostale kucice stavio neke intele. Jel to neka "terapija". :d :wall:
Pa sta je trebalo da uradi, da stavi recimo moj skor sa Paradigminog sajta :d, pa da ima manje? :D:D

Neeee, fora je da bude najjaci... a jos kad tako odvali i par nekih intela, uzitak biva jos veci! :D:D:D

Pa i to je bolje, nek se trudi. ;)

Ja kad se igram, poredim sa slicnim stvarima, pogotovo sto nekima apsolutne brojke NISTA ne znace (kao AMD je super a chipset nije ni blizu intelovom mem protoku :d :d )
Ali nema veze, ja bih NF2 poredio sa NF2, ali je Sandra tu nezgodna. Gotovo da mozes da predvidis koliki bi protok bio za neku magistralu.
A tek setovanja....Sandru to ne zanima :)
Samo sto je Corsair na 6222 pravi cudo u Aidi, iako je na 200MHz. Na 230 je jos veca razlika...

Pozdrav!

Vladd je napisao(la):
Samo sto je Corsair na 6222 pravi cudo u Aidi, iako je na 200MHz. Na 230 je jos veca razlika...
Ih, a kakvu tek razliku pravi na 250 MHz, sa sve 11-2-2-2... ;)

CAR je napisao(la):
Ma, dzaba svi biosi, ako ploca nije dovoljno dobra. A u ovom slucaju, ploca jeste dobra, i moze da izvuce 250 MHz.

Mislim, sta, sad ce Fedja da posalje mitnicku taj gistro extra bios... i onda ce i ovaj pacer da izvuce 250 MHz iz zezanja? Ma daaaa... :d:d

Na josh jednom mestu bez garancije...Dokle bre CAR-e? :) :) :)

Vladd je napisao(la):

E sto volim te "cifre" za Intel. Ako bi realna razlika bila kao sto Sandra kaze za mem. protok to bi znacilo da FarCry manje svopuje na Intel masini sa 512rama i recimo 3ghz za proc. nego na NF2 512mb i XP na 2ghz? (e to je razlika) :d

Vladd je napisao(la):
Ovo je IC7 sa preshotom na difoltu.
Ne razumem sto merite memoriju ;)
Pa i nije ti neki rezultat s' obzirom da je 875p Canterwood chipset... :d
Uporedi sebe sa recimo Athlon FX-om S939, na istom taktu .

Ah da, zaboravi da naglasim, sada Masina odradjuje prilican broj testova na 250 Mhz FSB-u, na CL2 2-2-11, ali vec na 251 nece da dize sistem, t.j. windows puca bez obzira koja su memorijska setovanja. To je sve postignuto sa NBVDD 1.6v, sto inicira na to da je ipak primerak ploce extra kvaliteta. Limit DDR333 HyperX modula je definitivno otkriven, pa ostaje da se vidi kako ce se ponasati neka brza memorija.
HyperX-ovi su 333 sa Winbond BH-5(odlican modul) i 370 dvostrani sa Kingston, Winbond BH-5 remarkiranim cipovima. Trpe zaista ostra setovanja, ali na visokim radnim frekvencijama postaju problematicni.

drfedja je napisao(la):
Pa i nije ti neki rezultat s' obzirom da je 875p Canterwood chipset... :d
Uporedi sebe sa recimo Athlon FX-om S939, na istom taktu .

Za tebe je DOOBAR ;) , a ne znam jel to u redu (mislim jel se to tako svuda radi) da se uporedi procesor od 400€ sa triput jeftinijim a ha :eyebrows:
(uostalom imas sliku Aide)
Mozda je direktna zamena za XP1700 (40€), samo dodali nulu :d
BTW osim sto mi se cini da su vise u igri sa memorijom chipsetovi nego procesori, pa stoga mislim da se nismo bas razumeli.
Niste shvatili poentu, ne treba JA da se poredim, posto sam trenutno na difoltu, kad budem OC procesor, poredicu ga onda.

P.S. jes recit ovaj Milan, prevaspitao sam ga sa Rive(sad se dici sa Radeonom), al se zalepio za AMD i rukama i nogama :lupko: . Ali cim stigne neka platica, ode on kod Simpsona :d :d :cigar:

Poslednja izmena:
Milan je napisao(la):
E sto volim te "cifre" za Intel. Ako bi realna razlika bila kao sto Sandra kaze za mem. protok to bi znacilo da FarCry manje svopuje na Intel masini sa 512rama i recimo 3ghz za proc. nego na NF2 512mb i XP na 2ghz? (e to je razlika) :d

A za AMD su hijeroglifi, sta li :p ? A Sandra svaki put slaze kad meri nepovoljno za AMD. Pa napravite AMANDU :D da vam pokazuje cuda, kako je dobar proc, kako ste ga dobro naprzili....
Na kraju ce biti "Za FORUM garancija ne vazi" :d

A FC samo klizi ne svopuje ni na pocetku ni na kraju, i ne treba mu giga rama ,)

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Ah da, zaboravi da naglasim, sada Masina odradjuje prilican broj testova na 250 Mhz FSB-u, na CL2 2-2-11, ali vec na 251 nece da dize sistem, t.j. windows puca bez obzira koja su memorijska setovanja. To je sve postignuto sa NBVDD 1.6v, sto inicira na to da je ipak primerak ploce extra kvaliteta. Limit DDR333 HyperX modula je definitivno otkriven, pa ostaje da se vidi kako ce se ponasati neka brza memorija.
HyperX-ovi su 333 sa Winbond BH-5(odlican modul) i 370 dvostrani sa Kingston, Winbond BH-5 remarkiranim cipovima. Trpe zaista ostra setovanja, ali na visokim radnim frekvencijama postaju problematicni.

BH-5 su odlicni cipovi a 250 MHz sa setovanjima 2,2,2,11 je SVETSKI rezultat.
Voleo bh da postujes neku slicicu. Zanima me sto je "zastao" na 250.
Ja sa Corsom 3200 ne mogu da predjem 243 sa setovanjima 2,2,2,6. Sa OCZ ide i vise, tako da je bas memorija limiter.

Ja ne znam sta si se ti zalepio za Intela.... Ovaj thread ne govori uopste o Intelu.
Ovde sam postovao rezultate za AMD i nForce2 plocu i ne poredim to sa Intelom P4 i 875 cipsetom, to ti radis. Usput kada smo vec presli na prepucavanje i poredjenje A64 i Intela po pitanju memorijskih performansi, nije sve u teoretskom protoku, koji je kod 875p cipseta veci nego kod AthlonXP procesora i nForce2 cipseta i stoga ne vidim razlog da se u memorijskim performansama porede ova dva cipseta i procesora. A64FX i A64 S939 imaju dvokanalni memorijski kontroler i teorijski mem. protok od 6.4 GB/s, pa ih zato poredim sa 875p, a druga strana medalje koja je na strani A64, pa donekle i na strani AXP i nForce2 cipseta je latencija, koja je kod A64 2-3 puta manja nego kod P4, pa samim tim A64 ume mnogo bolje da iskoristi taj memorijski propusni opseg.
Uzgred, ne bih zeleo da ovo predje u jos jedno ******sko prepucavanje Intel vs AMD, a slicicu sam postovao, procitaj thread od pocetka.

Poslednja izmena:
Vrh Dno