Šta je novo?

amstrad cpc 6128

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
kupio sam cpc 6128 ali bez napajanja, kablova i sl.
vidim da imaju dva konektora za napajanje +5VDC, i +12VDC.
iz ovog +12V izlazi nekakav kablic koji ne moze da se iscupa.

jel treba da povezem oba na (AT) napajanje da bi radilo?

kupio sam cpc 6128 ali bez napajanja, kablova i sl.
vidim da imaju dva konektora za napajanje +5VDC, i +12VDC.
iz ovog +12V izlazi nekakav kablic koji ne moze da se iscupa.

jel treba da povezem oba na (AT) napajanje da bi radilo?

Da, jedan je za računar, drugi za floppy...

Trebaš ili Amstrad MP-2 modulator ili na eBayu kupi SCART priključak sa modulatorom.
Ako možeš nabavi originalni kolor monitor oznake Amstrad/Schneider CTM644 i vozi miško !

e, uspelo mi je sa obicnim AT napajanjem. vazno je samo ne koristiti -12V sa napajanja, vec obrnuti +12V jer je takav konektor. zamenio gumicu i radi super. ostaje jos samo scart da sredim sasvim.

Nemoj da koristis PC napajanje na Amstradu!

Sto da ne? AT napajanje je odlicno za ovakve stvari. Ja sam napravio od istog napajanja za CPC128 i Atari 520ST i odlicno rade, naponi savrseni.
Ako mislis da nema dovoljno opterecenja i da moze da izgori, upali se, explodira i slicno - to samo vazi za ATX.

Poslednja izmena:
Pa nebih se bas slozio imao sa mi par brand AT napajanja koja nisu htela da rade s malim opterecenjem tipa ispod 10W naprimer ali zato kada se optereti radi kako treba.Secam se da je jednom bila frka za jednog spekija pa sam stavljao sijalicu od auta kako bih mogao da pokrenem napajanje.Sto se ovog dela tice najsigurnija su kineska napajanje startuju bez obzira na opterecenje :)

e imam ja isto sijalicu od automobila na njemu vec godinama; video sam na nekom sajtu. dobro sluzi i kao indikator da je ukljuceno napajanje.
odlicno me sluzi to napajanje. evo bas u ovom slucaju sam par puta spojio -12V na GND i ono se samo iskljuci, a posle radi.

Stavra - Dzabe se trudis moras da dokumentujes zasto?Cega ima u cpc masini sto je tako pogubno po at napajanje,odnosno sta gore moze da mu se desi sem da puni autoakumulator.S nase tacke gledista je opasnije da naskodi toj cpc masini ili nekom spektrumu,amigi........

Inace orange gasi se zato sto ima zastitu od kratkog spoja,a to neka moderna napajanja nemaju,nego zapale kablove u tim situacijama.

ma da, znam da je to zastita. inace sumnjam da bi se bas zapalili kablovi na -12V jer na toj liniji imaju malu snagu/amperazu. mislim da sam negde cuo da neka nova napajanja cak ni nemaju -12V.

Vrh Dno